JZ ZDA 2: Mormonski Utah preseneča

Ameriški jugozahod se ponaša z veliko čudovitimi primerki. Med njimi žal ni reševalcev iz vode v rdečih kopalkah, saj stražni stolpi samevajo pred valovi mrzlega Pacifika. Tudi hollywoodski igralci so poniknili neznano kam, čeprav bi se morali sprehajati po pločniku slavnih. Prav tam sem se dokončno sprijaznil, da so obilno rejeni Američani dejstvo in ne stereotip. Od tega so še najbolj izstopali uniformirani krupjeji v lasvegaških igralnicah.

[Narodni park Arches]

A preden se kdo odpravi v Las Vegas iskat Josha Duhamela, naj opozorim, da bo moral na poti do princa bržkone splezati v enega izmed stolpov kiča. Za nakatere to ni težava, saj osvetljeno mesto neprestano preletavajo turistični helikopterji, jaz pa sem odpravil proti hramu ameriškega konzervativizma, vdan v to, da bom naslednji dve leti misijonar s kravato.

[Bi zmogli rešiti ugrabljenega princa iz takega stolpa?]

Toda kmalu so me v deželi mormonov začarali drugi uniformiranci, vojaki. V Bryceovem kanjonu me je v delirij spravila cela armada; vsi skupaj in vsak posebej. Ne vem, kaj bi šele bilo (z mano), če ne bi ti vojaki že davno tega razjezili indijanske bogove in za kazen okameneli, kakor so verovali Indijanci. (Za aseksualce: veličasten amfiteater pokončnih figur so iz navadnega pobočja spotoma ustvarile kapljice vode, ki so se po njem odtekale milijone let.)

[Okameneli vojščaki]

Minil ni niti en dan, ko me je na poti po Utahu vznemiril Narodni park Arches. Njegovo ime izhaja iz angleške besede arch, ki pomeni lok, saj je v tem parku kar nekaj takšnih kamnitih oblik. Najdaljši je Krajinski lok (Landscape Arch), z 89 metri tudi svetovni prvak. Ustvarila ga je voda, ki se je nabrala v najožjih delih med kamninami in se pozimi spremenila v led. Le-ta ima večjo prostornino, zato je oddrobil manj odporne dele kamnin. Če je šlo milijone let vse po sreči, so tako nastali loki. Poleg teh sta voda in veter v tem parku izklesala tudi druge podobe.

[Krajinski lok]

[Tukaj sta bila še bolj amaterska kiparja.]

[Tega pa, stavim, gotovo nista ustvarila ''po naključju''.]

S svojim delom v Utahu se lahko pohvali tudi reka Kolorado s svojimi pritoki. Canyonlands je, kot pove ime, pokrajina, preredena s kanjoni in mizastimi gorami. S točke Island in the Sky razprostre človekovemu pogledu, kot je Josh Duhamel poziral v Sliki Doriana Graya oz. še bolje: za foto knjigo Grega Gormana. (Le zakaj ga toliko omenjam?) Ko sem stopil tja, me je obdal občutek sreče in hvaležnosti, da sem imel to pokrajino možnost motriti. Hkrati me preplavila misel o človekovi majhnosti in minljivosti: koliko milijonov let že izgleda tako in koliko časa po tem, ko nas ne bo več, bo še zmeraj enako veličastna, kot je in kot je bila.

[Canyonlands, Island in the Sky]

Zdaj veste, kaj me je očaralo še bolj od Velikega kanjona. Razdalje med narodnimi parki, ki sem jih omenil, resda niso ravno majhne za evropske razmere; od Bryceovega kanjona do Narodnega parka Arches Google Earth nameri približno 440 kilometrov. Toda na poti od enega do drugega parka občudoval celo tla ob asfaltirani cesti, obiskal pa sem tudi take parke, ki jih potovalne agencije ne pokažejo svojim turistom. Ne verjamete?

Se nadaljuje in boste videli.

Domen

 • Share/Bookmark
 

12 odgovorov na “JZ ZDA 2: Mormonski Utah preseneča”

 1. Samo  pravi:

  Kul! :D Imam te na sumu, da si geolog? Na tvojih fotkah ni ljudi. Gotovo je veliko obiskovalcev? Kaj pa hrana? Kaj si jedel in pil? :D

 2. Gaber  pravi:

  Ko sem stopil tja, me je obdal občutek sreče in hvaležnosti … Če bi bil z mano, bi se pa hotel mečkat. ;) Prvi in drugi del sta verjetno eno potovanje? Koliko dni za Utah?

 3. vlatka vlatka  pravi:

  Gaber,

  kaj pa z mano? Bi se tudi mečkal? ;) ;)

  Med temi skalami je to skoraj nemogoče, ali ja? :D :D

 4. Domen  pravi:

  @Samo: Ne, kamnine drugače niso moj fetiš, je pa nekaj geografa v meni. :D Ljudi ni bilo prav veliko v nobenem narodnem parku, razen v Velikem kanjonu, sploh pa ne dopoldan. Do Krajinskega loka ni več poti, saj se malo bojijo, da se bo kmalu zlomil, med stolpiči Bryceovega kanjona pa se tudi ni možno sprehajati, zato ni nikogar na fotkah. Hrana? Iz trgovine in raznih McDonaldsov, normalne restavracije so redke ali pa jih jaz nisem videl.
  @Gaber: Greva probat, če res? ;) Ja, vse to je iz enega potovanja. Od 14 dni sem bil v Utahu štiri dneve. Bil sem samo v južnem delu, za Salt Lake City ni bilo časa. Nekaj znamenitosti iz tega konca še pride v naslednjem delu.
  @vlatka: Med tistimi loki bi se že kje našel kakšen lep skalnat ambient za mečkat se. Če te seveda ni strah klopotač. Tistih pravih, velikih, mislim, ne Gabrove. :D

 5. ikarus  pravi:

  Mormoni? Boš postal njihov misijonar?
  Mladeniči, ki jih videvamo pri nas, so kar fejst, samo ne vem, če smejo imeti za nas kaj posluha.
  Še nikoli nisem z nobenim govoril, pa bi kar rad.
  Premalo poznam vso stvar.
  Sem pa precej fasciniran nad stvaritvami na predzadnji slikci, hehe… Žive in nežive stvaritve narave so lahkoo kot en sam čudež.

 6. vlatka vlatka  pravi:

  Domen,

  ups…, prej vidim, da sem ga usračkala z imenom. Saj mi oprostiš?

  Ja,imam rada kače. Oboje kače. :D

 7. Domen  pravi:

  @ikarus: Ne, tako obupan še nisem, da bi rabil (novo) vero. :D Glede mormonov in Utaha moram reči, da si nisem ustvaril mnenja o tem, koliko so versko fundamenstalistični ali tolerantni, saj se nisem družil z domačini, nisem spal po privatnih domovih … Če bi karkoli razlagal o tem, kakšni so osebno fantje misionarji, ki jih omenjaš, bi bilo to stereotipno nakladanje. Je pa dejstvo, da je mormonska cerkev velik podpornik konzervativizma v ZDA, tudi kar zadeva homoseksualnosti. Bila je npr. glavni donator kampanje za podporo spremembe kalifornijske ustave, ki sedaj prepoveduje istospolne poroke.
  @vlatka: Oprostim, ni problema. Torej si mene vprašala, če bi se mečkal s tabo? Mislim, da bi ti predlagal, da si kakšno klopotačico poiščeš in jo malo popestvaš. :D

 8. ikarus  pravi:

  Saj se mi je zdelo, da nisi tak tič. Ampak lahko bi se tako razumelo.
  Ko sem bil v ZDA, sem obiskal svojo teto in strica, ultra konservativca. O Mormonih pa nista hotla nič slišat. Mimo njihovega svetišča v Washington DC smo jo kar podurhali.
  Bi bil izziv zame, če bi malo razpravljal s kakšnim misijonarjem. Zagotovo ne bi prišla skupaj.

 9. vyagrah vyagrah  pravi:

  a v Salt Lake pa nisi nič zavil? a si bil sam v J delu Utaha? ;)

 10. Domen  pravi:

  @ikarus: Tudi meni se zdi, da ne, ampak probaj, take debate znajo biti vseeno zanimive. ;)
  @vyagrah: Tako je, sem že omenil. Na naslednjem potovanju pride tudi SLC na vrsto. ;)

 11. vyagrah vyagrah  pravi:

  super :D se že veselim nadaljevanja ;)

 12. simon79  pravi:

  Bryce je res super, meni definitivno med lepšimi kraji, kar sem jih videl.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !