Ambala: Dva izraelska filma na en mah

Kdaj je film poimenovan gejevski? Ko v njem nastopa en gej? Gejevski par? Je Sex and the city gejevska nadaljevanka, ker v njej sporadično nastopa gej? Ne, ni. A družba še ni pripravljena na filme v katerih bi nastopali homoseksualni in lezbični pari, ne da bi jim nalepla etikete gay themed. Takoj ko se na platnu poljubita dva moška je film gejevski. Zakaj me ta oznaka moti? Enostavno zato, ker filmi velikokrat govorijo o ljubezni, odraščanju in karakterji so pač geji. So filmi, ki bi jih moralo videti veliko več ljudi kot le tistih nekaj obiskovalcev na gejevskih filmskih festivalih. Ki gledajo stvari, ki jih že poznajo. A prav. V teh filmskih zapisih bom obravnaval filme, ki se dotikajo gejevskih tem, tem o ljubezni in odraščanju, zavrnitvi in smrti.

Ha-Buah (Mehurček) in Yossy and Jagger (Jossy in Jagger) sta dva izraelska filma, ki ju ne veže le režiser, vojna tematika in jezik, ampak tudi glavni igralec.

Yossi in Jagger je zgodba o dveh vojakih na izraelsko

YouTube slika preogleda

Yossi in Jagger je zgodba o dveh vojakih na izraelsko-palestinski meji. Prikazuje sicer celo enoto, katere poveljnik je Yossi (Ohad Knoller), trd fant rustikalnega izgleda, ki svoja čustva skriva in živi za dobrobit svojih fantov. Njegov namestnik je Jagger (Yehuda Levi) fant lep kot slika, androgen vojak na katerega se lepijo dekleta – ja, ste pozabili, da v Izraelu služijo vojsko tudi dekleta. Oba protagonista že precej zgodaj v filmu oddideta na »izvidnico«, kar ni nič drugega kot valjanje po snegu in skaklanje Jaggerja na zelo pomenljiv pop komad izraelske dive Rite. Seksa sicer ne vidimo, pač pa torzo lepega Yehuda in senzualne poljube obeh fantov. Potem pa je ekipa poklicana v zasedo.

Konca filma ne izdam. Velikan izraelske kinematografije, režiser Eytan Fox materijo obravnava hladno in dogodkov ne komentira. Kamera je (pre)večkrat uporabljena v roki, morda zato, da prikaže stanje v montažnih vojašnicah. Brezčutno je pokazana vojakinja, ki se daje dol s svojim nadrejenim in hladno je pokazana neuresničena ljubezen vojakinje do Jaggerja in nekega vojaka do nje. Kljub temu, da film ni niti romantičen niti sentimentalen, se ne more izogniti nalepki da je kljub vsemu malo žajfast. Zdi se, da se je režiser želel izogniti prav temu in je popolnoma zanemaril odnos, ki ga Yossi in Jagger imata – razen tega, da Jagger hoče njun coming-out in skupno življenje po končanju vojske, Yossi pa se trdno drži svoje ledene osebnosti vse do konca filma. O osebnostih protagonistov več izvemo iz njunega videza kot pa njune interakcije, še seks v snegu je popolnoma izrezan. In ravno pri vsem tem hladu vseeno jočemo. Kljub temu, da scenarij ne dovoljuje globokih vpogledov v osebnost karakterjev igralca uspeta dati filmu smisel in nas popeljeta v njun, dasiravno preveč enostransko prikazan svet. Želeli bi si pač več zgodbe glavnih igralcev in zdi se kot, da nas je režiser namenoma oropal zanjo. Film vreden ogleda v domačem kinu, glede na to, da je dolg le debelo uro pa lahko nato še vedno v istem večeru skočite na večerjo….

YouTube slika preogleda

Nekaj let po tem uspešnem filmu režiser Eytan Fox s svojim partnerjem in sodelavcem Galom Uchovskym posname še en film, ki mu je blizu: o življenju v Tel Avivu. O cimrih, ki živijo v Mehurčku, ločenem od krute realnosti izraelsko-palestinskega konflikta. Dokler en cimer Noah (spet fantastični Ohad Knoller) domov ne pripelje svojega novega ljubimca. Ki je Palestinec Ašraf (Yousef ‘Joe’ Sweid). Kar ne pomeni samo, da je »sovražnik« ampak je tudi illegal alien. Ni mi potrebno posebej razlagati, da je osnovna premisa filma iskanje ravnotežja na meji ljubezen-sovražtvo, vojna-mir. Posneto v zelo urbanem slogu Fox spretno prikazuje življenje mladih Izraelcev, njihovo prijateljstvo in kaj vse bi naredili za svojega prijatelja. Pri vsem pa vseeno ostane pristranski predvsem pri portretiranju muslimanske strani Ašrafa, nesprejetja njegove spolne usmerjenosti in fanatičnosti Hamasa. Pokaže recept za dosego večne ljubezni v tako krutem okolju, ko se mehurček razblini? Je to sodobna parafraza Romea in Julije oz. Romea in Juliana? Morda, vendar premalo obdelan, prepovršen in neangažiran. Odnos Noaha in Ašrafa je tako kot v prejšnjem fimu pokazan enoplastno, zares ne vemo kaj dejansko Noah čuti do svojega »prepovedanega« fanta. Med tem sledimo dramam njegove sostanovalke in sostanovalca, ki se ukvarajata s svojimi moškimi in pripravam na veliki mirovni rejv party… Film, ki je bil posnet za prikazovanje v izraelskih šolah domala nima golote, seksualna dejanja so posneta zelo decentno. Je pa film idealna platforma za prikaz ljubezni, ki ne pozna verskih, nacionalnih in političnih omejitev. As it should be!

Dva fantastična filma izraelske produkcije, ki ju toplo priporočam.

Ambala

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Ambala: Dva izraelska filma na en mah”

 1. moonboy  pravi:

  Ha-Buah sem že gledal. Je zelo lep film, tudi jaz toplo priporočam.

 2. Gaber  pravi:

  Am. Ti si gledal zaradi igralca. Zakaj meni ne napišeš, da sem lep kot slika? Saj sem? Mar ne? :P Jao. Ti znaš razmišljat. Rad bi se nalezel. ;)

 3. ambala  pravi:

  moonboy, lep film ne? Ravnokar se videl še enega, o njem tudi kmalu.
  gaber: kaj čem ti to govort? saj veš… tud ti znaš razmišljat, samo preveč misli imaš, pa se dostikrat izmuzne napačna…

 4. ateistek  pravi:

  Zgornji uvod v prvi film, me spominja kot uvod v povprečen gayevski pornič. Da bi pred menoj nek vojak zaplesal tako feminilno, bi bil to totalni turn-off, lol.

  Kje, za voljo vesolja, pa so v Izraelu našli sneg :) ?

 5. ambala  pravi:

  ateistek, porniče se gleda zarad rajca, filme pa zaradi svoje vsebine, ne? Res še nisem gledal porniča zaradi dobre zgodbe, zapleta in sijajne igre in režije… ;)
  Sneg je v Izraelu je pogost v severnem delu države in v gorah… ;)

 6. Borin  pravi:

  Ravnokar sem si pogledal The Bubble in me je zadel..

 7. ambala  pravi:

  Borin, me veseli, da si si pogledal film in da se te je dotaknil. Hvala ker si nam tudi povedal. To je namreč point objav, da si te krasne filme ogleda še kdo drug. lep pozdrav

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !