Islandija: 9. država s homoporokami

Gejevski in lezbični pari se bodo lahko poročili že 27. junija. Islandski parlament je poleg tega dopolnil tudi zakonska določila glede umetne oploditve. Zdaj bodo lahko pri zunajtelesni oploditvi uporabljali tudi darovane semenčice, ne le jajčne celice. To pomeni, da bodo umetno oploditev lahko zahtevale tudi samske ženske in tiste v lezbični zvezi. Proti obema predlgoma, glede zakonske zveze in glede oploditve, ni glasoval NOBEDEN od 63 poslancev. (Toliko o narodni enotnosti.)
Vir: Ice News

[Foto - Wikipedia: Islandija se je pridružila Norveški, Švedski, Nizozemski, Belgiji, Španiji in Portugalski. Slednja je istospolne zakonske zveze uzakonila prejšnji mesec. Upajmo, da se klubu naprednih kmalu pridruži tudi Slovenija.]

KÖBENHAVN – Starejši niso več edini, ki zmerjajo istospolne pare, ko se ti na ulici držijo za roke. To skrbi Kennetha Engberga iz Danske gejevsko-lezbične zveze. Pravzaprav so mladi skoraj izključno povzročitelji homofobičnih dejanj, se je strinjal Lars Arslan Rasmussen, predstavnik mestnega sveta v Köbenhavnu. Diskriminacijski center mestnega sveta vsak dan prejme povprečno dve prijavi fizičnega ali verbalnega napada zaradi spolne usmerjenosti. Engberg si situacijo razlaga takole: pred desetimi leti je bilo v šolah precej kampanj proti homofobiji, v zadnjih letih pa so se te aktivnosti zanemarile. (V Sloveniji se česa takega nimamo bati, kajti v naših šolah se o spolni usmerjenosti itak ni nikoli govorilo. Naše šolsko ministrstvo da dijakom raje podpisati kakšno idiotsko izjavo.)
Vir: The Copenhagen Post Online

SAO PAULO – Parade ponosa v 11-milijonskem mestu se je udeležilo za Slovenijo in pol ljudi. Geslo 14. parade v Sao Paulu je bilo v znamenju prihajajočih volitev: »Voli proti homofobiji«. — V Južni Ameriki je LGBTIQ-vprašanje v zadnjem tudi vse bolj politično. Argentinski zgornji dom bo tako prihodnji mesec odločal o spolno nevtralnem konceptu zakonske zveze.

[Foto: AFP] Več fotk na BBC in G1.

ZAGREB – V hrvaški prestolnici se je paradni čas začel že v soboto, shod pa bo na sporedu 19. junija ob 14.30 na Trgu žrtev fašizma. Podporo paradi so med drugimi izrazili socialdemokratska in socialno-liberalna stranka ter predsednik države Ivo Josipović. Ta se je v sredo kot prvi hrvaški predsednik srečal s člani komiteja, ki pripravlja parado. Iz Josipovićevega kabineta so sporočili, da ima vsakdo pravico javno izraziti svojo spolno usmerjenost, ne da bi bil pri tem diskriminiran ali žrtev sovržanega govora. Da si bo prizadeval za to, je Josipović povedal že v govoru ob prisegi za predsednika. Več o programu, ki poteka te dni, si lahko preberete na www.zagreb-pride.net.
Vir: Croatian Times

MALAVI – Predsednik Bingu wa Mutharika je priznal, da je gejevski par, obsojen na 14 let zapora, pomilostil zato, ker ga je srbelo, da bo tujina zmanjšala pomoč Malaviju. »Naj se pomoč Malaviju ustavi zaradi dveh bolnih ljudi?« je predsednik nagovoril nasprotujoče pomilostitvi. — Mutharika se je za pomilostitev odločil po pogovoru z generalnim sekretarjem OZN, Ban Ki Moonom, nanj pa je pritisnila tudi visoka zunanja predstavnica EU, Catherine Ashton. Za Malavi pomoč iz tujine predstavlja več kot polovico bruto dohodka.
Vir: RFI

Pripravil Domen

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Islandija: 9. država s homoporokami”

 1. thestones1959  pravi:

  Jaz ne bi NOBENI državi, kjer tako zatirajo ljudi, pošiljal denarja/pomoči. Naj sami zase poskrbijo, ne pa da moramo tisti, ki živimo na “heretičnem in hedonističnem Zahodu”, plačevati za njihovih 9 otrok.

 2. moonboy  pravi:

  Če temno modra predstavlja države, ki imajo uzakonjene istospolne zakonske zveze, kaj pomenijo druge barve na zemljevidu?

  Ne morem verjet, da bi ministrstvo lahko dalo tako izjavo za podpisovat…

 3. simple  pravi:

  @ moonboy: http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Europe

  And yey for Iceland!! :D

 4. Domen  pravi:

  @thestones1959: To je dobra tema za diskusijo. Veliko bi se dalo o tem povedati, ampak se ne čutim kompetentnega za to.
  @Simple: Hvala za odgovor Moonboyu.
  @Moonboy: Lahko klikneš tudi na link (Wikipedia), ki sem ga pustil jaz. Tudi jaz ne morem verjeti. Mi ne gre v glavo, kaj – če sploh kaj – so imeli v glavi Lukšič&Co.

 5. moonboy  pravi:

  A, sem spregledal ta link. Hvala, simple in Domen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !