Peticija proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo

Na dan državnosti, 25. junija 2009, je skupina maskiranih posameznikov organizirano napadla udeležence in udeleženke literarnega večera gejevske in lezbične literature, ki je v okviru Tedna Parade ponosa potekal v lokalu Cafe Open.

Vabimo vas, da podpišete PETICIJO - v Cafeju Open (Hrenova 19, Ljubljana) danes, v petek, 26.6.2009, od 16. ure naprej.

Peticija:

Izražamo odločno nasprotovanje proti vsakršnemu homofobnemu nasilju in izključevanju gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb iz naše družbe.
Skupina gejev in lezbijk je bila zahrbtno napadena med literarnim večerom. Na knjigo in na skupnost je padel kamen. V naši družbi je pustil krvav odtis. Naloga vseh nas je, da ne dopustimo, da tako ostane.

S podpisom za odprto  družbo, se zavezujerm k spoštovanju človekovih pravic za vse, k nediskirminaciji – in vse to bom podpiral/a tudi v svojem delovanju.

Povzeto po http://www.narobe.si/ 

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

41 odgovorov na “Peticija proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo”

 1. Gaber  pravi:

  Podpis iz Pariza.

 2. klemen  pravi:

  morda offtopic:
  zakaj tako na glas razlagati da ste geji? zakaj parada ponosa? ali ste res tako zelo diskriminirani? ali lahko trdite da ne izzivate?

  ne glede na to kako zelo se trudite povedati, da je gejevski odnos normalen oprostite, če bi bil cel svet homoseksualno usmerjen, bi ne bilo naraščaja, kar pomeni propad civilizacije.

  ne razumi tega kot nek napad na vas, vendar zakaj takšen poudarek na to da ste geji?

  živite kot geji, vendar bodite vendar tiho in se obnašajte kot hetero in vse bo ok, če pa se greš zalizovat sredi ulice v bližini skin headov, pa mislim da vemo kaj sledi, določenih ljudi ne boste spremenili, niti jih ne bo spremenil zapor, niti kakršen koli zakon, spremenilo jih ne bo nič! zatorej je vaše “delo” sizifovo delo, do učinka na žalost ne bo prišlo.

  ignoranca je najhujše orožje

 3. rockstar  pravi:

  klemen, kako žalostno, da ljudje še vedno ne vejo v čem je point vsega, a? Včasih me ima, da bi organizirala kak večer brezplačnega kina za nevedneže. Obstaja par zelo dobrih filmov na to temo. Če te zanima malo pobrskaj.

  Veš zakaj parada ponosa?
  Kot upor, ne izzivanje in razglaševanje.
  Veš zakaj piščalke na paradi?
  Zato, ker so si to nekoč in nekje izmislili kot obrambo. Vsi so imeli piščalke na katere so zapiskali v primeru napada. Kot opozorilo ostalim in kot klic na pomoč. In ne zato, da se kažemo: heey, look at me, I’m gay!

  In še: ČE čebula ne bi imela ČE, bi bila samo bula. Če bi bil ves svet homoseksualen… – pa ni ne? Tudi heteroseksualen ni. RAZLIČNI smo.

  Si že kdaj videl dva geja se zalizovat sredi prešerca naprimer? Močno dvomim. In če si, hvala bogu. Ker sta verjetno edina, ostali si ne upamo – ZATO KER V NASLEDNJEM TRENUTKU NEKDO PRILETI Z BAKLO IN NAM RAZBIJE GLAVO.

  Res je, velike večine se ne da spremenit. Tako kot tudi mi ne moremo spremenit dejstva, da smo homoseksualno usmerjeni. Kaj recimo tebe boli, če se lahko dva moška ali pa dve ženski, ki se imata na smrt radi poročita? Vam je to samoumevno.

 4. ateistek  pravi:

  ———-zakaj tako na glas razlagati da ste geji? zakaj parada ponosa? ali ste res tako zelo diskriminirani? ali lahko trdite da ne izzivate?———-

  In kaj naj bi pravzaprav izzivali? Mogoče tvoje nakopičeno sovraštvo. Namreč, če nisi homofoben, potem je nemogoče, da bi ti gay parade budile “izzivalne” občutke. Se ti ne zdi?

  ——–ne glede na to kako zelo se trudite povedati, da je gejevski odnos normalen oprostite, če bi bil cel svet homoseksualno usmerjen, bi ne bilo naraščaja, kar pomeni propad civilizacije.——–

  Joj, Klemen, Klemen, biti homoseksualen ne pomeni biti neploden, za voljo vesolja.

 5. polonika polonika  pravi:

  Ma, to so pedri plačali, da so jih stepli, da sedaj lahko reklamo zase delajo.

 6. klemen  pravi:

  kot prvo nisem proti gejem, ker se vprašam zakaj je to potrebno sem že takoj homofoben in ne vem kaj? WTF?!?!

  sicer pa en kurac ste enakopravni, vsi vas ščitijo, ko nekomu blizu mene razbijejo glavo se ne zgodi nič, ko pa nek gej dobi po glavi od ene par skinheadov ali pač nekoga je pa tak halo da se trese cela slovenija, bodite raje tiho glede enakopravnosti!

  ateistek – ne razumem, zakaj bi bil homofoben ker se mi zdi da izzivate z tem ko kažete svoj “ponos” da ste geji :S izvolite ne branim vam, hkrati se pa z vami tudi ne strinjam, delajte kar želite koga briga, na svetu je na milijone drugih problemov kot ta, da imajo določeni recimo temu radi nasprotni spol …

  in še to, če bi bili tiho se vam to ne bi dogajalo, poznam kar nekaj gejev, ki v življenju niso bili niti enkrat tepeni zaradi tega ker bi bili geji …

  sicer pa če imaš nekoga rad kaj te briga zunanji svet, imej ga rad, pojdi v tivoli in se zalizuj, pojdi domov in se daj dol, ne rabiš pa mi sedaj skakat pred oči in se mi zalizovat, in verjetno se bo kak korenjak našel ki mi bo natolceval “ko se pa 2 ženski ližeta ti je pa kul, a? bedak zabit” verjeli ali ne briga me!

  in ateistek – biti homoseksualen pomeni imeti rad nekoga, ki je istega spola kot si ti, torej moški ne more zanositi, ženska pa tudi rabi določen del moškega da zanosi, pa ne mi prosim z umetno oploditvijo in tem sranjem

 7. Čimo  pravi:

  @ polonika: ja seveda. “Pedri” imamo očitno nadvse domiselno PR ekipo…grow up child!

  @klemen: So ti odgovorili, ampak očitno si spregledal te vrstice. Parada ne obstaja zato da provociramo oz. če se kdo počuti sprovociranega pač pomeni DA JE HOMOFOBIČEN!! Če ne bi bil, bi šel na parado na sprehod in si rekel “oh kako lepo da se vsaj nekaj dogaja v Ljubljani”

  Se ti zdi da nismo diskriminirani? Se ti zdi etično, da lahko ima del populacije drugačne osnovne pravice kot drugi.? Se ti zdi normalno, da sredi literarnega večera pride 10 moških, oblečenih v črno, z baklami in pretepejo nedolžno osebo?

  …Na svetu je na milijone drugih problemov kot ta, da imajo določeni recimo temu radi nasprotni spol….

  se 100% strinjam…ampak očitno je še vedno problem…in zato je parada pomembna! Ko to, da imajo nekateri radi isti spol ne bo več problem, tudi parada ne bo več potrebna.

  Ko boš ti tiho in nobenemu ne boš razlagal da imaš punco (predvidevam da si heteroseksualen) in da jo imaš rad potem lahko moraliziraš (čeprav te verjetno glede tega nihče ne bo upošteval), do takrat pa je neetično ,nemoralno in preprosto nefer pričakovati da bomo to delali geji, lezbijke, biseksualci….kdorkoli.

  Vidim da vsaj pojem homoseksualnost razumeš, ampak umetna oploditev in “ostalo sranje” (recimo da pod to razumem posvojitev) obstaja in edino družba homofobičnih ljudi, ki se niti ne potrudijo vživeti v situacijo drugega preprečuje uporabo teh sredstev.

  Za konec. Nisem ponosen da sem gej oz. na to sem ponosen ravno toliko, kot na to da je danes petek.
  Sem pa hvaležen za to.

 8. klemen  pravi:

  čimo bi prišel na to parado, pa še nimam izpita, vlaki ne vozijo in od ljubljane sem oddaljen 200km :/

  to da ima nekdo rad isti spol zame ni problem … in ne glede na to kako boste opozarjali na ta problem, verjemi našli se bodo ljudje ki vas bodo tepli, tako kot se najdejo ljudje ki ubijejo nekoga kar tako …

  in nikomur ne razlagam da imam punco (ceprav je le ta super in …) in sem ponavadi tudi o gejih in tudi od gejev ne pričakujem da se bodo zaljubljali v nasprotni spol, ker tudi jaz vem da se ne bi mogel niti hotel zaljubiti v isti spol, pač tako je in amen

  prosim, če nekdo napade nekoga na literarni večer to ni moj problem, to je problem policije in tistega, ki je bil napaden-takšni ljudje so pač bolni, kaj naj rečem, NIKOLI pa nisem trdil da je to normalno!!!

  povej mi, katere pravice so vam dragi geji kratene? ogroža vas skupinica ljudi, to je pa tudi vse, tako kot mene ogroža skupina bedakov tukaj, tako vas tam, takšno je življenje.

  če pa misliš probleme pri pridobivanju službe-tudi heteroseksualci imajo hude probleme in ne vem, delodajalec se odloči koga bo zaposlil in koga ne, tisti ki ima tisti se odloča komu bo to dal/ponudil.

 9. klemen  pravi:

  pozabil sem na poroko in posvojitev, to pa boste tako pomojem kmalu dobili, glede na to da imate na svoji strani ministre in ministrice …

  upam samo, da ne boste vzgajali:
  geji so zakon, hetero je napačno

 10. simple  pravi:

  @klemen, spodaj si preberi del izjave, ki ga je izdalo društvo DIH štiri leta nazaj ob sprejemu Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, da boš razumel, katere pravice so nam kratene:

  “Bistvena pomanjkljivost zakona je, da partnerjema ne omogoča statusa svojca. Posledično ostajajo pari v istospolni partnerski zvezi brez pravic na področju socialnega, zdravstvenega, pokojninskega in ostalih zavarovanj (po partnerju), pravic pa ne bodo imeli tudi na vseh ostalih področjih vezanih na pravice svojcev v različnih pravnih in ostalih življenjskih okoliščinah (odvzem prostosti, smrt, procesne pravice svojcev…). Zakon v mnogih segmentih partnerja zavezuje z vzajemnimi dolžnostmi (npr. obveznost preživljanja partnerja, dolžnost nege v primeru bolezni), ne daje pa jima pravic, ki omogočajo uresničitev teh dolžnosti (uveljavljanje partnerja, kot vzdrževanega družinskega člana, pravica do odsotnosti z dela, pravica do nadomestila za nego družinskega člana…).”

  Da ne govorimo o pravicah do poroke in posvojitve, ki jih uživajo heteroseksualni pari.

 11. Rado Rado  pravi:

  Nasilje je nasilje.
  Ne vidim razloga, da bi bilo nasilje iz homofobije, kaj strašnejše od nasilja iz drugih vzrokov.
  Čemu izpostavljate geje? Ali so kaj posebnega?

 12. simple  pravi:

  Res je Rado, nasilje je nasilje. Pa naj se zgodi nad homoseksualcem, Romom, otrokom, žensko ali starejšo osebo. Toda, ko je žrtev nasilja določen predstavnik neke skupnosti oz. manjšine in če država ne odgovori z ustreznimi ukrepi nad takšnim nasiljem, potem puščamo odprto možnost takšnim agresorjem, da še naprej sistematično ustrahujejo in fizično/psihično škodujejo ranljivim skupinam. Ko država izpolni svojo nalogo, ena izmed katerih je tudi ščitenje manjšin, Ustave RS, človekovih pravic, itd., s tem da jasno vedeti, da takšno nasilje ne bo tolerirano. Do zdaj še nobeden od napadalcev nad istospolno usmerjenimi ni kazensko odgovarjal, zato je nujno potrebno, da so storilci kaznovani. In ker je to bilo nasilje iz homofobije, je treba javnost opozoriti na ta problem in država mora v takšnih primerih jasno pokazati, da je na naši strani.

 13. Rado Rado  pravi:

  Dejstvo,
  da jo je skupil človek, popolnoma zadustuje. Bo mar napadalec po zakonu težje kaznovan za napad na homoseksualca, kot pa za napad na heteroseksualca?

  Ne razumem vas ljudje. Če boste na eni strani zahtevali posebno obravnavo na napade na geje, potem se bo na drugi strani tudi krepila opozicija zoper geje.

  Kar se tiče raziskanost glede na napade na geje.
  Tudi vseh drugih napadov ne raziščejo . . . .

 14. simple  pravi:

  Nihče ni rekel, da se mora istospolno usmerjene posebno obravnavati. Toda, ker pravice istospolno usmerjenih v Sloveniji še vedno niso izenačene s pravicami heteroseksualcev, obstajata enakopravnost in enako obravnavanje vseh samo na papirju. Pomisli samo, koliko je neprijavljenih primerov nasilja iz homofobije iz takšnih in drugačnih razlogov. In če obstaja grožnja napada na skupino ljudi, je dolžnost policije, da jih ustrezno zaščiti. Enako se pričakuje tudi v vseh ostalih primerih.

 15. Rado  pravi:

  “Toda, ker pravice istospolno usmerjenih v Sloveniji še vedno niso izenačene s pravicami heteroseksualcev,”

  Nasprotujem kakšnim posebnim pravicam. Vsak državljan Slovenije je zaščiten po zakonu. Nikogar se ne sme tepsti (ne glede na spolno usmerjenost), diskriminirati pri plači itd. itd.
  Vse je iztožljivo in že predvideno v Ustavi in Zakonih!

  “Pomisli samo, koliko je neprijavljenih primerov nasilja iz homofobije”
  Čemu ti je tu treba izpostavljati vzrok napada? Telesno nasilje je kaznivo že samo posebej (pa če gre za roparski napad, nacionalno nestrpnost, homofobijo, ljubosumnost, napadi navijačev, spolno nasilje, etc.)

 16. simple  pravi:

  Rado, tako zveniš kot Novakova, predsednica NSi. Žalostno! Ja, Slovenija je podpisnica mnogih mednarodnih pogodb, ki prepovedujejo diskriminacijo na podlagi istospolne usmerjenosti. Tudi v Ustavi RS je zapisano, da so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine. Samo problem je, ko obstaja neka zakonska podlaga, neka normativna ureditev pa se je ne spoštuje in ne uresničuje. V prejšnjih letih je bil velik problem ta, da se politični vrh ni vedno zmenil, ko je prišlo do napadov in sovražnega govora nad istospolno usmerjenimi in so to preprosto pometli pod preprogo. Stanje se izboljšuje, samo še vseeno ni na ravni, kot je predvideno v normativni ureditvi. O nepravičnosti Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti pa si lahko prebereš zgoraj. Verjamem, da bo do sprememb prišlo, samo ne si metat peska v oči in misliti, da je vse lepo in prav.

  Ker se ti ne srečuješ z zmerljivkami kot so “peder” in hujšimi stvarmi in ker nimaš problemov z neenako obravnavo, še ne pomeni, da problemi ne obstajajo.

 17. Rado  pravi:

  - Kot Novakova pa res ne bi želel zveneti. Te ženske tudi jaz ne maram.
  - Zmerljivkam, preder, ipd se vsem zakonom navkljub ne bo mogoče nikoli izogniti, zakonom navkljub. S tem se kar sprijazni.
  - Praviš, da je normativna ureditev o.k. Da pa se v praksi ne izvaja. To pa je problem, ki je neka dodatna normativa tudi ne bo uredila.
  - Ne zameri, ampak tudi jaz se ne navdušujem nad pravico do poroke za istospolne. Mislim, da pogodbena ureditev zadostuje.
  - Kar se zmerljivk tiče, sem še nekaj dni nazaj dobil od blogerke Simone zmerljivko: “Mačistični kretenoid”. Pa kaj?
  Preživel sem vseeno.
  :-)

 18. klemen  pravi:

  se podpišem pod Radove komentarje

  in simple vsi se srečujemo z “zmerljivkami”, ker spadate v določeno skupino vas imenujejo pač pedri, ene kličejo čefurji, druge žabarji, tretje ne vem kaj

  nič nimam proti gejem, hkrati pa me motijo tisti, ki pravijo da je takšna povezava “normalna” ker enostavno po zakonih narave NI. tako kot je napisal Rado, se da s pogodbo vse lepo urediti

  pa lep pozdrav

 19. Nataša Nataša  pravi:

  Po zakonih narave…

  Če bi ljudje delovali samo po zakonih narave, bi žrli surovo meso (v precej večjih količinah kot zdaj), dol bi se dajali nekje sredi ulice, da bi zadostili nagonu, ki je naraven, nasprotnika bi s krepelom po glavi, če nam ne bi bil všeč (kar se, žal, dogaja še zdaj), ker bi delovali po načelu “močnejši zmaga” in tako dalje. Zakaj pri bogu milem ne upoštevati tega presežka, ki smo ga ljudje pridobili v času obstoja na zemlji in se mu reče kultura? Ali čustvena inteligenca? Ki nas loči od “naravnih” živali?
  Biblija sugerira razplojevanje, ker v časih, ko je bila napisana, planet Zemlja še ni bil prenaseljen in pisci so z dobrim poznanvanjem trženja želeli zagotoviti stalen pritok vernikov. Zakaj le? Naravni zakon? Ja, sevede…
  Procent istospolno usmerjenih ljudi ne bo nikoli ogrožal obstoja vrste, to je kristalno jasno. Lahko pa nudijo ljubeče okolje marsikateremu zapuščenemu in zanemarjenemu otroku hetero staršev, ki svoje funkcije niso nikoli dognali, kaj šele, da bi ji dorasli.
  Eto. Moje skromno mnenje. Podpiram parado. :)

 20. direktni  pravi:

  Ne geji ne lezbijke me ne motijo, briga me, kakšna nagnjenja ima nekdo. A s svojimi aktivnostmi res dobesedno dražite ljudi, ki vaše usmerjenosti nikoli ne bodo sprejeli. Zakaj heteroseksualci ne organiziramo svoje parade, se sprašujem, ampak le “ubogi” drugače usmerjeni? In strinjam se, bolj ste zaščiteni kot ostale skupine, policiste pa za vaše varovanje plačujemo vsi davkoplačevalci. Bodite kar ste, a ne delajte reklame in ne provocirajte …. O.K.?

 21. Rado  pravi:

  “Bodite kar ste, a ne delajte reklame in ne provocirajte …”
  To si odlično formuliral direktni.

  Marsikoga izmed nas silite, da se ukvarjamo z vašimi nagnjenji. Čemu neki?

  Z Natašo se seveda strinjam. Zakoni narave niso dovolj. Zato imate (imajo) ves eksistencializem na voljo, da se lahko polno izživite. Če bi na istospolnost gledali le preko zakonov narave, potem bi veljali za slepo črevo narave. Ker se v biološkem smislu ne reproducirate. A danes vemo, (po Jungu), da ste, kot mi vsi, del kolektivnega nezavednega in kot takšni vendarle prispevate v zakladnico človešzva.

 22. glavca glavca  pravi:

  @Direktni: Ne drži, da bi bili bolj zaščiteni. Zakon o registraciji istospolnih skupnosti je naprimer prav diskriminatoren.

  Povzemam izjavo DIHa, Mirovnega inštituta in Lingsiuma:

  …Bistvena pomanjkljivost zakona je, da partnerjema ne omogoča statusa svojca. Posledično ostajajo pari v istospolni partnerski zvezi brez pravic na področju socialnega, zdravstvenega, pokojninskega in ostalih zavarovanj (po partnerju), pravic pa ne bodo imeli tudi na vseh ostalih področjih vezanih na pravice svojcev v različnih pravnih in ostalih življenjskih okoliščinah (odvzem prostosti, smrt, procesne pravice svojcev…). Zakon v mnogih segmentih partnerja zavezuje z vzajemnimi dolžnostmi (npr. obveznost preživljanja partnerja, dolžnost nege v primeru bolezni), ne daje pa jima pravic, ki omogočajo uresničitev teh dolžnosti (uveljavljanje partnerja, kot vzdrževanega družinskega člana, pravica do odsotnosti z dela, pravica do nadomestila za nego družinskega člana…)…

  Literarnemu večeru bi človek težko nalepil nalepko provokacija. In veš, davkoplačevalec sem tudi jaz in tako kot ti upam, da država pametno porablja tudi moj denar.

  Iztok K

 23. glavca glavca  pravi:

  @Rado: Tvojih komentarjev sem sicer vesel. A tudi jaz se včasih vprašam, čemu za vraga te ta tema (ne le tebe) tako zelo vznemiri. :)

  Iztok K

 24. Pris Pris  pravi:

  @glavca:
  Vseeno je potrebno priznati, da je obstoječi zakon bolje od nič. Ga je pa potrebno nujno dopolniti. Per aspera ad astra.

 25. Vanja  pravi:

  Rado tudi ti si slepo črevo narave, ker se sicer razmnožuješ ampak geni niso vredni piškavega oreha.

 26. Rado  pravi:

  Glavca,
  ta pomp se mi ne zdi primeren. zato sem se javil s svojimi stališči.

  Vanja!
  Katera virtualna oseba, se skriva za nickom Vanja?
  A je to tista Vanja, ki je hodila že vsepovsod po svetu in veliko videla ter tudi veliko ve?

  Težko bi verjel, da gre za tisto Vanjo, kajti iz gornje replike ni videti kakšne posebne kulture, ki naj bi jo Vanja prinesla iz sveta. Ali pa je to tista Vanja, a je le fama, da gre za kultivirano in izobraženo žensko, kajti gornja replika je nedvomno nekulturna in prostaška. In direktno napada. Ob vsem tem pa še nič vsebinskega nima povedati k temi sami.

  Zato verjamem, da ta virtualna Vanja ne bo nikoli odkrila svoje identitete, kajti njeno obnašanje je prava sramota.

 27. simple  pravi:

  @ Rado, tvoja stališča so sramotna! Da si še do zdaj nisi dal dopovedati, da namen Tedna parade ponosa 2009 ni provokacija (čeprav jo zgleda homofobni del družbe, kot si ti npr., tako dojema), ampak opozarja na institucionalne kršitve temeljnih državljanksih pravic in ozavešča javnost, da ljubezen med 2 moškima ali 2 ženskama tako nedoložna, kot je heteroseksualna ljubezen.

  Če si že tak homofob, potem se jaz enako sprašujem kot glavca, namreč kaj imaš za iskati na tej strani? Če ti homoseksualnost in razprava o problematiki, s katero se srečujejo istospolno usmerjeni, ne paše, potem se pač brigaj zase!

  @ Pris, ne, Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti naj se pusti pri miru. Vlada se naj raje skoncentrira na družinski zakonik, ki je v pripravi, in naj opredeli življenjsko skupnost kot zvezo med 2 partnerjema in ne samo med moškim in žensko!

 28. Rado Rado  pravi:

  Simple,
  kateri del mojih stališč imaš v mislih?

  In na tej strani sem zato, ker se kot praviš, istospolni obračajo k preostalemu delu družbe. Jaz sem tu le eden izmed te druge strani in tu predstavljam svoja stališča.
  To je vse.

  Moje prepričanje je, da je za enakopravnost vseh ljudi že poskrbljeno z zakoni in za istpolne ni potrebno ničesar posebej urejati.

  Ali se mi samo zdi Simple, ali pa zares čutim nestrpnost od tebe? Si morda nestrpen do drugače mislečih?

 29. simple  pravi:

  @ Rado, mislim, da sem bil dovolj jasen.

  Samo nikoli ne bom razumel, kako lahko ljudje, ki v življenju ne občutijo diskriminacije zaradi osebnih okoliščin, govorijo in pametujejo, kako je vse lepo in prav. Deluješ zelo egoistično/individualistično.

  In ne, nisem nestrpen do drugače misličeh. Temu ne bi rekel nestrpnost, ker se ne zgražam in nimam predsodkov o tistih, ki imajo drugačno mnenje. Občutim pa žalost, to pa ja, ko berem neke neutemeljene (in velikokrat tudi žaljive) izjave/mnenja/stališča. Smilite se mi. :)

 30. glavca glavca  pravi:

  @Pris: Obstoječi zakon je en majhen korak naprej. Če nič drugega, so urejene vsaj nekatere dolžnosti partnerjev. ;)

  Iztok K

 31. Čimo  pravi:

  @klemen: Moj point glede tvoje punce je bil, da tebi je samoumevno, da lahko daš punci, ko se vidita na cesti, v kafiču, kjerkoli v javnosti poljub…za geja oz. lezbijko je to vse prej kot pa samoumevno.
  Verjetno se ti niti sanja ne, koliko poguma je potrebno, da si fant upa dati poljub svojemu fantu npr. na Prešernovem trgu, na postaji za trolo itd.

  To, da se je zgodil napad na Open je problem celotne družbe in ne samo udeležencev napada. Če se ti zdi lepo živeti v družbi, ker se takšne stvari dogajajo se mi smiliš. Vem, da bodo vedno ljudje, katerih IQ niha okoli sobne temperature in pač morajo obsojati in zmerjati vse okoli sebe, ker so oni očitno popolni. Jaz tega pač ne bom prenašal in zato verjamem, da se da miselnost ljudi spremeniti.

  ps: škoda, da nisi il na paradi, bilo je svetovno.

  @Rado: Upam da tvojih komentarjev ne bere kakšen neploden heteroseksualen par, ker dvomim, da jima je všeč, če ju označiš za “slepo črevo narave”.

  In ne strinjam se, da je bil napad na homoseksualno skupnost samo navadno nasilje. Več kot očitno je šlo za organiziran napad resno motenih ljudi, ki se ne bodo ustavili samo pri “pedrih”. Naslednič se bodo mogoče spravili na tvojega sina/hčero, ker je hodila po levem pločniku, namesto po desnem.

 32. glavca glavca  pravi:

  Če koga zanima, tole je link do ZRIPSa:
  http://www.dih.si/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=9

  Iztok K

 33. Rado Rado  pravi:

  Glavca,
  preberi še drugi del, o kolektivnem nezavednem. Potem boš dobil pravo informacijo o mojem stališču.

  “homoseksualna skupnost”
  ne obstaja. Homoseksualci so le posamezniki z podobnimi spolnimi praksami. To je vse.
  Čeprav jih zgolj v matematičnem pogledu, sicer lahko uvrščamo kot podmnožico vseh ljudi, bi takšno pojmovanje vsakršnih drugačnosti pripeljalo do razpada država. Kajti podmnožic, ki bi hotele biti nekaj posebnega je nešteto.
  Podmnožice mater samohranilk, podmnožica ciganov, podmnožica lastnikov hribovskih kmetij, podmnožica domobranskih sirot, podmnožica transseksualcev, podmnožica ostarelih športnikov . . . .

  Živi kakor hočeš, mene ne moti. Za posebno obravnavo pa mojega glasu nimaš.
  /sem včeraj gledal TV klub – in če bi ocenjeval zgolj marketinški pristop – pustimo vsebino tokrat vnemar – bi vam dal enko. S takšnim pristopom ljudi le odbijate./

 34. simple  pravi:

  Dragi Rado,

  Bo glavca povedal svoje mnenje, če bo hotel, a bom vseeno povedal, kaj si jaz mislim.

  Izraz “homoseksualna skupnost” ali “LGBT skupnost” ali “gejevska/lezbična skupnost” ali “whatever you wanna call it” se uporablja zato, da lažje vemo, o kom se pogovarjamo. Opažam tudi, da se ravno ne spoznaš na področje varstva manjšin. V mednarodnem varstvu človekovih pravic se največkrat omenjajo etnične, rasne, verske in spolne manjšine. Kot študent, ki se z vprašanji mednarodnega varstva ČP in manjšin srečujem skoraj vsak dan, nisem še nikoli zasledil, da bi se govorilo o manjšini “lastnikov hribovskih kmetij”, “domobranskih sirot”, itd. Pa ti zaradi mene tem skupinam ljudi pravi “podmnožice”, to še ne spremeni dejstva, da imamo v Sloveniji in po svetu ranljive skupine ljudi oz. manjšine, katerih pravic so kratene zaradi neenakopravnosti in ker ignoranti, kot ti, tega ne razumejo.

  Ti govoriš o t. i. “posebni obravnavi”. Potemtakem praviš, da imamo neke posebne pravice, ki jih ostali ne uživajo. Kaj pa je zate “posebna obravnava”? To, da se moramo registrirati v partnerske skupnosti kot drugorazredni državljani, ki btw plačujemo davke, tako kot vsi ostali? To, da obstaja večja možnost, da boš napaden, ker si istospolno usmerjen? To, da istospolna skupnost predstavlja nekaj “nemoralnega” in “nenaravnega”?

  Kar se pa včerjašnjega TV Kluba tiče pa mislim, da sta se Mitja in Roman super odrezala. Kako si nekdanja (thank god!) evropska poslanka Novakova upa širiti sovražni govor na javni televiziji? Ona naj bi bila vzor vsem državljanom kot politična figura, kot nekdanja članice institucije, ki zagovarja boj proti homofobiji, odpravo diskriminacije na podlagi istespolne usmerjenosti in enake pravice za vse! Meni se to ni zdelo odbijajoče. Odbijajoče bi bilo, če Aleš Primc in Novakova ne bi bila tako žaljiva in arogantna!

  Btw, sem šel pogledat tvoj blog in si prebral tvoj “prispevek” o paradi ponosa. Kaj hočeš s tem povedati? Da imaš neko mnenje, ki ga bo drugi del družbe hvalil? Veš, mnenje je lahko drugačno, samo če je zanič, je pač zanič. Niti poskušaš ne razumeti, zakaj se organizirajo parade ponosa, samo nekaj pametuješ.

  Daj, ko boš naslednjič komentiral, se vrni s tehtnimi argumenti. Do zdaj me še niti eden nasprotnik parad ponosa, niti en homofob ni znal prepričati, da so parade zanič/nepotrebne ali da je homoseksualnost bolezen. Veš zakaj? Ker nimate argumentov! Neki pametujete pa nič ne povete.

  Lp!

 35. glavca glavca  pravi:

  Fanta, predlagam, da nekoliko umirita debato.

  Jaz mislim, da je prav vsakemu posamezniku ali posameznici potrebno pomagati, da bo lahko boljše in lepše živel. Da se lahko razvije v samostojnega in svobodnega in, kar je zame še posebej pomembno, enakopravnega človeka.

  Iztok K

 36. Rado Rado  pravi:

  Eh glavca,
  ne da se mi več bost s tabo. Povedal sem svoje. In ti si mi povedal, da se ti smilim. Itd.
  Dodatno sem še danes izvedel iz Studia city, od obeh gostov + Štefančiča, da sem homofob, da narobe razmišljam, da so naši (moji) vzorci prepoznavni (tu so našteli mnogo tistega, kar sem tudi jaz uporabil na svojem blogu). Da ne vem (o) kaj je prava demokracija. Skratka, prav nič boljši da nisem, kot so bili tisti zamaskirani rogovileži.

  Na mednarodno varstvo manjšin itd. se sklicuješ.
  Kar daj, nič nimam proti temu. Jaz le o stvari razmišljam s svojim logičnim aparatom. In ta mi pravi, da je parada ponosa neposrečeno izbrano ime za demonstracijo “vaše stvari”. Obrazložil sem zakaj. In če nisi opazil sem se opredelil tudi do tistih nasilnežev.

 37. simple  pravi:

  Pohvalno Rado, I give you credit for that! ;)

 38. Rado Rado  pravi:

  Simple in Glavca,

  tu http://chef.blog.siol.net/2009/06/29/homofobi-ali-navadni-pezdetki/

  je v komentarju 88
  strejt – 30.06.2009 ob 11:22
  nanizal celo stran razlogov proti. Rad bi slišal še argumente “vaše” strani. /pa ne prosim kakšnega nakladanja o homofobiji pisca – le argumente prosim/

 39. simple  pravi:

  Hahha, Rado, ne boš verjel, samo sem si ravnokar prebral te t. i. “argumente”. Ta oseba je celi prejšnji teden porabila, da je smetila prostor, ki je namenjen za komentiranje, pod članki na Siolu na temo istospolne usmerjenosti, parade ponose, istospolnih porok, itd. In sem že vse njegove argumente (pa ne samo jaz) gladko zavrnil. Če te zanima, si pojdi prebrati komentarje pod temi članki, in boš dobil odgovore. Veš, meni se pa tudi ne da izgubljati dragocenega časa tistim ljudem, ki ga niso vredni.
  Lp

 40. Rado Rado  pravi:

  “Veš, meni se pa tudi ne da izgubljati dragocenega časa tistim ljudem, ki ga niso vredni.”

  Niso vredni? Kar naprej uporabljaš tehniko diskreditacije.
  Mene zanimajo argumenti, ne pa tvoj čustveni odnos do oponentov.

  Prav, pa nič!
  LP

 41. glavca glavca  pravi:

  @Rado: Te “debate” ne peljejo nikamor. Vdam se. Ti kar lepo imej svoje mnenje. Privoščim ti ga in naj ti v življenju lepo služi. “Najboljša” so tista mnenja, ki so proti, ki pravijo: ponos ni prava beseda, ti nisi diskriminiran, ne, niso te pretepli, bodi tiho in ne kaži se pred mojimi očmi, gnusiš se mi… “Najboljša” so tista mnenja, ki onemogočajo, se rogajo, žalijo, prizadanejo… Na taka mnenja so lastniki najbolj ponosni. Jaz si upam, povem kar naravnost, če ne dojame, pa s pestmi.

  Take ljudi lahko prepriča le močna osebna preizkušnja. Ko spoznaš, kaj v življenju je zares pomembno. Ko spregledaš, da svet deluje drugače. Mislim, da jo vsaj enkrat v življenju vsak tudi doživi.

  Rado, ti rad debatiraš? Mar ni škoda časa prebitega na netu?

  Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !