Neobjavljeno v slovenskih medijih

ŽRTVE NASILJA V LEZBIČNIH RAZMERJIH SE BOJIJO POISKATI POMOČ

Več raziskav je pokazalo, da je nasilje v istospolnih razmerjih enako pogosto kot v heteroseksualnih. Za razliko od žensk v heteroseksualnih razmerjih pa se nekatere ženske, nad katerimi nasilje izvajajo njihove partnerke, ne odločijo spregovoriti in poiskati pomoči, ker se bojijo, da bodo družina in znanci izvedeli za njihovo spolno usmerjenost. Najbolj ranljive so ženske, ki so v lezbičnem razmerju prvič, je pokazala najnovejša študija Britanskega sociološkega združenja (British Sociological Association), ki se je osredotočila na posebnosti pri nasilju v lezbičnih zvezah.

40 žrtev nasilja, ki so sodelovale v raziskavi, je doživelo vse vrste nasilja, ki se pojavlja tudi v heteroseksualnih zvezah: fizično, spolno, psihično in čustveno. Pet žensk pa je navedlo, da so jih partnerke mučile s tem, ko so jim grozile, da bodo njihovo spolno usmerjenost razkrile njihovim družinam in prijateljem oz. so to tudi storile.

V sklepu raziskave so zapisali, da obstaja zelo malo organizacij, katerih primarna naloga je pomagati žrtvam nasilja v istospolnih zvezah. Tri intervjuvanke so se zatekle v varno hišo za ženske, od teh pa so sostanovalke eno od njih pregnale, ko so izvedele za njeno spolno usmerjenost. “Ugotovitve kažejo, da je potrebne več pomoči za tiste [žrtve nasilja] v istospolnih razmerjih,” je dejala avtorica raziskave dr. Rebecca Barns.

Vir: UK Gay News (S klikom na povezavo si lahko preberete tudi nekaj odlomkov iz intervjujev žrtev nasilja.)

ODNOS NEKE SVETOVNE DRŽAVE DO NEKEGA SVETOVNEGA VPRAŠANJA

Bela hiša je letos na tradicionalno kotalenje velikonočnih jajc, ki se ga vsako leto udeleži več kot tisoč družin iz vseh Združenih držav, povabila tudi družine z istospolnima partnerjema. Družine z istospolnima partnerjema so se velikonočne zabave začele udeleževati že leta 2006, v času Busheve administracije, vendar takrat niso bile povabljene uradno, ampak so bili starši slučajno med srečneži, ki so po urah čakanja pred okencem dobili vstopice. Tokrat se je Bela hiša sama obrnila na LGBTIQ organizacije in jim ponudila vstopnice, ker so – kot je povabilo citirala predstavnica Family Equality Centra – “družine z istospolnima partnerjema pomemben del ameriškega družinskega sistema“.

[Med povabljenimi so bili Tim Meyer, Mark Funk ter njuni trije sinovi, Rudy, Andres in Pablo, ki sta jih posvojila v Gvatemali, torej v t. i. tretjem svetu.]

Velikonočna zabava je bila (kako ironično) nova zmaga za ameriško LGBTIQ gibanje v tistem tednu; le nekaj dni prej sta Iowa in Vermont uzakonila istospolne poroke, Zvezno okrožje Kolumbija pa je sprejelo zakon, s katerim priznava istospolne poroke, sklenjene v ZDA.

“Veselim se, da bom [med zabavo] v ozadju videla Belo hišo in se zavedala, da bo Amerika v prihodnosti, v kateri bo živela moja hči, bolj idealen prostor kot sedaj,” je po prejemu vabila dejala mati iz ene od stotih družin z istospolnima partnerjema, ki so se udeležile zabave. Toda če ocenjujemo odnos svetovne velesile do neke zadeve, moramo upoštevati njenega pristopa doma upoštevati tudi njeno početje v tujih državah, v katere sega njen vpliv.

Pravice spolnih manjšin niso le vprašanje zahodnega sveta ali še ožje, urbanih središč. So tudi vprašanje podeželja in tretjega sveta. Uganda je država, v kateri se homoseksualni spolni odnos kaznuje z dosmrtno zaporno kaznijo, vlada pa je nedavno napovedala še strožjo zakonodajo: po novem naj bi bila sama po sebi kazniva že istospolna usmerjenost. Mednarodna komisija za človekove pravice gejev in lezbijk je leta 2007 objavila podatek, da je Busheva administracija v tej državi financirala skupine, ki aktivno podpirajo nasilje nad spolnimi manjšinami. Kot je razvidno iz evidenc ameriške vlade, denar ameriških davkoplačevalcev kljub novemu predsedniku še vedno prejema npr. University Community Church, ki je organizirala protigejevske proteste v ugandski prestolnici Kampali ter na spletu objavila imena, fotografije in naslove ugandskih LGBTIQ aktivistov. Obamova administracija zaenkrat ni nehala financirati niti organizacie Muslim Tabliqh Youth. Ta je napovedala ustanovitev protigejevskega oddelka, ki bo po besedah vodje te organizacije iz družbe izbrisal vse abnormalne prakse, kot je npr. homoseksualnost.

Domen

O kotalenju velikonočnih jajc v Beli hiši si lahko več preberete tukaj in tukaj, o najnovejšem dogajanju v Ugandi pa tukaj.

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Neobjavljeno v slovenskih medijih”

 1. Axis  pravi:

  Le zakaj vas nihče ne mara? Ves čas trobite o pravicah, na dolžnosti pa pozabite. Imate pa dober izgovor, če vas za kakšno stvar izvržejo. Takoj smo vsi homofobi. Zame veljate toliko, kot politčna stranka. (ali pa cigani)

 2. Domen  pravi:

  Mhm.

 3. aleks  pravi:

  kdo je rekel, da nas nihče ne mara? mene, recimo, ima marsikdo rad ;)
  (pa ne mislim tu na osebico ali geje)
  ta običaj poznam; je pa hecno videt ves tisti folk pred belo hišo, skoraj še sredi noči, čakajoč na jajčka :)

 4. Domen  pravi:

  @Aleks: Hvala ti za odgovor Axisu. Meni se preprosto ni dalo ničesar napisati …
  Videl to v Washingtonu?

 5. aleks  pravi:

  ja… in potem mi je moški, s katerim sem bil skupaj, razlagal… prav hecno. čista americana.
  lepe praznike ti želim!

 6. Domen  pravi:

  Hvala. Tudi jaz tebi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !