Ko sin pripelje fanta domov

Po pol leta sem se odločil, da Patrika predstavim domačim. Vse skupaj je bilo v bistvu popolnoma nenačrtovano . Dopoldan je prišel k meni in v načrtu sva imela, da bo odšel pred 15 uro, saj takrat se mama vrne iz službe. Prišel je okoli 10 ure dopoldan. Jaz in sestra sva bila sama doma. Sestra ga že pozna, ker ni bil prvič pri meni.

Prišel je kar v sobo. Jaz sem ležal na postelji in gledal tv, sestra je sedela za računalnikom. Usedel se je na posteljo. Seveda se je najprej začel ubadat z mojo sestro. Vsa nora je, ko ga vidi. Kateri ko bolj sta otročja. In za povrh se je še mala vpisala na isto srednjo šolo, kot jo obiskuje on. Včasih sem malo ljubosumen, ker imata malo čuden odnos.

Ko sem se sestre naveličal, sem jo spodil iz sobe. Predlagal sem ji naj Urbjevi mami nese melancane , ker jih letos ni sadila. To je tudi storila in nama dala 3 ure miru. Ko je prišla domov, je videla, da sva spala. Zbudila naju je z nabijanjem muzike. S Patrikom sva si odšla v kuhinjo naredit nekaj za jest, ker sva bila sestradana.

Po tem smo jaz, Urbi in Patrik odšli s kolesi na sladoled. Patriku sem posodil sestrino kolo. Prav hecen je bil na ženskem kolesu. Ravno zaradi tega sladoleda se je obisk zavlekel. Takoj, ko smo prišli domov, se je mama pripeljala iz službe. Jaz, Urbi, Patrik in sestra smo stali na dvorišču. Mama je stopila do nas. »Zdravo, jaz sem Patrik« in ji ponudi roko. Vse skupaj je bilo smešno. Mama ni ničesar spraševala. Iz vrečke je vzela lučke, ki jih je kupila in nam jih ponudila. Lučko sem vzel le jaz, ker sem bil grozno živčen. In pol nastopi mama. »Kako si pa ti luškan fant, verjetno si od naše Urške fant«, se mu je nasmejala. Sestra ji reče, da je od Marka prijatelj. Takrat se ji je posvetilo. Odšla je v hišo z nasmeškom. Jaz, Urbi in Patrik smo odšli v mojo sobo. Urbija sem prosil naj ne gre domov, ker sem bil ves živčen. Bili smo v moji sobi. Mama je vstopila not, ponudila kekse in vprašala Patrika kje živi. Še preden je on utegnil povedat, sem jaz bleknil Maribor. Ne vem, ampak ni se mi zdelo pametno, da izve natančno lokacijo. Vseeno je bila nadvse prijazna, ponudila mu je celo kosilo, ampak je zavrnil. Zatem več ni vstopila v sobo. Nekaj časa sta bila še pri meni, nato sta odšla.

Takrat sem šel k mami v kuhinjo, kjer je že kuhala večerjo. »Kdo je bil to?«, me je vprašala.

»Ma en kolega…«, sem ji rekel. »Pederček?« »Ja«, sem odgovoril v trenutku in popolnoma samozavestno.
Takrat je začela nekaj jamrat. Kako se lahko tako grdo obnašam in podobno. Rekel sem ji, da me čudi zakaj jo je tako presenetilo, ker sem že pred enim letom povedal kako je na stvari. »Tak luškan fant kot je, škoda ga je«, je zamomljala. Jaz sem se glasno zasmejal. »Danes, da je zadnjič bil tukaj«, je dokaj strogo zabičala. Enostavno sem ji povedal, da je to tudi moj dom in imam pravico pripeljat svojega fanta. Ne kadi, ne pije, ni zdrogiran, lepo vzgojen in mu nič ne manjka, sem trdil. Odvrnila je, da še enega pedra pa tukaj ne bo gledala.

Začela je spraševati, če sploh ima očeta in podobne butaste zadeve. Ko, sem ji pojasnil, da prihaja iz normalne družine, se malo zamislila, vsaj tako se mi je zdelo. »Raje bi šel za župnika«, je spet izjavila. In jaz sem se spet začel smejat. Začela je spraševati zakaj je danes tega vedno več. Pojasnil sem jo določene zadeve in jo kar dobro zaključil. Rekla je da bo povedala očetu. Jaz sem popolnoma flegmatično odgovoril, da mi je vseeno. Jaz ga bom še pripeljal domov, pa če se ona odseli, ker jaz se ne bom, dokler ne bom sam tako hotel. Naj se še to sliši še kako sebično, ampak samo zaradi dejstva, ker sem gey me ne bo nihče metal iz hiše. Res je zvečer povedala očetu, ki pa ni rekel niti besede o tem. Da je povedala očetu, sem naslednji dan izvedel od nje.

Tako dolgo bom vztrajal, da ga bodo sprejeli. Upam, da se bo lepo izteklo brez večjih posledic.

Maykec

Maykec je dijak in takšne so bile njegove letošnje poletne počitnice. V torek je 1. september, spet bodo zazvonili šolski zvonci, pouk se bo začel. Maykec je priden dijak. Letos ga čaka matura in vpis na fakulteto. Še bo pisal za Glavco. Spet se nam bo oglasil ob prihodnjih – krompirjevih počitnicah konec oktobra. Iztok K

 • Share/Bookmark
 

25 odgovorov na “Ko sin pripelje fanta domov”

 1. Vanja  pravi:

  ta je pa huda,…naj se mama odseli iz lastne hiše? Starši imajo vso pravico zahtevati, da njihovi otroci ne smejo pripeljati določenih ljudi..ker so pač starši.
  Drugo pa je kako pametno je to. Jaz imam sicer majhne otroke, vendar se mi zdi, da mi bo še vseeno ljubše, da spoznam prijatelje svojih otrok in da mi otroci s svojimi prijateljstvi in ljubeznimi zaupajo.
  Kar se tiče spolne usmerjenosti…veliko staršev še vedno misli, da je to “modna muha” ali da bodo njihovi otroci to prerastli ali da to počnejo zato, da jih jezijo, kar je smešno. Mislim pa, da bi morali starši otrokom pustiti lastno življenje in če jih imajo resnično radi, biti srečni, kadar so srečni njihovi otroci.

 2. nevenka nevenka  pravi:

  Veliko staršev grozi otrokom, da če ne bodo delali tako kot oni hočejo, naj se pa odselijo.
  Menda starši že tažko naredijo otroku kaj gršega od tega, da mu odpovedujejo dom. Da se pa otrok temu upira, je pa normalno in da zabrusi, naj se odseli mama, tudi. Ker so nekatere zahteve res skrajne. Kot, da se otrok ne bi smel upravičeno jeziti, ko ga starš izsiljuje. In kot, da starši delajo vse prav.

 3. Pika Blogavička  pravi:

  Priznati moram, da sem tudi jaz zelo podobno reagirala, ko je našega najmlajšega pri nas prvič “uradno” obiskal njegov fant. Zanimalo me je vse, toliko da nisem vprašala še za EMŠO njegovega očeta. V glavnem pa se mi je zdelo, da – žal, Grega, tako je bilo – da preprosto ni dovolj dober zanj (in mene, kot taščo, jasno :) in da bomo zdaj itak imeli pravo procesijo njegovih fantov, tipov, ljubimcev in občasnih fukačev (njegov izraz), mene pa bi samo skrbelo, če bo sploh kdaj srečen. Nič od tega se ni zgodilo, po dobrih osmih letih sta še vedno skupaj in se imata rada.

 4. Zimske gume  pravi:

  Cestitam za pogum!

 5. Maykec  pravi:

  @Vanja:razumel bi, da ga ne bi smel pripeljat zaradi kakega bolj konkretnega razloga, ne pa zaradi tega, ker njej ni všeč da je gey.
  @Nevenka: Točno tako. Nekatere poteze moje mame so tako glupe, kot da bi živela pred 200 leti.
  @Pika Blogavička: Moja mama ve, da je dovolj dober, ker je sestri večkrat rekla, da bi bila zelo vesela, če bi bil to njen fant.
  @Zimske gume: Hvala, upam da bo še čimveč takih kot sem jaz

 6. Gaber  pravi:

  Jao! Nabunkal te bom, če o mami ne boš pisal lepo! Nimaš kaj jezikat! Meni bi komot pokazal Patrika. ;)

 7. Luka  pravi:

  Zanimivo, za župnika bi bil pa dober…:))nisem vedel da ima ljudstvo tako mnenje o župnikih, je že kakšen razlog za to…:)

 8. nish  pravi:

  Mati ne more iz svoje kože..miljavžent let je pač tako…homiči so izvenzemeljska bitja….župniki pa brezmadežni in superkrasni ljudje vsi po vrsti ;)

  Ej, tako simpatično si to napisal.
  Ampak…ne prepiraj se preveč z mamo. Samo eno imaš.
  /preden naslednjič poskočiš, preštej do 20…potem pa mirno v pogovor z njo. tako bo lažje dojela, da nimaš več 5 let)

 9. Domen  pravi:

  Se strinjam z Nishem: zelo simpatično napisano. Komaj čakam krompirjeve počitnice. :D
  Aja, pa čestitke za pogum. Čeprav zdaj, ko si outiran, kanček pragmatičnosti ne škodi. Kadar ima mene, da bi se začel prepirati zaradi podobnih stvari, si včasih raje rečem kar: Mah, Bamako. (Bamako izhaja iz BMK.)

 10. petricia petricia  pravi:

  res, čestitam za pogum, kar tako naprej! Mame pa imajo vedno kaj za povedat :P če se imata res rada, ti je pa lahko čisto vseen kaj misli mama :D

 11. GreenIce  pravi:

  vedno bolj me preseneča, da imate s starši take izkušnje.
  mislil sem, da so vsi starši danes tako liberalni, kot so bili moji…
  ko sem jim povedal, da so mi všeč fantje in punce, je mati rekla, da ve, oče pa se je le zasmejal…
  tudi mojega prvega fanta so lepo sprejeli.

  nato pa sem pred nekaj časa izvedel zgodbo mojega prijatelja, ki ga je oče pretepel, ker ga je dobil med chat-anjem na gej chatu…
  in zdaj še to.

  lp

 12. Maykec  pravi:

  @Gaber: najprej ti bom sebe predstavil, potem pa patrika :P
  @Luka: mama pač misli, da če si župnik je manj šans, da se razve
  @Domen: tudi sam se izogbibam prepirom, ampak ko pa je treba kaj doseči, pa žal drugače ne gre
  @Petricija: to sem mami tudi sam povedal. Skupaj bom s kom bom hotel jaz in ne ona. ona pri tem nima besede
  @GreenIce: no jaz ravno ne pričakujem, da me bo kdo pretepel, ampak prepiranje pa je večinoma povsod. Sem pa že tudi jaz slišal za pretepe in pobege itd…

 13. polenta  pravi:

  Jaz sem opazila da vse več poročenih gospodov seksa z obema spoloma.Da so danes moderni ljubčki in ne več ljubice.

 14. Polde  pravi:

  Takemu bi tudi sam svetoval zakaj vendar ne gre za župnika. In če ni prepozno naj vendar gre. Zakaj? Zato ker so župniki največji natepači kar jih je. Ne govorim nekaj kar tako, to je res. RCerkev jih k temu spodbuja!

  Če bo tako naprej potem otrok ne bo več…za zamislit.
  Bisex, nič ne rečem ampak gay, no way.

 15. GreenIce  pravi:

  Ej Polde, sej bit gej ni trend, je pa zdej očitno u modi, da se jih vedno več upa priznat, da so, kar so. A mislš, da jih bo skos več, al kaj?… No, ni čist tko :D

  Otroc bojo še zmer, ker bo še vedno večina ljudi heteroseksualnih, tko da se nimaš kej bat.

 16. lube  pravi:

  No taki dogodki so razlog zakaj se ne bom outiral dokler ne bom samostojen.
  Oz verjetno se bom kar odselil, povedal bom samo če bodo vprašali.

 17. Maykec  pravi:

  @Lube: jaz sem se outiral zato, ker sem enostavno imel tolko te gey družbe, da sem se skrivanja doma čito naveličal. Patrika pa mislim, da bosta vseeno sprejela, samo čas je potreben… im moja trma seveda, ki pa je itak nikoli ne zmanjka

 18. ikarus  pravi:

  Prav si naredil. Korajžen fant.
  Samo malo taktike bo tudi še potrebno.
  Te čisto razumem in celo podpiram, da se ne boš umaknil iz hiše.
  Tisto, naj se mama umakne, je bolj razmišljanje v afektu in pa seveda izraz tvoje trdne volje, prepričanja, da imaš še kako prav.
  Tudi nekateri njeni komentarji niso bili najbolj nedolžni, so skoraj malo žaljivi.
  Ampak življenje je en sam kompromis.
  Boš moral ravnati tudi pragmatično, včasih malo zvito.
  Boš moral omenjati svojega fanta z imenom, jo popravljati, če ga bo imenovala “un”…. pa še pa še.
  Bo moral biti fant del tvojega, vašega življenja kot vse ostalo običajno. Nič ekcesnega. Pa bo verjetno počasi šlo.
  Tudi zgleden odnos med vama bo verjetno počasi stvar naredil sprejemljivo za starše.
  Mislim, da imaš tudi v sestri lahko zelo veliko zaveznico in pomočnico, zato še naprej lepo delaj/ta z njo, hehe…
  Želim ti, da bi vama dobro ratalo.
  Boš v času kropirjevih počitnic poročal o nadaljevanju zgodbe.

 19. Z.  pravi:

  Cestitam za attitude (pokoncnost)! :)

  Pragmaticen pa bodi le toliko, kot je nujno potrebno. Ne delaj kompromisov glede svojega nacina zivljenja. Preprosto zato, ker tvojim starsem to ne bo nikakor koristilo, tebi bo pa le skodilo …

 20. planty  pravi:

  Upam, da napišeš kaj še pred krompirjevimi počitnicami (začetek šole, Patrik…).

  LP

 21. Abc  pravi:

  Naj se mama preseli iz lastne hiše za katero je pot prelivala, če se ne odobrava tvojega fanta?!?
  Kako sebično in neodgovorno!!!
  Kakor imaš ti pravico, da se javno izrečeš za gay-a, tako ima tudi ona pravico, da se s tem ne strinja!
  Sicer sem pa razumela, da tvoja mama malo ponerga, ampak ni noben hudič v obliki mame.
  Spoštuj to!

 22. Abc  pravi:

  P.s.
  Tudi med heterosexualnimi pari se mi zdi čisto normalno in celo pametno, da se partnerja ne hiti predstavljat domačim…

 23. Maykec  pravi:

  @Abc: Tukaj ni bilo nič prehitro. Minilo je pol leta in še malo več. Sicer pa sem jaz napisal, da me iz hiše nihče ne bo metal, ker sem gey. In upam si napisat, da če se mama s tem ne strinja lahko gre ona. Saj ima ata pri tem tudi neko besedo, ne samo ona…

 24. Smučarček  pravi:

  uf…
  daj času čas…to je najbolje kar ti lahko rečem.naj mama sama pri sebi malo premisli o vsem skupaj, potem bosta pa že našla skupni jezik.očetje so pa vedno pri tej stvari malo bolj zadržani.vsaj tak občutek imam, tako da z očetom bolj previdno o tej temi.
  Lahko ti povem, da sem sam imel super izkušnjo.Doma so zelo uredu sprejeli.Sedaj mojega fanta že poznajo in na vsake toliko časa prideva na družinsko kosilo oz. večerjo, kavico itd…
  Je pa od mojega outiranja minilo že skoraj tri leta.Najprej pol leta niso kaj dosti spraševali, potem sva se pa z mami pričela počasi pogovarjati tudi o tem.Tako da počasi se daleč pride.Sedaj smo tako daleč, da tudi oči vpraša kako se kaj imava, kaj sva kaj počela in zaključi pogovor po telefonu naj svojega fanta pozdravim.
  Imam super starše, anti-tradicionalne, je pa vse odvisno tudi od tebe kako jim vse skupaj poveš/predstaviš, ter da jim daš čas da se na to novo dejstvo navadijo…

 25. Abc  pravi:

  Če ne gre drugače, naj ti razložim takole:
  ti se celo življenje trudiš in mučiš, da bi tvoja družina in ti imeli vse, kar vam rabi, potem pa ti otrok nekega dne reče, če ti kaj ni prav, se odseli!!?
  Ma, halo!?
  Če, in povdarjam – ČE sploh ima kdo “pravico”, da kaj takega izreče, je tvoj oče – njen partner! Ona te je 9 mesecev nosila v svojem trebuhu… !!!
  Jaz bi se te odpovedala prej zaradi tega stališča kot dejstva, da si gay.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !