Športna zgodba: Zlati par

Uspeh lahko izgubi svoj smisel, če nimaš o njem povedati nikomur, ki bi se uspeha resnično veselil s teboj. Če pa osebi, ki se ljubita, skupaj oz. hkrati izpolnita svoj véliki cilj, je seveda toliko slajše. To sta na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu doživeli kapetanka norveške rokometne reprezentance, Gro Hammerseng, ter njena partnerka in soigralka Katja Nyberg. S reprezentančnimi kolegicami sta poskrbeli, da je bilo danske prevlade v ženskem rokometu po treh zaporednih olimpijskih naslovih nepreklicno konec in da je rokomet po zvezah Camille Andersen z Anjo Andersen in Mio Hundvin dobil nov sanjski par.

[Svetlolasa Gro in temnolasa Katja, po rodu Finka.]

Gro in Katja sta na lezbičnem forumu AfterEllen.com napolnili že 227 strani. Komentatorke so navdušene nad zvezo med eno najboljših napadalnih in najbrž kar najboljšo obrambno igralko na svetu. Gro je leta 2002 pripadel naziv najboljše rokometašice leta; gre za naslov, ki se ga ponavadi pridobi predvsem z dobro igro v napadu. Poleg tega je bila Gro na dveh evropskih prvenstvih izbrana za najboljšo igralko turnirja. Da je v svoji reprezentanci prava kapetanka, ki v odločilnih trenutkih prevzame breme nase, je dokazala tudi na igrah v Pekingu. Norveška je v polfinalu strla odpor trdožive Koreje šele, ko je Gro Hammerseng v neverjetno hitro izvedenem napadu zadela v zadnjih stotinkah tekme. Korejci so protestirali, da žoga ob pisku sirene še ni bila čez golovo črto, toda sodnikova odločitev je obveljala. Ali je bil njihov protest upravičen, presodite sami.

YouTube slika preogleda

Katja v svoji zbirki nima toliko prestižnih naslovov kot Gro, čeprav sta – od kar sta partnerki – skupaj postali ne le olimpijski, ampak tudi evropski prvakinji in svetovni podprvakinji. Vendar je naziv najboljše igralke svetovnega prvenstva, ki je Nybergovi pripadel leta 2007, zato toliko bolj zgovoren. Katja namreč takrat zaradi poškodbe rame ni veliko strejala na proti golu, kar potrjuje njen sloves najboljše obrambne igralke na svetu.

Težave z ramo so se začele kmalu po tem, ko je leta 2005 postala prva Skandinavka v Krimovem dresu, tako da je žal nismo videli igrati na nobeni Krimovi evropski tekmi. Pogodbo so predčasno prekinili, vendar ne, ker bi se klub želel odkrižati poškodovane igralke, ampak bolj zaradi tega, ker si je Katja želela v Ikast. Tam je takrat igrala Gro in tam od tedaj igrata obe. Čeprav rokometašici ne dajeta skupnih intervjujev in ne govorita veliko o svojem osebnem življenju, je iz Grojinega pogovora z Robbiejem Williamsom na norveški televiziji decembra 2005 razvidno, da sta takrat že bili par.

YouTube slika preogleda

Če vas zanima le del odddaje z Robbiejem Williamsom in če vam Grojin (na)smeh in humor slučajno nista všeč, si lahko tukaj ogledate krajši posnetek. Če se še niste odločili, kateri posnetek boste pogledali, še tole: komentatorke na AfterEllen.com tako navdušene nad Katjo in Gro tudi zaradi njunega videza. Posebej Gro izgleda impresivno vitko za 180 centimetrov visoko zunanjo igralko.

No, presežnikov smo se najedli že v prvi in drugi šprotni zgodbi. Seveda vse rokometašice, ki imajo ali so imele dekle, ne morejo biti zvezde in veljati (!) najlepše ali najboljše. Ena izmed njih je npr. Rikke Skov, ki je v lanski sezoni z Viborgom osvojila Ligo prvakinj. Rikkina partnerka Lotte Kiaerskou, nekdanja soigralka Camille Andersen, je leta 2006 rodila njunega prvega otroka.

[Rikke Skov s hčerko Karoline.]

Neheteroseksualnih rokometašic, ki so javnosti povedale o svoji spolni usmerjenosti, je še nekaj. Ne bom zaključil z geslom, da so vse te rokometašice pogumne, ker bi jih s tem tiščal pod gladino margine, čeprav so v Skandinaviji že zdavnaj priplavale do zraka in se uspešno integrirale v rokometnem svetu. V norveški ligi ni nič novega niti neheteroseksualno usmerjeni rokometaš; lani se je kot gej outiral mladinski reprezentant, 21-letni Are Grongstad.

[Igralec Nötteröya, šestouvrščenega kluba lanskega norveškega prvenstva, Are Grongstad.]

Za konec še vprašanje za milijon: imamo v Sloveniji le heteroseksualne rokometaše in rokometašice ali nemara čakamo na prvega pogumnega in prvo pogumno?

Pripravil Domen

Slike iz AfterEllen.com, Blikk.no

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Športna zgodba: Zlati par”

 1. aleks  pravi:

  vse do konca članka sem te nameraval vprašati, kaj pa fantje? no, zdej vem :)
  pa še qt je ;)

 2. Domen  pravi:

  BTW, drugače je v hrvaških, pa tudi srbskih medijih nastalo kar nekaj prispevkov o tem, da sta par najboljši rokometaš zadnjih let, Nikola Karabatic (slikal se je za slavni ”gejevski” koledar Dieux du State) in njegov najboljši prijatelj, ki je eden najboljših slovenskih rokometašev. Nekaj let sta skupaj igrala v Nemčiji, letos pa sta se preselila v Montpellier. Toda tega ni potrdil noben od njiju oz. noben (zanesljiv) vir.

 3. FireFlame  pravi:

  Odgovor na zadnje vprašanje: ne in ne vem… dvomim da kmalu! :P A dobim milijon (česa)?

  BTW… I’m back! :D

 4. Domen  pravi:

  @Fire Flame: Lepo, da si back. Mislil sem na milijon poljubčkov od mene.

 5. planty  pravi:

  FireFlame, tudi jaz te berem. Tukaj pišem, ker mi tam ni omogočeno. Kar tako naprej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !