Herpes tam dol

Genitalni herpes je okužba, ki jo povzroča Herpes simplex virus (HSV). Je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Poznamo dva tipa HSV, ki lahko povzročita genitalni herpes. HSV tip 1 ponavadi povzroča okužbo v predelu ustnic, kjer povzroča spremembe v obliki mehurčkov in pozneje ranic. HSV tip 2 je ponavadi povezan s spolno preneseno okužbo. Tudi ta lahko prizadene področje obraza, predvsem ustnic pri oralnem seksu. 

mokro1.jpg

Okužba s HSV se zgodi preko spolnega odnosa, ponavadi z osebo, ki ima t. i. aktivno obliko okužbe, torej v času ko ima na spolovilu ali okolici vidne mehurčke oz. ranice. V teh kožnih spremembah se nahajajo virusi, ki lahko okužijo partnerja. Lahko se tudi zgodi, da ima oseba virus v aktivni obliki, vidnih simptomov pa nima. Tudi te osebe lahko okužijo partnerja, nevedoč, da so sami okuženi. Okužba se lahko prenese tudi z oralnim seksom. Skoraj nikoli pa ne pride do prenosa okužbe preko uporabe skupnih predmetov, saj je virus zelo občutljiv za zunanje dejavnike in izven telesa ne preživi dolgo. Prenos lahko poteka tudi z okužene nosečnice na otroka, in sicer že v maternici ali med porodom (POZOR: sledita dve sliki, dva realna primera herpesa na spolovilu).

Simptomi začetne okužbe se začnejo pojavljati ponavadi v dveh do desetih dneh po vnosu virusa v telo. Kažejo se z začetnim srbežem, špikanjem in pekočim občutkom. Sledi pojav malih mehurčkov na spolovilu oz. v njegovi okolici. Ko mehurčki počijo, ostajajo boleče ranice, ki se ponavadi zacelijo v tednu ali dveh. Okužene osebe imajo lahko tudi pekoč občutek med odvajanjem vode ali med spolnim odnosom 

Pri ženskah lahko zasledimo bolezenske spremembe na sramnih predelih, v vagini, na materničnem vratu, zadnjični odprtini, zadnjici in bedrih.  Pri moških lahko zasledimo bolezenske spremembe na penisu, mošnji, zadnjični odprtini, zadnjici in bedrih. Pri obeh spolih se lahko simptomi pojavljajo tudi na ustih, kot posledica oralno-genitalnih seksualnih aktivnosti.  

hs2.jpg hs1.jpg

[Začetna okužba in ponovna aktivacija.]

Po začetni okužbi, ki jo lahko spremljajo tudi splošni simptomi (vročina, splošna oslabelost ter povečanje lokalnih bezgavk), virus ostaja v živčnih celicah vse življenje in se lahko ponovno aktivira. Ponavadi se to dogaja periodično s simptomi na istem ali mestu zelo blizu tistemu, kjer so se pojavljali prvotni simptomi. Ponovno aktivacijo virusa spodbudijo lahko psihični stres, vročina, menstruacija ali sončenje. Pri ponovni aktivaciji HSV so simptomi ponavadi blažji.  

hs4.jpg

[Življenje v človeku je prav prijetno.]

Zdravila za vzročno zdravljenje ne poznamo. To pomeni, da zaenkrat še ni zdravila, ki bi dokončno uničilo virus potem ko ga spijemo. Obstajajo pa zdravila, s katerimi lahko ublažimo potek okužbe, predvsem začetne infekcije. Nekateri preparati so znani tistim, ki imajo težave s herpesom na ustnicah. To je predvsem aciklovir (preparata Aclovir, Virolex). Poleg zdravljenja z mazili in zdravili, ki vsebujejo navedeno učinkovino, je potrebna tudi primerna skrb za predele, kjer je izražena aktivna infekcija. Ta omogoča hitrejše celjenje ranic in zmanjša možnost širjenja okužbe na druga telesna področja. Prizadete predele telesa je potrebno vzdrževati čiste in suhe, kar onemogoča okužbo ranic z drugimi mikroorganizmi, potrebno je čim manjše prijemanje (šlatanje) kožnih sprememb, temeljito umivanje rok po vsakem dotiku kožnih sprememb ter izogibanje spolnih odnosov od začetka občutka morebitnih simptomov pa vse dokler se vse kožne spremembe ne zarastejo, odpadejo, na njihovem mestu pa se pojavi nova koža. V obdobjih, ko aktivne okužbe ni, uporaba kondoma lahko delno zaščiti pred prenosom okužbe. Poleg vsega naštetega pa je seveda potrebno tudi natančno posvetovanje z zdravnikom, upoštevanje terapevtskih nasvetov in pa seveda skupno učenje s partnerjem, kako se kosati z okužbo in preprečiti njeno nadaljnje širjenje.

Mio

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Herpes tam dol”

 1. Ana  pravi:

  uh, ja. mela ga je moja sestra…po tamali vse do tazadnje…grozljivo….grozljive bolecine…dalj casa se ji je “vleklo”…zdravniki se niso mogli dolocit od kje ga je fasala (ima stalnega spolnega partnerja, da, ampak je recimo pred njo imel “samo” eno spolno partnerko, sicer pa nikoli podvržen okzbam ipd)….
  ja, tole –> virus ostaja v živčnih celicah vse življenje in se lahko ponovno aktivira —-> res dokaj strasno dejstvo.
  lahk potrkam na les, da še nism mela tega…je pa zelo pogosto…

 2. littlesweetprincess  pravi:

  To pa n zgleda glih sexy an…

 3. Jan  pravi:

  Si kar predstavljam, kolk mora tole bolet :(

 4. glavca glavca  pravi:

  Herpes na spolovilu je zares zoprna reč! Tudi zelo boleča in trdovratna. Herpes na ustnicah je prava malenkost v primerjavi z njim. Čeprav se tudi ta na ustnicah lahko zoprno razširi še na nos in se tudi pogostokrat ponovi.

  Iztok K

 5. vlatka vlatka  pravi:

  bljak :(

 6. Maca  pravi:

  Hvala za tale članek! Eden redkih, ki jasno in lepo piše o tej bolezni!
  Ko te kaj takega doleti, hlastno iščeš odgovore in pojasnila v zvezi z genitalnim herpesom, saj o tem si javno skoraj nihče ne upa govoriti.
  Želim vam še veliko uspehov pri delu in veselim se še kakega zanimivega članka!
  S pozdravi

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !