Čez Hudičev most do korit Mostnice v dolini Voje

Že naslednji dan po morskem dopustu sva jo mahnila … kam drugam kot pa v hribe. Za nabiranje kondicije pred bolj zahtevnimi turami sva se odpravila v Bohinjski konec, tja, kjer ima dež mlade in to kljub temu, da so napovedovali možne popoldanske nevihte.Tam je planina Uskovnica, pod njo pa dolina Voje z reko Mostnico in njenimi koriti.  

voje2.jpg voje7.jpg

[Levo: Prvi pogled na korita. Desno: V zatrepu doline Voje se Mostnica začne z ljubkim slapom. Preden smo se poslovili, ga je obsijalo opoldansko sonce.]

V korita sva se prvič zazrla s Hudičevega mostu, kamor sva prišla iz Stare fužine. V svojem spodnjem toku je reka Mostnica, nekakšna smaragdna kača, v skalo izdolbla globoka, vijugava korita: “kamor sonce skoraj ne posveti, v njih se večno hladen piš sprehaja”. S strani se  v korita zlivajo potočki, ki pozimi zamrznejo in se spremenijo v ledene sveče in slapove. Pogled v globino je včasih kar malo srhljiv, sicer pa veličasten … Pred mostom sva krenila desno navkreber po senčni gozdni stezi in slabo uro malo grizla kolena, drugi del poti do planine je bil bolj položen. Tam sva si privoščila prvo malico na dekci, ki sva jo pogrnila na sveže pokošeno travo. 

voje3.jpg

Seveda ne bi bil jaz jaz, če se ne bi s fotoaparatom podil za metulji, jih včasih prav potuhnjeno čakal … in bil razočaran, ko so tik pred zdajci odleteli. Metuljčku iz skupine “modrinov” je ime “zlati cekinček“. Skozi krila se sluti njegova kovinsko bleščeča oranžna notranja stran kril. Usedel se je na “veliki zali klobuček – astrantio”, ki je oboževana rastlina v angleških podeželskih vrtovih. 

 voje5.jpg

Na Uskovnici (1154m) poleti, ko pasejo krave, oživijo planšarije. Tam se je možno najesti sira, skute … Kislo mleko me je zelo odžejalo. Triglav in vrhovi nad Velim poljem pa so že dobivali “kape”, naznanilo kasnejše popoldanske hude ure, ki sem jo na srečo doživel, ko sem bil že doma.

voje6.jpg

[Ko sva prečkala planino, da bi se na drugem koncu strmo spustila v dolino Voje, sem kar obnemel. Del travnika je bil poraščen s "turškimi lilijami", ki se jih ne vidi prav pogosto. Ime "turška" so dobile zato, ker se cvetni listi zavihajo navzgor in nastane nekakšen turban.] 

voje1.jpg

Blizu slapu je “Okrepčevalnica slap Voje” v kateri prijetna gospodinja že vrsto let skrbi za izvrstne domače kulinarične užitke. Gobova juha je bila kot vedno krasna, pa sveže pečena pehtranova potica, pa buhteljni z marmelado iz ringloja … Želodec je bil premajhen, da bi naročil še žgance s kislim mlekom, pa skuto s krompirjem, pa še, pa še … Na poti navzdol sva si v Mostnici, tam kjer nekaj časa teče po odptem svetu, strastno ohladila noge. Nazaj grede sva si ogledala še preostali del korit. Ker sva pot zastavila od zgoraj navzdol, sva se, sicer nenamerno, vendar kot prava Gorenjca, izognila prispevku za ogled korit, ki bi ga sicer plačala, če bi šla v obratni smeri. Upam, da nama vrli Bohinjci tega ne bodo zamerili.

Ikarus

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Čez Hudičev most do korit Mostnice v dolini Voje”

 1. Anonimnež  pravi:

  sedi pet, pa duma puvej.

 2. ihim  pravi:

  No tukaj pa se sline cedijo meni. Pa ne samo zaradi kulinaričnih dobrot.

 3. ig  pravi:

  No, a je še zmeraj vstopnina pred hudičevem mostu

 4. Bohinjka  pravi:

  Hvala za tako lepo opisano vašo pot po Bohinjskih planinah. To kar ste odkrivali, je le delček naših lepot.Hvala vam pa še kdaj nasvidenje. Pa kot je dejal anonimnež:˝puvej duma,naprej, kaj se da videti in doživeti v Bohinju!

 5. Gaber  pravi:

  Jaz bi tudi šel kdaj zraven. Grist kolena, prepodit metulje, namakat noge in z buhtlji se basat. :D Pa stena pa plezarija! To bi še rajš!

 6. Ikarus  pravi:

  @Anonimnež
  Hmmm…. Je pa že nekaj časa minilo, ko se mi je to dogajalo.
  Je hvala, gospod učitelj!

  @ihim
  To je res zlo izi izlet, kondicije za nekaj ur hoje. Tisti bolj romantično razpoloženi so nad njim najbolj navdušeni.

  @ig
  Ja vstopnina je, pa kaj hočemo, za vzdrževanje poti, ograje… Samo spomladi, ko sem bil tam, so kmetje vlačili iz hoste, pa je bilo vse razrito, blatno… Pa se tisti, ki so vstopnino kasirali, niso kaj dosti sekirali…

  @Bohinjka
  Živiš v strašno lepem koncu. V Bohinj rad zahajam, ga imam
  rad. Pa sej se čuti iz napisanega, a ne?

  @Gaber
  Z dotičnim mojim prjatlom ubirava bolj izi poti. Se noče po skalah zvirat.
  Mam pa enga prjatla s katerim sva se glih dons menila za kakšno plezarijo: v začetku avgusta in/ali pa tud konec avgusta in/ali septembra. Prisank bo zagotovo, tako kot vsako leto, padel. Obe plezalni poti sta krasni. Ne vem pa, kolk si ti sicer že plezal. Če hočeš, ti javim, ko bova šla.

 7. tamali18  pravi:

  Ja Bohinj je res lep, ponovno ga bom podoživel na taboru Legebitre, drugače pa lepo opisano:)

 8. Gaber  pravi:

  Skoraj začetnik. :D Razen nekaj zezanja z varovanim plezanjem po steni. Še skoraj brez opreme.

 9. ikarus  pravi:

  @tamali 18
  No uživaj v Bohinju, pa dežnik s seboj vzemi!

  @Gaber
  Ne rabiš nič posebnega. Rabiš solidne čevlje, z dobrim podplatom. Zložljive palice so žaželjene. Nahrbtnik imaš. Čelado lahko jaz posodim. Ti javim, ko bomo kam lezli, poj boš pa videl.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !