Sovražim HIV (ali Kdo se boji hepatitisov?)

Sovražim HIV. Res ga sovražim. Ne samo zato, ker ta nesrečna golazen uničuje življenja. Ne samo zato, ker je neozdravljiv. Ne samo zato, ker povzroča stigmatizacijo, zavračanje, izločanje. Ne samo zato, ker ubija.

Sovražim ga tudi zaradi vsega tega pompa, ki ga spremlja. HIV je med nami, HIV ne izbira… Popolnoma zasenči en kup drugih spolno prenosljivih bolezni, ki zdaleč niso nedolžne. Ker je pač HIV. En in edini.

Po drugi strani pa vsa gonja proti HIVu pomaga tudi pri preprečevanju širjenja drugih spolno prenosljivih okužb (SPO). Kajti če se pravilno zaščitimo pred prenosom virusa HIV, se hkrati zaščitimo tudi pred prenosom večine preostalih SPO. Zato imam HIV na nek sprevržen način tudi malo rad.

sh3.jpg

Kdo se boji črnega možaaaa?! Khm…pardon…hepatitisoooov?!

Bljuah? Kaj pa je to? Hepatitis je strokovno ime za vnetje jeter. Jeter? Kaj se lahko vnamejo? Da. Lahko se. Vnetje jeter povzročajo razni dejavniki, ne samo okužbe. V naši prelepi dolini je eden najpogostejših dobri stari alkohol. Poznamo pa en kup virusov, ki še posebno radi »gredo na jetra«, kot je učila znana reklama. Te s skupnim imenom imenujemo virusi hepatitisov (oz. zlatenic) in jih lepo po vrsti poimenujemo s črkami A, B, C…

Kako pa izgleda, če imam vneta jetra? Pojavijo se simptomi in znaki, kot so slabost, izguba apetita in nekoliko kasneje tudi zlatenica, to je rumeno obarvanje kože in vidnih sluznic. Poleg teh pa lahko okuženi tudi bruha, ima drisko, občuti napetost v trebuhu, bolečino v področju jeter. Ti simptomi in znaki so skupni vsem hepatitisom, ne glede na povzročitelja, so pa lahko bolj ali manj izraženi.

Pa začnimo na začetku. Virus hepatitisa A je razširjen praktično po vsem svetu, pogostejši je v t.i. državah v razvoju. Nahaja se v blatu okuženih oseb. Prenaša se z okuženo hrano in vodo, najpogosteje ob pomanjkljivi higieni in sanitarni infrastrukturi. Približno dva tedna do en mesec po okužbi zbolimo s tipičnimi zgoraj naštetimi znaki. Bolezen traja kakšen mesec, potrebno se je izogibati večjim naporom in uživanju alkoholnih pijač, se pa običajno pozdravi sama od sebe in ne pušča posledic. Najbolj so ogroženi potniki v države, kjer je virusne zlatenice A več. Tem se priporoča cepljenje, ki obstaja in je varno. Potrebna sta dva odmerka.

In zakaj, boste rekli, zakaj, Markich, težiš s potovalnimi boleznimi v prispevku, kjer se pogovarjamo o SPO?! Zato, ker je možen še en način prenosa, in sicer tako imenovani analno-oralni. Govorimo o rimmingu pri gejih. V tem primeru lahko virus neposredno prehaja z okužene na zdravo osebo.

Zdaj pa bolj nasty stuff. Hepatitisa B in C. Pojavljata se po vsem svetu, v razvitih državah je pogostejši hepatitis B, hepatitis C pa prednjači v populaciji intravenoznih uživalcev prepovedanih drog. Oba se prenašata na enak način kot HIV, se pravi s telesnimi tekočinami (kri, sperma, za naše punce aktualni vaginalni izločki, tudi materino mleko), ki pridejo v stik s krvjo (ranice) ali sluznicami okužene osebe. Sluznice pa so v ustih, očeh, nosu, na glavici penisa, okoli in v anusu, v vagini. Sta pa virusa hepatitisov B in C bolj virulentna kot HIV, se pravi, da se lažje preneseta. V strokovni literaturi je, recimo, opisan tudi prenos hepatitisa B s slino. Sicer pa se hepatitis B najpogosteje prenaša s spolnim stikom. Hepatitis C se najpogosteje prenaša s souporabo okuženih igel pri intravenoznih uživalcih drog, vendar spolni prenos ni izključen. Za Slovenijo najdem različne ocene števila okuženih, v najboljšem primeru je nosilcev hepatitisa B okoli 1%, kar pomeni 20.000 ljudi. Za primerjavo nekaj 100 okuženih s HIVom. Pa vendar se o hepatitisih tako malo sliš i… Sem že omenil, da sovražim HIV?

Okej, nazaj k bistvu. Kaj se zgodi, če se okužimo? Obstaja več možnih scenarijev. Na začetku največkrat, ni pa nujno, zbolimo s tipičnimi znaki in simptomi vnetja jeter, kot so bili že opisani. Oseba lahko okužbo premaga, vendar lahko virus hepatitisa B ostane vgrajen v jetrih in se lahko ob močnem padcu imunosti (huda bolezen, aids…) ponovno aktivira. Pogosto pa se zgodi, da okuženi virusa hepatitisa B ali C ne premaga in ostane kronično okužen. Ob tem ni nujno, da občuti neke simptome bolezni, vendar lahko virus vseeno prenaša na druge. Taka dolgotrajna okužba pa počasi uničuje jetra in privede do poznih posledic, to sta ciroza in rak jeter.

Ali znamo tako okužbo kaj zdraviti? Trudimo se, vendar so uspehi dolgotrajnega in napornega zdravljenja s hudimi stranskimi učinki daleč od sto odstotnih. Zato se jaz osebno vseeno raje ne bi okužil.

sh4.jpg

Zaščita je znana. Po principu ABC pomeni A – abstinence (abstinenca od spolnih odnosov, preprečevanje stika s krvjo), B – be faithful (medsebojna zvestoba med partnerjema, ki sta oba opravila testiranje in sta negativna) in C – condom (uporaba kondoma). Kaj pa zdaj ta nesrečna slina?! Kot rečeno, je samo pri virusu hepatitisa B opisan prenos s slino. Vendar nas tu razveseljuje dejstvo, da proti temu virusu obstaja cepivo. Cepljenje je varno in učinkovito.

In še več, naš dragi ŠKUC-MAGNUS sponzorira vsako leto nekaj cepljenj proti hepatitisu B! [več tukaj] Bravo ŠKUC! Proti hepatitisu C cepiva zaenkrat ni.

Kaj pa testiranja na okužbe z virusi hepatitisov? Žal niso tako prosto dostopna kot testiranje na okužbo z virusom HIV. Kri lahko na teste pošlje vsak osebni zdravnik, lahko pa vam preiskave naredijo tudi v raznih ambulantah za spolno prenosljive okužbe, za katere pa potrebujete napotnico. Samoplačniško je možno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C tudi na Zavodu za transfuzijo krvi.

Pa vendar. Abeceda hepatitisov se ne zaključi pri C. Poznamo tudi D, E, F … nakazujejo se še drugi, ki jih še komaj poznamo … Zato bo Markich še naprej težil. O zaščiti. In o zvestobi. In še o čem. Ob tem ga bo Iztok K z rahlo prismuknjenim nasmeškom trepljal po rami, Mio bo prikimaval, doc. Mlakar bo zadovoljen, da ni edini, Gabru bo rahlo slabo…

Vedno vaš, pa še več od pedra (da ne bo spet kakšne užaljenosti in strahov),

Markich

(Prispevek je bil na Glavci že objavljen 31.3.2008 in 16.6.2009. Iztok K)

 • Share/Bookmark
 

30 odgovorov na “Sovražim HIV (ali Kdo se boji hepatitisov?)”

 1. Gaber  pravi:

  Markich, bruc je zdrav. Testiran in cepljen ;) Kaj je to rimming?

 2. Denis  pravi:

  A ni Pamela Anderson fantazirala, da ima hepatitis?
  Z vsemi temi cepljenji in zaščito se mi zdi sex (od danes naprej že poljubljanje ;) ) vedno bolj podoben izletu na Luno. :)
  Samo, saj se večina ljudi na potovanjih ne gre rimminga?

 3. markich  pravi:

  @Gaber: Good for bruc. Kaj pa francoz? Pa Mulc? Pa oni luštni iz antikvariata?
  Rimming pa je anglizem za lizanje analne odprtine.

  @Denis: Potniki v t.i. dežele v razvoju so ogroženi, da zbolijo za hepatitisom A, ker so v teh državah higienski standardi in navade pomanjkljivi in se virus prenaša z okuženo hrano in vodo. Med geji pa se lahko prenaša tudi z rimmingom (brez okužene hrane in vode). Dovolj jasno?
  No, kar se pa izletov na Luno tiče…saj pravim, ABC…lahko si tudi samo zvest enemu partnerju in bo skrbi z zaščito dosti manj. Seveda pa mora biti tudi ta partner zvest tebi…no, tu pa se ponavadi stvari zapletejo ;)

 4. Gaber  pravi:

  Markich, enkrat ni nobenkrat! ;) Kaj, ko bi abecedo obrnili in začeli z Ž? ;)

 5. ne povem  pravi:

  Eno vprašanje za naše medicince – prva dva odmerka cepiva za hep. A in B sem dobil v aprilu in avgustu, potem pa sem pozabil na 3. dozo.

  Kaj mi je storiti (da ne bo hepatitis v moji riti)?

 6. markich  pravi:

  @ne povem: Si prepričan, da je bilo res tako? Predvidevam, da si se cepil s kombiniranim cepivom za hepatitisa A in B. Cepljenje poteka po protokolu prvi odmerek zdaj, drugi čez en mesec in tretji 6 mesecev po prvem. Torej bi moral dobiti prvi odmerek aprila, drugega maja in tretjega oktobra. Če drži, kar si napisal, potem težko odgovorim na vprašanje. Malo sem preštudiral sestavo in raziskave tega kombiniranega cepiva. Najverjetneje si proti hepatitisu A zaščiten. Obstaja pa dovolj velika možnost, da proti hepatitisu B nisi. Smiselno bi bilo, da bi ti osebni zdravnik izmeril titer (količino) protiteles proti hepatitisu B (tako imenovani anti-HBsAg) in se na podlagi tega odločil ali potrebuješ le še en odmerek cepiva proti hepatitisu B ali pa je potrebno ponoviti kompletno cepljenje proti B-ju (trije odmerki). Lahko pa se tudi enostavno ponovno cepiš proti hepatitisu B z vsemi tremi odmerki. Mogoče bi bilo smiselno, da greš v ambulanto na enega od Zavodov za zdravstveno varstvo po Sloveniji (v ljubljani je to na Zaloški), tam so v ambulantah specialisti epidemiologi, ki stvari natančneje poznajo in ti lahko mogoče bolje svetujejo.

  Pozor. Cepljenje proti hepatitisu B ni izgovor za neodgovorno seksualno obnašanje. Ne pozabiti na vso ostalo golazen, ki preži na vas in proti kateri niste cepljeni.

  Oh ja…pa sem očitno spet v logorejični fazi :)

 7. Andrej-2  pravi:

  Lepo si napisal. Zvestoba. Ljubezen. Varnost. Kondom. Mejte se radi kot par. Privoščim vsakomur.

  Lp

 8. stardust  pravi:

  zdaj sem trikrat nekaj napisal, pa zbrisal.

  jao… staram se. :)

 9. markich  pravi:

  @stardust: menda ja ne! ;)

 10. glavca glavca  pravi:

  Markich,
  dober prispevek, res sem zadovoljen, da še kakšen zdravnik “teži” na Glavci.
  Glede mojih izkušenj z testiranji pa lahko rečem, da so v moji ambulanti virusi po sledečem vrstnem redu: HPV najdem v približno 85%, sifilis v 4%, HIV v 3% in hepatitis B v 1%, hepatitisa C pa še nisem dokazal.
  Problem hepatitisa B se bo z leti zmanjševal, saj so mlajše generacije že obvezno cepljene v šoli, hepatitis C se z seksom težko prenaša, ostaja pa problem hepatitisa A, saj se to cepljenje v šoli ne izvaja.

  Gaber,
  prepričan sem, da se z Brucom še nista cepila proti HPV.
  Več o HPV cepljenju pa v naslednjem prispevku.
  lp
  B.Mlakar

 11. peder  pravi:

  markich ti si tak pametn:) vedno ti pravim, da bo še veliko iz tebe:)

 12. nevenka nevenka  pravi:

  Uf, jaz sem mislila, da se hepatitisi pri C nehajo. Res.
  A bakterijski je tudi?

 13. markich  pravi:

  @nevenka: Hepatitis je zelo splošen izraz in se nanaša na vnetje jeter. (hepar = gr. jetra, -itis = vnetje). Ne glede na to, kaj ga povzroči. Tudi, kot že omenjeno, alkohol.
  Bakterije lahko med okužbo drugih delov telesa povzročijo tudi spremembe na jetrih, ki gredo v sklop hepatitisa.

 14. Usposabljanje HIV/AIDS preventive v okviru DIH « Gregatustra  pravi:

  [...] Ste vedeli, da je hepatitisov več vrst ter da se tipa B in C prenašata podobno kot AIDS? Da se lahko cepite proti hepatitisu A in B, proti C pa cepiva ni? Več o hepatitisih si lahko preberete na blogu glavca. [...]

 15. pozaba  pravi:

  zdravo, mene pa zanima na kakšen način se dobi virus hiv, a z lizanjem tudi?

 16. markich  pravi:

  @pozaba: Čeprav težko verjamem, da še nikoli nisi slišal, naj ponovimo: Virus hiv se prenaša s spermo, krvjo, vaginalnimi izločki in materinim mlekom, ki ne smejo priti v stik z našo krvjo (rana) ali sluznicami (ustna sluznica, nosna sluznica, oči, glavica penisa, vagina, anus). S poljubljanjem se virus HIV ne prenaša, s fafanjem pa se lahko. Z oralnimi spolnimi odnosi se prenašajo tudi druge spolno prenosljive okužbe, pogosto gonoreja, pa še klamidija, sifilis, herpes, humani papiloma virusi…
  Sem odgovoril?

 17. Luka  pravi:

  Jaz se bojim vsega.

 18. markich  pravi:

  @Luka: Mene tudi? In Gabra? Glej ga, ko kokeršpanjel je. Kak se ga lahko bojiš :P

 19. Axis  pravi:

  Rimming?!?
  A to je tisto, kar mački in nekateri psi delajo samemu sebi?

 20. grablje  pravi:

  “Govorimo o rimmingu pri gejih. V tem primeru lahko virus neposredno prehaja z okužene na zdravo osebo.”

  Govorimo o rimmingu pri GEJIH? Kaj, če bi to besedico lepo izpustil, saj si v naslednjem stavku lepo nakazal, da okužba ne izbira spola ne spolne usmerjenosti.

 21. Smučarček  pravi:

  evo jaz sem cepljen proti A in B.me je pa šokiral odgovor prijateljice, ko mi je razlagala da se po žuranju s kakšnim tipčkom da dol. vprašal sem jo kaj pa zaščita, ona mi pa odgovori: saj jemlem tabletke. hm, potem je sledilo obvezno predavanje, da ni problem samo neželjena nosečnost, temveč da obstaja možnost okužbe z ogromno ostalimi stvarmi. upam da je kaj odnesla od mojega predavanja :D

 22. markich  pravi:

  @grablje: Oh, je nekdo pikolovski. Ignore.

  @Smuči: Bravo, take rabmo! :D

 23. ihim  pravi:

  Sicer ne skačem okrog in imam stalnega partnerja, ki je tudi cepljen proti hepatitisu – A+B – dobro ne – a sem se s pomočjo Magnusa – HVALA – vseeno šel cepit. Menda drži doživljensko, človek pa nikoli ne ve.

 24. Marko  pravi:

  @Markich:
  Res odličen prispevek, še nekaj več sem izvedel kot pa sem do sedaj vedel. Markich hvala ti. ;)

 25. sharen  pravi:

  Zakaj se pa prenaša če pride v stik s sluznico? To pomeni da med felacijo je velik risk okužbe, tudi če tip ti ne spusti v usta?

 26. xxx  pravi:

  Med oralnim spolnim odnosom pride moškemu predsemenska tekočina ,ki je ravno tako okužena kot sama sperma.

 27. markich  pravi:

  Ojla vsi! Hvala Iztoku za ponovno objavo te pereče teme :)
  @ihim: Cepljenje proti hepatitisu A naj bi držalo vsaj 10 let, proti hepatitisu B pa po novejših raziskavah celo doživljenjsko.
  @Marko: Hvala za kompliment! Upam, da še kdaj kaj pametnega spesnim :)
  @sharen in xxx: Tako je, oralni spolni odnos je spolni odnos in če se pri tem ne uporabi kondoma, gre za nezaščiten spolni odnos. Predsemenska tekočina in sperma sta tekočini, ki lahko okužbo preneseta na drugo osebo, če prideta v stik z njegovo/njeno sluznico, in sicer kjerkoli v telesu, tudi v ustih.
  Še posebej hepatitis B je tisti, ki je zelo hudoben virus in se zelo zlahka prenaša, zato je cepljenje proti virusu hepatitisa B izredno priporočljivo in tudi v programu obveznega cepljenja otrok od konca 90tih let prejšnjega stoletja.
  Sicer pa je za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi potrebna uporaba kondoma. Če hočemo biti torej natančni, tudi med oralnim spolnim odnosom.

  Markich, signing off.

 28. Blog Glavca: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO! » Anonimno in brezplačno testiranje na hepatitis B in C  pravi:

  [...] o hepatitisih: Markich na Glavci, StopAids   Objavil 19.05.2010 ob 09:21 v BISEX, GAY, HIV/AIDS, KON-DOM IN SVET, MIKS, SEKS, [...]

 29. Blog Glavca: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO! » Samozadovoljevanje, prezgodnji izliv ali hepatitisi?  pravi:

  [...] hepatitisi. Ker je o virusih hepatitisa pisal že najlepši, najpametnejši in oh-in-sploh kul dr. Markich (KLIK) sledi en kratek »šnelkurz« in par novosti, kar se tiče [...]

 30. Anonimnež  pravi:

  @ Markich: men pa je tvoje pisanje tako mimo. Ko to berem, se počutim kot bedak.
  Zakaj več dr. Mlakar ne piše?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !