“Kapitulirala je Srbija, ne mi”

To so zapisali LGBTIQ aktivisti, ko so parado spolnih manjšin, napovedano za 20. september, manj kot 24 ur pred začetkom odpovedali. Organizatorji so na sestanku s premierjem Miloradom Cvetkovićem dan pred parado doživeli presenečenje: Cvetković jih je seznanil s sporočilom načelnika policije Milorada Veljovića, da se pred Filozofsko fakulteto prepove vsa zborovanja, ker srbske varnostne sile svojim državljanom v središču mesta ne morejo zagotoviti ustavne pravice do mirne manifestacije …

NEMČIJA V DESNO: PO KANCLERKI ŠE ISTOSPOLNO USMERJENI ZUNANJI MINISTER

Guido Westerwelle uživa znatno podporo nemške javnosti. Ta je njegovi liberalni stranki na nedeljskih volitvah namenila toliko glasov kot še na nobenih volitvah do zdaj. 14,5 odstotka glasov je bilo dovolj, da kanclerki Angeli Merkel – tako kot si je želela – nove koalicije ne bo več treba oblikovati z levičarskimi socialdemokrati, ampak bo to lahko storila z liberalci. Vzporedno z zamenjavo partnerja v vladi palači bo prišlo tudi do zamenjave na sedežu zunanjega ministrstva. Ministrsko mesto bo od predsednika socialdemokratov Franka Walterja Steinmeierja, najverjetneje prevzel predsednik liberalcev, Guido Westerwelle (na sliki desno, skupaj s svojim partnerjem) …

NA PORTUGALSKEM KMALU ISTOSPOLNE ZAKONSKE ZVEZE?
Če bo zmagovalec nedeljskih volitev izpolnil svoje predvolilne obljube, bo Portugalska sledila sosedi Španiji, ki je uvedla istospolne partnerske skupnosti izenačila z raznospolnimi. Kot smo na Glavci že poročali, je Jose Socrates januarja obljubil, da bodo socialisti v naslednjem mandatu predlagali istospolne zakonske zveze, če bo njihova stranka zmagala na volitvah …

TUDI CHARLIZE SE (ŠE) NE BO POROČILA


Televizijska voditeljica Barbara Walters je prejšnji teden igralko Charlize Theron vprašala, kdaj se namerava poročiti s svojim dolgoletnim partnerjem Stuartom Townsendom, s katerim sta v zvezi že od leta 2001. Dobitnica oskarja za glavno vlogo v filmu Pošast je odgovorila: »Ne želim se poročiti, ker menim, da je institucija zakonske zveze neenaka do vseh, in ker želim živeti v državi, kjer imajo vsi enake pravice.«

“KAPITULIRALA JE SRBIJA, NE MI”
To so zapisali LGBTIQ aktivisti, ko so parado spolnih manjšin, napovedano za 20. september, manj kot 24 ur pred začetkom odpovedali. Organizatorji so na sestanku s premierjem Miloradom Cvetkovićem dan pred parado doživeli presenečenje: Cvetković jih je seznanil s sporočilom načelnika policije Milorada Veljovića, da se pred Filozofsko fakulteto prepove vsa zborovanja, ker srbske varnostne sile svojim državljanom v središču mesta ne morejo zagotoviti ustavne pravice do mirne manifestacije.

Le dan pred sestankom s Cvetkovićem je srbski predsednik Boris Tadić zagotovil, da bo država storila vse za zaščito svojih državljanov, ne glede na njihovo nacionalno ali versko pridnost oz. spolno ali politično usmerjenost. Da bo policija storila vse, kar je v njeni moči, je teden dni prej zatrdil tudi Veljovićev namestnik Željko Nikač. Čedomir Jovanović, predsednik liberalne stranke, ki ji pripada tudi Tadić, je napovedal celo udeležbo na shodu. Poleg tega je več kot 600 znanih osebnosti podpisalo peticijo v podporo paradi. »Varnostni načrt je na vojaški ravni,« je bila dva tedna pred parado optimistična aktivistka Majda Puaća.

[Srbski predsednik Boris Tadić]

Organizatorji so v izjavi za javnost zapisali, da jih je politični vrh kljub obljubam iz prejšnjih dni v praksi izdal. Prepričani so, da je bila parada de facto prepovedana, čeprav je ministrstvo za notranje zadeve predlagalo, naj se shod izvede v predmestju Ušće ali pred vladno palačo. Organizatorji potiskanja na obrobje niso sprejeli, ker to nasprotuje duhu in namenu parade ponosa, ki je manifestacija marginalizirane skupine, je dejala Puaća. »Niso nas hoteli zaščititi,« je bila neposredna. Tudi politični analitik Bogoljub Milosavljević je menil, da je ministrstvo za notranje zadeve v središču mesta pod krinko prepovedi vseh zborovanj v mestnem središču v resnici skušalo spretno prepovedati parado spolnih manjšin. Izrazil je še skrb, da se ministrstvo ni sposobno spopasti s kršitelji javnega reda.

Pravosodni minister Slobodan Homen je še isto nedeljo, ko bi morala biti parada, na televiziji B92 zatrjeval, da eskstremisti niso prevzeli oblasti, pač pa da ima to še vedno država. Je pa Homen napovedal, da bo država skušala prepovedati obstoj nekaterih skrajnodesničarskih skupin. Opozoril je, da so proces proti skupini Nacionalni stroj že začeli.

Notranji minister Ivica Dačić je za dnevnik Blic povedal, da so ekstremisti načrtovali celo napad na švedsko veleposlaništvo in da je bilo za varnost nemogoče poskrbeti, ker ni šlo za več tisoč udeležencev parade in dvajset ekstremistov, ampak je bil položaj ravno obraten. Skliceval se je na podatke obveščevalnih služb, da se protiprotestov niso nameravali udeležiti le člani ultranacionalističnih organizacij Obraz in 1389, ampak tudi drugi člani javnosti. Resnost položaja je utemeljil z napadom na avstralskega državljana, za katerega so napadalci verjetno mislili, da se je nameraval udeležiti shoda v podporo paradi, čeprav parade v nedeljo ni bilo in čeprav je mestno središče varovalo 1.600 policistov. Policija po Dačićevih besedah ne more zaščititi vsakega centimetra Beograda.

V nedeljo so policisti zaradi kršenja prepovedi zborovanja na Trgu republike aretirali 37 ekstremistov. Med njimi sta bila tudi voditelja organizacij Obraz in 1389, Radojko Ljubičić in Mladen Obradović, proti katerima so odredili 30-dnevni pripor. Medtem se je približno 50 podpornikov odpovedane parade zbralo na domu švedskega veleposlanika, kjer so imeli mini parado. Pred hišo je patruljiralo šest policistov, kljub temu pa so ameriškemu gostu na poti v hotel sledili trije mladeniči. Ko je ameriški državljan posumil, da mu sledijo, je namerno dvakrat prečkal cesto. Ker so mu še vedno sledili, je pristopil k skupini policistov, takrat pa so se zasledovalci razbežali. »Ljudje, ki živijo tukaj, morajo to prenašati vsak dan in živeti v stalnem strahu pred razbojniki. Res je grozno,« je komentiral Američan, ki bi se mu lahko primerilo podobno kot se je v nekaj dneh pred tem trem francoskim nogometnim navijačem, britanskemu državljanu in avstralskemu turistu. Ob napadu na slednjega so pomoč priklicali grški državljani, ki niso vedeli številke od policije, zato so poklicali na nujno Gay-pride linijo. Po pričevanju enega od njih ljudje žrtvi niso bili pripravljeni pomagati, ker je bilo tudi njih strah. Nekateri LGBTIQ so tako prepoved parade zaradi prevelikega tveganja podprli.

Bruselj se v zvezi z dogajanjem v Beogradu (še) ni oglasil, vendar Milica Delević z ministrstva za evropsko integracijo Srbije pričakuje, da Evropska komisija parado omenila v oktobrskem poročilu o napredku Srbije. Delevićeva je za Time povedala, da Evropa od Srbije ne pričakuje le sprejetje protidiskriminacijskih zakonov, ampak tudi njihovo implementacijo in ustvarjenje takšnega ozračja, da neke manjšina ne bo potrebovala varovanja 10.000 policistov.

Spolne manjšine so v Srbiji nevidne, poroča Handelsblat. Udeleženka parade leta 2001 Dušanka Nikolić kljub temu meni, da so se stvari od takrat, ko policisti niso niti skušali preprečiti obračunavanje desničarskih ekstremistov z udeleženci, vendarle spremenile na bolje. Država je pred kratkim z zakonom prepovedala diskriminacijo, premier se je nekajkrat osebno sestal z aktivisti, policija pa vsaj javno sporoča, da skuša zaščititi spolne manjšine, četudi ji to ne uspeva, je naštevala Nikolićeva. Vseeno pa po besedah Majde Puaće v Srbiji največje sovraštvo še vedno obstaja do spolnih manjšin. To pripisuje nedavnim vojnam, zaradi katerih je Srbija morala ponovno odkriti svojo narodno identiteto. In ta je patriarhalna, heteroseksualna in religiozna.

Viri: B92, B92, B92, B92, UK Gay News, UK Gay News, NRC, Time, One World See

NEMČIJA V DESNO: PO KANCLERKI ŠE ISTOSPOLNO USMERJENI ZUNANJI MINISTER
Guido Westerwelle uživa znatno podporo nemške javnosti. Ta je njegovi liberalni stranki na nedeljskih volitvah namenila toliko glasov kot še na nobenih volitvah do zdaj. 14,5 odstotka glasov je bilo dovolj, da kanclerki Angeli Merkel – tako kot si je želela – nove koalicije ne bo več treba oblikovati z levičarskimi socialdemokrati, ampak bo to lahko storila z liberalci. Vzporedno z zamenjavo partnerja v vladi palači bo prišlo tudi do zamenjave na sedežu zunanjega ministrstva. Ministrsko mesto bo od predsednika socialdemokratov Franka Walterja Steinmeierja, najverjetneje prevzel predsednik liberalcev, Guido Westerwelle.

Desničarski The Times se je vprašal, ali bo dejstvo, da Westerwelleja na službena potovanja včasih spremlja njegov partner, vplivalo na opravljanje nalog zunanje ministra; iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad npr. zagovarja usmrtitev neheteroseksualnih oseb, italijanski voditelj Silvio Berlusconi pa svoje nasprotnike včasih medijsko linča z govoricami, da so geji. Časnik je pri tem mislil predvsem na Dina Buffa, urednika katoliške časopisa Avvenire, ki je na začetku meseca odstopil, potem ko so Berlusconijevi mediji proti njemu sprožili linč. To je storil domnevno zato, ker se je Avvenire zgražal nad Berlusconijevim razuzdanim življenjem, je predvideval The Times.

[Delova slika: Michael se je z Guidom veselil uspeha partnerjeve stranke.]

Guido Westerwelle je tovrstnim pomislekom nasprotoval: »Nekatere države so najbrž imele težave tudi s tem, da je Angela Merkel postala prva ženska kanclerka.« Westerwelle je še dodal, da kanclerka niti ne nosi rute, ko obišče arabske države, kajti ostali svet ima dolžnost sprejemati nemške predstavnike v skladu z nemškimi političnimi in moralnimi standardi. Spolne usmerjenosti kot težave očitno ne vidi niti nemška kanclerka, ki je v Spieglovem intervjuju dejala, da se bo njen koalicijski partner sam odločil, koga bo nastavil za ministra. Se ji pa zdi logično, da bo to ena od vodilnih osebnosti, je še povedala.

48-letni politik je vodja liberalne stranke od leta 2001. V stranko je vnesel nov, svež pristop: Spasspolitiker, kot so ga poimenovali, je po Nemčiji potoval z Guidomobilom, udeležil pa se je celo resničnostnega šova Big Brother. Za Nemce je bilo to preveč; očitali so mu, da je trivializiral politiko in da njegova stranka nima prave vsebine, zato so ji na volitvah leta 2002 namenili le 7,4 odstoka glasov.

[Guido in Angela s svojima življenjskima spremljevalcema.]

Od takrat je Westerwelle nekoliko zresnil svoj pristop. Vladi Angele Merkel že toliko časa očita preveliko porabo javnega denarja, da so ga imenovali za Vztrajnega Guida. V predvolilni kampanji je proti krščanskim demokratom izstrelil torpedo zahtev po znižanju davkov. Westerwelle je med nemškimi politki eden največjih zagovornikov svobodnega trga srednjevelikih podjetij in umika države iz gospodarstva. Njegova stranka se je v predvolilnem boju tako osredotočila na gospodarsko tematiko, da so v ga v Berlinu omenjali kot bodočega finančnega ali gospodarskega ministra. Toda Westerwelle očitno ne bo prekinil tradicije, da vodja druge največje koalicijske partnerice prevzame mesto zunanjega ministra. Time poroča, da si je v zadnjem času prizadeval dobiti čim več znanj v mednarodnih odnosih. Westerwelle bo po pisanju revije nadaljeval s hladnimi odnosi z Moskvo, v Afganistanu pa ne bo povečal število vojakov na najbolj nevarnem severnem delu države, kot si želijo ZDA.

Doktor prava se kot politik ne ukvarja veliko s spolnimi manjšinami. Nemška javnost za njegovo istospolno usmerjenost ve od leta 2004, ko je vodja liberalcev na praznovanje 50. rojstnega dne Angele Merkel prišel skupaj s svojim partnerjem Michaelom Mronzem. To je takrat povzročilo nekaj polemik, a Nemci so se navadili. Ko je Westerwelle lani v spremstvu fotografov obiskal Michaelovo mamo, ga je ta omenila kot svojega zeta.

Viri: Time, The Times, Deutsche Welle, Der Spiegel/Mladina

NA PORTUGALSKEM KMALU ISTOSPOLNE ZAKONSKE ZVEZE?
Če bo zmagovalec nedeljskih volitev izpolnil svoje predvolilne obljube, bo Portugalska sledila sosedi Španiji, ki je uvedla istospolne partnerske skupnosti izenačila z raznospolnimi. Kot smo na Glavci že poročali, je Jose Socrates januarja obljubil, da bodo socialisti v naslednjem mandatu predlagali istospolne zakonske zveze, če bo njihova stranka zmagala na volitvah.

[Stari-novi portugalski premier Jose Socrates]

Socratesevi stranki s 36,5 odstotka glasov sicer ni uspelo dobiti absolutne večine, vendar bi istospolne zakonske zveze kljub temu morale biti sprejete, če bodo predlagane. Levi blok je namreč dobil skoraj 10 odstotkov glasov, z dvema odstotkoma manj pa se je v parlament uvrstila tudi zveza zelenih in komunistov. Obe omenjeni stranki sta istospolne zakonske zveze predlagali že v zdajšnjem, iztekajočem se mandatu.

TUDI CHARLIZE SE (ŠE) NE BO POROČILA
Voditeljica oddaje The View, Barbara Walters, je prejšnji četrtek igralko Charlize Theron vprašala, kdaj se namerava poročiti s svojim dolgoletnim partnerjem Stuartom Townsendom, s katerim sta v zvezi že od leta 2001. Dobitnica oskarja za glavno vlogo v filmu Pošast je odgovorila: »Ne želim se poročiti, ker menim, da je institucija zakonske zveze neenaka do vseh, in ker želim živeti v državi, kjer imajo vsi enake pravice.«

Isti razlog kot Theronova novinarjem ponavljata tudi Brad Pitt in Angeline Jolie, ko ju vprašajo, kdaj se nameravata poročiti.

Vir: Pink News

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na ““Kapitulirala je Srbija, ne mi””

 1. simple  pravi:

  Glede Srbije niti ne bi raje izgubljal besed, ker ni vredno. S prepovedjo ultranacionalističnih strank pa homofobije ne bodo izkoreninili/zmanjšali. Vlada mora v prihodnosti sprejeti še več odločnih korakov (in biti pri tem dosledna in načelna), kot je bil npr. protidiskriminacijski zakon, pa čeprav ti ne bodo po godu določenih skrajnih skupin.

  V Nemčiji bo pa zanimivo opazovati vodenje države s strani desnosredinske koalicije. Liberalna stranka je zelo pro-business in pro-kapitalistična, ne vem pa, kako so kaj liberalni, ko pride do kontroverznih družbenih vprašanj.

 2. FireFlame  pravi:

  Kako všeč mi je brati tudi dobre novice, pa čeprav oddaljene od nas. :D

 3. Anonimnež  pravi:

  super članki

 4. Las Meninas  pravi:

  Ena napaka je v članku,

  Čedomir Jovanović ni član iste stranke kot Boris Tadić.

  Čedomir je predsednik liberalne stranke, Tadić pa predsednik Demokratske stranke.

 5. Domen  pravi:

  @Anonimnež: Hvala. Jaz sicer temu ne rečem članki, ampak povzetki, ker so novinarsko delo opravili drugi.
  @Hvala za opozorilo, sem popravil. Sta bila sicer člana iste stranke ob Tadićevi izvolitvi za predsednika, ampak zdaj pa res že nekaj let nista več.

 6. Domen  pravi:

  @Simple: Bomo videli. Naš Nemec je bil danes najbolj ogorčen nad FDP, ki po njegovem mnenju podpira turbokapitalizem.
  Kako odprti so do družbenih vprašanj? Nemški liberalci gotovo niso ala naši kvazi liberalci (SDS), to je 1A, vendar na podlagi vsega prebranega o Westerwelleju domnevam, da se za spolno nevtralni zakonik ne bo posebej zavzemal. Mislim, da bi on le podprl tak predlog, ki pa ga CDU gotovo ne bo predlagala.
  @Fireflame: Me veseli, da ti je všeč. Torej vse skupaj ima nek namen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !