Buška so buške

Gostje v včerajšnjih Odmevih so se strinjali, da so bili napisi na Cafeju Open obsojanja vredno dejanje. Toda Alešu Primcu iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok se je zdelo nerazumljivo, da se je na to dejanje posebej odzval predsednik države in da je na splošno pritegnilo toliko pozornosti. Sogovorniku Slavku Ziherlu iz LDS je očital, da njegova stranka ni bila prav nič glasna, ko so bulmastifi napadli Stanislava Megliča.

Aleš Primc ne razume, da so Megliča napadli psi in ne človek ter da je šlo – ne glede na nadaljnje postopanje državnih organov – za posamičen primer. Ta se je zgodil tako, kot se v Sloveniji vsako leto zgodi približno dvajset umorov. Morilska dejanja in še več drugih fizičnih napadov iz strasti, maščevanja ali zaradi denarja so za žrtve seveda (življenjsko) usodni, toda dejstvo je, da so omejeni na storilca in žrtev. Zaradi navedenih motivov lahko šive dobi vsakdo od nas, čeprav nas ne povezuje nobena skupna lastnost. Zato je nemogoče (in nesmiselno), da bi državno vodstvo in druge ravni družbe obsodile vsak tak posamičen zločin.

Mora pa država posebej ostro obravnavati določeno vrsto dejanj, ki jih storilci storijo zaradi splošnih osebnih okoliščin žrtev. Na primer, če je bil storilčev motiv (domnevna) istospolna usmerjenost žrtve. Če predpostavimo, da je med 5 in 10 odstotkov prebivalcev neheteroseksualcev, to pomeni, da ima ta storilec samo v Sloveniji med sto in dvesto tisoč potencialnih žrtev. Zaradi nestrpnosti proti tej skupini lahko nestrpnež danes poškoduje eno osebo, jutri tri, pojutrišnjem pet … pri pa tem ga ne bo zanimalo, ali je žrtvam ime Mitja Blažič, Elton John ali Jožica Kovač. Podobno kot lahko rasist danes napade tri temnopolte, jutri si vzame odmor, pojutrišnjem pa napade še dva.

[Vir fotografij: www.Narobe.si. Napisa na Cafeju Open in hiši sodnice Mojce Zalar sta se pojavila na obletnico napada na goste Cafeja Open, zaradi katerega je sodnica Zalar Marka Kousa, Jerneja Stenovca in Jerneja Šercerja obsodila širjenja nestrpnosti.]

Zaradi te razsežnosti so za dejanja iz nestrpnosti potrebna dodatna določila, ki jih močneje zamejujejo in ostreje sankcionirajo. Mazaška napisa »Buška je buška« sta sporočala ravno nasprotno in sta zato zahtevala odziv različnih ravni družbe, še posebej politike.

Domen

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Buška so buške”

 1. Špelca  pravi:

  Zelo dobro napisano.

 2. moonboy  pravi:

  Se strinjam s Špelco, zelo dobra utemeljitev :)

 3. Snowblind Snowblind  pravi:

  Prvi grafit še nekako razumem, ampak ”buška je buška” ? Eno leto so čakali in napišejo ”buška je buška” ? … :lol: … debili. Smilijo se mi pa polcisti, ki zdaj cele dneve tam stojijo. Zdej bo itak mir. Storilci so debili, niso pa neumni. Ne bojo zdej valda šli molotovk metat izza parkirane kible …

 4. Domen  pravi:

  @Špelca in Moonboy: Hvala.
  @Snowblind: Najbrž res ne (čeprav ne moremo zagotovo vedeti), kar je tudi namen policijske prisotnosti.

 5. simple  pravi:

  Sem si ravnokar pogledal tole oddajo Odmevov in sta se Ziherl in Rozej super odrezala. Vsec mi je bilo tudi, kako je Ziherl jasno označil sogovornika na nasprotni strani kot nestrpneza. Kar tudi sta.

  Aja, pa drugič naj pazijo pri uporabi besede “istospolni”, ker je malo ponesrečena.

 6. Domen  pravi:

  Ja, Simple, se strinjam, da sta se Rožej in Ziherl dobro odrezala. Pravzaprav nista bila le negacija Novakove in Primca, ampak sta bila res suverena. Prepričala sta me, da družinskega zakonika ne podpirata le zato, ker pripadata levi strani, ampak zato, ker vesta, da je to preprosto prav.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !