Mononukleoza; bolezen poljubljanja

Infekcijska mononukleoza je virusna okužba, ki jo povzroča virus Epstein-Barr, iz družine herpesvirusov. Virus se prenaša pretežno s slino, od tod je bolezen dobila tudi ime, bolezen poljubljanja (»kissing disease«). Pri otrocih poteka okužba ponavadi brez simptomov, pri mladostnikih in mladih odraslih pa se v veliki večni primerov pokaže z bolezenskimi znaki.  

[Foto: CorbinFisher]

Po vstopu virusa v telo lahko preteče več mesecev, preden se začnejo simptomi. Najprej se okužba kaže predvsem z utrujenostjo, vročino, glavobolom in bolečinami v mišicah. Pri večini se ekstremna utrujenost pojavi še pred začetkom vseh prej naštetih simptomov. Bolniki so zelo zaspani, lahko spijo od 12 do 16 ur na dan. Po nekaj dneh se pojavita še vnetje žrela (virusna angina) z belkasto-sivkastimi oblogami na nebnicah in močno bolečino ter povečanje vratnih bezgavk. Pridruženi so lahko še izguba apetita, slabost, bolečine v sklepih in rdeč izpuščaj, predvsem na prsnem košu, včasih tudi z majhnimi rdečimi pikicami v ustih. Povečani so lahko tudi jetra in vranica.  

Diagnozo infekcijske mononukleoze bo postavil zdravnik na podlagi predhodnega pogovora, pregleda in pa izvida krvne slike, kjer se bo pokazalo povečano število belih krvničk, posebnih oblik. Virus namreč napada bele krvničke in prav to je razlog pojava opisanih simptomov.  

Ciljanega zdravljenja za infekcijsko mononukleozo ni. Najpomembnejši ukrep pri okužbi je počitek. Lekadol lahko pomaga pri znižanju vročine in pri bolečinah v žrelu. Grgranje tople slane vode (fiziološke raztopine) zmanjša oteklino v žrelu. Priporočeno je, da v času okužbe pijemo veliko tekočine, izogibamo pa se alkohola, saj virus lahko napada tudi jetra, ki so lahko povečana in se ob pitju alkohola lahko še  dodatno poškodujejo. Priporočeno je tudi izogibanje fizični aktivnosti vsaj en mesec med in po okužbi. V primeru, da se stanje v nekaj tednih ne izboljša, je potreben nujen ponovni obisk pri zdravniku, saj so možne različne komplikacije v poteku same okužbe: bakterijske superinfekcije, prekomerno otekanje nebnic in zapora dihalnih poti ali pa ruptura vranice in posledična krvavitev, ki je predstavlja urgentno medicinsko stanje. Vrnitev k vsakdanjim aktivnostim je zato po znižanju telesne temperature postopna in zmerna.  

Vročina, bolečine v žrelu in utrujenost ponavadi trajajo en do dva tedna. V tem času je bolnik izredno kužen in izloča velike količine virusa v slini. Včasih izločanje virusa traja še več tednov ali mesecev po izzvenetju simptomov, a se po padcu telesne temperature kužnost močno zmanjša. Pomembno se je zavedati, da virus ostane v telesu do konca življenja, bolezen pa se ponovi zlo redko.   

V preventivi je v času visoke kužnosti potrebno izogibanje slini okuženega, tudi izogibanje deljenja hrane, jedilnega pribora ali kozarcev.  

Mio

(Prispevek je bil na Glavci prvič objavljen 25.2.2009. Iztok K)

 • Share/Bookmark
 

32 odgovorov na “Mononukleoza; bolezen poljubljanja”

 1. Rado  pravi:

  Mononukleoza je bolezen “prvega” poljuba.

  Najpogosteje zanjo zbolijo najstniki, ki šele začenjajo s prvimi tovrstnimi stiki. Ob čemer mora biti prisoten padec imunosti. Npr. zaradi kakšne druge bolezni, ali morebiti zaradi izčrpljujočih športnih treningov . . .

 2. Nevenka  pravi:

  Nasploh so virusi herpesov taki, da se jih ne znebiš.
  Že navadni simplex je huda nadloga. Monukleoza izgleda huda reč. Jo človek lahko preboli, ne da bi vedel?
  Kako se pa ve, do kdaj je kdo kužen, če virus za vedno ostane v organizmu, čeprav se kužnost po padcu temperature zmanjša? Ljudje se pač poljubljajo…

 3. Mio  pravi:

  @Nevenka: Seveda, tudi pri tej bolezni je možno, da mine asimptomatsko. Kužnost samo je težko določit in ponavadi ni problemov, če se človek po padcu temperature in izginotju ostalih simptomov začne poljubljat, še posebej če je partner zdrav. Glede na to, da se virus lahko izloča tudi do leto dni po izginotju simptomov, v razlinih količinah, je zelo težko reči, kdaj je nadaljnje poljubljanje zares varno.

  @Rado: Kaj točno si mislil z boleznijo ‘prvega’ poljuba? Lani je kar nekaj kolegov študentov zbolelo za to boleznijo, pa niso v začetku vzpostavljanja tovrstnih stikov med človekoma. Je pa res, da po preboleni bolezni navadno tudi v stiku z okuženim človekom le redko pride do ponovnega zagona.

 4. jaka  pravi:

  Antibiotiki so potem povsem neučinkoviti in nepotrebni pri tej mononukleozi?

 5. Mio  pravi:

  @jaka: Ker gre za virus, antibiotiki ne bdo pomagali. Včasih se lahko zgodi, da se zaradi zmanjšane imusnoti zgodi tudi okužba z bakterijami, ni nujno da dihal, čeprav je ta res najpogostejša. Takrat pa so antibioiki učinkoviti in nujno potrebni.

 6. stardust  pravi:

  @rado: napisal si “ali morebiti zaradi izčrpljujočih športnih treningov . . .”

  a temu se zdaj tako rece? :)

 7. Samo  pravi:

  Zakaj te tako izčrpa? A bolj kot gripa?

 8. AndyBaby AndyBaby  pravi:

  prebolela mononuklozo. pol leta nisem bila za nikamor. ne da se opisati kako zelo utrjen si takrat. če bi lahko spal 24 ur, bi. gripa ni nič v primerjavi s tem.

  Zanima pa me, kakšni so še drugi možnosti okužbe, kot slina. Ker jaz sem bila v tistih časih še jako pridno dekle, ki ga ni “sralo” okoli :)
  Aja, pa v moji “soseski” 3 hiš smo za mononukleozo zboleli kar 3 mladostniki… Pa nismo imeli nobenih stikov. Takih ali drugačnih

 9. Mio  pravi:

  @Samo: Težko je odgovoriti, kaj je neposredni vzrok za tolikšno izčrpanost, najverjetneje pa gre za posledico povišane telesne temperature. Ko ima človek povišano telesno temperaturo so namreč vsi procesi v telesu, predvsem presnovni, pospešeni in posledično je poraba energije večja, med spanjem pa se zmanjša.

  @AndyBaby: Poleg okužbe s slino obstaja tudi možnost kapljičnega prenosa po zraku, kar je sicer redko, ali pa kot je zgoraj omenjeno, ni nujno da pridemo v stik s slino direktno, pač pa preko uporabe istih kozarcev, jedilnega pribora itd. Možno pa je tudi, da jo dobimo od staršev, ki izločajo virus, in sicer tudi preko poljuba, da se razumemo, tu ne govorimo o francoskem poljubu, pač pa o prenosu virusa z rokami na ustnožrelno sluznico po navadnem poljubu na lička na primer.

 10. Rado Rado  pravi:

  AndyBaby,
  morda ste se igrali zdravnike?

 11. Puccica  pravi:

  Mene pa zanima kolikšna je možnost, da se oseba, ki se poljublja z okuženo osebo tudi sama okuži in po kolikšnem času naj bi se simptomi pokazali? Hvala

 12. Puccica  pravi:

  Ali se ta virus prenaša samo s slino ali se lahko tudi s spolnimi odnosi?

 13. Mio  pravi:

  @Puccica: Simptomi naj bi se pokazali po 30 do 50 dneh od okužbe, verjtnost za okužbo ob poljubu pa ni točno določena. Virus se prenaša samo s slino, lahko pa tudi s transfuzijo krvi. Prenosa preko spolnih tekočin niso opisali.

 14. AndyBaby AndyBaby  pravi:

  ne, rado, nismo se igrali zdravnikov :P

 15. toni  pravi:

  lep pozdrav. sam sn star 33let, pa me že zdele muči ta virus 2.5 mesca. bog ve, kje sem ga dobil. boli me pa tako vse, da je včas za znoret, dobesedno, pa mam prag bolečine zlo visok. spremlja me pa skoz vročina, 37.5 približno. probam počasi normalen zaživet, pa mi nikakor ne rata. to je tko zaeban, ko ne morš nč, ampak res nč.

 16. Natalija  pravi:

  Mene pa zanima, če je kakšen zeliščni čaj morda priporočljiv za blažitev skurjenega grla.
  Pa a kajenje trave recimo vpliva kaj na čas okrevanja? Sama se namreč mučim z mononukleozo slaba dva tedna in je za popizdit. Včasih si zato privoščim kakšen dimček, da čas počasnej teče in bolj počasi boli :D Zaspim pa takoj :)

 17. Mio  pravi:

  Ojla!

  Takole je, kar se čaja tiče, vneto žrelo pomirita kamilica ali pa žajbelj. Je pa res, da je to le bolj kratkotrajnega karakterja in da tudi efekt ne bo ravno močan. Kar pa se trave tiče, je tako, da če bi se držali kodeksov in doktrine, bi bilo vsekakor treba odgovoriti NE! Vendar je farmakološko znano, da trava lahko blaži bolečino in tudi pomirja…

  Mio

 18. Maruša  pravi:

  Živjo! Trenutno tudi jaz preživljam to od hudiča poslano bolezen (bodi prekleta!!) ampak moram reči da mi res ni tako težko, kajti imam samo izredno povečane bezgavke in boleče grlo, ki se pa tudi že izbolšuje. Razen utrujenosti nimam večjih težav. A kdo ve, če to pomeni da sem manj kužna?? Po nekaterih spletnih straneh piše da se od takrat, ko zboliš ne smeš poljubljati itd. še osemnajst mesecev… Zares upam da to ni res!!
  No sotrpini, upam da se boste kmalu počutili bolje!
  LP, Maruša

 19. Teja  pravi:

  Lep pozdrav¸! MOJ SIN NIK IMA VIRUSNO MONONUKLEOZO PA JE STAR KOMAJ 7 LET, KAKŠNA JE VERJETNOST DA SE OKUŽITA BRETEC, SESTRICA OZIROMA MIDVA Z MOŽEM.
  LP, TEJA

 20. Mio  pravi:

  Pozdravljeni!

  Vaš sin je najverjetneje dobil virus od vas ali pa očeta, saj gre za prenos s slino, ki ne zahteva nujno ‘francoskega’ poljubljanja, pač pa lahko do okužbe pride tudi pri manj neposrednem kontaktu s slino. Tako predvidevam, da sta z možem verjetno že prekužena in je možnost za reaktivacijo majhna. Enako velja za druga otroka, saj je pri otrocih izražanje bolezni zelo redko, verjetno gre pri vašem sinu za nesrečen splet naključij in upada delovanja imunskega sistema, ki je sprožil simptomatiko te bolezni.
  Upam, da sem vam uspel odgovoriti.
  Mio

 21. elly  pravi:

  Lep pozdrav! jaz imam trenutno mononukelozo. simptomi kot so povišanje temperature (imela sem jo le 3 dni: 37,5C), povečanje bezgavk in povečanje žlez so mi že izginili. trenutno je minilo že 15 dni odkar imam ta virus. zanima me če je možnost, da partner pri poljubljanju ne dobi tega virusa? ali pa ga v vaskem primeru dobi?

 22. Mio  pravi:

  @ elly: Fant je prav gotovo prišel v stik z virusom, če sta se poljubljala ali pa drugače, preko uporabe istega jedilnega pribora, kozarcev itd. Zelo zelo malo je verjetno, da virusa pri poljubljanju nebi dobil, še posebej ker ste/si v fazi, ko je izločanje virusa še precej veliko. Prenos virusa pa nikakor ne pomeni, da bo za boleznijo tudi on zbolel, to je odvisno od več dejavnikov, predvsem stanja imunskega sistema in drugih morebitnih bolezni.

  Mio

 23. lala  pravi:

  nekaj me še zanima…kakšna je stopnja izločanja virusa po skoraj 1 mesecu odkar ni več znakov bolezni? je še vedno velika?

 24. Mio  pravi:

  @ lala: Po tolikšnem času se je izločanje visrusa zagotovo zmanjšalo, ni pa mogoče zagotoviti ali se je tudi ustavilo. Včasih lahko namreč izločanje zmerne ali pa zelo majhne količine virusa traja tudi nekaj mesecev po izzvenetju okužbe.

 25. eFii  pravi:

  ja sem isto doživljala..
  bolelo ko nevem kaj..:( ni prijetno sploh…

 26. janez  pravi:

  Zivjo!

  Mononukleozo sem prebolel poleti. 14 dni vnetega grla, brez posebnih tezav. Tezave so sledile kasneje, ko sem dobival kronične angine zaradi zmanjšane odpornosti, tako da sem na koncu pristal na operaciji tonsilov.

  Januar, februar je bilo vse ok. Sedaj imam pa že več kot mesec 37.2 vročine in lahko utrujenost brez drugih bolezenskih znakov. Zdravnica nima pojma kaj bi lahko bilo, tudi jetra so ok, bezgavke niso zatečene itd.

  Ali je to lahko ponovitev mono?

 27. janez  pravi:

  aja … pa sploh mi ni jasno, da se toooliko govori o raznoraznih boleznih, o mononukleozi pa niti zdravniki niso podučeni!

 28. Čimo  pravi:

  uf jaz sem jo tudi prebolel….grda stvar. Polet tega sem pa zaradi mononukleoze dobil še superinfekcijo (impetigo), kar je bilo veliko hujše kot pa mononukleoza.

 29. vyagrah vyagrah  pravi:

  to sem pa mel lani ravno za božično-novoletne praznike. Samo injekcija mi je pomagala in nič drugega. Število jetrnih encimov je bilo pa tudi nad dovoljeno mejo. Upam, da tega ne bo nobeden imel, ker je zelo grda stvar. Sem pa shujšal za več kot 5kg v parih dneh, ker nisem mogel jest ničesar.

 30. katka  pravi:

  Živjo,

  mene pa zanima, če obstaja kakšen test za mononukleozo. Namreč moja punco jo preboleva zdaj. in jaz je nisem imela in me zanima, če je možno da naredim test in se tudi sama prepričam, da je nimam. je možno, da sem jo prebolela brez kakšnik simptomov?
  hvala

 31. glavca glavca  pravi:

  @Katka: Na tvoje vprašanje sem opozoril naše zdravnike, ki ti bodo kmalu odgovorili. Iztok K

 32. Čimo  pravi:

  Katka, mononukleozo se dokaže s krvnim testom, kjer se išče protitelesa na virus. Tega ti naredijo na infekcijski kliniki.

  Na okužbo se lahko sklepa tudi iz krvne slike (povišano število levkocitov in prisotnost reaktivnih in atipičnih levkociov) ki jo naredi osebni zdravnik ob skoraj vsakem pregledu.

  Infekcijsko mononukleozo je možno preboleti brez simptomov, če se oseba z virusom okuži v otroštvu. Odrasli, ki se okužijo prebolevajo bolezen različno, redki brez simptomov, večina z opisanimi simptomi, včasih je pa potrebna tudi hospitalizacija.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !