Ko bi več, kot le ….

Eni hočejo vezo, drugi bi le bližino in redni seks. Prijateljica je imela problem, da se njena partnerica ni hotela vezati z njo. Želela je le redni seks. Bila je zvesta, vedela ja, da si potešenja ne išče drugod, vendar … Oni bi zvezo, še kaj več kot le seks, partnerica pa bi le občasna srečanja.

Pa vendar, se mi je porodilo vprašanje, ki se mi je v bistvu že večkrat. Ali je za nekoga veza res takrat, ko živi skupaj? Ali dva, ki se tako videvata vsakodnevno, pa nimata neke zveze? Mora biti zveza vedno povezana s skupno hišo, skupnim stanovanjem, skupnim avtom?

supermarketboys2.jpg

To sem vprašal tudi njo in mi je povedala, da je za njo zveza ravno to. Z nekom živeti skupaj, je ona to poimenovala. Dejansko živeti skupaj. Ne se le vsakodnevno dobivati, prenočiti in potem se morda srečati naslednji dan. Pa partnerica v njej ni videla le seksualni objekt. Ko je bila pri njej ji je pomagala pri raznih opravilih, preživeli z njo čas tudi drugače, ne le v skupnem predajanju. Pa vendar, vračala se je v svoje stanovanje.

Prijateljica je tako počasi začela dvomiti v njeno ljubezen, pa četudi sem ji poskušal pojasniti, da jo morda čisto razumem. Njeno prijateljico namreč. So pač ljudje, ki se nočejo nekako tako popolnoma zavezati. Ki potrebujejo nek svoj prostor, svoj zrak, kot mi po navadi rečejo. Konec koncev, včasih imam občutek, da ga potrebujem tudi jaz, če sem v neki vezi, zato jih razumem.

Koliko imamo primerov pri heteroseksualnih, ki morda le živijo skupaj, nočejo pa se poročiti. To kar je za njih poroka, je morda za niju, ravno to, da živita skupaj. Pač partnerica tega noče, noče se vezati, noče, sem na koncu rekel, nekih obveznosti, ki jih, in to vemo, zveza nosi s seboj.

Saj ko si samo tako skupaj, brez tistih vsakodnevnih stvari, brez tistih trenutkov, ko pač je nekdo tečen, potem je vse skupaj morda lepše. Če si slabe volje si doma, ko si dobre volje, sta skupaj. Morda je to res bežanje pred problemi,vendar … Nekaterim je tako lažje. Pa še to ne pomeni, da partnerici ni do nje in da je ne ljubi. Jo ljubi, kot včasih rečem, na nek svoj način.

Če bi iskala seks, ga bi povsod naokrog, in ne bili tako stalno skupaj, vsaj tako sem jih poskušal predstaviti svoje razmišljanje. Je pa res, in pred tem nisem hotel bežati, težko, ker pač imata nek različen pogled. Vendar, neka rešitev bi se zagotovo lahko našla, vendar, vsaka bi morala malo popustiti, in bi se lahko približale v svojih pogledih.

Pred meseci mi je prijatelj tožil, ker se je partner bolj predajal delu kot njemu. Doma urejal službene zadeve, pisal in vse ostalo. Počutil se je zapostavljenega, vendar, partner mu je rekel, da mu je služba zelo pomembna, po tihem, da mu je morda še bolj pomembna kot neka zveza. Vendar, če je hotel, da bosta še naprej skupaj, sta se pogodila. So bili dnevi, v tednu, ko je moral enostavno postaviti službo na drugi tir. Od začetka je bilo težko, nato je šlo in njima gre še danes.

Vsi vemo, da veza v osnovi in največkrat nastane iz prijateljstva. To prijateljstvo se lahko poglobi, začini s seksom in vsem ostalim, vendar …. Današnji trend gre res nekako tako, da so prijateljstva, takšna globoka, zelo pogosta.

In morda je to hotela tudi njena partnerica, takšno globoko prijateljstvo, ki seveda nima takšnih obvez, kot jih ima neka zveza.

Se predati je za nekatere res težko. Imajo neko svoje življenje, svoje delo, svoje obveznosti, in vedo, da če bodo v zvezi, se bodo morali čemu tudi odreči. In na koncu sva spoznala, da je morda to problem. Da se partnerica boji, da se bo morala večini svojega življenja in hobija odreči. Res je, da ji prijateljica ni dajala takšnih znakov, vendar …. Če se ne pogovarjata o tem na takšen način, da bi tudi to razrešili, potem je človek v nekem takšnem svojem prepričanju.

In če zadeve niso razčiščene, jasne, potem ne gre. To vemo vsi.

Iztok M

 • Share/Bookmark
 

14 odgovorov na “Ko bi več, kot le ….”

 1. nevenka nevenka  pravi:

  Jaz imam vezo, z moje strani je zelo trdna, a ne živiva skupaj. In najbrž nikoli ne bova.

 2. nevenka nevenka  pravi:

  In jaz imam vezo iz ljubezni, ne prijateljstva. Jaz to ločim, kot dan in noč.
  Vem pa da nekateri ljudje celo živijo skupaj, ne da bi vedeli kakšen odnos imajo v resnici…

 3. Lara  pravi:

  no pa smo le ženske omenjene. Preoblem je, ko hoče nekdo nekaj več, drugi pa. Kot si zaključil, mora biti razčiščeno in seveda poenoteno. Potem gre. Če hoče nekdo imet ves čas nekoga ob sebi, in mu to zagovalja neko varnost mora tudi razumeti, da drugi morda tega niti noče tako. In potem so tu kompromisi ….

 4. pedr  pravi:

  zakaj pa se vse tvoje zgodbe začnejo s prijatelju se je zgodilo, prijateljica je rekla…daj kaj iz lastnih izkušenj tudi:)

 5. Iztok M  pravi:

  Nevenka – kot pravim, zgodbe so različne, in vesel sem zate. Kot si poudarila, znate ločiti, in tvoj zaključek lahko le potrdim.

  Lara – ja, kompromisi, morajo biti …

  Peder – vidim se v vsaki zgodbi, ko razmišljam, ko poskušam pomagati, se poskušam vživeti v situacijo tistega, ki mi jo je povedal. In mu tako povedati in objasniti kako bi jaz naredil. In zato je veliko osebnih izkušenj, zgleda da pač se nekateri radi obrnejo name. Bom pa vzel na znanje, in zagotovo bo kdaj tudi kaj osebnega …

 6. miskolinko  pravi:

  imeti zvezo s tipom – hmm predvsem mlajšim, je težka stvar, res pravo zvezo si predstavljam s seveda skupnimtanovanjem itd… tut sam sem bil nedolgo nazaj v zvezi, ki pa je prišla povsem nenačrtovano :) …in sma bla v zezi slabega pol leta, videla sma se 2x v tednu, šla na sprehod, v naravo, v kino, dokaj redno za vikend tudi skupaj prespala, blo je prelepo, a se mi zdi, da če ni skupnega življenja to zame ni zveza, pa še zame, ko sem BI, je zveza s tipom nwm :) mogoče je bilo pri nama obema napaka tudi to, da doma noben ni hotel povedat o usmerjenosti, kaj šele o čem več, pa tudi vse to prekrivanje…prau motilo je me že vse to skrivanje….pa sma se sprehajala mimo tromostovja,…pa me je prijelo, da bi ga kar tam poljubil, pa nisem smel….ta omejenost v teh dejanjih me je sčasoma začela vse preveč motiti, ta slovenski narod, ki ima tako krivičen odnos do vsega tega….am kje sm že stal? :) …o tem ja, da se ne podam verjetno več v take vrsto vezo, po dobrih treh mescih sem ugotovil, da sva v tej zvezi že kar globoko, res sem živel z trenutke ko sma bla skupaj…a sem videl da to ni to, hkrati sem postajal vse bolj zatežen, žalosten, nisem videl prihodnosti v zvezi s prijateljem,…in sem tko tudi končal…čeprav, ko me je vprašal za razlog, sploh nisem vedu kaj naj rečem :) sem mu le omenil, da sem se malce naveličal, kar pa sem se tudi res…čeprau je odkar nisva več skupaj, preteklo že kar nekaj solz, a gredo stvari na bolje, stojim pri svojem PRAV….sem pa prvič okusil, da me je nekdo res imel rad, lepo je blo, čeprau sem zdaj že kar dober mesec samski. :)

 7. Iztok M  pravi:

  Ja, predstave kaj je prava zveza so različne. To se vidi tudi na njunem primeru in seveda tudi tvojem lastnem. Kot večkrat po vseh teh zvezah z moškimi in ženskami sem se tudi sam spraševal, kaj je bilo tisto pravo in kaj. Ali tisto, ko je bila ona pri meni že po štirinajstih dnevnih z polovico garderobe? Ali tisto, ko je bil on pri meni le ob vikendih, ostalo pa sva se pogovarjala po telefonu ali pa imela nek hiter kafe? Kot vidim, da sam ugotavljaš, imajo čustva tukaj le nek pomen. Verjetno je, da bolj ko se povezuješ, bolj vaju vleče skupaj. Morda sta bila vsak po svoje res omejena, vendar … Mislim, da si ne potrebuješ preveč očitati tega. Nikoli nisem obtoževal “skrivanja”, vedno sem trdil, da je to stvar posameznika, in nisem nikoli videl nič hudega v tem, čeravno sem bil ravno zaradi tega deležen blazne kritike. Živela sta pač svojo vezo, kakor sta jo pač na dane trenutke lepo. In kot praviš, vama je bilo res lepo. To se vidi predvsem po tem, ko praviš, da si prvič okusil kako je, če te nekdo res ljubi. Morda ga celo pogrešaš. Vendar … če si se počutil omejenega, zavezanega, če si imel občutek, da nisi mogel dihati, si naredil prav. To spoznavam tudi sam, čeravno sem res redko, tako pri ženskah kot pri moških bil jaz tisti, ki je prekinil zvezo. Če te je vse utesnjevalo, in so to bile zadeve, ki si jih moral bolj sam reševati sam pri sebi, kot skupaj, potem je pač tako kot je čisto ok. Lahko bi nadaljeval, vendar, kaj bi imel. Lahko bi bil vse bolj nesrečen, lahko bi se ojunačil, in kaj spremenil. Vendar so zadeve, ki potrebujejo svoj čas, in se jih ne da speljati kar tako.
  Tako kot ne zagovarjam, da mora vsak istospolen ali biseksualen, ali trans vedno živeti življenje vsem na očeh. Da je le tisti pravi, ki se javno kaže, kaj je. Ljudje smo različni. Nekateri to pogrešajo, drugi ne. Vendar kakor ste nekateri že ugotovili. Ravno srednje poti ni in ni, zato pač moramo sprejemati svoje različne poglede in gledanja. Ravno mi, to pa zagovarjam. Tako v javnem delu, kot zasebno v zvezi. Le če se dva res uspeta sprejemati v večini njunih lastnostih, potem lahko gre ….

 8. Tom  pravi:

  Ne vem zakaj bi dva morala živeti skupaj, da bi bila to veza. To me je vedno zelo motilo. Verjetno sem tak človek, sam jaz včasih hočem svoj mir, rad sem tudi sam. Opazil sem tudi pri drugih kolegih, kako jih veze (punce) dušijo. Enostavno ne dajo miru. Enkrat sem že omenil, da je med dvema, ki sta skupaj, pomembna iskrenost, brez laži. Tako smo si z vsem na jasnem od samega začetka.
  Včasih se mi zdi, da nam to čustvo (ljubezen)ni bilo dano kot dar ampak kot izziv ali ovira. Samo poglejte koliko ljudi okoli vas ima “srčne probleme” In včasih se nam svet vrti samo okoli tega. Pa še toliko stvari je, ki nas čakajo. In niso on ali ona

  nisem črnogled. sem optimist in občasni sarkastični realist ;)

 9. ihim  pravi:

  Morda se bo slišalo brezosebno, kruto, a veza zame pomeni dogovor. Če je to skupno življenje – krasno, če je to sex 1x-2x na teden prav tako. Jaz imam vezo. Vidiva se občasno, se stisneva skupaj in tisto uro ali dve nama je res lepo. Včasih bi si želel drugače, a tako sva se dogovorila in še na misel mi ne pride, da bi ga silil v več, saj vem, da mu to ne ustreza. Nekoč bom morda spoznal drugega človeka z drugačnimi željami in pogledi ter z njim sklenil drugačen dogovor, ki pa bo spet ustrezal obema. In spet bom v vezi.

 10. Iztok M  pravi:

  Tom – ja kot praviš, in tudi sam sem med tistimi, ki občasno potrebujemo svoj mir, ker smo radi, in nam to tudi odgovarja, sami. Vendar, s tem se morata strinjati oba. In to je, če sta oba res iskrena, tudi možno. In da si seveda tudi zaupata. Del zaupanja je tudi to, da se to razjasni na začetku. Zato, po vseh teh zvezah z moškimi in ženskami, hočem imeti to jasno že na začetku, in to tudi povem. Z nekaterimi se neha, ker to ne razumejo, in vem, da če ne bi povedal, bi se tako in tak nehalo. In kot praviš, človek mora ohraniti del realnosti, in tudi to, kar si napisal, je del realnosti.

  Ihim – Kot praviš, dogovorila sta se, in to je edino pravilno. Le tako lahko to peljeta. Obema mora biti jasno. Priznam, da je včasih težko, vendar …. Jasno je bilo in je obema. Je pa lepo da imaš še en moment, ki ga tudi sam vedno poudarjam. Nič ni za večno, pa če trenutno še tako lepo gleda. Prav je, da razmišljaš, da bo z nekom drugim pač drugače. Imaš realni pogled, in to veliko pomeni, verjemi mi.

 11. Sara  pravi:

  Tudi ženske imamo svoje ljubezenske težave, čeprav mislim, da to ni glih vezan na splol. Kot vedno lepo praviš, ja tudi lepo napišeš, se gre za osebnosti. Dva lahko delujeta tako ali drugače in ne moremo kopirati veze enega na vezo drugih dveh. Kot večino ostalih zadev ne. Dvema je všeč, da sta skrita in tako uživata, pa četudi le dvakrat ali enkrat na teden. Nekdo hoče ves čas imeti nekoga ob sebi, ga držati za roko, poljubljati pred prešercem …. Ti pa dam prav, da so nekateri naravnost pizde in nesramni, ko gledajo le po sebi. Pa kaj, če zate skrivanje ni problem, morajo potem tako kozlati po tebi, kot so. Tudi zame ni, in po pravici povedano, tudi parade ne maram. Še tisti, ki nas morda poznajo bodo mislili, kako smo načičkani, da so vsi pedri kot babnice, da smo vse lezbike le neke možače …. Ampak to je že druga tema. Da se vrnem nazaj k tebi. Sama morta razčistit.Če obema odgovarja tako jima odgovarja tako, če želita oba drugače, pol pa bosta furala drugače. Ne gre pa, če en hoče več, drugi pa ne. Tisti ki popusti trpi, to verjetno tudi veš sam. Pa lepo slikco maš, pa lepo ustvarji še naprej. Te zelo rada berem in tudi poslušam. btw, zadnič u škucu si mi bil najboljši. Krasne pesmi. Kakšno kitico se še danes spomnem ….

 12. miskolinko  pravi:

  Iztok M, hvala za komentar…
  ..ne ne pogrešam ga več, ker vem da tko naprej ne bi moglo več it, pa tudi sedaj se počutim veliko bolj “odvezanega” …
  pa tudi obupan nisem več, še veliko bo lepih trenutkov, lepih punc in lepih fantov :) :)

 13. Iztok M  pravi:

  no potem pa je skoraj vse v redu in prav imaš še bodo …

 14. Iztok M  pravi:

  Sara – skoraj spregledal. Hvala za pohvale in lepo je videti, ko vidiš, da pa še nekdo podobno razmišlja. In vem, da nas je veliko s takšnimi pogledi. Ne vam, kaj nas pripelje do takšnih pogledavo, življenje ali kaj drugega. Ali pa le tista mera razumljivosti, ki jo včasih tako pogrešamo. In ti kar klikni, pa ti morda kdaj še tudi kakšno takšno samo zate preberem …. ob vinu in ….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !