Japonski kotiček: Street fashion

Sodobna japonska moda, ki se morda zgleduje po naši, a je te okvirje že zdavnaj prerasla, se od tradicionalnih kimon šokantno razlikuje. Posebej predel Tokia imenovan Shibuya (渋谷) in eden izmed njegovih najbolj znanih nakupovalnih središč, Harajuku (原宿), veljata za izvor japonske urbane mode. Izraz street fasion se nanaša na modo, ki vključuje elemente tradicionalnih in modernih trendov, pogosto združene z doma izdelanimi dodatki. Stili in popularne znamke se hitro menjajo, nastalo pa je že nekaj različnih subkultur.

Visual kei se je začel v 80-ih kot glasbena subkultura, osnovana na glam rocku, vendar se izraz bolj kot na glasbo nanaša na slog oblačenja. Ta temelji na androgini estetiki in nejasnosti spolne vloge, kar pomeni, da so se moški predstavniki skupin oblačili v značilno ženska oblačila z veliko ličili, tako da njihov spol iz videza ni bil več prepoznaven. Glavni predstavnik in začetnik tega žanra je skupina X Japan, kasneje pa so ji sledile še skupine kot sta Malice Mizer in Dir En Grey (slednja se je kasneje usmerila bolj v metal).

Popularnost Malice Mizer je v 90-ih domnevno vplivala tudi na širjenje takrat že prisotnega stila, imenovanega lolita. Kljub temu, da si ta moda deli ime z junakinjo romana Vladimirja Nabokova, njen namen ni vzbujati (pedofilno) spolno privlačnost, pač pa kvečjemu nasprotno – za lolite so značilna oblačila v viktorijanskem in rokoko stilu, ki naj bi dekletom dajala možnosti biti »luštna« brez prekomerne razgaljenosti. Lolite so razvile veliko podskupin, med njimi na primer sladke lolite (甘ロリ), ki uporabljajo izrazito svetle barve in otroške motive, gotske lolite (ゴスロリ), ki uporabljajo temne barve in gotske simbole, punk lolite, ki so viktorijanski stil združile z raztrganim blagom, zaponkami in verigami, značilnimi za punk, ter wa lolite (和ロリ), ki svoj izgled dopolnjujejo z elementi tradicionalne japonske mode.

Šolske uniforme so izjemno popularne med Japonci in ljubitelji animejev, zato ne preseneča, da so nekatera dekleta svojo modo oblikovala po njihovem zgledu. Kratko krilce pripadnic subkulture, imenovane kogal (コギャル), dopolnjujejo ohlapne dokolenke, pogosto pa tudi kak šal. Tak izgled je bil popularen predvsem v 90-ih, zdaj pa počasi izginja. Še vedno popularen pa je »uporniški« ganguro (顔黒) stil, ki temelji na prav tako kratkih krilcih in pisanih majicah, obvezno pa jih spremljajo pobarvani lasje, porjavela koža, umetne trepalnice in belo senčilo.

Med ljubitelji animejev je vredno omeniti še cosplay oz. costume roleplay, oblačenje v kostume najljubših likov iz animejev in video iger ter posnemanje njihovega obnašanja. Cosplayer-je pogosteje kot na ulici srečamo na sejmih in dogodkih, povezanih z animeji in mangami povsod po svetu, kjer večkrat prirejajo tudi tekmovanja. Najbolj cenjeni so kostumi, ki najbolj natančno posnemajo izvorni lik, kar ponavadi zahteva veliko domišljije in spretnosti. Pogosto je tudi oblačenje v like nasprotnega spola (pri nas predvsem zaradi pomanjkanja moških cosplayer-jev), kar imenujemo crossplay.

YouTube slika preogleda

moonboy

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Japonski kotiček: Street fashion”

 1. Gaber  pravi:

  Moonboy, kakšen je tvoj stil? :P

 2. Svit  pravi:

  U, madona, tole je pa res modni šok. In to ljudje dejansko nosijo? :)

 3. moonboy  pravi:

  @Gaber: Jaz sem cosplayer, ampak samo ob posebnih priložnostih.

  @Svit: Ne vem, kolikšen procent ljudi se dejansko tako oblači, ampak večina se jih verjetno ne. Ljudje na slikah pa so res v glavnem naključni mimoidoči na ulicah Tokia, ki se niso tako napravili samo za slikanje :) Očitno si lahko tam privoščiš veliko več, kot bi si upal v Ljubljani.

  Mimogrede, po 1:19 v videu si sledijo gotska, sladka in wa lolita, reklama za sladoled pri 0:30 pa je ganguro.

 4. Kitty  pravi:

  Jap. street fashion Smile Ichiban Li Onna;
  A me hoče kdo ukradit v Šibujo xD!?

 5. Kitty  pravi:

  Mislim, da mi je tale objavi komentar – mal komentar svižu <.<
  "Jap. street fashion Smile Ichiban Li Onna;”
  P.S. Sowie za double post D:!? Če mi pa še tega svrčka, te pa …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !