Reportaža: Planinska jama ali namesto testosterona adrenalin

Pravzaprav eno najlepših in najbolj razburljivih doživetij v zadnjem času – ja, lahko bi tako rekel – je bil obisk Planinske jame s čolni. Gary, Drew in Patrick so bili moji gostje, spoznali smo se prek spletne strani Slovenia for Gay Travelers. Za vse navdušene nad dogodivščinami sem se odločil, da jim priredim nekaj nepozabnega.

pj2.jpg

Slišal sem, da je obisk Planinske jame res adrenalin in čista avantura – in sem jim predlagal. Po enodnevnem izletu po Istri in Obali smo naslednji dan odpeketali do Planine, kjer nas je pričakal naš jamar, kul poba, mislim da strejt.

pj1.jpg

Razdelil nam je kombinezone, škornje, čelade, posode s karbidom, svetilke … Tipi (Američani) so malo čudno gledali, ker je vse bilo tako “basic”, “plain”. Lopa, enostavna ključavnica, par smrdljivih škornjev in ogromno ene jamarske opreme. Ampak prvi šok je kmalu minil. In smo šli. V gosjem redu najprej ob reki in ostankih (mislim da) mlina do vhoda v Planinsko jamo, ki je na široko zazijal pred nami.

Svetlobe je bilo zmeraj manj, prižgali smo karbidne svetilke. Uf, če smem, malo kemije se spomnim še iz osnovne šole! Stvar dela tako, da na karbid v suhi posodi počasi kaplja voda, ki povzroči sproščanje etina (acetilena). To je sicer tudi tisto, kar posledično poka za velikonočne praznike. No, v jami zadeva izgleda zelo pohlevno in daje stabilen ter dolgotrajen plamen. Zanimivo je, kako si jamarji prižigajo svetilke. Če enemu ugasne, rabi plamen od drugega. Potem stakneta glavi skupaj in plamen preskoči. Smešno, kot pri ljudstvih v Pacifiku.

pj4.jpg

Po nekaj hoje smo prišli do čolnov, s katerimi se bomo zapeljali po podzemnem svetu. Ne vem, kateri od fantov me je medtem parkrat diskretno vščipnil v rit. Čoln je bil dvignjen na skalo, tako da ga reka Pivka tudi ob višji vodi ne more doseči. Mimogrede – v jami, na Sotočju, se reka Pivka in Rak združita in iz Planinske jame izstopita kot Unica. Potem smo začeli veslati. Moram reči, da sem se najprej malo bal, kako bo, ampak ko si enkrat tam, itak nimaš kaj in kaj kmalu postaneš pogumen. V reki smo opazovali človeške ribice, proteuse. Neverjetno, toliko jih je bilo. Bile so vsepovsod. Mirno veslanje je tu in tam zmotil kakšen nižji prehod, pač dvigneš čoln in greš naprej. In to se ni nehalo. Ne vem, koliko časa smo veslali po toku navzgor. Uro? Dve? Bilo je brezčasno.

pj3.jpg

Potem pride čas za Paradiž. V Paradiž se pride po dokaj ozkih rovih, ki so tolstoritnežem na nekaterih mestih povzročili kakšno težavo. Blato, pesek, voda. Narava pač. Klavstrofobija? Ah, kje pa imaš čas za to. Malo plezanja in spet vlečenje skozi rove. In potem se odpre ta Paradiž. In je res vreden svojega imena. Kapniki vseh sort, zastori, spominjam se, da se je vse bleščalo, kot da je apnenec pomešan s kremenom (se ne spomnim, ne me za besedo držat). Moji Američani so samo vzdihovali in se čudili. Muzanje vzpodbudi en falični kapnik. Od spodaj navzgor rastoč stalagmit. Tisoč let star, pa še zmeraj tako trd. Vodič doživi ovacije, ko nekje iz skrivališča v jami privleče pivo. Res dobra poteza. Čin čin in nazaj proti čolnom. Nazaj s tokom je lažje, je manj veslanja in več opazovanja. Tu in tam kakšna izjava ali začetek pogovora. Nato pa spet človeške ribice. Tišino prekine šumenje s Sotočja. Pospravimo čolne in nazaj proti avtomobilu. Objemi vsepoprek (verjetno občutek premaganega strahu), eno pivce za konec in hitra obnova v glavi.

Obrnem ključ in odpeljem zasanjane prijatelje proti Ljubljani. Pa kaj, če je Tifla zaprta, ‘danes itak ne gremo ven’, mi zgovorno pritrjujejo njihovi utrujeni pogledi.

Bojan

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Reportaža: Planinska jama ali namesto testosterona adrenalin”

 1. Denis  pravi:

  To pa je bila pustolovščina!
  A je treba velik kondicije?

 2. ikarus  pravi:

  Ja, to je pa blo nekaj.
  Bo treba probat, sem že slišal za to avanturo.
  Za tiste, ki niso za tako izrazit adrenalin pa priporočam našo vodno jamo: Križno jamo.
  Sem bil tam 2X, enkrat s str8ti, enkrat z gej družbo.
  Je samo hoja in vožnja s čolni.
  Obisk je precej omejen, mislim da ena skupina osmih ali šestih ljudi na dan.

 3. nevenka nevenka  pravi:

  To je moralo biti pa res izjemno doživetje.
  V deževnem vremenu verjetno ogled ni možen? Je odvisno od količine vode?

 4. nium nium  pravi:

  Jej, nesramnost pa taka! Mene, ko imam tako rad nore avanturistične izlete, pa niste povabili zraven. Si bom pa res zapomnil to! Hvala. No, ampak ob kakšnem naslednjem takem hudem podvigu, se pa lahko vseeno spomnite na to osamljeno dušo, OK? ;)

 5. Mark  pravi:

  To mora biti noro. :) Še kaj napiši o vaših podzemeljskih potepanjih in raziskovanjih.

 6. bojan  pravi:

  Ojla,

  Denis: Kaj jaz vem, kondicije niti ni treba imeti toliko. Mogoče še največ pri spuščanju in dvigovanju čolna. Veslanje je izi, vlečenje skozi rove zahteva malo spretnosti.

  Ikarus: bil v Križni jami, ampak samo suhi del. Ja, bi blo za iti tudi tja.

  Nevenka: jamski vodnik je celo rekel, da več vode je, boljše je ker ni treba čolna dvigovat :) No, vsekakor je za preverit pri lokalnih vodnikih.

  Nium: tole je bila bolj privat tura. Drugače pa dobre izlete, mogoče tudi bolj adrenalinske prireja Out In Slovenija.

  Mark: vsekakor bom še objavil kakšen prispevek.

 7. ikarus  pravi:

  @Mark,Bojan & co
  Sem pobrskal po moji foto mapi. Mam nekaj slikc iz vodnega dela Križne jame ispred dveh let.
  Lahko objavim čisto kratki foto sešn z osnovnimi informacijami glede obiska, da bo mogoče koga zamikalo, da obišče jamo.
  Samo če ti, Bojan, ne bom s tem v zelje skakal.

 8. gorazd  pravi:

  Tudi jaz sem bil v Planinski jami in takrat nam je vodič vsakemu dal en kamen iz paradiža. Tisti kamen je kalcit in je točno to,kar si opisoval. Če ga postaviš na svetlobo se prav prijetno svetlika. Mislim,da si nekaj pozabil opisat. Verjetno ste videli tudi jamski dragulj,ta se nahaja nekje na sredi jame,dober hec pa je tudi podrta turistična peš pot po vsej dolžini jame,ki so jo postavili še pod italijansko okupacijo.

 9. vodič planinske jame  pravi:

  Lepo da ste se spomnili na Planinsko jamo in to na paradiž. Ne vem pač koliko (fac) sem že peljal v ta paradiž in nobeden ni še potarnal, da se ni splačalo iti v paradiž. Če pogledate na internetno stran planina.si imate vse informacije za ogled kratkega dela oz. turističnega in alternativnega dela jame pa še manjši spot o paradižu si lahko ogledate. Lp vodič Zvone

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !