Med geji in lezbijkami več kadilcev

Po podatkih National Health Interview Survey je leta 2006 v ZDA kadilo 18 odstotkov žensk in 24 odstotkov moških. V gejevsko-lezbični populaciji pa so odstotki višji. Univerza iz Severne Karoline je v reviji Tobacco Control objavila izsledke, da kadi 37 odstotkov lezbijk, med geji pa je kadilcev 33 odstotkov. Do teh številk so prišli na podlagi 42 različnih raziskav manjšega obsega, ki so bile opravljene med letoma 1987 in 2007. Avtorji študije z omenjene univerze upajo, da bodo njihove ugotovitve v pomoč kampanjam, ki si prizadevajo za zmanjšanje kajenja.

Vir: UNC News

HRVAŠKI ŠOLSKI SISTEM JE DISKRIMINATOREN
Evropski odbor za socialne pravice je presodil, da je program Teen Star, na katerem je slonel izbirni predmet iz spolne vzgoje, diskriminatoren do neheteroseksualnih spolnih usmerjenosti. “Deli učnega načrta stigmatizirajo LGBTIQ in so zasnovani na negativnih, popačenih, nedopustnih in ponižujočih predsodkih,” je v odločitvi o programu, ki ga podpira hrvaška država, zapisal odbor. Zapisal je še, da je dolžnost države zagotoviti program, ki ne spodbuja predsodkov, s katerimi se poglabljajo socialna izključenost, diskriminacija in zanikanje človekovega dostojanstva. Nikjer v izjavi odbora pa izrecno ne piše, da Hrvaška krši Evropsko socialno listino.

Tožbo proti Hrvaški so leta 2007 vložili londonski Mednarodni center za pravno zaščito človekovih pravic, newyorški Center za reprodukcijske pravice ter Center za izobraževanje, svetovanje in raziskave iz Zagreba. V tožbi so hrvaškemu šolskemu sistemu očitali poučevanje, da kondomi ne preprečujejo okužbe z virusom HIV in drugih spolno prenosljivih bolezni, da so istospolna razmerja deviantna ter da matere za svojo družino storijo največ, če se pustijo službo in ostanejo doma.

Hrvaška vlada je konec lanskega leta skušala uvesti obvezno spolno vzgojo, ki bi slonela na programu Grozd. Tega je pripravila na podlagi programa Teen Star, vendar je od namere zaradi ogorčenja javnosti odstopila.

Evropski odbor za socialne pravice je telo Sveta Evrope, ki nadzoruje skladnost zakonov in prakse evropskih držav z določbami Evropske socialne listine.

Vir: Interrights

Pripravil: Domen

 • Share/Bookmark
 

10 odgovorov na “Med geji in lezbijkami več kadilcev”

 1. glavca glavca  pravi:

  Naj bo tip na fotki “smoking hot” ;) , a kajenje povzroča precej trdovratno zasvojenost. Številne bolezni začne, številne pa poslabša. Opozorila na cigaretnih škatlicah držijo! Gaber, precej nor sem nate ;) , a kdo bi si želel poljubljat pepelnik? ;)
  Domen, ti kadiš?

  Iztok K

 2. Domen  pravi:

  Nop, ni šans. Čeprav – če bi, potem bi se najbrž privadil tistega odvratnega vonja in me ne bi motil, tako kot me sicer. Prav iz tega razloga se hudo strinjam s prepovedjo kajenja v zaprtih javnih prostorih. Zdaj mi ni več treba za vsak obisk kafiča treba dati prati hlač, majice, jopice, pa še las ni več treba samo zaradi enega soka umivati. Zdi se mi žalostno, da je sploh bilo treba sprejemat tak zakon in da folku ni samoumevno, da v kavarni/trgovskem centru/kjerkoli, kjer so tudi drugi ljudje ne moreš kar kaditi, tako kot je bilo zmeraj samoumevno, da se ne kadi na avtobusih, letalih, v šolah, bolnišnicah …

 3. Harry  pravi:

  @Domen. Čisto po pomoti – ma vseeno nikoli ni bilo samoumenvno da se ne kadi v bolnišnicah, šolah itd itd. Kabineti učiteljev v osnovni šoli (tam nekje 1990) so krepko dišali po dimu. Bolnišnice takisto, avtobusi takisto, in baje se je nekoč kadilo tudi na avionih.

  Se strinjam da je sedanja ureditev popolnoma super – samo trdim pač da ni samoumevna in od vekomaj.

 4. LUPUS  pravi:

  ZAKAJ JE RAVNO MED HOMOSEKSUALCI NAJVEČ HIV-A?? ČE NI BOŽJA KAZEN, KAJ JE POTEM?????????????? KAJENJE TU NIMA NOBENE ZVEZE.

 5. Domen  pravi:

  @Harry: Seveda ni tako od nekdaj – res sem se nerodno izrazil –, ampak vsaj v zadnjih letih je na omenjenih krajih po mojih opažanjih večina kadilcev nekako mirno sprejela standard, da se tam pač ne kadi, medtem ko so za lokale, pa tudi delovna mesta zagnali vik in krik, češ da se jim krši svoboda.

  @Lupus: Dvom ni potreben. Povsem prav imaš – HIV je kazen od našega dragega boga. Škoda, ker ne razredči še lezbijk, kajne?

 6. Maykec  pravi:

  Pri nas ni bilo nič boljše, ko smo imeli tistih 15 ur spolne vzgoje. Rekel je, da homuseksualnosti ne bomo izpostavljali, ker imamo premalo časa, če koga kaj zanima pa naj si pogleda na internetu. Za njega osebno pa je to nenormalna stvar. Bisexsaulnosti in pa transeksualnosti pa sploh ni omenil.
  ( tega od profesorja biologije ne bi pričakoval )

 7. glavca glavca  pravi:

  @Lupus: Seveda se motiš. Med homoseksualci še zdaleč ni največ hiva. Najbolj pogost način prenosa okužbe je med nezaščitenim heteroseksualnim spolnim odnosom. In v žalostni statistiki o številu okuženih so še nedolgo nazaj vodile ženske.

  Iztok K

 8. Domen  pravi:

  @Iztok: Hvala, da si repliciral s točnimi informacijami. Jaz sem kar pokimal, se mi ni dalo ukvarjati se s takimi nebulozami.

  @Maykec: Vau, pri vas ste bili pa še napredni, hehe. Pri nas se sploh ne spomnim, da bi pri biologiji/spolni vzgoji z besedo omenili neheteroseksualne spolne usmerjenosti, čeprav nam je naša profesorica sicer veliko povedala o kontracepciji in zaščiti pred SPB.
  Ravno zato sem objavil tole od Hrvaške – sem pričakoval kakšen odziv več na to temo, ker je Slovenija po mojem mnenju ravno tako v kur** na tem področju. Mogoče v našem šolstvu nimamo – vsaj meni ni znano – ravno takih ekstremov, da bi učili o deviantnosti homoseksualnosti ali masturbiranja na primer, ampak pri nas – kot sem opazil – ta področja raje kar preprosto ignoriramo.

 9. Gaber  pravi:

  @Iztok K: Nabunkal te bom! ;) In poljubil.

 10. markich  pravi:

  Domen, ti si pravi zaklad!
  PS: V Lizboni sem še pred nedavnim doživel, da je zdravnik prišel do operacijske s cigaro v roki. Ker so Portugalci pač bolj na izi, verjetno in ker je bila najpogostejša besedna zveza, ki sem jo slišal tam “don’t worry”.
  Je pa Portugalska strašno prijetna država. Priporočam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !