Sex na drogah

Moram priznati, da prvič pišem članek, ki je na kakršenkoli način povezan s tematiko seksa in zato malo težje najdem besede za uvod. V bistvu je seks itak eden izmed najbolj pogostih simbolov današnje družbe. Od oglaševalskih strategij do pornografije in zdravstvenih rizikov. Je tema mnogih pogovorov, vsebina mnogih želja ter sredstvo različnih manipulacij.

Veliko se govori tudi o seksu in nelegalnih ter legalnih drogah, vendar predvsem s stališča, da se bodo ljudje pod vplivom hitreje spustili v nepremišljen in nezaščiten spolni odnos. Ko pa sem po internetu iskal članke o vplivu različnih drog na sam spolni odnos, pa sem bil rahlo razočaran. Sem pa zato po različnih forumih našel zvrhano mero prvoosebnih izkušenj različnih ljudi.

Kot prvo bi lahko glede sexa na drogah rekli, da tako kot pri učinkih drog na splošno ni neke splošne formule na kakšen način bo zaužitje določene droge vplivalo na seks. Poleg substance same končni produkt določa še mnogo drugih dejavnikov, od količine zaužite substance do posameznika in njegove pogostosti uživanja tiste substance. Nekaj skupnih lastnosti se pa kljub vsemu najde. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Alkohol
Pa začnimo s slovensko avtohtono drogo, alkoholom. Alkohol je depresor centralnega živčnega sistema. Čeprav alkohol poveča spolno željo, da poguma ter umakne zadržke, je njegov učinek na spolni odnos predvsem negativen. Pri malo večjih količinah imata lahko tako moški kot ženska težave z doseganjem orgazma. Alkohol povzroči, da se majhne žilice širom telesa razširijo. To pomeni, da ostane manj krvi za prekrvavitev penisa, kar lahko povzroči težave z erekcijo in posledično tudi s penetracijo. Pri ženskah lahko povzroči zmanjšano navlažitev vagine, kar se lahko kaže v zelo neprijetnem včasih celo bolečem spolnem odnosu. Na kratko, alkohol sicer povečuje željo po spolnem odnosu, vendar precejkrat lahko oteži izvedbo le-tega.

Marijuana
Marijuana naj ne bi imela direktnega učinka na reproduktivne organe ali njihovo delovanje, spremeni pa način dojemanja saj poveča pozornost na občutke, še posebej na dotik. Prav tako se lahko spremeni posameznikovo dojemanje časa, kar zna narediti orgazme dlje trajajoče, vsaj subjektivno.

Speed, Kokain
Speed in kokain sta stimulatni drogi, vendar sta v končni fazi lahko prav tako slabi za spolni odnos, kot alkohol. Kokain lahko v majhnih dozah povzroči lažjo erekcijo ter lažje doživetje orgazma. Prav tako lahko tudi speed povzroči povečanje spolne sle. V večjih količinah lahko obe drogi postaneta zelo frustrirajoči, saj kljub vzburjenosti posamezniki težje dosežejo orgazem. V zelo velikih dozah pri IV uživanju lahko povzročita tudi doživetje spontanega orgazma, vendar pa se pri teh količinah tudi možnost zdravstvenih zapletov zelo poveča. Glede na to, da je kokain lokalni anastetik, ga nekateri uporabljajo tudi na glavici penisa, da bi ji zmanjšali občutljivost, ter tako podaljšali spolni odnos.

XTC (MDMA)
MDMA je po svojem delovanju sicer stimulans, vendar v sebi nosi tudi močno psihadelično komponento. Nekateri ga celo prištevajo v njemu lastno kategorijo enteogenov (posameznik naj bi na njem lažje prišel v stik s samim seboj). Pojača predvsem občutek dotika ter ga naredi zelo prijetnega. Ta fizična občutljivost lahko v kombinaciji z občutki pomirjenosti s samim seboj ter empatijo po nekaterih raziskavah povzroči povečano spolno slo ter občutke intimnosti. Ti občutki večinoma sicer ne vodijo v spolni odnos, čeprav je bil ekstazi nekaj časa smatran za afrodizijak. Ima podobne negativne učinke kot ostali stimulansi, lahko povzroči težave z erekcijo ter tudi dehidracijo. Spremeni pa subjektivno dojemanje samega spolnega odnosa in po nekaterih raziskavah posamezniki večinoma doživijo večjo spolno potešitev.

Halucinogeni
Od vseh naštetih drog halucinogeni kot so LSD in gobe najbolj spremenijo človekovo zaznavanje okolice ter lahko povzročijo različne vidne ali slušne halucinacije. S svojim učinkom tem tudi spolni odnos naredijo bolj nepredvidljiv v pozitivni ali negativni smeri.

Za zaključek bi poudaril predvsem to, da so zgoraj podani opisi, kaj se LAHKO zgodi če seksaš pod vplivom drog. Težko je reči, ali droge zvišajo ali znižajo kvaliteto seksa, ker je le-ta že sama odvisna od toliko različnih faktorjev, ki jih vnos droge v telo še potencira. Oziroma če ponazorim s primerom: “Če se ga nakokiraš, lahko da bosta seksala celo noč z neverjetnimi orgazmi, lahko pa tipu preprosto ne vstane in se bosta zaradi bleščečega ega na smrt skregala.”

Skratka možnosti so neskončne …

Članek je s spletne strani DrogArta. Njegov avtor je Igor Zor. Za Glavco Iztok K.

 • Share/Bookmark
 

9 odgovorov na “Sex na drogah”

 1. garry  pravi:

  Edina droga naj bo neugasljiva strast! Nič drugega ne rabiš za dober sex ;-)

 2. Andraž  pravi:

  Poppers rulz! :D

 3. ikarus  pravi:

  Se strinjam z garryjem.
  Kadar je bla strast, ni blo nikol težav.
  Sem ene dvakrat dobil ponujen poppers, probal…
  Samo mal se mi je v glavi zavrtelo, pa nič drugega.
  Ne vem, kakšni so tvoji občutki, Andraž?

 4. garry  pravi:

  Andraž!
  Popers pa res ni droga (nima vpliva na centralno živčevje)..je samo zdravilo za angino pectoris…ki pa mal širi žile in baje ima še vpliv na določene mišice. Sam jaz ne verjamem, da ej ekj iz tega, k sem bil samo zaripel, k sem ga enkrat prelival! (če ti ga zmanjka, ga lahk kej pripravim, upam, da me ne bodo tepli k reklamo delam)

 5. markich  pravi:

  @garry: Garry, moram ostro protestirat. Poppers ni in nikoli ni bil zdravilo. Res je, da vsebuje nitrate, ki širijo žile, isti mehanizem pa se uporablja pri zdravilih, ki se uporabljajo pri angini pektoris, se pravi bolečini za prsnico, ki nastane zaradi slabe preskrbe srca s krvjo (na primer Nitrolingual).
  Poppers je droga zaradi načina, kako se uporablja. Zato, da si high, da ti dogaja ipd. Med geji pogosto uporabljen tudi zato, ker sprošča gladke mišice v telesu, med drugim tudi notranji analni sfinkter.
  Poppers mogoče nima neposrednega učinka na samo živčno tkivo (res pa je, da nisem šel podrobno preverjat), zaradi širjenja žil in posledičnih sprememb v krvnem obtoku pa vseeno vpliva na živčni sistem, na zaznavanje… Če ne bi imel nobenega vpliva, potem človek ne bi bil high.
  Sigurno se bodo pojavila vprašanja, če je škodljiv. Odgovor je, ne vem. Neke bistvene koristi pa nima. Zavedati pa se je treba, da je lahko vsaka snov, ki jo vnašamo v telo, škodljiva.

 6. garry  pravi:

  @markich: Markich, ja no lahko protestiraš! ampak kakor sem jaz prebral je bil uporabljan za zdravljenje A.P. in je bil pakiran v ampulah, ki si jo tik pred uporabo strl in je reklo “pop” in od tega je baje dobil svoje ime. Ker mi pač ne boš verjel…bom pripel link do študije…kejr je opisana zgodovina in kakšni so toksični učinki na človeka! Markich, če si dohtar to še ne pomeni, da kdo ne more več vedet! ;-)

  Se pa strinjam, da mu pa le morda pritiče ime droga! Jaz nisem bil nič high!

  Link: naloži si pdf in študiraj :-)
  http://www.virusmythpoppersmyth.org/isobutyl_nitrite_and_rela/

 7. markich  pravi:

  @garry: bom ti verjel na besedo in ne bom aroganten, če si to hotel povedat. Hotel pa sem reči, da se poppers dandanes ne uporablja kot zdravilo. Ljudje zelo hitro slišijo, kar želijo slišati…in če nekdo njihovo priljubljeno omamo oklasificira, da to je pa itak super in zdravilno…potem ni več zadržkov pred uporabo. Tudi THC iz marihuane ima dokazano koristne učinke pri določenih bolezenskih stanjih. Če pa teh bolezenskih stanj ni, se z marihuano preprosto zadevamo. Nitrate, ki so tudi v poppersu, s pridom uporabljamo pri zdravljenju angine pektoris. Če pa simptomov ni, se z nitrati preprosto zadevamo. Kako zelo so pa škodljivi na dolgi rok, pa ne vem.

 8. garry  pravi:

  No, sej jaz sem bil mal sarkastičen.
  Seveda so tudi marsikej drugega uporabljali kot zdravilo…heroin na primer…pa morfij še zdej. Vsekakor medicinska uporaba ne more biti jamstvo za varnost!
  Tud od aspirina imamo pri predoziranju lahk velike težave!

  Seveda poppers je sam zadevalo ne zdravilo!

 9. hippy  pravi:

  pr travi je sploh to hudo, nevem a mam sam jst tako srečo al je to splošno, da ženske ratajo po travi ful potrebne, ko da jim vse tiste ostale misli razn sexa zbriše in pol so živali =D u bistvu če mate kdaj pa kdaj probleme, da se punci ne da al pa je slabe volje to pomaga ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !