Lepo darilo za dan proti homofobiji

PORTUGALSKA je danes postala 8. država na svetu, ki je uzakonila istospolne zakonske zveze. Konzervativni predsednik Anibal Cavaco Silva je namreč v nasprotju s pričakovanji podpisal zakon, ki ga je parlament potrdil že januarja.

Kdaj bo sledila Slovenija? Menda spet ne bomo capljali zadaj tako kot npr. z žensko volilno pravico. Prosim lepo, Portugalska nas je že prehitela …

Predsednik Silva je po sprejetju zakona najprej zahteval presojo ustavnega sodišča, zdaj pa je imel na voljo še veto. Tega ni uporabil, ker bi to – kot je dejal – le še bolj razdvojilo portugalski narod, parlament pa bi veto po njegovem prepričanju v vsakem primeru preglasoval. Država se mora v tem času osredotočiti na gospodarsko krizo, je še pojasnil svojo odločitev.

Da bo veto vendarle uporabil, so mnogi ugibal po nedavnem obisku papeža, ki je tudi na Portugalskem počel to, kar najbolje zna: mešal drek. Toda čorba na srečo ni uspela.

Spolno nevtralni koncept zakonske zveze je v lanski predvolilni kampanji obljubljala socialistična stranka. Po zmagi je obljubo ob podpori levih in zelenih hitro uresničila, so pa socialisti glasovali proti temu, da bi istospolni pari imeli tudi možnost posvojitve otrok.

LGBTIQ-organizacije so že napovedale nadaljnji boj za starševske in posvojiteljske pravice istospolnih parov.

Portugalska družba, v kateri je 90 odstotkov katolikov, je med tistimi, pri katerih je sekularizacijski proces v zadnjem času najbolj očiten. Leta 2007 so uzakonili splav, leto pozneje pa so dovolili še razvezo zakona, četudi ji eden od zakoncev nasprotuje.

Popolna izenačitev isto- in raznospolnih parov, tudi kar zadeva posvojitev otrok, se po novem obeta še v Argentini. Spodnji dom parlamenta je 5. maja že potrdil tak zakon, zdaj pa je na potezi zgornji dom. Podporniki zakona pričakujejo, da bo predlog peronistov potrdil tudi senat, čeprav to ni povsem gotovo. Predsednica Cristina Fernandez de Kricher pa je pred časom obljubila, da v primeru izglasovanja na zakon ne bo vložila veta.

Domen

 • Share/Bookmark
 

8 odgovorov na “Lepo darilo za dan proti homofobiji”

 1. Grablje  pravi:

  Wau, premiki, premiki … saj prav.

  Lep prispevek.

 2. Štefan  pravi:

  In v čem je problem?
  Kolikor vidim je pri nas sporno edino to, da istospolni nimajo pravice posvojiti tujega otroka, ki se je rodil v “normalnem družinskem okolju”. Te pravice nimajo, ker je otrok tisti ki ima prvenstveno pravico nadaljevati z drugim očetom in materjo, čeprav sta v stvari rejnika.
  Se sprašujem, ali je današnji svet res tako zelo pozabil, da sta oče in mati pravo otrokovo varno zatočišče. Namesto da bi mlade starše vzgajali kako naj kot družina funkcionirajo, da bo otrok odrasel kot telesno in psihično zdrava oseba, ki bo potem tudi sam znal dati otroku tisto najboljše kot si zasluži.
  Vi bi pa otroka kar brez pomisleka dali dvema istospolnima, je pa več kot dovolj dokazov da je med istospolnimi kar precej alkoholikov in narkomanov. Kar poglejte statistiko obolelih z AIDS-om.
  Odnos v družini – oče – mati – otroci je treba izboljšat!
  Istospolni pa lahko (pod določenimi pogoji) kvečjemu posvoji otroka od svojega partnerja, ki se je rodil v razpadu prejšnje zveze.

 3. glavca glavca  pravi:

  Štefan, hvala za tvoj komentar.
  Oglašam se zato, ker dobim pike takoj, ko nekdo piše o istospolnih. Si ti mar raznospolen?
  S tvojim mnenjem, ki si ga izrazil v komentarju, ne bom polemiziral. To je tvoje mnenje, ti moraš živeti z njim in jaz ti pri tem želim veliko sreče. Se pa s tabo v prav ničemer ne strinjam.

  Iztok K

 4. Nick  pravi:

  čebelice, čebelice …

 5. Basl  pravi:

  Bravo Portugalka

 6. ambala  pravi:

  ampak ali lahko ti pari na P s tem zakonom tudi posvajajo otroke? Pri nas je največji problem le posvojitev. Z ostalimi deli družinskega zakona niti ni takih problemov.

 7. Domen  pravi:

  @Ambala: Ne, saj piše v postu, tega niso sprejeli, žal. Zakon sem za “darilo” označil glede na dozdajšnji obseg pravic istospolnih parov v tej izrazito katoliški državi in v kontekstu, da konzervativni predsednik pred podpisom ni do konca porabil vseh pravnih sredstev.
  Poleg tega zakonske zveze in posvojitve v vseh državah niso nujno urejene skupaj. Medtem ko je Portugalska šele 8. država na svetu, kjer istospolni pari lahk sklenejo zakonsko zvezo, so na področju posvojitev izenačeni v že precej več državah, npr. tudi v Veliki Britaniji in na Danskem, kjer imajo sicer le civilna partnerstva.
  Seveda pa, ko bomo “poročali” o nas, ne bomo prav nič kontekstualni ali polovičarski! :)

 8. ambala  pravi:

  Domen, to ni bila kritika, samo zanimalo me je, če je ta del tudi v portugalskem zakonu. In morda zatem “footnote” da tudi to sprejetje na Portugalskem ne bi bilo tako lahko, če bi vsebovalo še posvojitve ;) . Žal.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !