Kaj je močnejše – ljubezen ali bolezen 2

Prišel je dan, ko sva odšla na testiranje… Odločila sva se, da greva anonimno. Prišla sva do sprejemne pisarne, povedala, da sva prišla na anonimno testiranje za HIV, prijazna gospa pa nama je dala »napotnico za odvzem krvi« ter vprašalnik in naju skupaj s papirji napotila k zdravnici na pogovor. Nato sva testiranje plačala, odvzeli so nama kri ter povedali da so rezultati naslednji dan po 14. uri. Čakanja na naslednji dan ne morem opisati, bili so mešani občutki… mislim, da so bile te ure čakanja za naju oba zelo stresne…

Končno je prišel naslednji dan, prišla sva na dogovorjeno mesto, vendar rezultatov testiranja NI BILO. Takoj sem pomislil, da nekaj ni OK. Gospa, ki izroča izvide, je klicala v laboratorij, od tam pa so ji povedali, da morava oba do zdravnice. Začel sem se tresti, narasel mi je pritisk in skoraj sem izgubil zavest, saj sem vedel da sva pozitivna, kajti zdravnica je rekla, da se ponovno vidimo v primeru da bi bila pozitivna.

Zdravnica naju je že čakala, odšli smo v njeno ordinacijo in povedala je, da rezultati testiranja niso v redu, da morajo testiranje še enkrat ponoviti. Odšla sva na ponovni odvzem krvi, počakala pol ure, v tem času pa so vzorec krvi še enkrat pregledali. Zdravnica je čez dobre pol ure prišla po naju, naju ponovno povabila v pisarno in povedala da je ponovni odvzem potrdil prejšnjega – »OBA STA HIV POZITIVNA« so bile njene besede, jaz pa od šoka nisem mogel priti do besede. Solze so mi začele teči, vendar prepozno… Zdravnica naju je tolažila z besedami, ki jih ne bom nikoli pozabil; dejala je: »Kar je je, s tem se bo potrebno čimpreje sprijazniti in živeti naprej, konec koncev bosta doživela normalno starost s pomočjo terapije, katero bosta imela doživljenjsko, le slog življenja bo potrebno malo spremeniti.«

Naslednji dan sva imela dogovorjeni termin na infekcijski kliniki pri infektologu, kjer so nama po dolgem pogovoru naredili kup preiskav. Zanimalo me je, kdo je koga okužil, saj sem se jaz lani testiral in sem bil še negativen. Po neki preiskavi, katera določi količino virusa v krvi, smo prišli do spoznanja, da me je okužil partner, on pa seveda sploh ni vedel da je HIV pozitiven. Ker je bil poročen, je moral povedati ženi, saj bi lahko bila tudi ona okužena. Zbral je pogum in ji povedal, odšla je na testiranje in hvala Bogu – bila je negativna!

Po enem tednu sva se ponovno zglasila na infekcijski kliniki, kjer so nama uvedli terapijo s protiretrovirusnimi zdravili. Sedaj imava redne kontrole, kjer spremljajo potek zdravljenja.

Žal življenje včasih tako daleč pripelje, da moraš dobiti neko bolezen, da se šele potem zavedaš, kaj je zdravje in da veš, kako pomembna je varna spolnost, vendar je za naju to prepozno – s tem bova živela do konca življenja…

Sheik

 • Share/Bookmark
 

26 odgovorov na “Kaj je močnejše – ljubezen ali bolezen 2”

 1. glavca glavca  pravi:

  Začetek zgodbe je bil na Glavci objavljen pred tednom dni:

  http://glavca.blog.siol.net/2010/03/19/kaj-je-mocnejse-ljubezen-ali-bolezen/

  Hvala ti Sheik in upam, da boš zgodbo tu na Glavci še nadaljeval.

  Iztok K

 2. onlyme  pravi:

  ok so it’s like it suppose 2 be

 3. Nina  pravi:

  Zelim vama vse dobro. Uzivajta lepo pomlad in sonce.

 4. jaka  pravi:

  Hvala ti, da svojo zgodbo deliš z nami. Koliko časa je minilo od takrat? Ali vidva sedaj živita skupaj?

 5. podjetja  pravi:

  To pa je kriza ja, ampak le sprijaznita se z njo. Prej bi blo teba mislit.

 6. Axis  pravi:

  Tudi sam sem bil nekoč na hiv testu, pa ne zaradi spolnosti ali, bognedaj, zaradi kakšnega injiciranja prepovedanih dog, pač pa nekaj četrtega! Čudi me to, da so bili rezultati takoj, sam sem namreč čakal mesec in pol. Sicer nisem bil rizičen, pa vseeno ni prav lepo, da te pustijo nekoliko na trnih.
  Sicer pa, naj vama bo v tolažbo, da vsak dan izumljajo nove stvari, prav tako nova zdravila.

 7. lube  pravi:

  Awww… sranje to.
  Upam da čimprej prideš k sebi.

  lp

 8. Sheik  pravi:

  Glavca – seveda bo še kako nadaljevanje… :)

  Drugače pa hvala vsem za vzpodbudne besede. Glavni šok je za nama. Sedaj se je začelo novo poglavje v najinem skupnem življenju, prihajajo lepi, sončni dnevi, v katerih bova vsakič uživala kot da je zadnji.

 9. glavca glavca  pravi:

  @Axis: Tak postopek testiranja, kot ga je opisal Sheik, se je najverjetneje, kot so meni znani ti postopki, zgodil na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani ali pa na katerem izmed Zavodov za zdravstveno varstvo po Sloveniji. Lahko pa se seveda motim.
  @Sheik: :D

  Iztok K

 10. Sheik  pravi:

  Glavca – tako je – testiranje je bilo izvedeno na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani, vendar v primeru da že prvi odvzem krvi pokaže pozitiven rezultat, vedno vzamejo ponovni odvzem in testirajo z drugim testom, čakanje pa naj nebi bilo prav dolgo, kajti verjemite meni – ni prijetno čakati že pol ure na potrditveni test, kaj šele več ;)

 11. igo  pravi:

  In tipček ti je rekel, da si njegov prvi …
  heh …
  Naj malo kontaktira svoje “znance” in “znanke” iz časov, ko še ni varal svoje žene s teboj.
  LP,
  Igor

 12. Axis  pravi:

  Bil sem na infekcijski kliniki z napotnico.

 13. lube  pravi:

  Kaka je pa sploh razlika med anonimnim in neanonimnim testiranjem?

 14. glavca glavca  pravi:

  @Lube: Anonimno testiranje je testiranje na šifro (ne potrebuješ zdravstvene kartice ali katerega koli drugega dokumenta, ni ti potrebno povedati imena in priimka). Anonimno testiranje je mogoče na Infekcijski kliniki v Ljubljani (zastonj) in v KC Maribor (zastonj) in povsod tam, kjer je testiranje samoplačniško. Zaupno oz. neanonimno brez napotnice je možno na Infekcijski v Ljubljani, z napotnico pa v vsaki zdravstveni ustanovi kjer je možen odvzem krvi. Pri neanonimnem testiranju poveš svoje ime in priimek. To pomeni, da tudi izvid nosi tvoje ime in priimek.

  Mesta testiranja:
  http://glavca.blog.siol.net/2008/11/08/ne-premisljuj-testiraj-se-slovenija/

  Iztok K

 15. lube  pravi:

  Kdo pa vidi te izvide oz. ima dostop do njih?
  Brez napotnice pomeni plačljivo? Za napotnico moraš pa k zdravniku s sumom za SPB najbrž?

  Se opravičujem za toliko vprašanj :D

 16. glavca glavca  pravi:

  @Lube: Vprašanja so super! :D

  Ne, ne… zaupno brez napotnice na Infekcijski v Lj je prav tako zastonj. V večini drugih ustanovah pa zaupnega brez napotnice ni oz. je to anonimno samoplačniško. Ja, po napotnico moraš k svojemu zdravniku in mu poveš željo oz. situacijo.

  Koliko ljudi vidi izvide? Jaz mislim, da kar nekaj. Vendar vsem te izvidi predstavljajo vsakodnevno službo. Ne predstavljam si, da bi kdo v tej verigi (razen zdravnika) poimensko pregledoval in listal po mapicah. Obstajajo seveda tudi pravila kako in kaj se sme oz. ne sme. Hočem reči, da jaz verjamem, da se z izvidi ravna skrbno in profesionalno. Vsekakor si, dokler so izvidi v redu, bolj ali manj le ena mapica izmed mnogih.

  Te še kaj zanima? :D

  Iztok K

 17. lube  pravi:

  Ja, če po napotnico za testiranje lahko greš kar tako, ali moraš res imet nek sum oz. kot si omenil situacijo.

  Hvala! :)

 18. Sheik  pravi:

  Anonimno se lahko testiraš tudi na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani, zraven porodnišnice in sicer od pon. do petka med 8. in 14. uro, plačaš 17 EUR in naslednji dan po 14. uri izveš rezultate. Moram reči da so ZELO prijazni in profesionalni! Lahko pa greš seveda do svojega osebnega zdravnika, da ti da napotnico in greš ravno tako na ta omenjeni zavod – tukaj dobiš najhitreje rezultate…

 19. aleks  pravi:

  ne nepričakovano (po prvem delu), a vendar… pri resničnih zgodbah si želim srečne preobrate. za nazaj je lahko pametovat… torej, drž’ta se!
  :)

 20. Aleš  pravi:

  Ojla, to me je šokiralo, v glavnem vedita da morata gledati pozitivno naprej, Pač je treba paziti vse!! ker ta bolezen sploh ne vidimo, ko pride pride….

 21. 3605  pravi:

  Tud jst sem po prvem delu predvideval da so bili rezultati testiranja negativni in me je malo šokiralo, pa vaju ne poznam, ampak ne glede na vse vama želim predvsem zdravja in pa medsebojnega spoštovanja, kajti tega potrebujeta največ. Pomagajta si, rada se imejta in kar pozitivno naprej, novim zmagam naproti! Konec koncev nista edina v vsem tem ;)

 22. Grablje  pravi:

  Se je njegov ljubimec ločil? Kako je to pojasnil svoji ženi?

  Se izogiba vsakšnim krvavitvam drugih ljudi, tudi otrok? Ali vedno panično trzne ob tem, ali ima kje sam odprto rano?

 23. Sheik  pravi:

  Aleks, Aleš, 3605 – hvala za iskrene želje, enako tudi mi2 želiva vam… :)

  Grablje – kaj misliš s tem vprašanjem če se je njegov ljubimec ločil? Kar se tiče žene ji je povedal da je pač bsx (po njegovem, zame ni bil nikoli bsx ampak gej) in da je HIV+, reakcijo pa si lahko samo predstavljaš. Kar se tiče raznih ureznin ipd. pa itak ni nevarnosti če tudi druga oseba nima podobne rane…drugače pa vsekakor; varnost je na prvem mestu!

 24. Martina  pravi:

  Glede testiranja – sicer sva oba s fantom strejt in nisva imela pred/med nobenih rizičnih odnosov – pa sva se vseeno šla anonimno testirat, izvide sva dobila še isti dan, ker sva zdravnico tako prosila. Edini podatki, ki sva jih “delila” so bili glede spolnosti in možnega uživanja drog. To je to. :D

  Sheik, saj veš, to je zgolj nov, malce drugačen začetek. Izkoristi pa svojo izkušnjo, tako da boš pomagal drugim. Vse lepo ti želim! :D

 25. Sheik  pravi:

  Hvala Martina tudi tebi in pa seveda vse dobro ti želim ;)

 26. lube  pravi:

  Jaz sem se pa danes šel informirat kako je s tersiranjem v kopru in baje da se to ne izvaja. :/
  Edina opcija je Izola ali ljubljana.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !