Seks s posledico

Ali si seksal brez kondoma? Letos so hiv na novo odkrili že pri 14. fantih in moških ter pri 2. ženskah (IVZ; januar-junij 2009). Vsi moški so se okužili med seksom z drugimi moškimi! En okuženi je mlajši od 19 let, večina pa jih je starejših od 30 let. TESTIRAJ SE! Za hiv se lahko anonimno in brezplačno testiraš vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na Infekcijski kliniki v Ljubljani (Klinika za vročinska stanja in nalezljive bolezni Kliničnega centra, na Japljevi ulici, za novo Pediatrično kliniko). Kje se še lahko testiraš za hiv?

Med nezaščitem spolnim odnosom se lahko okužiš še z drugimi povzročitelji spolno prenosljivih okužb. S HPV virusom, bakterijami, ki povzročajo sifilis, gonorejo, klamidijsko okužbo, z virusi herpesa in hepatitisa. Te bolezni lahko prepoznaš po simptomih, lahko pa se tudi testiraš. Si se že kdaj vprašal, ali je tvoja zadnjica zdrava? Kategorija doc. dr. Boštjan Mlakar.

Pamet v roke, kondom na glavo! je hiv/aids preventivni projekt Društva Dih. Svetujemo tu na Glavci, na Mavričnem forumu (glej povezave), vprašanja lahko pošlješ na mejl:  e_svetovalnica@yahoo.com, vsak četrtek med 17. in 19. uro pa V ŽIVO svetujemo v Dihovi pisarni in vsako soboto V ŽIVO v gej sobi chata 386.

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

17 odgovorov na “Seks s posledico”

 1. Marko  pravi:

  Vesel sem za ta prispevek! ;)
  Sem se testiral! :)

 2. glavca glavca  pravi:

  @Marko: Jaz sem vesel, da si se testiral. ;) Prispevek je zaradi fotk. ;) Iztok K

 3. primus  pravi:

  http://www.apla.org/publications/whats_safe_2_u/WhatsSafeToYou.pdf

  Pohvale za odlične članke, jst bi dodal samo še enega…

  lp

 4. glavca glavca  pravi:

  @Primus: Hvala za pohvale in za zanimivo povezavo. :) Iztok K

 5. markysha  pravi:

  To primus
  Zanimiva brošurica. Mene še vedno martra kako je s fafanjem. Članek pravi (če ni ran in podobnega v ustih) da ni panike. Sam nisem prepričan in na žalost se ne upam prakticirat pri ’slučajnih’ kontaktih.Nasvet?

 6. glavca glavca  pravi:

  @Markysha: Zelo pametno ravnaš. Nagrada: Poljubljanje z Gabrom. ;) Moj nasvet: NADALJUJ Z UPORABO KONDOMOV TUDI PRI FAFU. :) Varna spolnost pomeni faf s kondomom. Kaj ti pomagajo besede: skorajda ni možno, zelo majhna verjetnost, ko si enkrat 100% okužen? Če se primerno zaščitiš, zmanjšaš možnost okužbe. Seveda tudi ni le hiv tisti, s katerim se lahko okužiš med nezaščitenim oralnim seksom.
  Drži pa, da nekatere okoliščine oralnega seksa že same po sebi zmanjšajo možnost okužbe. Praktično torej res ni možno, da bi en liz po penisu že kar pomenil okužbo s hivom.

  Iztok K

 7. markysha  pravi:

  To glavca
  Hvala za potrditev mojega ravnanja.Plastike pa ne maram! :( ( In hvala za nagrado! :) ) Ta Gaber je pa res za vse uporaben! Mu bom spotoma še kroglici (je reku da so brez dlak)poliznil.Je to ena od ‘okoliščin oralnega seksa, ki zmanjša okužbo’? In druge?

 8. glavca glavca  pravi:

  Druge? Slina ni prijazno okolje za hiv in tudi sluznica v ustni votlini, žrelu in naprej je drugačna od tiste v zadnjiku, kar je spet neka pozitivna okoliščina. V ustih je trenje manjše, manj tesno je. Če fantu ne pride v tvoja usta, prideš v stil le z njegovo predsemensko tekočino, kar je spet bolje, kot celoten izliv. Lažje tudi sam konroliraš seks – globino, hitrost…
  A vendarle ;) , če se pogovarjava o varnem seksu, to pomeni faf s kondomom. Mar ti nisi še nikoli jedel gumijastih medvedkov ali drugih gumijastih bombonov? ;) No? :D Bolje kot ostati brez sladkarij! :D

  Iztok K

 9. markysha  pravi:

  Moram kupiti medvedke :) Sladkarijam se pa ne odpovem! Nič več Gabra za nagrado? Kupim medvedka tudi njemu.

 10. Aris  pravi:

  Fafanje s kondomom? A to kdo dejansko prakticira? Mislim, da še zdravniki, ki ga priporočijo kot varen (sterilen) seks, sami ne prakticirajo fafanja s kondomom. Kakorkoli, ne poznam prav nikogar, ki bi pri fafanju uporabljal kondom niti mi še nikoli nihče ni omenil, da bi fafal le s kondomom. (Ce bi, bi bila pa zadeva hitro rešena… si ga že raje na roko vržem ;) )

 11. Abc  pravi:

  Saj se dajo kupiti kondomi z različnimi sadnimi okusi!
  Ali se motim?

 12. Abc  pravi:

  P.s.
  Pa “tvoja” zadnjica, da je ne vem kako zdrava, ne more biti zdravo, da se tisto, kar se vtika tam, daja tudi v usta!
  Potem bi pa bilo skoraj normalno napr. jesti hrano na školjki, ker itak je menda vsak dan dobro očiščena in dezinficirana.

 13. glavca glavca  pravi:

  @Markysha: :D
  @Aris: Kaj pa kvikiji z neznaci, grupiči, one night standi, seks na cruising areas…? Čeprav drk tudi ni slaba rešitev. ;)
  @Abc: Banana, jabolko, kivi, čokolada, vanilija, jagoda, pomaranča, mentol, limona, malina, tutifruti… Izbira je tvoja. :D
  Zdrava zadnjica v smislu kondilomov, bradavic, razpok, hemoroidov. Seveda so okoli in v zadnjiku bakterije, virusi, bacili, a če so taki, ki ne povzročajo bolezni, ne zboliš. Seveda pa je tudi pri rimmu, fingeringu, ne vem pa, kako se reče spolni praksi, ki si jo opisal ti, potrebno upoštevati pravila varne spolnosti. Hmmm… ko bi ti vedel, koliko mikroorganizmov izmenjamo med francoskim poljubom! :D

  Iztok K

 14. aleš  pravi:

  moj frend je z enmu sexu nezašćiten.pa ga je tip od uzadi pa mu je notr spremije spustu.pol mu je pa reku da ma aids.zdej pa frend noče itq na teste k ma že tko aids-hiv in kaj mu bo to.a se da preprečit če ma kej da s tableti to preboli? kako ga prepričam da se gre testirat .hvala

 15. aleđ  pravi:

  kaki odgovor?

 16. glavca glavca  pravi:

  @Aleš: Opravičujem se ti. Spregledal sem tvoj komentar, zato ti odgovarjam šele danes.

  Hiv je virus in ne poznamo še tablete, ki bi pozdravila okužbo z njim. Podobni velja tudi za hepatitis, herpes in hpv. Obstajajo pa tablete, ki pozdravijo sifilis, gonorejo in okužbo s klamidijo, ki so bakterijske spolno prenosljive okužbe.

  Da bi ugotovil, ali ga je tip res okužil s hivom, bi se moral tvoj prijatelj res iti testirati za hiv. Tako bi izvedel, pri čem je. Zatiskanje oči v tem primeru ne prinese prav nobenega dobička. Če bi izvedel, da je pozitiven, bi se vključil v zdravljenje, ki je največkrat uspešno. Prepreči, da bi prišlo do aidsa in smrti, zmanjša škodo, ki jo povzroča hiv.

  Kako ga prepričati za testiranje? Predlagam odkrit pogovor o prednostih in slabostih, ki jih odločitev za testiranje prinese. Res je, da je vsak odgovoren sam za sebe, a ko z nekom vstopamo v intimne odnose, tudi v spolne, smo delno odgovorni tudi zanj.

  Iztok K

 17. Free Video Chat  pravi:

  O, ta HIV je res totalna kriza. Pa ne vem kako, da z vso tehnologijo in ultra znanjem ne morejo že enkrat zatreti te bolezni! Bom res samo še preko kamere seksal?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !