Bralčevo razgaljevanje

Mislim, da sploh ne bi bilo slabo, da bi evrovizijske popevke izvajalci peli v svojih jezikih. Ne zato, ker ne bi maral angleščine, celo nasprotno, ta jezik imam zelo rad (ne splača se debatirati o tem, ali je v besedilih zdajšnjih popevk, morda razen redkih izjem, sploh kdaj izkoriščenega kaj več od zgolj najtrivialnejših osnovnih znanj tega jezika, vezanih na romantično-ljubezenski pocukrani besednjak :P ), ampak zato, ker se mi zdi (to pomeni: jaz bi to tako doživljal ;) ), da bi s tem Evrovizija spet pridobila nekaj svojega nekdanjega širokega konteksta, pestrosti in raznolikosti. Pa ne le v svojevrstnem zvenu, ki bi ga posamezni različni evropski jeziki (in, očitno, neevropski: hebrejščina, azerbajdžanščina, armenščina, turščina itd. :D ) na ta način doprinesli prireditvi; nekoliko sumim, da je pravilo, da lahko vsi pojejo tudi v angleščini, vsaj malenkostno tudi glasbenožanrsko zamejilo obseg Eurosonga, kar pomeni, da je vplivalo tudi na glasbo, ki jo je vsako leto mogoče slišati, kjer koli pač se že odvija tekmovanje, pa naj gre za pop ali hibridne popularne zvrsti. Zdi se mi, da je bila včasih popevka dosti širši pojem, zajemala je pop, rock&roll, šanson, etno in še kaj. Prav posrečeno se mi zdi pogledati kakšne posnetke izpred let ali desetletij, ob tem postane precej razvidno, da je šlo nekoč res za pevsko-glasbeno tekmovanje; šova pravzaprav ni bilo, le orkester in vokalist(i), ki je stopil pred mikrofon, svoje odpel, pri čemer je štel dober glas in kakovost interpretacije … ne pa sposobnost skakanja po odru, ekstravagantnega oblačenja in še česa, kar vzbuja vsaj dvom v to, da gre še vedno predvsem za pevsko-glasbeno tekmovanje. Toliko o nostalgiji. :)

Bralec

 • Share/Bookmark
 

7 odgovorov na “Bralčevo razgaljevanje”

 1. FireFlame  pravi:

  Še dobr da je letos zmagala Lena, čeprav očitno nikol ne bo zmagal nekdo, ki bo zadovoljil vse okuse.
  Kar se pa tiče starih časov pa-so točno to. Našo generacijo so pač naučil da smo še bolj očitno najprej vizuelni, šele potem vse ostalo. Je*at ga, se je treba prilagodit, da si lahko konkurenčen.

 2. Rimmljan  pravi:

  @FireFlame….hja, ampak ravno zmagovalka je dokazala nasprotno…..pa lanska zmagovalka tudi.

 3. moonboy  pravi:

  Eurovizija je pač tekmovanje v tem, kdo naredi boljši nastop in ni več samo pevsko-glasbeno tekmovanje. Vprašanje, kdaj je sploh bila, glede na to, kako očitno pomembni so pri glasovanju tudi sosedski odnosi med državami… Ampak kvaliteta popevke pa le doprinese svoj delež k ocenam, ker zmagovalka ponavadi vseeno precej dobro “gre v uho”, vsaj po mojem mnenju.
  Je pa tudi meni všeč, kadar pojejo v svojih jezikih, čeprav s tem izgubiš prednost, da bo večina publike razumela besedilo. V Azerbajdžanu pa, mimogrede, govorijo azerščino :P

 4. Bralec  pravi:

  @FireFlame: to je jasno, okusi so različni. Zdi se mi samo, da je bila včasih bistveno večja kvaliteta … in tudi popevke poslušamo še danes, kar pa rahlo dvomim, da bo veljalo tudi za zmagovalke današnjih časov. ;) Z drugim delom pripombe se pa nes strinjam. Make your own kind of music! :P
  @Rimmljan: do letošnje še nisem zares opredeljen, lanska mi je bila pa kar všeč … no, mi je bil. :D
  @moonboy: jasno, da je to, samo ne bi bilo slabo, če bi razmislili o tem, da bi spet postala glasbeno-pevska. Hvala za pripombo o azerščini. :D (čeprav je bil point verjetno jasen tudi s fiktivno azerbajdžanščino :D ).

 5. FireFlame  pravi:

  Hja… z mojo trditvijo se ne rabi nihce strinjat, razn jaz-vsak ima svojo realnost in svojo interpretacijo te.

 6. Bimbo  pravi:

  Točno tako (prvi stavek)! Petje izključno v domačem jeziku bi moralo biti temeljno pravilo tega festivala. Kdor iz komercialnih ali podobnih razlogov hoče drugače, ima na voljo druge festivale. Potem bi si res zaslužil naziv Evro -song/-vizija. Pika. :-)

 7. Bralec  pravi:

  @FireFlame: jasno. Nič drugega nisem hotel reči. ;)
  @Bimbo: tudi ti imaš prav. :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !