Boj proti homofobiji združuje EU

Danes je Mednarodni dan boja proti homo-, bi- in transfobiji. Obeleževanja so se z izjavami prvič do zdaj spomnili predsedniki vseh treh glavnih evropskih institucij: Evropskega parlamenta, Evropskega sveta in Evropske komisije.

Boj proti homo-, bi- in transfobiji bodo v več mestih obeležili tudi navadni smrtniki. Ne bodite presenečeni, če boste danes kje videli kaj takega:

YouTube slika preogleda

Predsednik evroparlamenta, poljski konzervativec Jerzy Buzek: »Homofobija je jasen poseg v človekovo dostojanstvo in temeljne človekove pravice, zato jo moramo brezkompromisno obsoditi.«

Podpredsednica komisije in komisarka za pravosodje Vivian Reding: »[Homofobija] je v nasprotju s temelji, na katerih je bila ustanovljena EU.« Njen in Buzekov video si lahko pogledate tukaj.

Predsednik evopskega sveta Herman van Rompuy pa je povedal, da je boj proti diskriminaciji na podlagi spola in spolne usmerjenosti svetinja za vso Evropo, zapisana tudi v temeljnih dokumentih. Poudaril je, da diskriminaciji na podlagi spola in spolne usmerjenosti nista več predmet političnih nesoglasij.

Z njimi sta se strinjala tudi sopredsednika Parlamentarne medskupine za pravice LGBT, Ulrike Lunacek in Michael Cashman. »Njihove izjave so precedens, saj jasno kažejo eno stvar: leta 2010 v Evropski uniji temeljne človekove pravice vseh ljudi, vključno lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb, ne delijo več glavnih političnih strank.«

»Predsedniku Hermanu van Rompuyu, predsedniku Jerzyju Buzeku in podpredsednici Viviane Rednig iskreno čestitamo,« sta še zapisala.

Domen

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Boj proti homofobiji združuje EU”

 1. aleks  pravi:

  gay french kissin’ :)
  ;)

 2. moonboy  pravi:

  So se torej poljubljali danes tudi v Ljubljani?

 3. Domen Domen  pravi:

  Ne, french kissinga ni bilo. (Vsaj ne, da bi bilo meni znano. :) ) Prišparano za kdaj drugič.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !