WTA: Sarah Gronert bo lahko igrala v ženski konkurenci

“Sarah Gronert je uradno in biološko ženska,” je dejal predstavnik Svetovne teniške zveze (WTA) in potrdil, da 22-letna nemška tenisačica, ki je bila rojena z moškimi in ženskimi genitalijami, lahko še naprej nastopa v ženski konkurenci. Po besedah delegata zveze je Gronertova uresničila vse zahteve, ki izhajajo iz pravil WTA.

Gronertova je januarja osvojila prvi turnir serije ITF, marca v Izraelu pa še drugega. Po tej zmagi se je zaradi nekaterih kritik odločila za pregled spola pod nadzorom WTA. Trener njene nasprotnice Julie Glushko je npr. po turnirju izjavil: “Ni dekleta, ki lahko izvaja take servise, celo Venus Williams ne.” Dodal je še: “Ne vem, ali je pravično, da lahko igra ali ne. Ima prednost, toda WTA se je odločila drugače in oni najbrž vedo najbolje. Če bo igrala še tako naprej, bo v šestih mesecih med najboljšimi 50.”

Gronertova, ki je trenutno 544. na lestvici WTA, je v svoji teniški karieri zaradi fizičnega izgleda doživela že veliko stigmatiziranja. Pri 19. letih je zato hotela postaviti lopar v kot, vendar si je premislila in odšla na operacijo genitalij, odločena, da nadaljuje teniško kariero.

Tenis se je z dejstvom, da spolne kategorije niso samoumevne oz. absolutne, srečal že pred več kot tremi desetletji. Leta 1977 je ameriško vrhovno sodišče ugodilo pritožbi Renee Richards - pred operacijo spola znani kot Richard Raskind – in ji dovolilo nastopiti na odprtem prvenstvu ZDA. Richardsova se je takrat v ženskih dvojicah uvrstila v finale, leto pozneje pa je v New Yorku v posamični konkurenci prišla do četrtfinala. Po koncu športne poti je nekaj časa trenirala Martino Navratilovo, usvarila pa si je tudi kariero zdravnice za očesne bolezni.

Vira: The Daily Telegraph in NY Daily News

VZHODNA SOSEDA NAS JE PREHITELA

Istospolni pari na Madžarskem, starejši od 18 let, bodo od 1. julija dalje lahko registrirali svojo partnersko zvezo. Institucija registracije vsa področja ureja tako kot poroka – razlika je le pri posvojitvah, umetnih oploditevah in prevzemu priimka, za katere bodo istospolni pari še naprej prikrajšani. Vseeno institucija registriranega partnerstva na Madžarskem precej bolj celovito ureja status istospolnih parov kot pri nas.

Zakon o registriranih istospolnih partnerskih zvezah je parlament prejšnji teden izglasoval na predlog socialistične vlade. Podprli so ga socialisti, proti pa so glasovali člani Fidesza in krščanski demokrati.

Vir: Caboodle.hu

UMOR ZAKONCA ISTEGA SPOLA V ŠPANIJI RAZKRIL POMANJKLJIVOST V ZAKONODAJI

Tragedija v Almeríi, kjer je nek moški umoril svojega bivšega moža, nato pa storil samomor, je špansko javnost opozorila na pomanjkljivost v družinski zakonodaji. Ta ne predvideva, da je žrtev družinskega naslija lahko tudi moški, zato lahko sodišče obravnava družinsko nasilje le, če gre za nasilje v zvezi heteroseksualnega ali lezbičnega para. To je nasprotje znotraj pravne ureditve, saj se lahko v Španiji od leta 2005 poročijo in si ustvarijo družino ne le lezbični, ampak tudi gejevski pari.

Razprava o nepopolni zakonodaji družinskega nasilja, ki družin z istospolnima partnerjema ne vključuje celovito, poteka tudi v Veliki Britaniji. Le vprašamo se lahko, kdaj bo o takih vprašanjih razmišljala slovenska družba … Saj res, prej moramo ujeti Madžare.

Vir: Pink News

Pripravil: Domen

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “WTA: Sarah Gronert bo lahko igrala v ženski konkurenci”

 1. simple  pravi:

  Hahhaha, Madžari so nas ujeli :) No, sej, v času Janševe vlade tak sploh ni moglo priti do obravnave tega vprašanja… upam, da bo trenutna levo-sredinska koalicija kaj bolj naklonjena urejanju statusa istospolnih parov.

 2. FireFlame  pravi:

  @Simple: Bo ja urejala, ja.. zdaj ko je ‘recesija’, pa še svinjska gripa bo to zihr prioriteta! Žal se vedno nekaj najde!

 3. Domen  pravi:

  @Simple: Kot je FireFlame povedal, očitno zmeri kaj ’svinjskega’ vmes pride. Edino, če bo npr. ustavno sodišče naložilo nalogo, da je treba kakšno šlamparijo (npr. zdajšnji ZRIPS) poštimati tako kot se šika … Ampak sodni mlini so pa pač … sodni mlini.

 4. grablje  pravi:

  Lustna je!

 5. Domen  pravi:

  Tudi jaz pravim tako.

 6. Blog Glavca: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO! » Tretji, četrti, deseti ali petintrideseti spol?  pravi:

  [...] Sarah Gronert. Nemška tenisačica je bila rojena tako z moškimi kot ženskimi značilnostmi fenotipa. Pri 19. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !