Erotični pregled partnerja

Pred dobrim tednom dni sem z Glavce dobil mejl z dvema slikcama penisa. Lastnik penisa je želel drugo mnenje. Da ne bo pomote, ni bilo potrebno podati ocene o skladnosti ali o umetniškem vtisu. Paniko je v bistvu zagnal nekdo, ki je hotel lastnikov penis okusiti in je podvomil o neoporečnosti “živila”. Lastnika je obdolžil in prestrašil, da sta majhni izboklinci na penisu (tik pod glavico) bradavici – kondiloma.

Čeprav je lastnik penis odnesel pokazati k svoji zdravnici in nato še k dermatologinji, ki je zatrdila, da je vse kot mora biti, je hotel še mnenje strokovnjakov z Glavce. Verjetno v smislu, ženskam ne gre popolnoma zaupati. Ali pa se morda zdravnici pač nista dovolj poglobili v najpomembnejši moški organ.

Slikci žal nista bili dovolj jasni, da bi podal 100% zanesljiv odgovor, je pa kazalo, da gre najverjetneje za običajni malo bolj poudarjeni kožni žlezi.

Z Iztokom K sva se zato odločila, da v tem prispevku pokaževa slikce povsem zdravih penisov, ki pa imajo malo manj gladek kožni ali sluznični relief (POZOR: sledita dve sliki, dva realna primera).

Obe fotki sta iz Mosbyevega Color atlas of dermatology (Gary White) in prikazujeta povsem zdrava penisa.

penis21.jpg

["Bunkice" so Tysonove žleze (žleze lojnice). Lahko jih je več kot 100. Iztok K]

penis20.jpg

[Papule (izrastki) na glavici penisa. Lahko so v dveh, treh vrstah in niso kužne. Iztok K]

Zagovarjam, da je erotični pregled partnerja pomemben del varne spolne prakse. Preden ga pričnemo izvajati, pa se je pametno pozanimati, kaj na penisu lahko najdemo, da penisovega lastnika po nepotrebnem ne prestrašimo.

doc. dr. Boštjan Mlakar

(Prispevek je bil na Glavci objavljen 25. marca 2008. IK)

 • Share/Bookmark
 

25 odgovorov na “Erotični pregled partnerja”

 1. jaka  pravi:

  Mene pa je zelo presenetilo, ko je imel en fant vijolično glavico. Je to normalno? Je lahko barva tako drugačna?

 2. Samo  pravi:

  Kako prepričat fanta, da ima preozko kožico? Moj prijatelj je sploh noče potegniti dol z glavce, ker ga to boli. Ne vem, kako je “izdelal” sistematske preglede.

 3. glavca glavca  pravi:

  Jaka,
  vsak penis je unikat. Barva glavice penisa je lahko od bledo rožnate do vijolične, barva je odvisna tudi od stanja v katerem se nahaja penis. Pomodri lahko v erekciji, sploh če ga nekaj časa premočno stiskamo na korenu. Tudi celotena glavica ni nujno enake barve, ampak se barve prelivajo ena v drugo. Nekateri imajo tudi kakšno popolnoma rdečo področje t.i. hemangiom. Pozorni moramo biti le na spremembe, ki jih prej ni bilo. Verjamem, da vsak fant oz. moški dobro pozna svojega korenjaka, zato ga je potrebno pač povprašati, če se nam zdi sprememba nenavadna oz. nas skrbi, da nekaj ni kot bi po naši predstavi moralo biti.
  Samo,
  rešitev za preozko kožico je cirkumcizija (obrezanje). Kožica mora namreč z lahkoto čez glavico, sicer se pod njo nabira smegma (sirček), ki je karcinogena (poveča možnost nastanka raka penisa). Obrezani moški imajo namreč bistveno manj raka penisa, pa tudi možnost okužbe s HIV je manjša kot pri neobrezanih. Kako je izdelal sistematski pregled? Morda pa je v otroških oz. najstniških letih kožico še spravil čez, med pregledom pa zagotovo ni imel erekcije, saj so pediatrinje oz. šolske zdravnice praviloma ženske. Potrebno bo zbrati pogum in obiskati urologa.
  lp
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 4. sharen  pravi:

  Zgleda da imam ravno te “papule”. Tako je že od vekomaj, me pa zanima če se da to kako odstranit.

 5. stardust  pravi:

  @sharen: po moje se z rezanjem kurca stran marsikaj doseze… vprasaj gospoda bobbita :)

 6. Samo  pravi:

  Hvala za odgovor. Sem ga privlekel na to stran. Pravi, da je jasno, da tako govorite, ker ste kirurg in radi režete! :D Obljubil je, da bo šel še pred poletjem.

 7. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Sharen,
  glede odstranitve teh papul se posvetujte z urologom ali dermatologom, morda bi se dale zamrzniti s tekočim dušikom, tako kot minimalni kondilomi.
  Samo,
  res sem kirurg, rad “režem”, ampak samo, če je nujno potrebno. Videl sem že kako izgleda karcinom penisa. Pri 45 letnem moškem se je skrival pod preozko kožico in po operaciji, ki je bila potrebna je od penisa ostalo bolj malo. V enem drugem primeru pa se je karcinom na penisu ponovil in bilo je potrebno odrezati še preostalo polovico, da je sploh lahko uriniral.
  lp

 8. sharen  pravi:

  @stardust: tole mislim da bom preskočil ;)
  @doc.dr.Boštjan Mlakar: Zamrzovanje s tekočim dušikom? Kako pa ti ga lahko polije točno na pravo mesto? Da ne zgreši pa zmrzne cela zadeva :D

 9. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  Sharen,
  s tem je potrebno izjemno previdno! Le vatirana palčka se pomoči v tekoči dušik in potem se z njo približno 10 sekund pritisne na mesto kjer je izrastek. Ne počnite tega sami doma!
  lp

 10. abi  pravi:

  Še dobro, da nima babica v skrinji tekočega dušika, hehe :)
  Sicer pa osebno ne bi tvegal samo zaradi estetike. Kaj pa zmrzne in odpade? ;)

 11. ro(c)k  pravi:

  Tale dva primera penisa sta pa res obupna. Pri meni bi bila izločena, čeprav morda neupravičeno. Sam penis pred fafom vedno prečekiram in prav tako ritko. :)

 12. aco  pravi:

  ali je normalno da med erekcijo penisa vsake toliko priteče prozorna tekocina
  lp

 13. glavca glavca  pravi:

  Aco, najverjetneje gre za precum, ki je povsem normalen in naraven pojav. :D O njem smo na Glavci že pisali: http://glavca.blog.siol.net/2008/08/05/precum-predizliv-ali-preejakulacija/
  Prepoznaš tvojo prozorno tekočino v prispevku?
  Seveda pa internetni odgovor nikoli ne more nadomestiti pregleda in posveta z zdravnikom.

  Iztok K

 14. rok  pravi:

  LEP POZDRAV
  najbolj podobno mojemu primeru je Papule (izrastki) na glavici penisa.zanima me kako pride do tega in če lahko jaz kako škodujem partnerici s tem…(ko sem bil še v zgodnih najstniških letih se mi je na kožica držala roba glavice, kasneje se je “odlimala” in od takrat sem opazil te bele majhne pikice) mogoče se vam zdi butasto to vprašanje, glede na to kok informaci je na netu…samo zmedlo me je, ker vsak drugače pove in nikjer ni dobro razloženo….nekateri prov psiherajo….zato me zanima, če mi znate razložiti preden me zagrabi panika.. :-) hvala

 15. rok  pravi:

  je mogoče možno, da ženska zaradi tega dobi beli tok ????

 16. rok  pravi:

  mene samo zanima če kdo odgovarja na te strani????

 17. rok  pravi:

  lp

 18. glavca glavca  pravi:

  @Rok: Na komentar bom opozoril doc.dr. Mlakarja in bo odgovoril. Iztok K

 19. doc.dr.Boštjan Mlakar  pravi:

  @Rok:
  Papule so normalna anatomska struktura, ima jih precej moških, so nenevarne in ne povzročajo belega toka pri ženskah. Sprememb ni potrebno odstranjevati, jih je pa možno (krioterapija, elektrokoagulacija, laser). Če niste sigurni, da imate res papule bo potrebno zbrati pogum in penis pokazati zdravniku.
  lp

 20. Marco  pravi:

  jaz sem imel ful papul in ful so bile dolge.Iz estetskih razlogov mi jih je dermatolog samoplačniško odtsranil z laserjem. Penis se mi je zdravil ene 3 tedne, mazal sem se z antibiotičnim mazilom. Sedaj papul ni več, niso se ponovile in moj penis je še lepši ;)

 21. mischek  pravi:

  dr. Mlakar!
  Zanima me, ali je možno dobiti vaš e-mail naslov?

 22. glavca glavca  pravi:

  @Mischek: Z dr. Mlakarjem smo domenjeni, da pošto zanj lahko pošljete kar na: e_svetovalnica@yahoo.com (s podčrtajem). Naslov mejla oz. zadeva naj bo kar: dr. Mlakar ali za dr. Mlakarja. Vaš mejl mu bomo posredovali. Zaupnost zagotovljena.

  Iztok K

 23. secret  pravi:

  Mene pa zanima kako se ter tysonove bunkice odstrani, se dandanes dobi kakšno mazilo ali ???

 24. doc. dr. Boštjan Mlakar  pravi:

  @Secret: to se z mazilom ne da odstraniti, pa tudi sicer dvomim, da bi se kdo lotil to odstranjevati z laserjem, prvič, ker je normalna anatomska struktura in zelo pogosto prisotna, drugič, ker jih je običajno preveč in tretjič, ker bi lahko ostale brazgotine.
  lp
  doc.dr.Boštjan Mlakar

 25. secret  pravi:

  aja oh sranje, k to je res grdo in deluje nehigiensko :( ( , vseeno bom obiskal osebnega zdravnika

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !