Predsednik evroparlamenta (spreobrnjeni?) homofob?

Predsedovanje evropskemu parlamentu je prejšnji torek od Hansa Gerta Pötteringa prevzel poljski poslanec Evropske ljudske stranke, Jerzy Buzek. Ta je junija, ko je bil drugič izvoljen v evroparlament, na poljski televiziji podprl parade spolnih manjšin in istospolne zakonske zveze, nasprotoval pa je pravici istospolnih parov do posvojitve otrok. Da bo zagovarjal pravico LGBTIQ do javnih manifestacij, je zagotovil tudi predsedniku medstrankarske skupine za pravice spolnih manjšin v evroparlamentu, Michaelu Cashmanu.

Klecnil že na prvi preizkušnji?
Le nekaj dni po tem, ko je postal predsednik evroparlamenta, ga je Daniel Cohn-Bendit iz stranke zelenih pozval, naj v Vilno pošlje protestno noto zaradi sprejetja Zakona o zaščiti mladostnikov pred škodljivimi vplivi javnih informacij, o katerem smo že pisali. Novoizvoljena litvanska predsednica Dalia Grybauskaite je zakon namreč kljub osebnemu nasprotovanju morala podpisati, ker je veto izkoristil že njen predhodnik Valdas Adamkus, parlament pa je po njegovem vetu zakon še enkrat skoraj enoglasno potrdil.

Zeleni trdijo, da novi zakon nasprotuje duhu enakopravnosti iz 6. člena 1. odstavka evropske pogodbe. Čeprav je zaščita mladostnikov v pristojnosti posameznih držav, bi po mnenju vodje Zelenih, Ulrike Lunacek, Buzekova protestna nota lahko imela svojo težko, glede na to, da gre za prvega predsednika evroparlamenta iz nekdanjega vzhodnega bloka, kamor je spadala tudi Litva. Buzek do zdaj v zvezi z dogajanjem v Litvi zaenkrat ni dal še nobene uradne izjave.

Dolg spisek nečednosti iz preteklosti
Buzek je bil od leta 1997 do 2001 poljski premier, njegova vlada pa si je privoščila precej ekscesov. Minister za zdravje, Miroslaw Handke, je nasprotoval uvedbi spolne vzgoje v šole, češ da otroci v spolnosti dovolj izvedo iz biblije. Z istega ministrstva je prišla tudi izjava, da je homoseksualnost bolezen in deviacija. Kljub pozivom mednarodne skupnosti Buzek sekretarke Terese Król ni odstavil.

Leta 1998 je Unija Poljski odrekla 32 milijonov evrov sredstev pomoči iz sklada PHARE, ker Ryszard Czarnecki, predsednik odbora za evropsko integracijo Poljske, denarja ni hotel nameniti boju proti aidsu.

Buzek je kot koordinatorja za družinsko politiko v vlado povabil Kazimierza Kapero, ki se mu je bivši premier Jan Bielecki leta 1981 odrekel zaradi izjave: “Aids je kazen za homoseksualce, ki prihaja od boga.” Kapera je v Buzekovi vladi pripravil poročilo o propagiranju homoseksualnosti v poljski družbi. V poročilu je predlagal, da se medijem prepove omenjati geje in lezbijke ter da le-ti ne bi smeli biti zaposleni na javni televiziji.

Vodja poljske delegacije Jerzy Kropiwnicki je leta 2000 v Združenih narodih odrekel podpis deklaraciji o pravicah žensk, ker je bila v deklaraciji omenjena spolna usmerjenost. Kropiwnicki je trdil, da je ta izraz preširok in da lahko zajema tudi pedofile.

Istega leta je šolski minister, Jacek Pulikowski, na znanstveni konferenci v Poznanju, ki jo je soorganiziralo ministrstvo za šolstvo, izjavil, da je homoseksualnost bolezen ter da bi morali geje in lezbijke zdraviti, ker je to mogoče.

Kritike iz domovine
Socialdemokrati so se na Buzekova omiljena stališča odzvali z obtožbo, da gre za homofoba in da je njegova izvolitev v nasprotju z interesi vseh, ki se v Evropi borijo za človekove pravice. Iz stranke zelenih pa so sporočili, da Buzek ne bo nevaren le za pripadnike spolnih manjšin na Poljskem, temveč po vsej Evropi. “Nobeni večji politični sili ni mar za LGBT, pomaga nam lahko samo EU. Če bodo ljudje, kot je Buzek, imenovani za predsednika evropskega parlamenta, lahko izgubimo še to podporo,” so zapisali v pismu.

Viri: UK Gay News1, UK Gay News2, Deutsche Welle

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Predsednik evroparlamenta (spreobrnjeni?) homofob?”

 1. simple  pravi:

  Dober naslov! (Spreobrnjeni?) homofob? Prej (prikriti) homofob. In taki so najslabši.

  Pod Buzekovo vlado so morali biti na oblasti pa sami klerikalci, ej. In da takšni posamezniki predstavljajo ljudstvo, me kar zmrazi. Igor Lukšič je v eni knjigi napisal nekaj v tem smislu, da je oblast odraz ljudstva oz. da so politiki nespametni toliko, kot so volilci sami. Ne morem se spomniti točnih besed. Na žalost potem vedno nasrkajo “inferiorne” skupine posameznikov, ki mislijo drugače.

  Nisem pa vedel, da imamo v EP medstrankarsko skupino za pravice spolnih manjšin. :)

 2. Domen  pravi:

  Ja, imajo tudi spletno stran: http://www.lgbt-ep.eu/news.php
  Najnovejše stvari gor so iz aprila, ampak predvidevam da jo bodo zdaj, ko so se stvari sestavile na novo, spet začeli osveževati.

 3. Axis  pravi:

  Taki osli imajo nedvomno podpovprečen IQ, kar pa jim je ostalo pameti pa je močno indoktrinirana s strani RKC. Očitno se ne zavedajo, da si spolne usmerjenosti ne moreš izbrati, prav tako ni podedovana. Takemu bebotu lahko mirne duše rečeš:” Upam, da ti bo sin zeta v bajto pripeljal.”

 4. Mare  pravi:

  Homofob gor, homofob dol… Ne bo se nam veliko poznalo. Niti to se nam ni, da je biu pred kratkim homoseksualec dve leti in pol predsednik omenjene institucije…
  “Medstrankarska skupina za pravice spolnih manjšin”? hmn… Ok, lahko je medstrankarska, ker v njej sodelujejo člani iz različnih strank, ampak uradno se te “formacije” imenujejo medskupine evropskega parlamenta, na samo oblikovanje in sprejem evro legislature pa žal nimajo formalnega vpliva.
  v zadnjih nekaj letih, ki sem jih pa prebil v bruslju, pa niti od te skupine ni blo nekega hudega efekta. spomnim se edino protesta ob obešenju dveh najstniških homoseksualcev v iranu.
  ker… kakšna bi pa to bila demokracija, da v edni neposredno voljeni evroinstituciji, ne bi imeli lgbt združenja… pol bi bila že demkracija pod vprašanjem, a?…

 5. Domen  pravi:

  Hvala za medskupine, si bom zapomnil, nisem profi.
  Izvolitev Buzeka povprečen LGBTIQ državljan najbrž ne bo občutil v vsakdanjem življenju. Sem se pa odločil za ta prispevek zato, ker se mi zdi, da pove nekaj o tem, kako lahko (ne glede na to, da ima v parlamentu večino Evropska ljudska stranka) do nekega visokega položaja očitno pride desničar iz katerekoli države, ne glede na večkratno in jasno izražena nedemokratična stališča, kot jih npr. zagovarja večji del poljske desnice.
  Kar zadeva predsednika, ki ga omenjaš, se mi ne svita, koga imaš v mislih, Pötteringa najbrž ne?
  Seveda bi me bolj kot obstoj medskupine veselilo, če bi parlament in druge institucije odločneje in učinkoviteje posegle v LGBTIQ problematiko.

 6. Anonimnež  pravi:

  Baje so bile govorice, da je Josep Borrell(Španija, socialist)homoseksualec. Borrel je bil predsednik parlamenta med letoma 2004 in 2007

 7. Domen  pravi:

  To sem pa nekaj zasledil ja. In menda je potem to odločno zanikal. Celo poročil se je po tistem, če se prav spomnim. Hvala vseeno za čveket. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !