Prehlad in vneto žrelo

Zimski meseci vsako leto prinesejo nemalo nadležnih preglavic, ki nas niti toliko ne ohromijo, kot pa nas motijo. Teče nam iz nosu, boli nas grlo (točneje nas boli žrelo), vročina nam niha, kihamo, kašljamo, izgubimo voh in okus.

mraz.jpg

Prehlad je najpogostejše vnetje zgornjih dihalnih poti (nos, sinusi in žrelo). Poteka blago in dokaj kratko, povzročajo pa ga najpogosteje različni virusi. Med ljudmi se virusi prenašajo preko nosnih izločkov, ko ti pridejo v stik s sluznicami bodočega bolnika, preko predmetov, preko večjih delcev iz izločkov ob kašljanju ali kihanju pa tudi preko kužnih kapljic, ki lahko lebdijo v zraku. Prehlad se kaže z naslednjimi simptomi: tekočim izcedkom iz nosu, kihanjem, praskajočimi in pekočimi bolečinami v žrelu, suhim kašljem, ponavadi brez vročine. Pojavijo se lahko še hripavost, pekoč občutek v očeh, izguba okusa, bolečine v ušesih, govorjenje skozi nos in razpokana koža ob nosu. Bolezen traja teden ali dva, mine sama.  

Za lajšanje simptomov prehlada se priporoča sredstvo, ki vsebuje 1% efedrina, to je substance, ki odmaši nos (pozor! uporabljamo ga največ tri dni, saj ima lahko tudi obraten učinek). Če se pojavijo bolečine ali vročina, svetujejo Lekadol. Raztopina ali bonboni z vitaminom C naj bi skrajšali bolezen. Za lajšanje bolečin v žrelu, grgramo toplo slano vodo ali kak čaj, lahko pa vzamemo tudi kak oralni antiseptik (bomboni za lizanje tipa Neoangin, Strepsils…) in, seveda če je potrebno, počivamo ter počakamo, da bolezen mine. Pomembno je, da si pogosto umivamo roke, uporabljamo robčke za enkratno uporabo ter kašljamo in kihamo v robček in ne v prostor, saj bomo s tem zmanjšali možnost okužbe drugih v svoji okolici. 

Vnetje žrela se velikokrat pojavi kot del prehlada. Nemalokrat ljudje rečejo, da jih boli grlo, v resnici pa je tisto rdeče, kar peče in praska, žrelo. Vnetje le-tega prav tako povzročajo predvsem virusi, lahko pa tudi bakterije. Kaže se predvsem, kot že omenjeno, s pekočo in praskajočo bolečino, predvsem pri požiranju, pogosto je zraven tudi nahod, vročina je lahko prisotna, a ne vedno, včasih, če je okužba bakterijska, se pojavijo tudi utrujenost, splošna oslabelost, bolečine v mišicah, sklepih.  

Pozdravimo se v povprečju v 3 do 7 dneh z upoštevanjem vseh navodil, ki so opisana že pri zdravljenju prehlada. Pomembno je tudi obilno pitje toplih tekočin in seveda, če je povzročitelj bakterija, primeren antibiotik, ki pa ga bo predpisal zdravnik. 

Mio

 • Share/Bookmark
 

10 odgovorov na “Prehlad in vneto žrelo”

 1. vlatka vlatka  pravi:

  No, še dobro, da nimam teh težav.
  Občasno se čistim s kašljanjem, ko izpljuvam vse ostanke cigaret in mi tudi kaplja iz nosa. A to je nemoteče. Sploh za druge. ;)

 2. Mio  pravi:

  V zgornjem sestavku se kajenju sicer nisem posvečal, je pa res, da je ob kroničnem kajenju sluznica tako zgornjih kot tudi spodnjih dihal (grlo, sapnik in pljuča) vseskozi razdražena in bolj sprejemljiva tako za viruse kot bakterije, zato so okužbe dihal pri kadilcih pogostejše.

 3. Denis  pravi:

  A je za zabasan nos res dobra slana voda, no … kakor fiziološka? Kaj je že fiziološka raztopina? :)

 4. Mio  pravi:

  Fiziološka raztopina je 0,9% raztopina natrijevega klorida (kuhinjske soli) v vodi. Glede na plazmo je izotonična, kar pomeni da ima enak tlak raztopljenih delcev kot krvna plazma in posledično mešanje obeh ne pripelje do motenj v ravnovesju elektrolitov.

  Da, priporočajo jo predvsem za izpiranje nosu, saj iz zgoraj navedenega pomeni, da se v nosni sluznici ne bo absorbirala, torej bo odtekla ravno tako, kot bo pritekla ko jo zlijemo not, s seboj pa naj bi v veliki meri odnesla precej sluzi. :)

  Zgoraj pa je napisano slana voda, saj si podobno raztopino lahko pripravimo tudi doma sami, in sicer tako, da vzamemo pol kavne žličke soli, ki jo skuhamo v pol litre vode.

 5. Hrepenenje  pravi:

  Lepa slikca:)
  Efedrin sem dobil v pršilu za nos proti senenemu nahodu.
  Meni najbolj pomaga ehinacea+acetilcistein-fluimokan1000mg tablete 2x+ aspirin+C+Zn
  Razne pastile od Leka ne delujejo,so kakžen žegen že:)))

 6. Mirč  pravi:

  Prejšnja leta sem bil prehlajen vsaj trikrat, štirikrat na zimo. Letos pa nič … Morda zato, ker ni snega? Meni je lekadol zelo pomagal. Spiranje nosu s slano vodo pa (vsaj pri meni) ne pride v postev, ker takoj začnem kihati kot zmešan :)

 7. Mio  pravi:

  V povprečju smo odrasli prehlajeni približno tri do štirikrat na leto. Verjetno pa letos še nisi prišel v stik s kakim virusom prehlada in upejmo, da tudi ne boš. Ali je to povezano s snegom, težko rečem. Ponavadi je tako, da je manj obolenj takrat, ko je zelo zelo mrzla zima, kar pa za našo letošnjo nikakor ne velja. Glede slane vode oz. fiziološke in nasploh pri prehladu, najbolje je da ugotoviš kombinacijo, ki prav tebi najbolj ustreza. ;)

 8. nevenka nevenka  pravi:

  Ne vem, morda me kdo dopolne, oz. popravi, ampak dokler gre za čiste, prozorne izcedke, je bolezen
  virusna, gnojenja so bakterijska. Belkaste obloge na razbolenem grlu so tudi bakterijski znak.
  Takrat je treba oditi k zdravniku, da dobimo antibiotik. Pri virozah pa večino doma zdravimo, če ni bolj drastičnih znakov.
  Starejši bolniki morajo vedeti, da so vsa prehladna obolenja resna in je treba počivati, vsa vročinska stanja so dodatno breme za srce.

 9. Mio  pravi:

  @nevenka: Načeloma zgoraj napisano vse drži, vendar moram dopolnit, da pri navadnem virusnem prehladu, ko gre bolezen proti koncu, tudi pride do gnojnega izcedka iz nosu, zaradi kopičenja celic, ki skušajo virus uničiti. Če pa se gnoj od začetka cedi in če je zelo obilen, potem najverjetneje res gre za bakterijsko okužbo. Bele oz. belo-sive do včasih rumenkasto-rjavkaste obloge na nebnicah pa so ponavadi znak angine, ki jo povzroča bakterija, torej je res potreben antibiotik. Na žalost pa tudi to ni pravilo; so določena vrusna obolenja, ki povzročajo podobne obloge. Na primer infekcijska mononukleoza ali ‘kissing disese’ o kateri pa verjteno tudi kdaj kaj napišem… ;)

 10. nevenka nevenka  pravi:

  Ja, se mi je zdelo, da bo še kaj. A me je jezilo, ker v medijih tolikokrat pišejo o prehladnih boleznih in pravzaprav hočejo doseči, da ljudje ne bi tolikokrat šli k zdravniku.
  Človek pa sam ni vedno dovolj zdravnika, da bi ocenil, ali je prav, da ne gre in se kar sam doma cajta. Poznam junaka, ki je zato pokasiral hudo pljučnico. To pa ni več hec.
  In potem so se še pošteno namučili preden so našli ustrezen antibiotik.
  Vsak prehlad je treba vzeti resno.

  Napiši še kaj, napiši.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !