Homoposvojitve še na Danskem in v Braziliji

Na Danskem to velja za istospolne pare, ki so registrirali svoje partnerstvo. Neheteroseksualci so sicer že prej lahko posvojili otroka kot samska oseba, prav tako pa so lahko posvojili tudi biološkega otroka svojega partnerja. Z zdajšnjo spremembo imajo registrirani pari na Danskem praktično vse pravice kot zakonci, le da se njihova skupnost imenuje drugače.

Državam, v katerih lahko istospolni pari posvojijo otroka, pa se je pridružila tudi Brazilija. Vrhovno sodišče je namreč v razsodbi nekega konkretnega primera zapisalo, da spol, spolna usmerjenost ali zakonski status posvojitelja niso pomembni. S tem je na najbolj sistemski način do zdaj blagoslovilo posvojitve, ki jih neheteroseksualci in istospolni pari opravljajo že dlje časa. Neheteroseksualec je v Braziliji otroka prvič posvojil leta 1996, istospolni par pa leta 2005. Do danes so istospolni pari otroke posvojili že v vseh petih regijah v državi.

Poleg v Braziliji imajo istospolni in raznospolni pari enako možnost posvojiti otroka še v: Urugvaju, Španiji, Andori, na Nizozemskem, v Belgiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Švedskem, Norveškem, Islandiji, v Južni Afriki, v vseh kandskih provincah, razen v Alberti in Nunavutu, Mexico Cityju ter v enajstih ameriških in dveh avstralskih zveznih državah. Bo v tem klubu kmalu tudi Slovenija?

Vira: Foto 1, Foto 2 in Politiken

LITVA SE POŽVIŽGA NA EU: PARADE V SOBOTO NE BO?
Upravno sodišče je včeraj začasno razveljavilo dovoljenje za baltsko parado, medtem pa so v Vilno že prispeli številni evropski ministri in parlamentarci, diplomati, predstavniki mednarodnih organizacij ter borci za človekove pravice. Nekateri od njih so bili povabljeni, da sodelujejo na številni konferencah, teden parade pa spremljajo tudi filmski festival in druge kulturne prireditve.

Zahtevo za razveljavitev dovoljenja je v ponedeljek vložil namestnik vrhovnega tožilca. Ta je zatrdil, da je bil razlog za tako potezo le eden: država udeležencem ne more zagotoviti varnosti. Izrazil je zavedanje, da bo Litva zaradi tega morda izpadla kot homofobična izjava, vendar naj bi po informacijah operacijskih služb desničarski skrajneži pripravljali velike protiproteste.

Litva je kot članica Sveta Evrope in podpisnica Evropske konvencije o človekovih pravicah svojim državljanom dolžna zagotoviti varnost na shodih. Marca je sprejela tudi priporočilo Sveta Evrope, ki v boju proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete predlaga zagotovitev svobode zbiranja. Oči ima v Litvo uprte tudi Evropska unija. Evropski parlament je ravno prejšnji teden opravil zaslišanje litvanskih predstavnikov glede baltske parade ponosa.
Viri: Balticpride.eu, ILGA-Europe, UK Gay News

MOLDAVIJA: TUDI OB DNESTRU BREZ PARADE
Biti bi morala 2. maja v Kišinjevu, vendar je sodišče nekaj dni prej ugodilo zahtevi župana, da se parada na glavnem trgu zaradi kršenja javnega reda in morale prepove. Mesto je nato organizatorjem ponudilo dovoljenje za shod v parku, ki precej oddaljen od središča mesta, na kar pa ti niso pristali.

Moldavska sodišča spolnim manjšinam odrekajo pravico do zbiranja vse od leta 2005. Ta praksa se ne preneha niti po tem, ko je vrhovno sodišče leta 2007 razsodilo, da je bila prepoved shoda leta 2006 neustavna.

Evropska medskupina za pravice LGBT in Amnesty International je Moldavijo pozvala, naj kot članica Sveta Evrope spoštuje pravico do zbiranja.
Vir: EP Integroup on LGBT Rights

KITAJSKA SLEDILA ZDA
S tem, da je odpravila prepoved vstopa v državo za okužene v virusom HIV. Prepoved je veljala od leta 1989, v tem času pa so jo prekinili za obdobje olimpijskih iger pred dvema letoma. Od večjih držav tovrstno politiko ohranja le še Rusija.

Ameriška zunanja ministrica Hilary Clinton je izrazila zadovoljstvo, da diskriminatornost prepovedi vstopa za okužene z virusom HIV postaja mednarodni konsenz. Potezo Kitajske je pozdravila tudi predsednica Svetovne zdravstvene organizacije, Margaret Chan.
Vira: Pink News 1 in Pink News 2

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

19 odgovorov na “Homoposvojitve še na Danskem in v Braziliji”

 1. NordStar  pravi:

  Nič nimam proti istospolno usmerjenim, saj so to reveži, s katerimi se je “narava poigrala”. Žal se narava poigra v določeni meri pri ljudeh tudi drugače. Skupni imenovalec je, da taki ljudje drastično odstopajo od povprečja.
  Ne razumem pa, zakaj GAY PARADE? Menim, da so to manifestacije, ki udeležencem prej škodijo, kot koristijo. Energijo bi usmerili raje v koristne družbene dejavnosti in s tem povedali bistveno več.

 2. Domen  pravi:

  Nordstar, če sodim po sebi, bi rekel, da je bila narava zelo ustvarjalna. Ti zase meniš, da si narejen s pekovskim modelom? In ob misli na to občutiš še posebno zadovoljstvo?

  Jah, se pa strinjam, da se narava res igra na najrazličnejše načine. Npr. da eni odstopajo od povprečja po IQ-ju. Bodisi, da ga imajo 150, bodisi 60.

  Zato nikar ne skrbi, če ne razumeš, zakaj GAY PARADE. Prav ničesar ti ni treba razumeti. Če udeležencem škodijo, naj pač jim. Saj sami nosijo odgovornost za to, verdad? Vse, kar se v demokraciji od tebe pričakuje in zahteva, je, da spoštuješ pravico ljudi do svobodnega zbiranja.

  Sicer pa niti ne vem, katere naj bi bile družbeno koristne dejavnosti? Morda tiste, ki služijo onim, s katerimi se narava ni “poigrala”? Kaj pa če imajo ti reveži toliko energije, da lahko ob družbeno koristnih dejavnostih mimogrede organizirajo še en shod, a?

 3. NordStar  pravi:

  Debatira se lahko v nedogled, jaz sem svoje povedal. Lahko še dodam, da vsako pretiravanje škodi in da je srednja pot najboljša. In seveda, vse je relativno.

 4. Mati Narava  pravi:

  “vsi moški so homoseksualni, le da vsi niso srečali svojega pravega moškega” (1. zakon)
  :)

  Domen, pozdrav od (malo hudomušnega) aleksa ;)

 5. Axis  pravi:

  @NordStar
  Ti ni jasno, zakaj parada? To JE manifestacija, s katero se opozori na izvajanje tistega kar piše v ustavi.

  14. člen
  (enakost pred zakonom)

  V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
  Vsi so pred zakonom enaki.

  (Mimogrede, še Cerkev ves čas trobi, da smo pred bogom vsi enaki, čeprav prav ta farovški to najmanj spoštujejo.)

  Žalostno je, da se ustava v praksi ne izvaja, saj nekateri mislijo, da so nekaj več, kot ostali.

  Saj sem tudi jaz strejt, bele rase in nimam priimka na ić, pa vseeno pravim živela različnost!

 6. Jaka  pravi:

  @NordStar
  Gay parade = parade ponosa (ang. pride) imajo svoj namen – nosijo sporočilo, ki ni namenjeno zgolj eni skupini. Seveda pa ni (vedno) vsem všeč sporočilo ali način kako se to sporočilo prenaša.

  Ampak zakaj v osnovi govoriti o paradi “ponosa”? Zato ker je ponos obratno od… Česa? ;-) Sramu, manjvrednosti, ponižanja… Vsi ti negativni občutki (ali pa zgolj besedni napadi v tej smeri), s katerimi se večina istospolno usmerjenih spopada, ko razkrije svojo spolno usmerjenost.

  Nekomu, ki ni istospolno usmerjen – ki ni odkrival, da je “drugačen” od drugih – bo to verjetno težko razumeti. Istospolno usmerjeni namreč “nekega dne” ugotovijo, da so drugačni od večine. In da ta “drugačnost” ni najbolj pozitivno sprejeta. Takrat je na preizkušnji samopodoba tega posameznika. In tedaj mu/ji je potrebno sporočit, da se zaradi tega ni potrebno sramovati in skrivati, da nisi zaradi tega kot oseba vreden manj kot drugi.

  In zato, da se samopodoba okrepi, gremo v nasprotno smer > smer “biti ponosen” nase (kot osebo: samozavestno, iskreno, istospolno usmerjeno, itd.)

  Poanta ni torej paradirati po ulici in kričati “Tukaj sem in sem peder!” (pa četudi bi se kdo tako obnašal), ampak da se (predvsem) mladim, ki odkrivajo svojo istospolno usmerjenost pove, da ni v tem nič sramotnega.

  Upam, da boš sedaj bolje razumel “gay parade” in zakaj se uporablja prav beseda PONOS.

  LP

 7. Domen  pravi:

  @Mati narava: Danes ste pa hudo hudomušni. ;)
  @Axis in Jaka: Iskreno se vama zahvaljujem za vajina komentarja. Mi je vse skupaj kar dol padlo, ko sem prebral NordStarjev komentar, zato sem bil v svojem odgovoru malce sarkastičen. Hvala še enkrat vsakemu posebej za umirjeno, a prepričljivo artikulacijo. Upam, da bo NordStar to prebral (in da se ga bo kaj prijelo :) ).

 8. biksen  pravi:

  jaka, pomagal si mi razumeti pojem “parada ponosa”. nasprotje sramovanju in skrivanju je (samo)sprejemanje, kot si lepo zapisal; ne pa ponos. ker bit ponosen na to da so ti bolj všeč jabolči od jabolk – je mal brez veze. to je glih tako, kot da bi bil ponosen na modre oči in blont lase – kakšne lastne zasluge pa ima človek pri tem? nobenih. glih tako kot ni nobena zasluga, na kateri spol se odzivaš.
  ponosni smo navadno na dosežke, na nekaj, kar ustvarimo, si priborimo. kvečjemu če je dosežek to, da sam sebe sprejmeš takšnega, kot si.
  da stvar nekam pripeljem: bedasto je, če si ponosen na to, da si peder. ponosen si lahko na to, če si to upaš javno povedat. ker si s tem lahko življenje v tem vatikanskem predmestju lepo otežiš. če ne bi bilo tako, ne bi bile te parade pri nas bolj prosojne.

 9. Axis  pravi:

  Še nekaj bi rad povedal. Pred zakonom in ustavo smo lahko enaki, v miselnosti in v praksi pa smo precej različni. Tudi sam zase mislim, da sem nekaj več!
  Predvsem sem vsaj en nivo nad povprečno slovensko zaplankanostjo.:)

 10. Sebastos  pravi:

  Domen,vedno rad preberem tvoje strnjene novice, ki me seznanijo z marsičem kar se v povezavi z GLBT dogaja po svetu.
  Resnično upam,da bo DRUŽINSKI ZAKONIK v nespremenjeni obliki sprejet,kar pomeni možnost posvojitve tudi istospolnim parom. Je pa eden od problemov tudi nezanimanje večine GLBT v zvezi s tem zakonom. Večina itak živi prikrito in želijo tako tudi nadaljevati, zato jim je za zakonik vseeno. Mnogi celo odkrito nasprotujejo možnostim posvojitve. Verjetno sodijo po sebi, da za otroka niso zmožni skrbeti ali pa si ga preprosto ne želijo. Poanta zakona pa je, da omogoča izbiro in naša skupna dolžnost je,da to podpremo.
  Nasprotnikom, ki se bojijo za proprad morale, družbe, družine itd., pa moramo predstaviti prednosti, ki si jih sami tako želijo: to je povečanje natalitete (malo za šalo). Res pa je, da če geji in biseksi ne bi delali otrok bi Slovenci itak že izumrli (pa mnogi drugi narodi s pičlo nataliteto tudi).
  lp

 11. NordStar  pravi:

  Debat po forumih sem že krepko sit, saj to počnem že 10 let. Sem že zdavnaj ugotovil, da vedno vsak ostane na svoji strani, kljub vsem izrečenim argumentom. Še nihče se v debatah nikoli ni prestavil na drugo stran. Zato smatram, da so take debate zgolj nabijanje brez rezultata. Tukaj se nakazuje isto, zato se ne bom spostil globje. Se zahvaljujem za pojasnilo o pomenu parad, čeprav še vedno menim, da bi z drugačno dejavnostjo bili bolj sprejeti od širše družbe (tiste pač, ki je proti vam) kakor pa s temi paradami, ki vam samo škodijo.
  Glede posvojitev. Kolikor sem seznenjen s tem, je že sedaj precej težko posvojiti otroka. Zato jih pari iščejo po celi Evropi. Kako si predstavljate vi priti do otrok? Ali se vam gre samo za princip?
  Ta moj komentar smatrajte dobronamerno, s treznim pogledom “od zunaj”

 12. Domen  pravi:

  Če je vse skupaj le nabijanje brez rezultata, ne vem, zakaj si pustil komentar. Mislim, da je motiv vsakega komunikacijskega dejanja tudi vplivati na naslovnika, kdorkoli že ta je.
  Okej, ti pač meniš, da parade LGBTIQ-gibanju škodijo. To je tvoje legitimno mnenje, ki ga jaz ne bi označil za mnenje brez vsakršne osnove, se pa dolgoročno vseeno z njim ne strinjam. Kakšen drug queer, gej, lezbijka, bi-, inter- ali transseksualec/-ka pa bi prej pritrdil tebi kot meni.
  Zato tudi ne smemo vseh skupaj metati v en koš, a la: “Ali se VAM gre samo za princip?” Verjetno vsak LGBTIQ sprejemanje Družinskega zakonika doživlja drugače. In tudi če bi vsem šlo le za princip: mar ne bi bilo to lepo? Odraz dosledne pokončnosti, četudi zato ne dobiš neposredne koristi?
  Tudi po mojem védenju so vrste za posvojitev dolge (takšne pač so in to morajo vsi vzeti v zakup, nikogar pa se zato ne ne bi smelo izključevati). Veliko posvojitev se izvede v tujini, toda po mojem sklepanju – morda se pa motim – bodo istospolni pari zdaj to izvedli lažje (seveda v tistih državah, kjer je to mogoče), predvsem na račun večje pomoči in naklonjenosti domače birokracije.
  OK, recimo, da imam (sem se izpostavil kot avtor objave) tvoje komentarje za dobronamerne, res pa ne bi razpravljal o treznosti pogledov. Važno je, da komentarji niso žaljivi. Če ne boš spuščal nivoja, sem ti pripravljen še kaj odgovoriti in kaj predebatirati.

 13. Jaka  pravi:

  OK, vem, da je glede na članek OffTopic, ampak vseeno:
  @ NordStar

  Veseli me, da so komentarji na nivoju – sicer se (sam) ne bi niti “oglasil”. Četudi si določenih oblik debat “krepko sit”, pa ohranjaš spoštljiv odnos do sogovornikov, kar je lepo – in to ohrani še vnaprej!

  Razumi, da je posameznikovo stališče težko spremenit in da smo na določene teme (nekateri) bolj občutljivi (in se včasih počutimo tudi napadene). Zato ni tako enostavno “zamenjati stran” – za kogar koli, ne glede na kateri strani se nahaja. In samo informacije (argumenti), niti dejanske izkušnje niso dovolj, če je nekdo močno vpleten s čustvi. (Primer: kaj VEŠ + kakšne realne IZKUŠNJE imaš + kaj ČUTIŠ o… nečem: gejih, posvojitvah, priseljencih, evtanaziji…)

  Glede parad: deloma se strinjam s teboj. Določene oblike pojavljanja lahko naredijo skupnosti tudi škodo, ampak ne moremo vsega tako poenostavljeno vreči v isti koš. Že sama parada izpostavi preprosto dejstvo ali dve: GLBT osebe so tukaj in ni nas malo. Zagotovo so kakšne dejavnosti, ki bi lahko istospolno usmerjene zbližale s heteroseskualnimi (da bi le ti pridobili realne izkušnje – in ne bi oblikovali stališč zgolj na podlagi “govoric”). Ampak nekaterim GLBT sploh ni do tega (“kaj me briga kaj si misli o meni…”) in nekaterim heteroseksualcem tudi ne (“kaj me brigajo oni…”). Že iz tega je razvidno, da kakšne koli dejavnosti si imel v mislih ali kakšne koli aktivnosti izvaja GLBT skupnost – ne morejo zadovoljiti, niti doseči vseh ljudi. In da je potrebno določiti cilje, ki bi jih naj te “akcije” dosegle: zmanjšati strah, odpraviti stereotipe, predstaviti podobnost v življenjskem slogu, pokazati na primere diskriminacije, pokazati da se tudi GLBT lahko zelo razlikujemo med seboj…

  Glede na tvoj komentar sem dobil občutek, da ti ni vseeno kakšno mnenje si heteroseksualci ustvarjajo o istospolno usmerjenih. In – ker predvidevam, da si heteroseksualec – Kaj bi na primer predlagal? Katera dejavnost bi bolje zbližala GLBT skupnost in druge? Kako bi se zmanjšal strah pred geji/lezbijkami?

  NE glede na (potencialne) odgovore, pa je realnost takšna: ljudje smo različni in mnenja kakšen pristop ali dejavnost je najprimernejša bodo različna! Zato boš morda imel (še naprej) občutek, da je ostal vsak na svoji strani – nekateri pa bomo vseeno razmislili o tvojih besedah. Zato je debata vedno dobrodošla in nujno potrebna! Zakaj? Ker s pomočjo poštenih in spoštljivih (in heteroseksualnih!) sogovornikih kot si ti, lahko oblikujemo sporočilo in/ali izberemo način komunikacije, ki bo najprimernejši, da razblini strahove in predsodke o GLBT osebah. Ali pa preprosto odgovori na vprašanja, ki si jih (o nas) zastavljate.

  @ biksen
  Dober komentar glede “biti ponosen, zgolj ker nekaj si”! :) Imam občutek, da se pojem “ponosa” poudarja zgolj zato, da se zmanjša ali izniči škoda, ki jo mladi doživijo, ko slišijo: “kako te ni sram | kakšno sramoto si nam prinesel k hiši | kaj bo X rekel/a | bolje bi bilo, če te ne bi rodila… | vsi sorodniki se te bodo odpovedali…” Mislim, da to ustvari močen občutek sramu in niža samopodobo. In da je v tem razlog, da se potem poudarja: “moraš biti ponosen nase (in it paradirat po ulici). ;)

 14. NordStar  pravi:

  Vedno je tako, da zgledi vlečejo. Gobec lahko otresa vsak bedak, dejanja pa so tista, ki človeka postavijo v pravo luč. Vzemimo izmišljeno Društvo Za Pomoč – DZP. Člani DZP obiskujejo starostnike ali invalide po njihovih domovih ali drugje. Se z njimi pogovarjajo, jih vodijo na sprehode, jim kaj skuhajo, prinesejo iz trgovine, pospravijo… Člani DZP nudijo brezplačne inštrukcije ali tečaje za karkoli (IT, šport…) Člani DZP organizirajo zbiralne akcije za razne namene. Člani DZP organizirajo glasbene dogodke v dobrodelne namene… OK nakazal sem način dejavnosti. Člani takega društva bi bili gotovo spoštovani s strani družbe. Veliko lažje bi se približali uresničitvi svojih želja, ker “nasprotniki” praktično ne bi imeli pametnega vzroka za nasprotovanje. Javnost bi bila razorožena. Nihče ne bi rekel: “Lej ga pedra, ko šeta starko” Verjetno prej: “Lej to je pa ziher član DZP. Kolk so dobri”
  Samo za članstvo v DZP je treba imet jajca ;)

 15. Žogca  pravi:

  Danes sem bila v enem lokalu, kjer so tri nagnusno pijane ženščine debatirale o tem, kako “pedrom” ne bi smeli dati otrok. Kaj vse so imele povedati, fuj. In kako pijane so bile, fuj. Potem se je oglasila ena gospa pri sosednji mizi, ki ji tako kot jaz ni mogla več poslušati in jim je zastavila nekaj vprašanj. Eno izmed vprašanj je bilo tudi to, kako to, da država dovoli, da imajo takšne pijanke otroke. Aha, babe nagnusno nažgane ob petih popoldne. Gotovo sicer vzorne matere. Me je vse minilo. Saj vem, da to ni ravno tema, ampak je vseeno dovolj tema, da sem tole napisala.

 16. Domen  pravi:

  @Nordstar: Ok, nekdo lahko s takimi dejanji morda res postane drugačen v očeh drugih. Ampak po tvoji logiki naj se takega služabništva lotijo vsi, ki so diskriminirani: ljudje drugih ras, drugih ver, duševno prizadeti, invalidi, morda celo ženske …
  Si predstavljaš tako mobilizacijo tolikšnega dela prebivalstva? Saj to bi bila ena sama vznesena delovna brigada! Predlagaj Pahorju (njegovo ime omenjam zgolj za to, ker je slučajno v tem trenutku premier), naj to začne propagirati kot reformo, ki bi Slovenijo pomagala potegniti iz krize. :D
  Šalo na stran: za svoje človekove pravice in osnovno človeško spoštovanje se nikomur ne bi bilo treba plaziti po kolenih.
  Poleg tega še zdaleč ne bi vsi LGBTIQ posvetili svojega časa za takšno prostovoljstvo (kar velja tudi za heteroseksualce), kot ga tudi ne za LGBTIQ-aktivizem. Ampak to je njihova legitimna odločitev, zaradi katere pa nihče ne bi smel biti diskriminiran. (Kot je tvoja legitimna odločitev, da meniš, da naj bi LGBTIQ energijo raje usmerili v družbenokoristne dejavnosti.)
  Pojavlja se mi tudi vprašanje, kako bi ljudje vedeli, da mamci pomaga vrečke iz trgovine nesti gej in ne strejt? Bi imel identifikacijsko značko? Lepo prosim, no …

  PS: Društvo HeteroHomo naveza se je aprila udeležilo slavne velike čistilne akcije. Recimo, da je bil eden od namenov udeležbe pokazati, da zmoremo več, če vsi člani družbe skupaj (vključno z LGBTIQ) združimo moči. Si se na čiščenju pridružil tej skupini?

 17. NordStar  pravi:

  Se mi je zdelo, da bo šlo v to smer. Jaz sem le predlagal bolj učinkovito pot z isto porabljeno energijo. To je vse. Itak pa je od posameznika odvisno, kam bo svojo energijo usmeril. Nekateri pač “streljajo v prazno” ali pa še slabše – proti sebi.
  Kar se mojega “čiščenja” tiče. Seveda sem čistil in seveda smo čistili samo tisti, ki ne smetimo. Ostali so šli na lepše :)
  Nič slabega ne bi bilo, če bi bili aktivisti DZP označeni. Delovalo bi približno kot mali sponzorski napis na športnem dresu. Ti povem, da bi ga s ponosom nosili.
  Ja, v teh časih organizacija težko pozitivno deluje, če nima določeno mero prostovoljstva. To se kaže v svetu pri zavednih lastnikih tovarn. Ostali pač poberejo, kar je ostalo in za sabo pustijo delavce brez vsega. Tudi pri nas nekatere organizacije delujejo tako in dobro jim gre. Slovenija bo kmalu finančno “škripnila” in socialne podpore enostavno ne bo več. Nujno je uvajati karitativno dejavnost.
  Malo sem zašel, a sem nakazal, da je NA PROBLEME JE DOBRO GLEDATI ŠIRŠE.

 18. Domen  pravi:

  No, jaz se s konceptom DZP akcij, kot ga zagovarjaš ti, ne morem strinjati.
  Kar pa zadeva prostovoljsko delo na splošno, bi pa samo rad povedal, da kar precej LGBTIQ sceno soustvarja na prostovoljski bazi. Ne nazadnje, tudi vsi, ki pišemo na tem blogu, to počnemo zastonj.

 19. Blog Glavca: PAMET V ROKE, KONDOM NA GLAVO! » Znani politiki za pravice spolnih manjšin  pravi:

  [...] Litva je letos le dočakala prvo parado ponosa. In to z znanimi imeni iz evropske politike (zgoraj na sliki v prvih vrstah). Paradirali so štirje poslanci evroparlamenta, ki so člani medskupine za pravice spolnih manjšin: Ulrike Lunacek, Michael Cashman, Sophie In’t Veld in Christopher Fjellner. Med 400 protestniki so bili tudi veleposlaniki ŠVE, NOR, NIZ, VBR, FRA in ČEŠ ter švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson. Slednja je povedala: »Danes smo tukaj za svobodo, za Evropo, da dokažemo, da ne bomo dovolili preplavljenja homofobije na naših ulicah.« Evropa je tako z zahtevo po demokratičnih standardih uspešno pritisnila na nekdanjo sovjetsko republiko. Shod v Vilni je bil mogoč, po tem ko je višje sodišče le dan prej razveljavilo sklep nižjega sodišča o začasni odložitvi dovoljenja za shod. O slednjem smo že pisali. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !