Neobjavljeno v slovenskih medijih

PETINA LGBT JE ŽE SKUŠALA STORITI SAMOMOR

Skoraj tretjina pa se je že samopoškodovala zaradi napadov, izolacije in drugih vzrokov, povezanih s spolno identiteto. To je razkrila raziskava o duševnem zdravju LGBT, ki jo je za irsko ministrstvo za zdravje pripravil Trinity College. Raziskava je po besedah avtorjev jasno pokazala negativne učinke stigmatizacije, nadlegovanja in diskriminacije.

Približno 80 odstotkov anketirancev je dejalo, da so bili zaradi spolne usmerjenosti žrtve verbalnega napada, 40 odstotkom so grozili s fizičnim nasiljem, 25 odstotkov pa jih je fizično nasilje tudi doživelo.

V šolah na Irskem je bilo zaradi spolne usmerjenosti ustrahovanih 58 odstotkov učencev in dijakov. 20 odstotkov jih je zaradi strahu pred nasiljem in poškodbami manjkalo od pouka, 34 odstotkov zajetih v raziskavi pa je dejalo, da so bili tarča žaljivk s strani učiteljev oz. drugega šolskega osebja.

Vir: Irish Times

Kakšen pa je po Vašem mnenju nivo strpnosti glede spolne usmerjenosti med slovenskimi učenci/dijaki in učitelji/profesorji? Ste bili v osnovni ali srednji šoli kdaj priča žaljenju ali fizičnemu napadu na podlagi spolne usmerjenosti oz. ste to doživeli sami? Kaj ste o homo-, bi- in transseksualnosti izvedeli od učiteljev? Vabljeni ste, da pustite svoje mnenje, seveda pa lahko pokomentirate tudi druge teme.

TRANSSEKSUALCI V ŠPANIJI BODO LAHKO SLUŽILI VOJSKO

Španska ministrica za obrambo Carme Chacón je napovedala reformo, ki bo transseksualcem brez penisa omogočila služenje v vojski.

Reforma je posledica pritožbe 28-letnega Aitorja G. R., ki so ga dvakrat zavrnili, ker nima penisa. Aitor G. R. je bil rojen kot ženska. Pred leti je prestal odstranitev prsi in hormonsko terapijo, trenutno pa je tudi na čakalni listi za operacijo, s katero mu bodo ženske genitalije spremenili v moške. Uradno je že priznan kot moški, zato se je v vojsko prijavil za moškega rekruta. Iz vojske so mu odgovorili, da ni zdravstveno sposoben, ker nima moških genitalij.

Vir: Telegraph

RUSKI AKTIVISTI TOŽIJO PREDSEDNIKA MEDVEDJEVA

Organizatorji parade ponosa v Moskvi Dmitrija Medvedjeva na Evropskem sodišču za človekove pravice tožijo zanemarjanja svojih dolžnosti, ker se ni odzval na prošnjo za izvedbo parade ponosa.

LGBTIQ aktivisti so lani tretje leto zapored zaman skušali dobiti dovoljenje za organizacijo parade od mestnih oblasti, zato so se odločili, da parado skušajo izvesti v parku v neposredni bližini Kremlja, s katerim upravlja predsednik. Ta bi moral po zakonu na prošnjo odgovoriti v 30 dneh, vendar je namesto tega pismo posredoval mestnim oblastem. Organizatorji parade so se pritožili, vendar so ruska sodišča zavrnila vse njihove pritožbe, zato zdaj pravico iščejo v Strasbourgu.

Aktivisti so za letos spet napovedali parado, moskovski župan Juri Lužkov pa je decembra dejal, da bodo mestne oblasti nadaljevale politiko proti homoseksualcem. Parado ponosa je označil za satanistično dejanje in jo primerjal z orožjem za množično uničevanje.

Vir: Russia Today

PODIRANJE TABUJA ALI GULJENJE KLIŠEJEV?
Libanonska televizija LBC je pred tedni predvajala pogovorno oddajo o težavah spolnih manjšin v arabskem svetu. Številni komentarji in blogi na medmrežju so pohvalili, da se je oddaja z gosti lotila teme, ki je v arabskih medijih tabu. Helem, organizacija za pravice LGBTIQ v Libanonu, pa je v javnem pismu zapisala, da so homoseksualnost predstavili pristransko in popačeno.

Eden izmed gostov je namignil, da so bili spolni odnosi z osebami istega spola, ki jih je imel, povezani z zlorabo v otroštvu, drugi pa je omenil pomanjkanje očetovske figure. 30-letna ženska je dejala, da je imela spolne odnose z ženskami, čeprav ni lezbijka; kljub njihovi “nezvesti” naravi ima vseeno raje moške. V oddajo so povabili tudi psihologa, ki je povedal, da homoseksualnost ni bolezen, in dodal, da jo je mogoče zdraviti.

“To, kar so naredili, je raztresanje dezinformacij o homoseksualnosti med prebivalce, ki o tej stvari ne vedo ničesar. To uničuje ves trud za ozaveščanje,” je dejala aktivistka Jen. 19-letni Joe pa je menil, da so se ustvarjalci oddaje opirali na homofobične raziskave in se niso posvetili kruti realnosti, s katero se v arabskem svetu srečujejo LGBTIQ. Po njegovem mnenju so za goste izbrali labilne osebe s “psihološkimi težavami, ki niso povezane s seksualnostjo”.

Nekateri člani LGBTIQ skupnosti pa so v oddaji videli tudi pozitivno stran. 18-letna Sara je pozdravila predvajanje oddaje, saj bi po njenih besedah kljub senzacionalistični naravi lahko pripomogla k nadaljnjim razpravam o omenjeni temi. “Kdo sploh hoče kupiti naš proizvod, da tako rečem? Nihče drug se noče ukvarjati s homoseksualnostjo v tem delu sveta,” pa je menila 24-letna Rana.

*Imena članov LGBTIQ skupnosti so spremenjena.

Vir: Menassat

Izbral in pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

11 odgovorov na “Neobjavljeno v slovenskih medijih”

 1. ihim  pravi:

  Domen hvala.

 2. VseVed  pravi:

  LGBTIQ? te kratice pa ne poznam *blush*

 3. planty  pravi:

  V osnovni in srednji šoli (vsaj pri nas) je bilo in je še vedno v veliki meri prisotno in samoumevno čisto normalno žaljenje z besedo ˝peder˝ pa tudi ˝gej˝. Je pa res, da se izraza uporabljata za vse ljudi (no ja, moške :) ) enako kot kakšna druga žaljivka, recimo ˝idiot˝, ˝budalo˝… Sem pa jaz (itak) vedno jemal to žaljivko kot osebno.
  Med uro (pri pouku) se pri nas debate o ˝drugih˝ spolnih usmerjenostih ne pojavljajo; zelo zelo redko se zgodi, da tovrstne stvari sploh omenij(/m)o. To se je do zdaj v glavnem zgodilo pri slovenščini, ko je profesorica povedala kakšno besedo o življenju kakšnega avtorja, ki je bil homoseksualec (ti so bili vsaj trije).
  No, poleg tega je bilo nekaj več besed povedanih pri psihologiji v 3. letniku srednje šole, ko smo govorili o motnjah v spolnosti. Povedala je dvoje: motnje so tisto, s čimer škodujemo samemu sebi ali drugim (to je definicija v znanosti); odklon je tisto, kar odstopa od povprečja, s tem da je samo odklon za družbo že velikokrat motnja. Med drugim je tu povedala nekaj o homoseksualnosti in kot podporo temu, da to ni motnja, dala še primer masturbacije, ki je bil za vero še do prejšnjega stoletja motnja, pa to danes več ni. Pri homoseksualnosti je še dodala, da je bila mišljena kot motnja osebnosti do 50-ih let, da je bila v stari Grčiji visoko cenjena oblika spolnosti in da jo danes (vsaj naj bi jo) jemljemo kot enega normalnih izrazov naše osebnosti.
  Tako, to je moj prispevek o mojem videnju dogajanja pri nas.

  Btw Domen: itak, da so novice zelo zanimive in komaj čakam naslednji teden

 4. Domen  pravi:

  @Ihim: ?
  @Vseved: L = lezbijke, G = geji, B = bi, T = trans, I = interseks (obojespolniki), Q = queerji.
  @Planty: Ne vem, ali se mi samo zdi, ali pa je žaljivka »peder« kar malo iz rabe? V osnovni sem jo resda slišal neštetokrat, ampak na faksu in tudi v srednji pa ne vem, če enkrat samkrat …
  BTW: Se poznava?

 5. planty  pravi:

  @Domen: Dvomim, da se poznava. Drugače pa je gotovo odvisno od kraja, kje si hodil v šolo (del Slovenije mislim) pa seveda tvoja leta.

 6. Domen  pravi:

  @Planty: Aja, pol se pa zgleda ne – narobe sem mislil nekaj …

 7. biksen  pravi:

  domen, mi razložiš, zakaj so queerji v lgbtiq zraven naštevalno? a ni te en krovni pojem?

 8. planty  pravi:

  A ne bo nihče več opisal svojih izkušenj? Bi me zelo zanimalo.
  @Domen: Se zgodi :)

 9. Domen  pravi:

  @Biksen: Sorry, zmotil sem se. Q = questioning. Mea culpa.

 10. biksen  pravi:

  domen, prva novica, da je 20% nestandardnih že hotelo narediti samomor, mi ne gre iz glave. manjka pa temu podatku protipodatek: kolikšen procent strejt populacije je že hotelo isto. mal sem obremenjen s statistiko in značilnostjo razlik.

 11. Domen  pravi:

  @Biksen: Zelo sem vesel kritične pripombe! Tudi jaz nisem opazil, da ni podatka za »tastandardne«. Ob tvoji kritiki, sem se spomnil na raziskavo tipa: »Ali bi pili iz kozarca, iz katerega je pred vami pil homoseksualec?« Seveda ni nihče pomislil vprašati, ali bi pili iz kozarca, ki ga je prej uporabil neznani heteroseksualec.
  Še enkrat sem preletel originalno raziskavo (http://www.belongto.org/attachments/Supporting_LGBT_Lives_Report.pdf) in nisem našel tega podatka. Sem pa našel podatek Zavoda za zdravstveno varstvo na Koroškem (http://www.zzv-ravne.si/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=62&showall=1), da je samomor skušalo storiti 16 % mladostnikov. Seveda je treba upoštevati, da je stopnja samomorilnosti v Sloveniji 26,3 (na Koroškem še več), na Irskem pa 9,7 na 100.000 prebivalcev. Poleg tega ne vemo, koliko med temi 16 odsotki je »nestandardnih«. Je pa dejstvo, da tudi ta podatek šokira tako kot podatek irske raziskave.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !