Mexico City: Globalna vas! 4. del

Če je bil orgomni konferenčni Ceter Banamex v Mexico Cityju bolj formalno stičišče bork in borcev proti svetovni pandemiji združenih na 17. svetovni AIDS konferenci,  je bil orjaški paviljon v neposredni bližini predvsem neformalni univerzum AIDS skupnosti: nevladnih, humanitarnih, človekoljubnih organizacij, aktivistk in aktivistov, HIV pozitivnih oseb in široke javnosti.

mehika16.jpg mehika17.jpg

[Levo: Kupil sem taksno majco, kot jo ima tip na skrajni desni. Izdelali so jo HIV pozitivni, predstavlja praznovanje dneva mrtvih v Mehiki, ki je pravzaprav veselo praznovanje, denar pa gre za delovanje organizacije HIV pozitivnih. Desno: Memento mori - utrinek veselega praznovanja smrti v Mehiki.]

Vrata Global villageja so bila odprta za vse, tudi za širšo javnost, ki v prostore Banamexa sicer ni smela, saj so tja lahko samo registgrirani.

mehika1.jpg

[Gledališče kot orodje preventive. Na sliki je penetracija v pravilno vloženi ženski kondom - femidom. Sadje pa je tudi na tem koncu priljubljeno za prikazovanje preventivnih tehnik s kondomom. Kumara prodira v papajo. Yummy!]

mehika2.jpg

[Križem rok ne stoji niti medvedja skupnost. In španski medoti so tako sexy!]

Globalna vas je bila vesolje zase, čisto nekaj posebnega. Tam je prekipevalo od energije, veselja in čiste, z lakomnostjo nekontaminirane energije boja proti AIDSu. Šotor druženja naivnih, čistih, tistih, ki hočejo in zmorejo premagati HIV, tudi če ga ne pozdravijo. Zakaj? Ker nosijo v sebi življenjsko energijo in nepremagljivo voljo. Delati za sočloveka, za soljudi, za skupno dobro.

mehika3.jpg

[GLBT nevladniki so na konferenco prispeli z vseh koncev sveta.]

Mene je vsakič, ko sem se sprehajal po Villageju, spreletaval srh in res sem se moral potruditi, da sem zadrževal solze. Ne solze usmiljenja, ampak solze veselja nad energijo toliko močnih ljudi. Bork in borcev. Solze spoznanja, da je še veliko upanja. Pridite z menoj na kratek sprehod po Globalni vasi.

mehika10.jpg

[Vida - umetniška kampanja HIV pozitivnih, ki živijo in jim na kraj pameti ne pade umreti.]

mehika11.jpg

[Frizerji proti AIDSu. Kaj takega lahko pri nas samo sanjamo. Ali pač?]

mehika13.jpg

[Kampanja "Če bi bil HIV pozitiven ..." je bila ena opaznejših kampanj na konferenci. Več o njej si lahko preberete tu: klik.]

mehika15.jpg

[Številne ženske organizacije so v Globalni vasi predstavljale svoj boj proti AIDSu. Več kot polovica obolelih in na novo okuženih na svetovni ravni je namrec žensk.]

 mehika4.jpg mehika5.jpg

[Levo: V Globalni vasi so predstavili tudi številne druge kampanje namenjene predvsem sensibilizaciji in preventivi. Desno: V Afriki, z AIDSom nabolj prizadeti celini,  je sicer dalec najpogostejši prenos heteroseksualni, vendar so se mobilizirali tudi geji.]

mehika14.jpg

[Prav sredi Villageja je bil veliki oder na katerem se je skoraj nepretrgoma kaj dogajalo.]

Objem in poljub vsem! Mitja Blažič

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Mexico City: Globalna vas! 4. del”

 1. jaka  pravi:

  Mitja. Gledam tisto kumaro in papajo. :D Drugje po svetu so se torej femidomi bolj prijeli kot pri nas? In kako se je predstavil Dih? S stojnico ali si se kam prislinil? ;)

 2. Mitja  pravi:

  Zivjo Jaka,

  tik pred kumaro in papajo, sta bila na odru sicer kumara in korencek, a kljub vsemu, ja, femidomi so v svetovnem merilu, kjer je vec kot 50 % okuzenih zensk, pomembno sredstvo preventive. Posebej v dezelah, kjer zenske ne morejo (ne smejo (SIC!)) od partnerja zahtevati, da si natakne kondom. Takih sredstev, ko se lahko zenska zasciti, ne da bi bila pri tem odvisna od tega, ali se bo moski blagovolil zascititi ali ne, je vec: razlicne pene, geli …

  DIH se na konferenci ni predstavil. Ni bilo za ta namen ne financnih sredstev, ne casa, ne vedenja, da je to sploh mogoce. Ja, prvic smo bili na taki konferenci, zato je bilo precej zacetniske nerodnosti. A na Dunaju, cez dve leti, bomo gotovo poskusali kaj pripraviti. Najverjetneje bomo nevaldniki vseh treh drustev, ki imamo preventivne HIV/AIDS programe za MSM, stopili skupaj. To bi bilo super!

 3. Denis  pravi:

  Predvidevam, da ima večina nevladnih organizacij malo denarja za svoje programe. So se predstavile tudi fundacije? Recimo od Billa Gatesa? Pogrešam tvojo fotko. ;)

 4. Mirč  pravi:

  Mitja, zelo zanimive reportaže! Fotke itak povedo več kot 1000 besed. Predlagam še več takih člankov. :)

 5. Mitja  pravi:

  Denis,

  to vsekakor velja za NVO pri nas, kot sem ze zapisall, je ministrsto za zdravje letos za 3 programe hiv/AIDS preventive za MSM (DIHov, Legebitrin in SKUCov) namenilo borih 30.000 eur. DIH je denimo dobil 7.000. Ce racunate da 10.000 kondomov stane 1.100 EUR, 10.000 lubrikantov pa 2.700 EUR, DIH pa letno razdeli 20.000 kondomov in lubrikantov, potem lahko sklepate, koliko denarja ostane za ostale zadeve, kot so denimo svetovanje, blog, preventivna kampanja … Ce ne bi bilo tu se denarja MOL (ki mimogrede prispeva vec kot MZ), bi bili mrzli. Skratka, besen sem, ker se pri nas AIDS obravnava, kot deveta briga! Bruh!

  V tujini je to drugace, tudi NVO, ki se ukvarjajo s HIV/AIDS preventivo so precej financno pri moci. Pomaga jim denar sponzorjev in pa mocno tudi donacije posameznic, posameznikov in organizacij. Na konferenci sem se pogovarjal z Erikom iz Kalifornije (njegova fotka je na mojem blogu), ki mi je povedal, da so pripravili dobrodelno kolesarjenje za HIV/AIDS. Veste koliko so zbrali? 11 milijonov dolarjev. Me je skor kap.

  Fundacije? Ja, konferenco so podprle, tako fundacija Bila in Linde Gates, pa Eltona Johna … nisem pa zasledil, da bi se predstavili na stojnicah.

  Ajd,
  lpm

 6. Mitja  pravi:

  Mirc,

  hvala. Se bom potrudil, da bo se kdaj.

  objem
  M

 7. Mitja  pravi:

  Aja, Denis,

  mojo fotko… no, nisem ravno fotogenicen, zato me morajo bolj poriniti pred objektiv, razen ce se seveda prilepim ob kaksnega misicnjaka, takrat se fotoaparata ne bojim.
  No, nekaj mene na fotkah najdes na mitjablazic.livejournal.com – to je moj zasebni blog.

  LPM

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !