Neobjavljeno v slovenskih medijih

NOVO na Glavci. Vsak torek bo Domen objavil nekaj novic, ki jih nismo zasledili v slovenskih medijih. Današnja naslovnica: Sarkozy se je zavzel za geja. Srbska QUEERIA o grožnjah. Španskega sodnika kaznovali zaradi homofobije. Lezbijki dobili tožbo. Iztok K

[Foto.]

SODNIKU KAZEN ZARADI HOMOFOBIJE

Višje sodišče v Murcii je v torek za dve leti suspendiralo sodnika Fernanda Ferrina Calamito, ki se v tem času ne bo smel zaposliti v nobeni državni službi. Višje sodišče je v disciplinskem postopku proti sodniku družinskega sodišča razsodilo, da je zavrnil vlogo neke ženske za posvojitev otroka svoje zakonske partnerke, ker »se ni mogel vzdržati homofobije«. Zaradi neupoštevanja zakona iz leta 2005, po katerem imajo vse osebe, ne glede na spolno usmerjenost, enake možnosti za posvojitev otrok, bo moral Calamita prizadeti ženski tudi plačati 6.000 evrov.
Calamita je napovedal pritožbo na odločitev sodišča. Dejal je, da je razsojal izključno v interesu otroka in da so v zmoti tisti, ki menijo, da s katoliško prakso ni mogoče razsojati v družinskih zadevah.
Španski mediji so o Calamitu poročali že lani, ko je neki materi odvzel skrbništvo nad hčerkama, ker da jima njena homoseksualnost škodi in povečuje možnost, da bosta postali lezbijki.

Vira: Herald Tribune, Expatica

NICOLAS SARKOZY SE JE ZAVZEL ZA GEJA

[Carla in Nicolas. Fotka.]

Frédéric Minvielle prav gotovo ni pričakoval uradnega elektronskega pisma od osebnega tajnika Nicolasa Sarkozyja. Francoski predsednik mu je v pismu sporočil, da se bo osebno zavzel za to, da bo Minvielle lahko obdržal francosko državljanstvo.

Minvielle, ki od leta 2002 živi v Amsterdamu, kjer se je tudi poročil s svojim nizozemskim partnerjem, je pred dvema letoma zaprosil za nizozemsko državljanstvo. Ni pa pričakoval, da bo s tem izgubil francoskega, saj imajo lahko po francoski zakonodaji dvojno državljanstvo le poročene osebe, Francija pa istospolnih porok ne priznava.
Minviellov primer je v Franciji pritegnil precej pozornosti; maja se je znašel celo na prvi strani časnika Libération. Minvielle je v nekaj tednih dobil državljanstvo nazaj, toda Spieglov novinar se sprašuje, kaj bi se zgodilo, če bi bil Sarkozy manj razumevajoč do gejev oziroma manj občutljiv na pritisk medijev.

Vir: Spiegel

SRBSKA QUEERIA ZAHTEVA ZAŠČITO

Urednik srbskega spletnega portala Queeria, Predrag Azdejković, je organe srbske oblasti pozval, da zaščitijo LGBT aktiviste, namesto da potiho podpirajo napade nanje, ko ne ukrepajo.
Vsak dan prejmemo grožnje na elektronski naslov spletne strani, da bodo vdrli na spletno stran, da smo bolani ljudje, ki bi jih morali zdraviti, da bi morali vse nas [LGBT] ubiti,« je dejal Azdejković in opozoril, da se takšna stališča tudi javno izražajo na družabni mreži Facebook, kjer sta se pojavili skupini ”Queeria, Pederi Marš iz Srbije” in ”Stop pederima – Kviriji”. Azdejković je dejal, da so skupini že prijavili Facebookovemu administratorju in da so Facebooku poslali uradno pismo, vendar skupini še vedno ostajata na spletu.
Grožnje se po Azdejkovićevih besedah pojavljajo tudi na spletnih straneh nacionalističnih skupin. Ena od njih, Naši, je pred tednom v središču Beograda razobesila plakate, na katerih je pisalo, da je ministrstvo za kulturo namenilo 256,000 dinarjev Queeria Centru, ki »propagira pederske pravice in žali srbsko pravoslavno cerkev na najbolj odvraten način«.

Vira: UK Gay News, Peščanik.net

BOŽIČNO PRESENEČENJE ZA LGBT V UGANDI

Victor Juliet Mukasa in Yvonne Oyoo sta domnevno prvi lezbijki, ki sta sprožili tožbo proti ugandski policiji – in zmagali. Aktivistki za pravice LGBT sta policijo tožili zaradi kršenja njunih pravic, ko je leta 2005 zaradi suma, da sta lezbijki, na Mukasinem domu aretirala Oyoovo. Slednja se je morala sleči in dokazati, da je ženska, policija pa je med iskanjem obremenilnih dokazov v Mukasini hiši povzročila tudi precej škode. Sodišče v prestolinici Kampala je ugotovilo, da je bilo tako ravnanje policije nepravilno, in tožnicama prisodilo skupaj 7.000 dolarjev odškodnine.
»To je božično darilo za nas,« je dejala aktivistka za pravice lezbijk in biseksualk, Kasha Jacqueline. LGBT skupnost v Ugandi, kjer je homoseksualno vedenje kaznivo, je sodbo pričakovala že lansko leto, zato je vmes obupala nad tem, da bo nje sploh prišlo. »Dolgo smo čakali … Ponosni smo, da smo Ugandčani in da je pravica zmagala,« je še dejala Jacquelinova.

Vir: BBC

Domen

 • Share/Bookmark
 

8 odgovorov na “Neobjavljeno v slovenskih medijih”

 1. sharen  pravi:

  Tisto glede srbije in stanja, mislim da ne bo nikoli boljše.
  Čisti balkan.

  Kdo žali kurčevo cerkev? Ravno oni nekaj moralizirajo in kurčijo kako naj narod živi :|

 2. ikarus  pravi:

  Mislim, da Carla mehča Nicolasova stališča.

 3. planty  pravi:

  Zelo dobro ideja, da se bodo tukaj objavljale take novice. Komaj čakam naslednjo izdajo. LP

 4. ihim  pravi:

  Se pridružujem planty-ju.

 5. Domen  pravi:

  V primeru Queerie je medtem prišlo do nadaljevanja:
  Facebook je po poročanu UK Gay News odstranil družabni skupini ”Queeria, Pederi Marš iz Srbije” in ”Stop pederima – Kviriji”. Tiskovni predstavnik Facebooka je dejal, da sta skupini kršili uporabniške pogoje in bili zato odstranjeni, iz istega razloga pa je pod drobnogledom še osem drugih skupin. »Facebookova ekipa se skrbno ukvarja s tem posebnim primerom in bo zagotovo odstranila skupine, ki kršijo uporabniške pogoje,« je še dodal.
  Vir: http://ukgaynews.org.uk/Archive/08/Dec/2701.htm

 6. Simon  pravi:

  Tudi meni se zdi ideja o objavljanju takih novic super. ;)

 7. Marko K. Marko K.  pravi:

  Tudi jaz pozdravljam takšno idejo! ;)

 8. Mirč  pravi:

  Super, le tako naprej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !