Francija prva država, kjer transseksualnost ni več motnja

Francija je letošnji mednarodni dan boja proti homofobiji proslavila tako, da je transseksualnost in druge kategorije, povezane s transspolnostjo, uradno umaknila s seznama duševnih motenj. Do zdaj tega ni storila ne Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne katerakoli druga država.

Generalni sekretar odbora svetovnega dneva proti homofobiji, Joël Bedos, je potezo Francije označil za zgodovinsko odločitev, ki sproža upanje za trans osebe po vsem svetu. Potezo so pozdravile tudi LGBTIQ organizacije, ki pa opozarjajo, da bodo transseksualne osebe v Franciji še naprej imele težave z uradno priznanim spolnim statusom in zdravniškimi storitvami.

Svetovni dan boja proti homofobiji se 17. maja obeležuje, ker je WHO na ta dan leta 1992 istospolno usmerjenost umaknila s seznama duševnih motenj. Naj enako stori še s transseksualnostjo, so WHO prejšnji ponedeljek v Le Mondu pozvali prva sekretarka francoske socialistične stranke Marie Aubry, predsednica komunistov Marie-George Buffet, član Zelenih Daniel Cohn-Bendit ter Nobelova nagrajenca Françoise Barré-Sinnousi in Elfriede Jelinek.

Vir: La Provence

DOKUMENTAREC O ZAKRITIH GEJIH V POLITIKI

Kirby Dick je posnel nov dokumentarec, tokrat o politikih in odvetnikih iz Washingtona, ki niso heteroseksualci, a nastopajo proti spolnim manjšinam, včasih le zato, da se utrdijo v klozetu. Filmski ustvarjalec je pri snemaju za načelo vzel izjavo Barryja Franka, demokratskega kongresnika iz Massachusetsa, ki je dejal, da njegovi republikanski kolegi “imajo pravico do zasebnosti, nikakor pa ne do hipokrizije”.

Dick se v filmu večinoma posveča politikom, ki so jih razkrili že drugi mediji. Vseeno je bil osupel nad presenečenostjo javnosti ob omembi teh imen, kar po njegovem mnenju kaže na to, da se mediji izogibajo pokrivanju te teme. Od nepolitkov pa je v dokumentarcu izpostavil Shepharda Smitha, enega najuglednejših ljudi iz televizijske hiše Fox News. Le-ta je po Dickovem mnenju zadnji dve desetletji eno od gonil histerije proti spolnim manjšinam, Smith pa po navedbah New York Timesa vsako leto zasluži med 7 in 8 milijonov dolarjev.

Vir: Huffington Post

PS: Dokumentarec This Film is Not Yet Rated, v katerem Kirby Dick razkriva ne ravno najbolj načelno delovanje nacionalnega odbora za kategorizacijo filmov, si lahko ogledate tukaj.

URUGVAJ: ISTOSPOLNO USMERJENI BODO LAHKO SLUŽILI VOJSKO

V Večeru, Dnevniku in še kje drugje ste prejšnji teden lahko prebrali, da bodo v Peruju iz policijskih vrst izključili moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Iz Latinske Amerike pa je prejšnji teden prišla tudi novica, da je urugvajski predsednik Tabaré Vázquez ukinil prepoved služenja vojske, ki je do zdaj veljala za istospolno usmerjene. Urugvaj je leta 2008 postal prva latinskoameriška država, ki je na nacionalni ravni uzakonila civilna partnerstva za istospolne pare.

Vir: New York Times

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Francija prva država, kjer transseksualnost ni več motnja”

 1. ihim  pravi:

  Malo za hec: Če misliš, da si Napoleon si nor, če misliš, da si kraljica Viktorija je v redu.
  Resno, ne verjamem, da bo z enim podpisom kar takoj vse v redu. Nekaj sprejeti je lahlo, to udejanjati veliko težje. Ljudje s tovrstnimi težavami po moje vseeno potrebujejo veliko psihi(atri)čne pomoči. Ne mislim nujno v smeri prepričevanja, predvsem pa razumevanje, veliko razumevanja in neobsojanja. In smo pri družbi kot celoti.

 2. ihim  pravi:

  Nekje pa je treba začeti, podpiram.

 3. Domen  pravi:

  Seveda zakon ne odpravi vseh težav. Tudi če bi/ko bodo recimo pri nas uzakonili poroke istospolnih parov, to (še zdaleč) ne bo pomenilo, da istospolno usmerjeni ne bodo imeli več težav. Sfera zakonov je eno, sfera družbene prakse pa drugo.

 4. Andrej Habjan  pravi:

  Super za transe! Nič več bolniki tako kot včasih geji in lezbijke.

 5. aleks  pravi:

  ljubki ameriški stil ;)

 6. Domen  pravi:

  @Andrej: Upam, da čim prej tudi drugod po svetu in pri nas. Sicer pa se bo prvi večji val najbrž sprožil, ko bo to storila WHO.
  @Aleks: To je komentar na This Film is Not Yet Rated? Ali kaj drugega?

 7. aleks  pravi:

  ja, precej značilno zanje se mi zdi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !