Zadnjik je lahko tudi spolni organ, naj zdrav tudi ostane!

V petek je bila v Murski Soboti prireditev ob bližajočem se dnevu boja proti aidsu, ki jo je ob pomoči Inštituta za varovanje zdravja organiziral Zavod za zdravstveno varstvo v Murski Soboti. Bil sem povabljen, da spregovorim o rizičnih oblikah spolnega vedenja, zato sem najavil naslov predavanja: Analni spolni odnosi in analno zdravje. In se je zapletlo, organizatorji so bili mnenja, da je tak naslov v ruralnem okolju neprimeren, da ljudje ne bodo prišli itd., skratka želeli so, da temo zavijem v celofan. Sprenevedanje brez primere. Na cenzuro nisem mogel pristati, saj rožic ne znam saditi, zato sem se zahvalil za sodelovanje in jim poslal nekaj izvodov Priročnika o spolno prenosljivih boleznih, ki smo ga pripravili pri Legebitri, podprl pa ga je tudi DIH. Ne vem, če so ga razdelili, saj brez dlake na jeziku v njem govorim o fafanju, analnem fuku itd. Trdno sem namreč prepričan, da kondom sodi le na penis, ne pa kot bariera pred moja usta, da ne bi morebiti pohujšal doline šentflorjanske.

gol2.jpg

Že nekaj časa mi je jasno, da pravo preventivo lahko vodimo le znotraj GLBT organizacij, ki ne bodo zardevale ob omembi besed, kot so analni seks, gej, itd, zato sem se odzval povabilu, da tukaj občasno kaj napišem.

Tisti, ki me poznajo vedo, da se promocije analnega zdravja v povezavi z analnim seksom ne lotevam, ker bi imel od tega finančno korist ali bi mi primanjkovalo pacientov. Dela imam namreč čez glavo in si kruh služim z operacijami žolčnih kamnov, kil, tumorjev črevesja itd. Je pa zame nesprejemljivo, da bi se tako kot večina sprenevedal in tiščal glavo v pesek in le skomignil z rameni ob naraščajočem pojavu kondilomov in drugih SPB med moškimi v moji ambulanti. Večina s pregledom odlaša tako dolgo, da se kondilomi razrastejo do mere, ko jih je potrebno operirati. In potem mine več tednov, da je ritka spet čudovita …

Skrajni čas je, da pričemo govoriti o analnem zdravju. Vsem je logično, da če želimo ohraniti lepe zobe, vsaj občasno zavijemo k zobozdravniku, in podobno velja za zadnjik, občasno je potreben proktološki pregled, posebno, če sta naš zadnjik in danka tudi spolni organ. Zaradi humanega virusa papiloma (HPV) ženske hodijo na ginekološke preglede in na bris materničnega vratu. Naš zdravstveni sistem to spodbuja in tako je prav. Da pa so moški, ki seksajo z moškimi še bolj ogroženi zaradi HPV, pa nihče ne črhne besede. Zato se včasih počutim kot glas vpijočega v puščavi.

In spet bo 1. december, po televiziji se bodo smehljale iste face, mahali bodo s kondomi, pravih informacij pa ne bo, ker so pač neprimerne za objavo. Nekaj informacij o analnem zdravju, kondilomih in moških problemih dobite na moji spletni strani www.zdravniski-nasveti.net.

Zadnjik je lahko tudi spolni organ, naj zdrav tudi ostane!

doc. dr. Boštjan Mlakar

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Zadnjik je lahko tudi spolni organ, naj zdrav tudi ostane!”

 1. katarina katarina  pravi:

  ej pa saj to najbrž velja tudi za ženske, ki “prakticirajo” analni seks, a ne.
  o tem kondilomu pa lahko mal več napiše, prvič slišim. sicer ne, da bi jaz to prakticirala, toda nobena informacija ni odveč. in ker v poriničih tako opevajo analni seks, se lahko tudi ženske poučimo o zdravju anusa.

 2. jaka  pravi:

  Jaz mislim, da je bil naslov predavanja prej nedolžen kot provokativen :)

 3. glavca glavca  pravi:

  Pozdravljena, Katarina,
  Seveda analni seks prakticirajo tudi ženske, zato enaka preventiva velja za oba spola. Študije tudi kažejo, da heteroseksualni pari bistveno redkeje uporabljajo kondom pri analnem seksu, saj ni nevarnosti zanositve.
  HPV virus, ki povzroča kondilome, povezan pa je tudi z rakom materničnega vratu, zadnjika, nožnice in penisa, je popolnoma nediskriminatoren in ima enako “rad” strejte kot celotno GLBT populacijo. Ženske, ki prakticirajo analni seks ali imajo že ugotovljene spremembe na materničnem vratu (pozitiven PAP test) ali so HIV pozitivne ali imajo kondilome na spolovilu ali zunaj zadnjika imajo večjo verjetnost za HPV okužbo in s tem povezane spremembe tudi v notranjosti zadnjika, zato tudi pri njih priporočam proktološki pregled.
  lp
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 4. katarina katarina  pravi:

  vidiš, jaz to zdaj prvič slišim o tem. mogoče tudi zato, ker analnega seksa ne prakticiram (najbrž bi mi moj ginekolog kaj rekel, če bi ga), sem pa prepričana, da veliko žensk sploh ne ve za te stvari. in kako jih opozoriti na to? hmmm… zloženka v ginekološki ambulanti je edina varianta, se mi zdi. pa še to ne, ker ne vem, če bo katera hotela vzeti v roke zloženko o analnem seksu. to je pri nas tak tabu.

 5. Tine  pravi:

  Dokler si bodo ljudje bogaboječe zatiskali oči in ušesa pred takšnimi dobronamernimi napotki, bodo zaradi različnih spolno prenosljivih bolezni prisiljeni hoditi (tudi) na operacije, čeprav bi se marsikaj dalo pozdraviti veliko prej. Ni kaj, dolina šentflorjanska je veliko večja, kot sem mislil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !