Zimska romantika ali ideja za zimski izlet: Mrežce

V decembru tema zastira luč. Z umetno bleščavostjo večerov in noči se trudimo ta zastor odgrniti. Nepotreben trud, saj bo svetloba sama tako ali tako to naredila brez nas. Meni je december všeč zato, ker mu sledi januar, pa februar … Potiho, vendar zanesljivo, se dan počasi začne daljšati,  sluti se pomlad, pa poletje… Vendar pa je tudi v kratkodnevni zimi možno izkoristiti tisto nekaj svetlobe. 

mrezce6.jpg

[Romantika na vrhu z razgledom na Triglav in Rjavino]

Zimski izleti so lahko zelo prijetni. Izbrati moraš le pravi kraj, topla obleka ti ogreje telo, dobra družba pa poskrbi, da je duša vesela in poskočna in ji mraz ne more do živega. Če pa kaj konkretnega steče po grlu je pa sploh v redu. Na dopustniški, letošnji 27. december, sva s prijateljem pobegnila iz puste megle soncu naproti

Pokljuka je moje najljubše izhodišče za zimske izlete. Že sama Pokljuka z nepredirnimi gozdovi zasneženih smrek je pozimi pravljična. Najraje se odpravim do Blejske koče na Lipanci in nato na bližnje kuclje na grebenu: Mrežce, Brda, Debelo peč.

mrezce1.jpg

[Blejska koča, zadaj pa Mrežče in Lipanski vrh]

Prvo izhodišče izleta je lahko Šport hotel. Od tu pol ure vodi zložna pot med ravnimi smrekami do Planine Javornik. Pastirske koče na planini so že večinoma podrte. Kakšna je spremenjena v vikend. Pozimi je tu krožna proga za tek na smučeh.

mrezce2.jpg

[Dolge sence večernega zimskega sonca na Planini Javornik, 45]

mrezce3.jpg

[Viševnik, Mali Draški vrh, Veliki Selišnik in Triglav s Planine Javornik, 44]

Midva sva začela izlet na drugem možnem izhodišču, to je sama Planina Javornik, do katere se lahko pripeljemo, če na Mrzlem studencu zavijemo desno z glavne poti. Od Planine Javornik sva se počasi slabo uro vzpenjala do Blejske koče na Lipanci. Koča je odprta celo leto. Hrana je v redu, borovničke so bile domače in odlične, pojedla sva malico iz nahrbtnika. Ležišč pa še nisva preizkusila. (Se kdo javi da nama bo naslednjič delal družbo na skupnih ležiščih? Bova šla gotovo še kdaj gor, ko bo več snega, takrat je še bolj fletno). Od koče sva jo mahnila na najbližji kucelj na grebenu - Mrežce. Do vrha sva hodila kar eno uro – ker sva se vmes razgledovala, nekatere obrala do kosti, pa markirala sneg…. Greha na vrhu ni bilo, ker so Mrežce (žal) malo nižje od 2000m.

mrezce4.jpg

[Zimsko sonce, ujeto med gole macesne]

Na grebenu so se nama poplačale vse muke: odprl se je krasen razgled na Draške vrhove, Triglav, Rjavino, Dolino Krme…Tako je bil navdušen, da zdej hoče ta moj prijatelj, da greva enkrat še na Kredarico. Kaj se bo še zmislil?

mrezce5.jpg

[Na grebenu se odpre drug svet: Mali in Veliki Draški vrh, Kanjavec, Triglav]

Pod vrhom Mrežc je vrtača. To je nekaj! Ko je dovolj snega, tu v nas lahko zaigra otrok. Na kosu polivinila ali na kakšni PVC vrečki se je po riti ali pa po trebuhu zelo zabavno dričati v njeno dno. Kako malo je treba, da je fletno! Tokrat snega še ni bilo veliko, zato nisva tvegala svojega mednožnega premoženja. Hitro bi lahko postala teti.

mrezce6.jpg

[Romantika na vrhu z razgledom na Triglav in Rjavino]

Ko sva se vrnila v kočo, so najprej padle borovničke. Sledil je krasen ričet. Izkoristil sem svojo nerodnost, ko sem polil zadnjo četrtino požirka svojih borovničk … in naročil repete. Dol grede sem kljub derezicam na majhnem delčku ledu pogrnil. Baje sem se že med padanjem pobiral in ohranil vse kosti cele. Priporočam  pohodne palice, pa ta male derezice (ker je steza do koče mestoma gladka, rit pa je treba šparat za druge stvari in bi blo škoda nanjo past), pa seveda gamaše (takrat ko je več snega), da lahko veselo brez skrbi zalomastiš po celem snegu.

Ikarus

 • Share/Bookmark
 

15 odgovorov na “Zimska romantika ali ideja za zimski izlet: Mrežce”

 1. Denis  pravi:

  To pa je tura! A zahteva velik kondicije?

 2. ikarus  pravi:

  @denis
  zahteva zlo zlo mal kondicije.
  Z mal napora prideš visoko, v naročje najleših hribov.
  Ko bova s prjatlom spet šla tja gor(čakava na vsaj 1m snega) se pa lahko javim.
  Če bo kdo seveda za.
  Šef, Iztok K ima maile.
  Lp
  Ikarus

 3. Majki  pravi:

  čakata na 1m snega. To pomeni, da čakata, da ga bo zapadlo 1m, ali, da bo skopnel do enega metra višine?

 4. Jan  pravi:

  Če ne bi bilo zunaj ves dan tako ledeno mrzlo, bi se vama takoj pridružil :)
  Že veš, kam jo boš mahnil naslednjič?

 5. Jan  pravi:

  Ja, rit je res treba šparat :)

 6. abi  pravi:

  Jaooooo, vsi me rajcate s temi gorami.
  27. sem delal, frenda pa sta mi pošiljala MMS-e iz gora…

  In kam jo torej mahnete naslednjič?

 7. inaaa inaaa  pravi:

  nočem snega. Res. Hočem dolge dneve in poletje. In sonce :oops:

 8. ikarus  pravi:

  @majki: da ga bo zapadlo najmanj 1m, se razume!!! Zdej ga je kak dm, samo v kakšni kotanji ga je malo več. Če je dost snega, je krasno, kot da bi hodil po smetanasti torti.
  Praktično se ti ne more nič zgodit, le do j… se lahko v sneg pogrezneš. Je zabavno se ven skobacat, tud za tiste ki te gledajo. Plazov na tem koncu ni, razen če bi ga 5m zapadlo!

  @jan: saj ravno zato je treba jit ven, iz te megle in mraza. Gori se odpre nov svet, nič ni bilo mraz, grelo je sonce, pa še hoja te ogreje (da o borovničkah sploh ne govorim – verjetno si me že za alkoholika proglasil). Jaz sem npr ves čas hodil brez rokavic, pa me ni zeblo. Pa bunde sva tud dol dala, ko sva hodila. Naslednjič grem zagotovo v prvi polovici januarja, nato pa še v februarju. Najmanj enkrat na zimo grem tudi na Viševnik z Rudnega polja, je malo daljša, nazaj pa čez Planino Konjšco. Tud krasna turca. Upam. da bo kaj frišnega snega padlo. Šef Iztok K vidi vse naslove, pa če hočeš, mi tvojega lahko pošlje, pa te bom obveščal o podvigih. Ja ja, ritko je pa res treba šparat…

 9. ikarus  pravi:

  @abi
  preberi pošto Janu, če hočeš, lahko Iztok K pošlje tud tvoj naslov, pa bomo na vezi

  @inaaa
  hmmmm… jest ga nočem, ko moram po zasneženi cesti v službo in če še kakšen tovornjakar obtiči na cesti. Sicer je pa lahko to super zadeva, samo probat jo je treba. A te niso nič fotke zrajcale.
  Sicer mam pa jaz tud zelo rad sonce poletje, dolge svetle večere… Če hočeš, v vsaki stvari lahko najdeš užitek!

 10. inaaa inaaa  pravi:

  @ikarus: Fotke? So prečudovite. Lepe. Ampak bi blo vse skupaj lepše, če bi bil sneg, pa zunaj 30 stopinj. Jaz sem total sončni človek :)

 11. ikarus  pravi:

  @inaaa
  hmmmm…. mene pa tud, če je zunej minus 30 nkol ne zebe, seveda če je ta prav zraven, za kterga mi srce bije.

 12. abi  pravi:

  @ikarus: takole, mail vpisan…

  lp
  abi

 13. inaaa inaaa  pravi:

  @ikarus: pol je to skoraj tak kot radiator? :) :lol: posobi ti to malo :)

 14. inaaa inaaa  pravi:

  posodi :oops:

 15. ikarus  pravi:

  @inaaa
  Težka bo, težka, bi ti ga malo posodil, ampak ni moj! Je “samo” prijatelj, za katerega mi ni težko vstati bolj zgodaj, se kam zapeljati… ker zelo uživam, ko sva skupaj. Je tako fleten, črn, modrih oči, blage narave… Uf pa kaj bi to. Kot kak sonček, ki te pogreje z živahnim nagajivim pogledom in osvoji s svojim nasmehom. Sicer je pa krivda za vso toploto med nama tud na moji strani: ob njem se vnamem kot suho dračje!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !