Gremo na poroko? Jaaa, vamos a Buenos Aires!

Alex Freire in Jose Maria di Bello bosta prvega decembra prvi istospolni par na južnoameriški celini, ki bo sklenil zakonsko zvezo. Sodišče v Buenos Airesu je namreč pred dobrim tednom pritrdilo njuni tožbi, da prepoved istospolnih porok nasprotuje argentinski ustavi …

BRENDE NI VEČ
Prejšnji mesec so mediji poročali o predsedniku italijanske dežele Lazio, Pieru Marrazzu, ki je odstopil s položaja zaradi škandala s transseksualno prostitutko Brendo. V zadnjih dneh mediji poročajo o Brendi …

DAN SPOMINA NA TRANSSPOLNE ŽRTVE

Na žrtve transfobičnega nasilja sta se 9. novembra spomnila tudi britanski premier Gordon Brown in ministrica za enake možnosti, Maria Eagle …

PREDLAGANI EQUALITIES BILL NI (BIL) V SKLADU Z ZAKONODAJO EU
Evropska komisija je britansko vlado opozorila, da zakona o enakih možnostih (Equality Bill) ni pripravila v skladu z evropsko direktivo, ki prepoveduje razlikovanje na podlagi spolne usmerjenosti …

GREMO NA POROKO? JAAA, VAMOS A BUENOS AIRES!
Alex Freire in Jose Maria di Bello bosta prvega decembra prvi istospolni par na južnoameriški celini, ki bo sklenil zakonsko zvezo. Sodišče v Buenos Airesu je namreč pred dobrim tednom pritrdilo njuni tožbi, da prepoved istospolnih porok nasprotuje argentinski ustavi.

Sodišče je s tem v prestolnici federalno urejene Argentine, kjer ima Buenos Aires status avtonomnega območja, istospolnim parom odprlo pot do sklepanja zakonskih zvez. Odločitev bi lahko spodbijale le mestne oblasti, vendar je župan Mauricio Macri to možnost zavrnil z besedami, da mora mesto »varovati pravico vsakogar, da svobodno izbere, s kom želi tvoriti par in biti srečen«. Ko se je odločal, ali se bo pritožil na odločitev sodišča, je tehtal med vrednotami, ki so mu jih posredovali z vzgojo, in vrednotami, ki jih je sam ozavestil v stremenju k največjemu dobremu za družbo, je povedal v videu na Facebooku.

Freire in di Bello sta že dobila poročno dovoljenje. Poročila se bosta na dan boja proti virusu HIV, ki ga imata tudi sama.

Buenos Aires je leta 2002 postalo prvo območje v Latinski Ameriki, ki je za istospolne pare uvedlo civilne zveze. To je v tem delu sveta storilo še nekaj območij, na nacionalni ravni pa le Urugvaj, v katerem trenutna oblast napoveduje tudi istospolne zakonske zveze. O predlogu takega zakona razpravlja tudi argentinska vlada.

Vir: CNN

BRENDE NI VEČ
Prejšnji mesec so mediji poročali o predsedniku italijanske dežele Lazio, Pieru Marrazzu, ki je odstopil s položaja zaradi škandala s transseksualno prostitutko Brendo. V zadnjih dneh mediji poročajo o Brendi.

V petek so v njenem stanovanju v Rimu našli njeno zoglenelo truplo. Ali je šlo za umor, še ni uradno potrjeno, preiskovalci pa sumijo, da je bila Brenda najprej ubita, nato pa so njeno truplo zažgali.

Na sliki Piero Marrazzo

Brenda je pred kratkim tožilstvu povedala, da ima posnetke, na katerem se Marrazzo zabava s prostitutkami in uživa kokain. Teden dni pred smrtjo so ji ukradli mobilni telefon, prav tako pa so jo tudi fizično napadli. Čeprav je bila priča v izjemno občutljivem političnem škandalu, ni bila deležna posebne zaščite, je opozorila Vladimir Luxuria, prva transseksualna poslanka v italijanskem parlamentu. Po njenem mnenju okoliščine spominjajo na tipičen mafijski umor, ki ga je naročila vplivna oseba.

Vira: Herald Scotland in Pink News

DAN SPOMINA NA TRANSSPOLNE ŽRTVE
Na žrtve transfobičnega nasilja sta se 9. novembra spomnila tudi britanski premier Gordon Brown in ministrica za enake možnosti, Maria Eagle.

Brown je v izjavi za javnost nasilje do transspolnih oseb označil za skrajno nedopustno. Dan spomina na transspolne žrtve je po njegovih besedah priložnost za to, da se vprašamo, kako daleč smo prišli in kaj moramo še storiti. Kot enega pomembnejših korakov, ki jih je napravila laburistična vlada, je izpostavil zakon iz leta 2004, ki britanskim državljanom omogoča spremembo spola. Omenil pa je tudi prihajajoči zakon o enakih možnostih (Equalities Bill).

Vir: Pink News

PREDLAGANI EQUALITIES BILL NI (BIL) V SKLADU Z ZAKONODAJO EU
Evropska komisija je britansko vlado opozorila, da zakona o enakih možnostih (Equality Bill) ni pripravila v skladu z evropsko direktivo, ki prepoveduje razlikovanje na podlagi spolne usmerjenosti.

Britanska vlada se je na odločitev že odzvala in na novo sestavila tisti del zakona, ki govori o zaposlovanju osebja s strani verskih institucij. Te bodo lahko zdaj na podlagi spolne usmerjenosti odbirale le kandidate za službe, ki neposredno širijo religijo oz. izvajajo obrede.

Vir: Guardian

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Gremo na poroko? Jaaa, vamos a Buenos Aires!”

 1. Grablje  pravi:

  Ne dovoljuje komentirat :(

 2. Grablje  pravi:

  Aha, zdaj pa je ok. Dopoldne je pisalo v angl., da je komentar zbrisan pa v oklepaju se nekaj, kar si nisem zapomnila.

  Skratka, hvala za takele novicke “cez planke”, jih vedno rada preberem.

 3. Domen  pravi:

  @Grablje: Sori za težave. Kaj je bilo narobe, pa ti ne vem povedati, ker se nič ne spoznam na računalništvo.
  Me veseli, da rada prebereš novičke in da moje delo torej gotovo je vsaj nekoliko koristno.

 4. glavca glavca  pravi:

  @Grablje: Siolovcem je spet ponagajal programček, ki preprečuje spam komentarje. Se opravičujem. Hvala, ker si vztrajala. :D

  Iztok K

 5. Anonimnež  pravi:

  tale rubrika je odlična!

 6. aleks  pravi:

  se 2 x strinjam:
  - pejmo v BA
  - rubrika je odlična
  :)

 7. Domen  pravi:

  Anonimnež in Aleks, hvala. :)
  Bi sicer rad napisal kaj malo bolj poglobljenega, ampak zadnje tedne res nimam veliko časa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !