Boj v Mexico Cityju 5. del

 

Spodaj: Mitja in Viki.

Tokrat bi vas rad popeljal na prizorišča, kjer sem preživel 6 avgustovskih dni, v Centro Banamex, na “periferijo 18-milijonskega Mexico Cityja, v prostore 17. svetovne AIDS konference.

Jutra so se začenjala takoj po 6.oo, čeprav se je konferenca začenjala ob 9.oo, je bilo treba do tja, na rob mesta še priti. V Mexico Cityju, ki je mimogrede enormno mesto, pa je promet nekaj posebnega in prometni zamaški so tu povsem drugačnih dimenzij, kot pri nas. Naj ilustriram: V normalnih razmerah smo iz centra mesta, Trga Angel, pa vse do konferenčnega centra Centra Banamex potrebovali slabo uro, ko je bil promet gost (zvečer in v dežju, torej skoraj vsak dan) pa dve uri in pol.

Pogled na milijonsko mravljišče z najvišjega nebotičnika v Latinski Ameriki, iz Torre Mayor.

Zgoraj: Pred plenarno sejo (dvorana C) je bila vselej nepopisna gneča. Pa tudi čez dan si moral spretno šofirati, če se nisi hotel nenehno zaletavati v lušne tipčke vseh barv, oblik in velikosti. Na srečo sem slaba šoferka!!

Zgoraj: Mavrični kondomi so nas spremljali vseh 5 dni. Podnevi in ponoči ;) . Spodaj: Zaradi številnih nelogičnosti, paradoksov, kontraverznosti in krivic na področju HIV/AIDS preventive in kurative, zaradi katerih umira na milijone ljudi, so konferenco spremljali protesti marginaliziranih skupin.

 

Zgoraj: UNAIDS ima denar!

In to je pot od konferenčnega centra do Global Villageja v neposredni bližini. Kot umazano perilo visijo listi, na katerih so imena držav, ki HIV pozitivne migrante vračajo v matične države. Pogosto v smrt, saj doma najverjetneje ne bodo prišli do zdravljenja. Ali zaradi revščine, ali zaradi stigme in diskriminacije. 80 je takih držav po vsem svetu, med njimi Madžarska in Bolgarija od nam bližnjih, od “demokratičnih” pa ZDA.

Mitja Blažič, The view from my window

 

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Boj v Mexico Cityju 5. del”

  1. jaka  pravi:

    Mitja, kulsko! :D In Slovenija? Je bila Slovenija omenjena? Kaj smo mi na HIV/AIDS zemljevidu? Je drugače Mexico City urejeno velemesto? Se da v njem živet?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !