Neobjavljeno v slovenskih medijih

ZEMLJEVID PODPORNIKOV PREDLOGA 8

Na prvi pogled povsem običajen Googlov zemljevid z državami, mesti in cestami vsebuje tudi puščice, ki vodijo do naslovov Američanov, ki so finančno podprli spremembo 8. člena kalifornijske ustave in s tem prepoved istospolnih porok v Kaliforniji.
Po besedah James Boppa ml., odvetnika skupine Protect Marriage, ki je bila glavna zagovornica prepovedi, so zaradi tega nekaterim podpornikom t. i. Predloga 8 grozili s smrtjo in fizičnim nasiljem ter jih fizično napadli. Znašali so se tudi nad njihovo lastnino, jih nadlegovali po telefonu in elektronski pošti, objavljali črne liste z njihovimi imeni in bojkotirali njihove posle. Navedel je tudi primer Richarda Roddona, ki je moral zaradi pritiskov javnosti odstopiti s funkcije direktorja losangeleškega filmskega festivala. Po Boppovih besedah se s takimi dejanji podpornikom Predloga 8 krši ustavna pravica do svobode govora in združevanja. »Transparentnost ne sme imeti tako ceno, da ljudi odvrača od njihove participacije v politiki,« je menil Bopp.
V imenu skupine Protect Marriage je zato na zvezno okrožno sodišče v Sacramentu vložil zahtevo za začasno prepoved kalifornijskega volilnega zakona iz leta 1974. Le-ta predpisuje, da se podatki donatorjev, ki v politično kampanjo vložijo več kot 100 dolarjev, javno objavijo.
Direktorica projekta za uzakonitev istospolnih porok pri organizaciji Lambda Legal, Jennifer C. Pizer, je dejala, da volilnega zakona ni treba spreminjati, saj pravna ureditev vse državljane ščiti pred nasiljem in vandalizmom. »Žal pa so ju že občutili ljudje na obeh straneh,« je še dodala.

Vir: New York Times

UMOR TRANSSEKSUALKE V BEOGRADU

Prejšnjo nedeljo so v stanovanju v Beogradu našli zabodeno 39-letno transseksualko Minjo Kočiš, ki je pred kratkim prestala operacijo spola. Vrata stanovanja niso bila zaklenjena, niti niso našli sledi vloma, zato domnevajo, da je Kočiševo umorila oseba, ki jo je poznala.


Zveza Gay-Straight Alliance (GSA) je v izjavi za javnost zapisala, da je umor Kočiševe le višek nasilja, ki se v zadnjem času dogaja proti queerjem v Srbiji. Po navedbah GSA je njihova organizacija samo v zadnjem mesecu zabeležila številne primere nasilja, vendar žrtve, s katerimi so bili v stiku, incidentov niso želele prijaviti policiji, ker so se bale stigmatizacije in neučinkovitega odziva oblasti.
GSA od srbskega ministrstva za notranje zadeve zahteva, da ukrepa hitro in učinkovito, sicer bo primer Minje Kočiš poziv k še bolj odkritemu nasilju proti queerjem v Srbiji. GSA se tudi sprašuje, koliko umorov in fizičnih napadov se bo še moralo zgoditi, preden bo družba spoznala, da homofobija ni normalna.

Vira: B92 in UK Gay News

ADAMS POD PRITISKOM ZARADI LAŽI O RAZMERJU Z MLADIM PRIPRAVNIKOM

Portlandski župan Sam Adams je prejšnji ponedeljek za Willamette Week priznal, da sta z nekdanjim pripravnikom Beaujem Breedlovom leto in pol lagala, ko sta trdila, da sta imela leta 2005 le platonski odnos. Hkrati je poudaril, da sta imela spolne odnose poleti, ko je Breedlove že dopolnil 18 let. Adamsovemu priznanju so sledili pozivi k odstopu, ki sta se jim pridružila največji lokalni časnik, The Oregonian, in Just Out, lokalno glasilo LGBT skupnosti. Urednica glasila, Marty Davis, je dejala, da je zaskrbljena zaradi Adamsovih laži, ki kažejo na »nenačelen karakter«.
Adams se je naslednji dan na novinarski konferenci opravičil, ker ni bil iskren in ker je prosil Breedlova, naj laže zanj. Dopustil je možnost odstopa, če bo le-ta v interesu mesta. Breedlove pa je v pismu javnosti pojasnil, da je lagal, ker je zaradi iskrenega prijateljstva želel zaščititi Adamsov ugled. »Sam Adams je vedno pozitivno vplival name in bil moj prijatelj … Želim mu vse najboljše,« je zapisal Breedlove in dodal: »Iskreno verjamem v Sama in v to, kar kot župan lahko naredi za mesto Portland.«
Čeprav je Adams dejal, da sta imela z Breedlovom spolne odnose po njegovi polnoletnosti, je oregonski zvezni tožilec John Kroger sprožil preiskavo o tem, ali je Adams storil kaznivo dejanje. Oregonska zakonodaja prepoveduje spolne odnose z mladoletnimi osebami.

O Adamsu smo že poročali. Viri: Guardian, Pink News, Oregon Live

1. MAJ VELIKI DAN ZA ISTOSPOLNE PARE NA ŠVEDSKEM

Šest od sedmih parlamentarnih strank je napovedalo podporo predlaganemu zakonu desnosredinske koalicije, v katerem je zakonska skupnost definirana kot stvar med dvema osebama. Sedanji zakon jo definira kot stvar med moškim in žensko.
Istospolna partnerska skupnost na Švedskem od leta 1995 uživa enake pravice in dolžnosti kot zakonska skupnost – razlika je le v imenu. Če bo zakon sprejet, bo začel veljati 1. maja tega leta, kar bo pomenilo, da se bodo takrat lahko istospolni pari poročili tudi cerkveno. Švedska evangeličanska cerkev, ki ji pripada 76 odstotkov Švedov, predlog namreč podpira.
Del švedske cerkve je slovesne blagoslovitve istospolnih partnerskih skupnosti pripravljal že do sedaj, vendar je zakon prepovedoval, da bi ceremonijo imenovali poroka. Cerkvene poroke istospolnih parov po raziskavi švedske televizije Sveriges Television, ki je zajela 1.700 pastorjev švedske evangeličanske cerkve, podpira 68 odstotkov pastorjev.

Vira: The Local1 in The Local2

KO JE NA DELU REPREZENTACIJA
(iz komentarja Petra Kostadinova za The Sofia Echo)

Prejšnji teden je na jutranjih poročilih bolgarske televizije voditeljica napovedala dopisnikovo javljanje iz neke vasi, iz katere naj bi domačini pregnali homoseksualni par, ki se je preselil v vas. Poročanje je temeljilo na vnaprej zamišljeni zgodbi: homoseksualca prideta v odročno bolgarsko vas in namerno povzročita ogorčenje domačinov. Takšno sliko si je po voditeljevi napovedi v glavi ustvaril tudi povprečen gledalec. A kaj, ko se realnost ni pustila uklestiti v obrabljeno šablono …
Skupina mladih, ki je stala okoli dopisnika, je delovala običajno, brez narisanih svastik na obrazu ali vil v rokah.
»Ja, še nikoli doslej nismo imeli gejev, ampak nič nimamo proti njima in vseeno nam je, če ostaneta, ker me ne zanima, kaj hočeta delati ali kako,« je mlado dekle odgovorilo na prvo voditeljevo vprašanje, ali gre za prva geja v vasi.
»Toda ste imeli težave s homoseksualnim parom?« se ni dala voditeljica.
»Ne, niti enega problema,«
je odvrnilo dekle. »Mislimo, da bo igrišče za golf dobro za našo vas,« je še pripomnilo.
Kot se je nato izkazalo v telefonskem pogovoru z bolgarskim partnerjem, par stalno živi na Islandiji, v omenjeni vasi pa sta le kupila hišo ter se zadnje poletje zanimala, kakšne so možnosti, da bi zgradila igrišče za golf in ga oglaševala na Islandiji. »Vaščani se še nikoli niso norčevali iz naju,« je dejal bolgarski partner in tudi on razočaral voditeljeva pričakovanja.
Čeprav se je vse skupaj odvijalo proti pričakovanjem, se je dopisnik še enkrat obrnil proti dekletu:
»Torej, kako ste živeli skupaj s homoseksualnim parom? Ste bili prijatelji?«
»Ne, nismo bili. Pravzaprav smo imeli težave in se nismo dobro razumeli
»Kaj hočete reči s tem, da se niste dobro razumeli s parom?«
»Ne govorim angleško in zato se nisem mogla pogovarjati s tujcem.«
»Toda če bi lahko volili bolgarskega partnerja za župana, bi ga izbrali?«
»Ja, seveda, zakaj ne?«
Dekle tudi tokrat ni potrdilo zamišljene zgodbe. Prispevek so hitro zaključili.

Komentar v celoti

Novičke zbral: Domen

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Neobjavljeno v slovenskih medijih”

 1. aleks  pravi:

  če pomislim, na kaj vse lahko vpliva to, s kom gre moški v posteljo… celo na igrišče za golf ;)
  kdove, morda bi mi šli pa udarci bolje kot na strejt golf igrišču, tam sem že obupal… :)

 2. ikarus  pravi:

  No ja, stvar je izgleda “uravnotežena”.
  Vsakega malo.
  Sicer pa bravo za Bolgarske naturščike in živel 1. maj.

 3. Sebastos  pravi:

  @Domen: Zanimivo!
  Švedska mi je od nekdaj všeč, sedaj pa še bolj. Kako daleč od takšega razmišljanja so naši parlamentarci? Naša cerkev? Parlament verjetno 10-15 let za njimi. Cerkev pa minimalno 100! Sem optimist?

 4. Domen  pravi:

  Portlandski župan Sam Adams je medtem sporočil, da ne bo odstopil: »Verjamem, da lahko mestu, ki ga ljubim, v času pomembnih izzivov ponudim veliko,« je v nedeljo dejal v izjavi za javnost. Adams je dobil precej glasov volilcev zaradi načrtov za prenovljeni in okolju prijazen javni prevoz ter za finančne olajšave za male podjetnike in investitorje.
  Vir: http://pageoneq.com/news/2009/Portland_mayor_Sam_Adams_will_no_0126.html
  Več o prioritetah Adamsovega županovanja: http://www.citymayors.com/mayors/portland-mayor-adams.html

  @Aleks: Morda je v prevedenem povzetku premalo eksplicitno izraženo, da je igrišče za golf očitno vstopilo v prispevek po pomoti, ko ga je omenilo intervjuvano dekle. Ne samo, da bi lahko to, s kom gre moški v posteljo, vplivalo na igrišče za golf ;) , že sámo igrišče je bilo za novinarsko ekipo disruptiven element, ki ga je bilo treba pri poročanju o gejih ukleščiti. Ker geja pa menda ja nista prišla karkoli zgraditi, ampak le izzivati babice na njivi … ;)
  @Ikarus: Kaj je uravnoteženo? S kritikami kar na dan … So dobrodošle.
  @Sebastos: Meni se zdi, da je slovenski parlament več kot 10-15 let za švedskim.

 5. ikarus  pravi:

  Hoj, mislim sem uravnoženo:
  dobre in slabe stvari, novice…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !