Pravice spolnih manjšin pogoj za vstop v EU

Evropski parlament je prejšnji teden na plenarnem zasedanju obravnaval in sprejel poročila o napredku, ki so ga na poti v EU lani napravile Hrvaška, Makedonija in Turčija. Vsa tri poročila kandidatke pozivajo k zaščiti LGBTIQ.

Poročilo o napredku Hrvaške vključuje zaskrbljenost evroparlamenta zaradi de facto prepovedi lanske parade ponosa v Zagrebu. Poročilo o napredku Makedonije opozarja, da predlog zakona o prepovedi diskriminacije ne vključuje spolne usmerjenosti, zato je evroparlament makedonsko vlado pozval, da mora pripraviti zakon v skladu s standardi EU (več spodaj). Poročilo o napredku Turčije pa omenja pomanjkljivosti turškega kazenskega prava, ki dopušča sistematično nadlegovanje LGBTIQ in omejevanje njihove svobode.

O glavnih točkah poročil si lahko preberete v osrednjih medijih, npr. tukaj.
Vir: UK Gay News

ALBANIJA POKAZALA, KAKO JE TREBA
Albanski parlament je sprejel zakon o prepovedi diskriminacije. LGBTIQ-organizacija ILGA Europe je zakon označila za enega najbolj naprednih v Evropi, ker se ne nanaša le na zaposlovanje, ampak tudi na druga področja. Poleg tega je med osebnimi lastnostmi, na podlagi katerih zakon prepoveduje diskriminacijo, navedena tudi spolna identiteta, medtem ko večina tovrstnih zakonov v Evropi v zvezi s spolnimi manjšinami omenja le spolno usmerjenost.

Albanski LGBTIQ-aktivisti so zakon glasno pozdravili, hkrati pa so napovedali nadaljnja prizadevanja za izenačitev istospolnih zvez z raznospolnimi. Premier Sali Berisha je avgusta lani dejal, da bo vlada parlamentu predlagala protidiskriminacijski zakon, ki bi v Albaniji uvedel tudi istospolne zakonske zveze, a sprejeti zakon tega vprašanja ne zadeva.

Homoseksualnost je bila v Albaniji zločin do leta 1995, zagrožena kazen pa je bila deset let zapora. Več kot desetletje pozneje mednarodne organizacije še vedno poročajo o odrinjenosti LGBTIQ na rob družbe in diskriminaciji, tudi s strani policije.
Vira: Balkan Insight in ILGA Europe

MAKEDONIJA SE NI ZGLEDOVALA PO SVOJI SOSEDI
Zadnji predlog protidiskriminacijskega zakona, ki ga je predlagala makedonska vlada, namreč eksplicitno ne prepoveduje diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, kot je to bilo v prvotnem osnutku predloga.

Spiro Ristovski z ministrstva za socialne zadeve je zatrdil, da bo zakon spolne manjšine vseeno ščitil. Po njegovih besedah je splona usmerjenost v predlogu zakona zajeta pod »drugimi osebnimi okoliščinami«.

Makedonski LGBTIQ-aktivisti vladi očitajo, da je s spremembo podlegla nacionalističnim in konzervativnim skupinam. Te so prvotnemu osnutku nasprotovale, češ da eksplicitna omemba spolne usmerjenosti istospolnim parom odpira vrata do zakonske zveze in posvojitve otrok.

Evropska komisija je sicer že v lanskem poročilu o napredku države pri pristopanju k Uniji ugotovila, da niti makedonska ustava niti noben zakon v državi ne omenjata spolne usmerjenosti kot osebne okoliščine, na podlagi katere je diskriminacija prepovedana. Direktiva Evropskega sveta iz leta 2000 pa določa, da morajo države članice svoje zakonodaje urediti tako, da eksplicitno prepovedujejo diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti pri zaposlovanju.
Vira: ILGA Europe in LGBT-ep.eu

CATHERINE ASHTON: GLOBALNA PRIDOBITEV LGBTIQ-GIBANJA
Visoka zunanja predstavnica Evropske unije, ki je včeraj obiskala Slovenijo, je leta 2006 od britanske LGBTIQ-organizacije Stonewall prejela naziv britanske političarke leta. Naziv je prejela zaradi svojega prispevka na področju kriminalizacije diskriminiranja spolnih manjšin pri dostopu do blaga in storitev, ko je bila na mestu podsekretarke britanskega ministrstva za ustavne zadeve.

Preden je postala visoka zunanja predstavnica Unije je bila med drugim tudi predsednica zgornjega doma britanskega parlamenta. Skozi ta dom je spravila precej zakonov, pomembnih za pravice LGBTIQ, so še zapisali na Pink News.

»Glede pravic LGBT imam vtis, da bo Catherine Ashton hotela prisluhniti ljudem in organizacijam v državah, ki jih bo obiskala,« je dejala avstrijska evroposlanka Ulrike Lunacek. »Naj si bo to v tihi diplomaciji ali javno, ona je vedno pripravljena govoriti o tem,« je bila še navdušena članica medskupine za pravice LGBTIQ, ki je namestitev Ashtonove označila za globalno pridobitev za LGBTIQ-gibanje.

Pripravil Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !