Milk – man z Oskarjema

Milk je naslov filma in ne, film ne govori o mleku. Kot je na primer Chocolat govoril o čokoladi, kjer je ta sladka stvar imela posredno vlogo pri glavnih karakterjih in je v bistvu pomenila nekakšno metaforo. Čokolada je vse tisto kar v nas vzbuja potrebo, strast. Recimo.

[Nekoliko drugačen je bi prispevek na Glavci objavljen 6. novembra 2009. Sean Penn z Oskarjem, 22. februar 2009. ]

Milk je biografska drama o Harveyu Milku. Rdeča nit filma je homoseksualnost. V filmu se gre veliko o boju za pravice te skupnosti.

 

Ali je film dober ali ni, malokdo ve, ker še ni redno predvajan. Jasno pa je , da hollywoodski studii zadnje čase veliko stavijo na filme z gejevsko tematiko. V vsaki nadaljevanki, ki jo ujamemo na tv-ju, v vsakem filmu je igralec ki igra vlogo teenagerskega fanta, ki odkriva svojo seksualnost, ali geja, ki ponazarja tipične stereotipe (kričav, feminiziran itd) in potem so še tretje sorte mladih in starejših ki so zmedeni, odkrivajo svojo biseksualnost ali pa jim štroma v glavi in samo preizkušajo ali je trava bolj zelena na drugi strani ograje.

Najbolj znan gay movie je verjetno Brokeback Mountain. Film se mi je zdel v redu, nisem pa videl presežka v filmski umetnosti. Bil je presežek, ker je prvi na tak način prikazoval ljubezensko zgodbo med dvema kavbojema. Imel je slavno-mlado igralsko zasedbo in še slavnejšega režiserja. Toda, če bi to bila ista zgodba med žensko in moškim, ne bi bila nič posebnega, kot samo navadna ljubezenska zgodba z dobro režijo in dobro igro. Ampak to je moje mnenje o filmu, ki ga ima lahko vsak.

YouTube slika preogleda

Nekako imam večja pričakovanja od filma Milk. Harvej Milk je bil prvi ameriški politik, ki je bil »out«, ki je bil sprejet v »public office«  Kalifornije in je bil član nadzornikov San Francisca (San Francisco Board of Supervisors). Film zajema življenje in delo Milka konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tip ima zanimivo biografijo, ki si jo lahko preberete na Wikipediji. Sean Penn je tisti, ki v filmu igra Milka. Penn je odličen igralec, prepričljiv v vsaki vlogi, tudi če ,«movie sucks« Med vrsto drugih igralcev, ki pretežno (verjetno) skoraj vsi igrajo gay like, naj izpostavim še Jamesa. James Franco igra ljubimca in partnerja Milka, Scotta Smitha. James je tisti tipček iz Spidermana, ki špila pajkovega najboljšega prjatla in vedno zgleda, kot da je na robu joka. V filmu naj bi oba imela veliko ljubezenskih scen, bolj vročih od Gore Brokeback.

Na spletni strani revije Out je objavljen intervju z Jamesom v katerem govori kako je bilo med snemanjem, govori kako je prišel do vloge, o Seanu, o erotičnih prizorih… V eni od scen so na ulici San Francisca (snemanje je potekalo na resničnih lokacijah Milkovega življenja) s tisoči statisti in ekipo snemali zelo dolg poljub med obema igralcema.

James: ” …, After the first kiss, it broke the ice. And then after our kiss Sean texted Madonna — his ex-wife, Madonna — and said, “I just broke my cherry kissing a guy. I thought of you. I don’t know why.” And then she wrote back and said, “Congratulations.”

Ker je film posnet po resničnih dogodkih, si odgovorni ne morejo privoščiti da bi resnico izkrivili ali pa jo polepšali. Realnost, kruta ali ne, pa ne prizanaša nikomur. Harvey Withe je bil umorjen leta 1978. On in George Moscone, takratni župan San Francisca, sta padla pod streli homofobje, ki je nosila obraz Dana Whitea, prav tako člana nadzornikov S. F.

Imamo torej vse, zgodbo, ki je resnična, San Francisco- eno najlepših mest Kalifornije, 70ta, ki so pomenila revolucijo, imamo dramo in komedijo, odlične igralce in še boljšega režiserja. Gus Van Sant (tudi gej) drži dirigentsko palco. Njegovi so To Die For, Mv Own Private Idaho, Good Will Hunting …

Trailer je dober, film bo treba  počakati. In sigurno dobi še kakšnega oskarja. Tako pravijo.

Tom

 • Share/Bookmark
 

12 odgovorov na “Milk – man z Oskarjema”

 1. Gaber  pravi:

  Tom, si ti tudi zatreskan v Seana Penna? Jaz sem. ;) Sorry, James. :D

 2. Tom  pravi:

  @Gaber: Oba sta v redu, dobra igralca, zanimiv pogled imata… V koga se bom zatreskal?, bom moral v kino. greš tudi Ti ;)

 3. Gaber  pravi:

  Nop. Preveč bi me potrlo. Ne maram nesrečnih koncev. ;)

 4. Tom  pravi:

  Film je drama, pač po resničnih dogodkih posameznika čigar dejanja so spremenila življenje mnogih. Tema je aktualna še danes (prop.8), vsekakor priporčam ogled, ne glede na sp. usmerjenost. Čez kakšen mesec.
  Gaber, takšen film se gleda v dvoje ;)

 5. ateistek  pravi:

  @Tom
  Tak film se gleda v množici.

 6. bralec  pravi:

  se strinjam z ateistkom

 7. ihim  pravi:

  Kaj se pa greste, me je že zdaj strah. Pa menda gre za dramo in ne grozljivko. No jaz ga bom gledal, že zaradi Seana Penna.

 8. Tom  pravi:

  @Iztok K: ne morem verjet da je že skoraj štiri mesece od tega prispevka, ki je bil hkrati zadnji. Iztok, ne bit hud.
  Sem pa očitno imel prav, kar se oskarjev tiče ;)
  @ihm: film je zelo dober, drama, komedija, predvsem pa del zgodovine, ki jo marsikdo ne pozna.

 9. garry  pravi:

  Ha kako pa naj poznamo zgodovina San Francisca, če hmal ne bomo prav vedeli, kdo so bili slovenski “osamosvojitelji” ???

  Jaz mam pa rajši filme, ki se ne končajo dobro, ker z dobrim koncem je zgodba zaključena in te nekako pusti ravnodušnega, če pa ni vse v skladu s happy end..se pa le malo zamisliš! Brez sočutja ni katarze! al kako je že rekel aristotel :-)

 10. Domen  pravi:

  Jaz sem se pa ob tem prispevku spomnil na en komentar (od ne vem kod), v katerem je komentator/ka zapisal/a, da se sprašuje, kdaj bo homoseksualni igralec nominiran za vlogo heteroseksualca. In se mi zdi to vprašanje zelo na mestu – razkriva heteroseksualno pozicijo gledanja na svet, ki je v družbi še zmeraj dominanten: češ homoseksualnost je nekaj posebnega, dobro da je zmogel odigrati tako vlogo … Drugače pa ne dvomim, da je Seanu Pennu to uspelo. Film si bom gotovo pogledal.

 11. Tom  pravi:

  @garry: tale nima happy enda, je pa optimističen.
  Srečni konci pa naj bi bile le zgodbe, ki se niso še končale ;)
  @Doman: ko gledaš dober film in igro, pozabiš na to ali je igralec gej ali strejt.
  Veliko igralcev v hollywoodu, naj bi bilo zaprtih (v omari) primerov. Sigurno se kakšen skriva tudi z oskarjem v žepu ;)

 12. Domen  pravi:

  @Tom: To je res (govorim zase), ampak pri nominiranju in razpravah o nominirancih/nagrajencih na splošno niso pozabili na to.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !