Neobjavljeno v slovenskih medijih

ZAKONSKA ZVEZA JE V SLOVARJIH LAHKO TUDI ISTOSPOLNA

Založba Merriam Webster iz Massachusetsa je v svojem slovarju angleškega jezika geslo “zakon” posodobila že leta 2003, ko se istospolni pari niso mogli poročiti še v nobeni ameriški zvezni državi. Zakon v omenjenem slovarju ni definiran le kot z zakonom priznana zveza moškega in ženske, ampak tudi kot priznana zveza dveh oseb istega spola, ki ima značilnosti tradicionalnega zakona. Čeprav je od spremembe minilo že šest let, je pozornost pritegnila šele nedavno, ko je nanjo opozoril konzervativni World Net Daily News, češ da je bil motiv za spremembo politične narave.

Predstavnik založbe Merriam Webster se je na kritiko odzval, da dopolnjena različica odraža pogostost pojavljanja besedne zveze istospolni zakon. Po njegovih besedah nova definicija uporabnike slovarja natančno obvešča o vseh trenutnih rabah besede. V imenu založbe Merriam Webster je izrazil presenečenje nad medijsko pozornostjo, saj je bil njihov slovar med zadnjimi, ki je geslo “zakon” dopolnil s tovrstno razlago. American Heritage Dictionary je to na primer storil že leta 2000.

Vir: Gay365

MINISTRSTVO PODPIRA LGBT PARADO V BEOGRADU

Državni sekretar srbskega Ministrstva za človekove in manjšinske pravice, Marko Karadžić, je prejšnji ponedeljek v oddaji televizije B92 dejal, da ministrstvo podpira LGBT parado, ki so jo za letos napovedale LGBT organizacije.

Karadžić je pojasnil, da ustava daje pravico do mirnega zborovanja vsem državljanom, tudi spolnim manjšinam, ki želijo s parado pritegniti pozornost in javnost opozoriti na težave, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju. “Nihče še ni, niti ne bo vprašal, zakaj so šle na ulice ženske ali črnci. Ker so bili prisiljeni biti tam, kjer jih belci niso videli, ker so morali sedeti v kuhinjah, ker so bili zatirani. Zato,” je dejal Karadžić in dodal, da imajo LGBT pravico do parade ne glede na huligane in nasilneže.

Vir: B92

ZDA PODPISALE IZJAVO ZDRUŽENIH NARODOV PROTI INKRIMINALIZACIJI HOMOSEKSUALNOSTI

66 držav je to storilo decembra, George Bush pa je takrat kot edini državnik zahodne države odrekel svoj podpis, čeprav je njegova administracija sporočila, da nasprotuje diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti. Po besedah diplomatov je Bush podpis odklonil zaradi bojazni, da bi morali na državni ravni urejati področja, ki spadajo pod jurisdikcijo posameznih zveznih držav. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, Robert Wood, pa je pred dnevi dejal, da je Obamova administracija izjavo natačno proučila in ugotovila, da podpis Združenih držav pravno ne obvezuje k nobeni spremembi.

Izjavo, za katero sta stali predvsem Francija in Nizozemska, so decembra podpisale vse članice Evropske unije, države Balkana, večina držav Latinske Amerike, pa tudi države, kot so Nepal, Srednjeafriška republika, Gvineja Bissau, Gabon in Vzhodni Timor.

Vir: Edge Boston

Pripravil: Domen

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Neobjavljeno v slovenskih medijih”

 1. markich  pravi:

  Te reči bi morale biti objavljene TUDI v slovenskih medijih.
  Medaljo za trud!

 2. Domen  pravi:

  Lepo, da se ti zdijo te vsebine v redu. Če so kakšne pripombe, pa tudi, prosim, kar na dan.

 3. markich  pravi:

  Oh, ni pripomb. Le razmišljam, s čim ti grozi Iztok, da se ti ljubi vsak teden prebrskati toliko medijev in nas razveseljevati s povzetki :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !