Ljubezenski trikotnik Anje Andersen

Počasi se začenja rokometna sezona, zato bomo v naslednjih tednih na Glavci objavili nekaj prispevkov, ki povezujejo dve na videz dokaj različni področji: rokomet in LGBTIQ tematiko. Danes bomo pogledali, kaj se je med poletjem dogajalo Anji Andersen, eni najboljših rokometašic vseh časov in temperamentni trenerki kluba Slagelse Dream Team, ki je pod njenim vodstvom Krimu Mercatorju povzročil precej grenkih solz.

[Anja daje napotke Mette Melgaard (skrajno levo). V ozdaju rdečelasa Maren Baumbach.]

Športni triči trači pravijo, da ima Anja novo dekle. Zveze z Mette Melgaard, krožno napadalko iz njene ekipe, je po osmih letih konec. Razmerje se – kot so iz obnašanja na tekmah opazili gledalci – menda ni končalo na najlepši način. K temu je najbrž prispevalo tudi to, da je Anja svoje najbolj sanjsko dekle spet našla v svojem Dream Teamu. Tega je lani z vsemi pomembnejšimi igralkami, vključno z Melgaardovo, iz Slagelseja preselila v Köbenhavn in ga združila s tamkajšnjim klubom, za katerega je že prej igrala Maren Baumbach. Prav nemška reprezentančna organizatorica napada je zdaj Anjina boljša polovica.

Nekateri mediji so se spotaknili ob vprašanje, ali so intimna razmerja med profesionalci primerna, sploh takšni ljubezenski trikotniki. Kakorkoli, tega se niso spraševali, ko sta Anja kot trenerka in Mette kot igralka med letoma 2004 in 2007 trikrat osvojili Ligo prvakinj, najmočnejše žensko rokometno tekmovanje na svetu.

Slovenski ljubitelji se gotovo spomnijo Slagelsejevega prvega evropskega naslova, ko so Danke v finalu premagale Krim Mercator. Za slovenske prvakinje je bilo srečanje z Dankami usodno tudi v letu 2007, ko je Slagelse zadnjič postal prvak. Čeprav je šlo šele za četrtfinalno fazo tekmovanja, se morda še spomnite Anjinega kratkega stika s tedanjim Krimovim trenerjem Robertom Begušem, zaradi česar sta oba dobila eno tekmo prepovedi vodenja svoje ekipe (video: 56 sekund).

YouTube slika preogleda

Anja Andersen je kot igralka leta 1996 v Atlanti z Dansko reprezentanco osvojila zlato medaljo, čeprav jo je selektor Ulrik Wilbek na igrah za kratek čas izključil iz ekipe zaradi neprimernega obnašanja. Andersenova je pred Atlanto z reprezentanco dvakrat postala evropska prvakinja, leto po olimpijskem uspehu pa se je okitila še z naslovom svetovne prvakinje in nazivom najboljše rokometašice leta. Zaradi srčne napake je leta 1999 nehala z igranjem in se podala v trenerske vode, kamor je prenesla svoj brezkompromisni karakter, rokometu pa je vnesla vonj po šovu, kot ga poznamo iz košarkarske lige NBA.

Anja kot igralka in kot trenerka (že bolj sofisticirana).

Mette Melgaard in Maren Baumbach nista edini niti najbolj znani rokometašici med dekleti, ki so osvojile srce legendarne Anje Andersen. Naslednji teden boste izvedeli, zakaj so Danci in Norvežani več mesecev pred tem datumom tako zelo nestrpno pričakovali 17. septemer leta 2000, do takrat pa se čudite Anjinim rokometnim umetninam (video: 1 min 58 sek).

YouTube slika preogleda

Pripravil Domen

Fotografije: FCK Handball, Dagbladet in Pub Tv2

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !