Športna zgodba: V postelji s sovražnico

Danes mineva natanko devet let od ženske rokometne tekme med Dansko in Norveško na olimpijskih igrah v Sydneyju. Čeprav je šlo šele za uvodni krog tekmovanja, je več milijonov Dancev in Norvežanov najbolj nestrpno pričakovalo prav ta dvoboj. To je bil namreč prvi olimpijski obračun, v katerem sta na nasprotnih straneh stala zakonca. Oziroma, zakonki, bolje rečeno. Če smo povsem natančni — registrirani partnerki. Za Danke je gole zabijala legendarna Camilla Andersen, norveške barve pa je branila Mia Hundvin. Igralki sta tri mesece pred tem na Danskem registrirali partnerstvo.

[Foto: Levo Camilla, desno Mia]

Camilla in Mia sta si sicer želeli normalno življenje; Camilla je za naslovnico revije Tjeck kot vsak dober partner oz. vsaka dobra partnerka povedala, kako ponosna je na svojo ženo. Namignila je tudi, da si z Mio želita otroka, in izrazila začudenje nad tem, da tako napredna dežela, kot je Danska, samskim ženskam in lezbičnim parom odreka umetno oploditev. Toda občijano življenje za Camillo in Mio ni moglo biti več kot sen; hočeš nočeš sta morali izbrati med popolnim skrivanjem ali pretirano medijsko pozornostjo. Ker gre za véliki športnici, ki sta tudi véliki osebnosti, ni nenavadno, da sta se namesto za skrivanje odločili svojim rojakom povzročiti nekaj sivih las.

In res: njuno partnerstvo je nekaj dni po registraciji v njunih državah nemudoma postala glavna tema, ki je zasenčila celo poročanje o potopu podmornice Kursk. Norveški mediji so zgrabili zgodbo o tem, da je Mia Hundvin, neuradna norveška femme-fatale, naenkrat imela ženo namesto zaročenca. Še bolj je njuna zveza odmevala na Danskem, čeprav si nihče ni dal veliko opraviti z istospolno usmerjenostjo prve violine danskega napada. Že pred tem so namreč poročali o Camillinem razmerju z reprezentančno soigralko Anjo Andersen, s katero sta bili na prejšnjih igrah v Atlanti leta 1996 najbolj zaslužni za zlato medaljo v danskem športu številka 1. Camilla je svoje rojake, obsedene z ženskim rokometom, zaposlovala predvsem z negotovostjo, ali bo nosilka igre v njihovi reprezentanci zares igrala po svojih najboljših močeh, ko ji bo nasproti stala njena žena. In ta žena za povrhu ni bila le ena od Norvežank, ampak je tisto leto v svoji domovini nosila naziv najboljše športnice leta. To je bilo za Dance povsem nekaj drugega kot zveza med Camillo in Anjo, ki jim je povzročala predvsem sladko skrb, katero od njiju naj okličejo za najboljšo rokometašico vseh časov na svetu.

Kot se za takšni imeni spodobi, sta se Mia in Camilla s svojim prekletstvom, torej pretirano medijsko pozornostjo, spopadli na sebi lasten način. Medtem ko so njuni rojaki odštevali dneve do obračuna med Dansko in Norveško, sta mladoporočenki na uradni, slavnostni predstavitvi danske olimpijske reprezentance ob pesmi I Want It That Way uprizorili duhovit skeč, s katerim sta se ponorčevali iz misli na to, da bi svojo zvezo raje skrivali. Mia je s spremljevalcem prišla na oder, kjer je Camilla pokleknila pred njo. Mia je z nogo zamahnila proti njej in se stisnila k fantu, nato pa padla v Camillin objem.

Vas rezultat med Dansko in Norveško še zanima? Zmagala je Miina ekipa, Norveška, z rezultatom 19:17. Na koncu iger pa se je drugega zaporednega olimpijskega naslova z Dansko veselila Camilla, medtem ko se je morala Mia s svojo reprezentanco zadovoljiti z bronasto medaljo.

Kaj se je zgodilo z njima potem? Leta 2003 sta po treh letih razdrli svoje partnerstvo. Camilla je leto pozneje z dansko ekipo Slagelse Dream Team, ki jo je trenirala njena bivša soigralka in partnerka Anja Andersen, osvojila Ligo prvakinj; Slagelse je takrat v finalu premagal ekipo Krima. Mia pa se je kmalu po razdoru partnerstva spet poročila in rodila otroka deskarju Terjeju Haakonsenu. Omenimo še, da bi Mia in Camilla danes lahko skupaj posvojili otroka oz. zahtevali umetno oploditev, saj Danska istospolne pare na področju posvojitev in umetne oploditve obravnava povsem enako kot raznospolne.

Na podlagi te politike, ki upošteva enakopravnost, je Camillina soigralka iz Sydneyja, Lotte Kiaerskou, pred nekaj leti rodila hčerko eni od danes najboljših danskih rokometašic. Več o njiju in o enem, še bolj znanem rokometnem paru, ki se je lani v Pekingu veselil olimpijskega naslova, pa prihodnji teden.

Zanimiv članek o Camilli in Mii si lahko preberete na Sport Illustrated, več njunih skupnih fotografij pa najdete na Eva’s handballside.

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Športna zgodba: V postelji s sovražnico”

 1. aleks  pravi:

  mene sicer šport glih ne zanima, tvoje članke pa vedno z zanimanjem preberem.
  mislim, da sta dami pokazali (in dokazali), da je vse skupaj pravzaprav čisto enostavno in normalno, in da je zgolj “občinstvo” tisto, ki komplicira.
  lepo se imej :)

 2. Anonimnež  pravi:

  Hvala hvala. Tvoje besede bi kar preplonkal nekam v prispevek, odlično si povedal. :)

 3. Domen  pravi:

  PS: Komentar je seveda moj. :)

 4. komentar  pravi:

  Legenda Terje.

 5. (Š)pelca  pravi:

  Važno je, da sta uživali …

  Javnost pa je seveda komplicirala takrat, pa zagotovo še zdaj ob takih parih.

 6. Domen  pravi:

  @Komentar: Deskanja ne spremljam preveč, sem pa na Wikipedii videl, da je bil v svojih časih najboljši.
  @(Š)pelca: Jaz tudi tako pravim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !