Maroško sonce toplejše od egipčanskega

Konzervativni krogi so Eltonu Johnu preprečili koncert, ki bi ga moral 18. maja imeti v Kairu. Je pa britanski pevec kljub ostrim nasprotovanjem verskih konzervativcev vseeno nastopil na maroškem festivalu Mawazin. Organizatorji namreč niso uslišali zahtev Islamske stranke napredka in pravičnosti, da Eltonu Johnu nastop prepovejo, ker s svojim življenjskim stilom širi homoseksualnost.

[Foto: Reuters. Elton skupaj s partnerjem Davidom Furnishem.]

Če ima konzervativna stranka prav, je Maroko bogatejši za 40.000 novih gejev in lezbijk, kolikor je bilo na koncertu gledalk in gledalcev. Sicer pa mediji poročajo o navdušenju; občinstvo je s pevcem zapelo presenetljivo veliko pesmi, čeprav je Maroko del frankofonske Afrike.

O ELTONU PRVA LGBTIQ-REVIJA V ARABSKEM SVETU
Koncert britanskega pevca je bila ena od glavnih tem prve številke revije Mithly, ki je izšla aprila. Zagnala jo je edina maroško LGBTIQ-organizacija, Kifkif, ki jo je pred šestimi leti ustanovil Samir Bergachi.

Povod za ustanovitev organizacije je bil vstop policije na zasebno praznovanje, kjer je aretirala 42 (domnevnih) gejev. Organizacije, ki sicer opozarjajo na kršenje človekovih pravic, pa so takrat ostale tiho. Mnoge od prizadetih so odpustili z univerz oz. jih nagnali od doma. Njihova integracija nazaj v družbo je bila krstna naloga organizacije. Kifkif sicer pripravlja kulturne dogodke in izobraževanja ter osvešča o varni spolnosti. Posameznikom, ki jih zdravniki zavrnejo zaradi spolne usmerjenosti, priskrbijo ustreznega zdravnika, povezani pa so tudi s psihologi.

Ni naključje, da bo naslovnica naslednje številke Mithlyja povezana s preprečevanjem samomorov. Po ugotovitvah ankete, ki jo je izvedel Kifkif, je namreč stopnja samomorilnosti v LGBTIQ-populaciji za 20 odstotkov višja kot med celotnim prebivalstvom.

[Foto: Samir Bergachi - v sivi srajci. Desno naslovnica prve številke Mithlyja. Zgoraj in spodaj slikci iz Rabata.]

Tudi načrtovana druga številka bo tako kot prva izšla v 200 izvodih, ki jih nameravajo tajno razdeliti ciljnemu občinstvu, sicer pa bo dostopna na spletu. Državnih oblasti namreč do zdaj sploh niso prosili za dovoljenje za objavljanje. Po Bergachijevih besedah so imeli neuradne stike z oblastmi, vendar niso obrodili nobenih sadov, zato se niso niti odločili poskusiti z uradno prošnjo.

Homoseksualnost je v Maroku kazniva, kaznuje pa se z zaporom do treh let. Bergachija vseeno moti, kako so nekateri zahodni mediji reprezentirali njegovo državo ob novici, da je v Maroku izšla prva LGBTIQ-revija v arabskem svetu. Pretiravali so z dezinformacijami, da ljudje v tej državi za prevoz še vedno uporabljajo osle, njega pa so v intervjujih spraševali, ali mu grozijo in ali ga skušajo ubiti. »Res je, da me veliko ljudi ne mara, toda ne na tej ravni nasilja,« je dejal. Ob negativnih odzivih nekaterih konzervativnih medijev je Mithly naletel tudi na pozitivne odzive, npr. tednikov Nichan in Tel Quel ter nekaterih nevladnih združenj in organizacij, je še dejal Bergachi.

Vir: EnAfrik

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Maroško sonce toplejše od egipčanskega”

 1. simple  pravi:

  Zanimivo, predvsem odzivi Bergachija na poročanje zahodnih medijev. :)

 2. Domen  pravi:

  V prispevku, iz katerega sem povzel, je povedal še par besed o odnosu islama do homoseksualnosti. Oziroma obratno: homoseksualnosti do islama. Če koga zanima.

 3. aleks  pravi:

  všeč mi je ta samoironija… stranka napredka in pravičnosti ;)

 4. Domen  pravi:

  @Aleks: Sploh ni treba do Maroka. Na Poljskem je recimo stranka s podobnim imenom: Pravo in pravičnost. Vodil pa jo je pokojni Kaczynski.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !