Tudi slovenski kandidati za družine z istospolnima partnerjema

Zavezo Mednarodnega gejevskega in lezbičnega združenja (ILGA) je do danes podpisalo 14 slovenskih kandidatov in kandidatk za volitve v evropski parlament. Prva slovenska podpisnika sta bila Peter Janeš iz stranke mladih in kandidatka z liste krščanskih socialistov, Maruša Benkič. Po pozivu Društva DIH, ki je poskrbelo za prevod zaveze, je le-to podpisalo še 12 kandidatov, in sicer Sonja Kralj Bervar, Slavko Ziherl, Darija Mohorič in Borut Cink (vsi LDS), Karmen Pahor, Mojca Kleva, Lev Kreft in Tanja Fajon (vsi SD), Felicita Medved in Roman Jakič (oba Zares), Silva Savšek (DeSUS) in Darko Krajnc (SMS).

Zavezo je sicer v 27 državah skupaj podpisalo 431 kandidatov, med katerimi je največ finskih (77) in britanskih (73). Kandidati so se s podpisom zavezali, da se bodo v primeru izvolitve zavzemali za novo definicijo družine, ki bo vključevala tudi družine z istospolnima partnerjema. Prav tako si bodo prizadevali za vzajemno priznavanje zakonskih zvez oz. drugih formalno priznanih oblik istospolnih partnerstev med državami članicami. S podpisom so npr. obljubili še, da bodo podpirali programe za boj proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete ali spolnega izraza, pri čemer se je ena od točk posebej dotikala transseksualnih oseb.

O ISTOSPOLNIH ZAKONSKIH ZVEZAH V ZDA

S klikom za nadaljevanje si lahko preberete še o zaroki Cynthie Nixon, o prvi poroki v indijanskem rezervatu, o oklevanju predsednika Baracka Obame, ko gre za izpolnjevanje predvolilnih obljub, in seveda o včerajšnji odločitvi kalifornijskega sodišča glede Predloga 8.

KALIFORNIJA: POROČENI OSTAJAJO POROČENI, NOVE POROKE PREPOVEDANE

Kalifornijsko vrhovno sodišče je dokončno potrdilo prepoved novih istospolnih porok, ki so jo volilci novembra lani izglasovali na referendumu. Hkrati je sodišče končalo agonijo 18.000 istospolnih parov, ki so se poročili med lanskim majem in novembrom. Če si prevedemo: več kot 36.000 ljudi je v bistvu (naj se sliši še tako bizarno) izvedelo, da ostajajo poročeni.

LGBTIQ organizacije so se po lanskem referendumu pritožile, da večina ne sme ukiniti pravic, ki jih je neki manjšini pred tem priznalo sodišče. Takoj, ko je včeraj postalo znano, da vrhovno sodišče pritožbi ni ugodilo, so protestniki zasedli območje okoli stavbe sodišča in mestne hiše v San Franciscu.

LGBTIQ organizacije so še napovedale, da bodo do 17. avgusta zbrale potrebnih 700.000 podpisov, ki so pogoj za to, da se naslednje leto izvede nov referendum o 8. členu kalifornijske ustave. Na lanskem je istospolne zakonske zveze podprlo 48 odstotkov volilcev. Pojavila so se celo ugibanja, ali bi bil izid drugačen, če bi film o Harveyu Milku izšel nekaj mesecev prej.

Po cenzusu iz leta 2000 je v Kaliforniji več kot 100.000 gospodinjstev z istospolnimi pari, četrtino teh gospodinjstev pa sestavljajo tudi otroci.

ISTOSPOLNE ZAKONSKE ZVEZE V V TREH ZVEZNIH DRŽAVAH

Kalifornija je bila lani poleg Massachusetsa ena od dveh ameriških zveznih držav, v katerih so bile uzakonjene istospolne zakonske zveze. Massachusetsu sta se po prepovedi v Kaliforniji medtem pridružila Connecticut in Iowa, septembra pa se to obeta še Vermontu in Mainu. Vendar v slednjem nasprotniki napovedujejo referendum, s hitrim zbiranjem podpisov pa bodo skušali preprečiti, da bi se zakon do izvedbe referenduma sploh začel izvajati.

CYNTHIA NIXON IN CHRISTINE MARONI STA ZAROČENI

Razprave o uzakonitvi istospolnih zakonskih zvez medtem potekajo tudi v New Hampshiru, New Jerseyu in New Yorku. V Velikem jabolku je več tisoč podpornikov istospolnih zakonskih zvez pripravilo velik shod kot odgovor na demonstracije nasprotnikov. Podpornikom sta se pridružila guverner zvezne države New York David Paterson in župan mesta Michael Bloomberg. Največ ovacij pa je požela zvezdnica Seksa v mestu, Cynthia Nixon, ki za množico imela presenečenje: “Eno skrivnost imam za vas,” je dejala: “Prejšnji mesec sva se jaz in moja partnerka Christine zaročili.” Povedala je še, da je Maronijeva pustila službo, da imata njena otroka doma vsaj eno mamo. Vprašanje pa je, ali bo Nixonovi in Maronijevi senat omogočil, da se v svoji zvezni državi kmalu tudi poročita. Podpornikom namreč za sprejetje zakona o istospolnih zakonskih zvezah, ki ga je predstavniški dom že potrdil, v senatu menda kljub demokratski večini manjka šest glasov.

Nixonova (na sliki s svojo družino) je še dejala, da ne razume argumenta nasprotnikov istospolnih porok, češ da le-te pomenijo napad na tradicionalni zakon: “Kako bo to, da se bova jaz in moja punca poročili, imelo kakršenkoli vpliv nate in tvojo ženo?” Še več, Nixonova je poudarila, da so istospolni pari tisti, ki so napadeni: “In prosim, verjemite mi, da nisem predrzna, ko pravim tole: Pravica do poroke je nekaj, kar zadeva nas, ne vas, tako kot boj za integracijo ni bila stvar belcev in volilna pravica za ženske ni bila stvar moških. Vas zadeva le do te mere, da morate živeti v zavedanju, da znatnemu delu prebivalstva odtegujete temeljne državljanske pravice.”

POROKA V INDIJANSKEM REZERVATU

V rezervatu Coos Bay v Oregonu, ki pripada indijanskemu ljudstvu Coquille,  sta se v nedeljo poročili Jeni Branting in njena partnerka Kitzen Doyle. Pred tednom dni je namreč začel veljati zakon o istospolnih zakonskih zvezah, ki ga je ljudstvo Coquille sprejelo že lani, v vmesnem času pa so temu zakonu prilagodili ostalo zakonodajo, posebej tisti del, ki zadeva otroke. Antrolog Brian Gilley z univerze v Vermontu je takrat izjavil, da je ljudstvo Coquille najbrž prvo staroselsko ljudstvo, ki se je odločilo za tak korak.

Poročeni istospolni pari so v rezervatih ljudstva Coquille deležni vseh pravic, ki iz naslova zakonodaje tega ljudstva pripadajo poročenim heteroseksualnim parom. Oregonska zakonodaja sicer ne dovoljuje istospolnih zakonskih zvez, toda ljudstvo Coquille je v federalni ustavi ZDA priznano kot suveren narod in zato ni vezano na ustavo Oregona, Doylova pa je po enem od starih staršev pripadnica omenjenega ljudstva.

SPREMEMBE NA RAVNI FEDERACIJE

Predsednik Barack Obama se mora do 20. junija odločiti, ali bo razveljavil zakon Defense of Marriage Act iz leta 1996. Zakon daje zveznim državam pravico, da ne priznavajo istospolnih zakonskih zvez iz držav, kjer so uzakonjene, ameriški federativni pa to celo prepoveduje. To pomeni, da poročeni istospolni pari niso upravičeni do nobene od več kot 1.100 pravic in ugodnosti, ki jih iz naslova federativne vlade lahko uživajo poročeni heteroseksualni pari.

Obama je v predsedniški kampanji glede omenjenega zakona na svoji spletni strani eksplicitno izjavil, da je ta zakon treba v celoti razveljaviti in da morajo poročeni istospolni pari iz naslova federativne vlade uživati popolnoma enake pravice kot heteroseksualni. Bo držal predvolilno obljubo? Spomnimo: v nasprotju s predvolilnimi obljubami do zdaj ni razveljavil še enega zakona s pomenljivim imenom, Don’t Ask Don’t Tell. Njegov svetovalec je ravno včeraj izjavil, da ima Pentagon trenutno na agendi pomembnejše zadeve, vključno z dvema vojnama. Odkar je Obama 20. januarja nastopil mandat, je bilo tako iz vojske, sodeč po štetju strani Servicemembers Legal Defence Network, zaradi razkrija spolne usmerjenosti, ki ni bila heteroseksualna, odpuščenih 216 ljudi.

Viri: LA Times, Pink News1, Pink News2, 365Gay1, 365Gay2, Oregon Live, Jeni in Kitzen

Če se še niste nažrli tega, kar sem pripravil :) , si lahko pogledate še, kakšen duhovito izviren naslov so na 24ur.com dali novici o tem, da se bo brat Colina Farrella poročil s svojim partnerjem.

Domen

 • Share/Bookmark
 

13 odgovorov na “Tudi slovenski kandidati za družine z istospolnima partnerjema”

 1. glavca glavca  pravi:

  Peter Janeš je sooblikoval naš blog. Je torej glavca. ;) Rubrika NA KUHINJSKEM PULTU: http://glavca.blog.siol.net/category/na-kuhinjskem-pultu/page/2/ :D Iztok K

 2. katarina  pravi:

  :) še enostarševske družine kao nismo družine, kaj šele istospolno usmerjeni. :) sploh pri nas, v SLO.

 3. chef chef  pravi:

  Oh, kako hitro je mogoče v sociološki znanosti spremeniti stoletja stare definicije!

 4. steve  pravi:

  Za bajno plačo se naj naši evroposlanci v Bruslju borijo za slovenske nacionalne interese, slovensko industrijo in slovensko kmetijstvo. Za Interese marginalnih skupin kot so istospolno usmerjeni in tiste ženske, ki imajo raje epruvetko kot trdi bat, lahko delujejo v raznih forumih doma – pa ne na račun davkoplačevalskega denarja.

 5. alcessa  pravi:

  Kakšen trdi bat neki … 8O

 6. nish  pravi:

  @steve…med Slovence spadajo tudi marginalne skupine.
  Ali so morda po tvoje manjvredni državljani Slovenije…oz. manj pomembni?

  Sicer pa glavca…tile podpisniki so podpisovali/po moje/…s figo v žepu. Baš njih briga…

 7. Domen  pravi:

  @Katarina: Ja, Slovenija je itak ena krtova … Sam jaz bi dal raje žalkota zravn :( Smeškota si lahko razlagam le v tem smislu, da ne veš, ali bi se jokala ali smejala :)
  @Chef: Ni govora o sociološki znanosti (ta se je itak že spremenila, pa tudi tako stara spet ni), ampak o političnem priznanju, priznanju v pravnih aktih.
  @Steve: Jaz enega od nacionalnih interesov Slovencev vidim npr. v tem, da se lahko vsak slovenski državljan poroči s katerimkoli drugim za poroko sposobnim državljanom, ne glede na spol. In da lahko oblikujeta družino. Na ostalo, kar si zapisal, mi je pod častjo odgovoriti, sori.

 8. Domen  pravi:

  @Alcessa: Kajne, le o čem je sanjal? :D
  @Nish: Res je, kar zapisala Stevu.
  Glede pomislekov o podpisih … Ne morem trditi, da ne drži, kar si zapisala. Glede na delovanje levice v prejšnjih mandatih, ko je tvorila koalicije, se to zdi povsem možno. Vsak se mora odločiti sam, ali bo verjel ali ne in ali je to zadosten razlog za to, da voli kandidata/kandidatko, ki je podpisal/a.

 9. Biba  pravi:

  Stare definicije kot Ne varaj, Ne laži, Ne varaj?

 10. chef chef  pravi:

  Saj nič ne rečem. Samo trdim, da je sociologija jako zanimiva veda glede na to, da očitno nima nobene zveze in zaveze z/za politično priznanje in priznanje v pravnih aktih. Torej: v pravnih aktih piše eno, sociološki učbenik uči drugače.

  Jaz sem sicer proti posvajanju otrok, ne pa tudi proti skupnemu življenju istospolno usmerjenih parov, ki se imajo radi. Družina je pa itak raztegljiv pojem. Kot so seveda upogljivi tudi potencialni evro poslanci ;)

 11. simple  pravi:

  Tako butaste “headlines” lahko najdeš samo na 24ur.com! :D

  Po eni strani mi je blo ful bed, ker je kalifornijsko vrhovno sodišče prišlo do te odločitev, po drugi strani pa vem, da se zgodba tukaj sigurno ne bo končala in da si bodo ljudje izborili (nazaj) svoje državljanske pravice. Kar se pa Obame tiče, pa upam, da bo uresničil predvolilne obljube. Do zdaj jih je izpolnil že kar nekaj in upam, da bo temu tako tudi pri tem vprašanju.

 12. katarina  pravi:

  Domen: v bistvu bi moral bit smajli s kislim nasmehom. ;) je zanmivo, da nihče od tistih, ki pravijo, da družina po ločitvi razpade, ne zna povedat, kaj smo potem jaz in moji hčeri.

 13. Domen  pravi:

  @Chef: Ne vem, ali je soca res še tako zadaj, ampak četudi je, menim, da politika ni kriva za njeno okostelenost.
  @Simple: Slej ko prej bojo, ja. Tudi pri nas enkrat. Mislim, da tega vala ni moč ustaviti. Meni se zdi na las podoben ženski volilni pravici.
  Vem, da Obama težko uresniči vse, ker menda si še Clinton od Don’t Ask Don’t Tella ni nikoli povsem omogel (glej vir 365Gay1). Ampak pač, volilci terjajo uresničitve obljub. Drugače volilci ne bi bili volilci.
  @Katarina: Ne vem, mogoče poldružina? Ali pa črepinja od družine? :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !