Fotosešn 083: rEVOLUCIJA ljubezni

Geslo letošnje Parade ponosa je bilo rEVOLUCIJA LJUBEZNI. Udeležence je pot iz Metelkove mimo Prešernovega trga, parlamenta, predsedniške in vladne stavbe vodila do Starega trga, na katerem so organizatorji pripravili zanimiv program. Ljubljanski župan se je v govoru na Paradi ponovno opravičil za homofobičen napad in se zavzel za to, da Ljubljana ostane odprto mesto. Katarina Kresal je med drugim obljubila, da bodo na policiji vodili statistiko homofobičnega nasilja in da se bo na torkovem sestanku na vladi zavzela za popolno izenačitev raznospolnih in istospolnih parov in družin v novem družinskem zakoniku. Mitja Blažič se je zahvalil za vso podporo, ki jo v zadnjih dveh dneh dobiva, Natasa Sukič, slavnostna govornica v imenu lgbt-skupnosti pa je opozorila na ponavljanje zgodovine: leta 2001 homofobičen incident v Cafe Galeriji, ki je bil povod za prvo parado ponosa v Sloveniji, leta 2009 pa homofobičen napad v Cafe Open. Poudarila je, da se je slednje dogodilo, ker v vmesnem času ni bilo storjenega dovolj, predvsem s strani tistih, ki najbolj gosposko sedijo za skupno mizo.

Povzeto in Foto: Nada Žgank/Memento in Irena Woelle, Roman Kuhar, http://www.narobe.si/

Matej G

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Fotosešn 083: rEVOLUCIJA ljubezni”

  1. Tiberij  pravi:

    Pohvalno se mi zdi, da je Katarina Kresal posodila svojo glavo za zaščito, saj je bila del parade od začetka do konca. Tako je kot notranja ministrica s tem dejanjem prisilila policijo in varnostnike, da so delo varovanja opravili z vso pozornostjo in vnemo, da ni prišlo do ogrožanja ministrice na dogodku, ki je imel status “dogodeka s povečanim varnostnim tveganjem”. In ona kot varovana oseba III. kategorije (MNZ, MZZ, MO) je s svojo udeležbo na tem dogodku omogočila še posebej skrbno varovanje. Hvala. O njenih motivih za to dejanje pa ne bi ugibal. Upam le, da so iskreni.

    Škoda, da ni bilo še več ljudi. In škoda, da Oaza prijateljstva ni bila izpeljana kot načrtovano. Upam, da bo naslednje leto vsa parada parada ena sama oaza prijateljstva, ljubezni, odprtosti, nenasilja, dialoga, drugačnoasti. Ne le parada ponosa. V slogi je moč!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !