Čeprav na koncu sveta, poroka je vendarle bila!

Po vseh zapletih je leto 2009 v zadnjih vzdihljajih Latinski Ameriki vendarle prineslo prvo istospolno poroko. Alex Freyre in José Maria di Bello sta v predvčerajšnjim v Ushuaii na Ognjeni zemlji skočila v zakonski jarem.

[Freyre in di Bello sta na poroki okoli vratu nosila rdeča trakova, s katerima sta želela opozoriti na razširjenost virusa HIV. Oba sta HIV-pozitivna. Vir: EPA.]

Mladoporočenca, o katerih smo že pisali, sta po razsodbi sodišča v avtonomnem okrožju Buenos Aires slavje napovedala že za 1. december. Toda višje sodišče je manj nekaj ur pred poroko izdalo nalog o začasnem zadržanju sklepanja istospolnih zakonskih zvez v argentinski prestolnici. Primer je zdaj na argentinskem vrhovnem sodišču, katerega sodbo pričakujejo v letu 2010.

Freyre in di Bello sta zato odpotovala na skrajni jug države, na Ognjeno zemljo, kjer jima je tamkajšnja guvernerka Fabiana Rios s posebnim odlokom omogočila sklenitev zakonske zveze. Kot poroča BBC, naj bi guvernerka izkoristila luknjo v pravnem sistemu; čeprav civilni zakonik istospolne zakonske zveze prepoveduje, se argentinska ustava glede tega ne opredeljuje. Verska desnica, vključno z RKC, je poroko že označila za neveljavno.

Glede zakonskga stana Alexa Freyreja in Joséja Marie di Bella bo morda prišlo do še kakšnih (nepredvidljivih) sprememb. Zaenkrat pa je pomembno, da se je – če si sposodim besede Eduarda Sambrizze iz Zveze katoliških odvetnikov – »v Ushuaii zgodil šov«. In to dober šov.

Latinska Amerika je ob koncu leta pošteno pohitela na področju pravic spolnih manjšin. Skupščina avtonomnega okrožja Ciudada de Méxica je 21. decembra sprejela spolno nevtralni koncept zakonske zveze. Več o tem, kaj je na področju izenačitve isto- in raznospolnih parov po svetu prineslo leto 2009 in kaj obeta 2010, si lahko preberete TUKAJ.

Vira: BBC in Delo

Pripravil Domen

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Čeprav na koncu sveta, poroka je vendarle bila!”

  1. Blog Glavca: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO! » Navijamo za Argentino!  pravi:

    [...] Medtem se je v Argentini poročil že osmi istospolni par. Dovoljenje za poroko sta – tako kot ostalih sedem parov – dobila na podlagi razsodbe sodišča. Zakonske zveze nekaterih izmed parov so bile vmes razveljavljene in nato ponovno priznane. Podobno je bilo tudi z zakonom Alexa Freyreja in Joseja Marie di Bella (na fotografiji), o katerih smo že pisali. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !