Ali te skrbi? Testiraj se za hiv!

Ali si se dal dol s fantom ali s punco? ;)  Brez kondoma? Ali te zanima, te skrbi, če si se okužil z virusom HIV? Ne razmišljaj in ne odlašaj! (Za točen rezultat pa mora od tveganega spolnega odnosa pa do testiranja vseeno preteči vsaj 5 tednov.) Odloči se in se testiraj!

Testiranje je možno:

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja (a.k.a. Infekcijska klinika, Ambulanta za spolno prenosljive bolezni) naslov: Japljeva 2, mimo urgence za Kliničnim centrom; info: 01/522 26 22; urnik: ponedeljek, 12.00 – 14.00; način: anonimno (brezplačno, dobiš šifro), zaupno (brezplačno, s potrjeno zdravstveno kartico – brez napotnice); rezultati: četrtek v isti ambulanti. Pomembno – med testiranjem je za pogovor na voljo zdravnik!

Zavod RS za transfuzijsko medicino, Ljubljana (a. k. a. Zavod za transfuzijo, (virološki laboratorij) naslov: Šlajmerjeva 6, zraven porodnišnice; info: 01/543 81 00; urnik: 7.00 – 14.00, vsak dan, z napotnico tudi popoldan do 18.00; način: anonimno (samoplačniško, na šifro), zaupno (z napotnico) rezultati: naslednji dan

Te še kaj žuli? ;)  Imaš vprašanje, komentar? Ne oklevaj in vprašaj kar tu – na GLAVCI. :P

Sledijo še: Celje, Trbovlje, Slovenj Gradec, Novo Mesto, Kranj, Nova Gorica, Izola, Koper, Ptuj, Maribor, Murska Sobota.

Celje: Zavod za zdravstveno varstvo Celje (Oddelek za epidemiologijo) naslov: Ipavčeva 18; info: 03/425 12 00; urnik: torek in sreda, 10.00 – 12 .00; način: anonimno ( brezplačno , dobiš šifro; vendar pozor! Prosijo te za ime in priimek, ki si ga lahko tudi izmisliš. Ne preverjajo. Če odkloniš, omogočajo tudi popolno anonimnost.), anonimno (samoplačniško), zaupno (z napotnico); rezultati: čez 2 dni

Trbovlje: Splošna bolnišnica Trbovlje (L aboratorij za klinično kemijo, pod kirurškim oddelkom – v kleti); naslov: Rudarska 7; info: 03/56 52 512; urnik: vsak dan, 7.00 – 15.00; način: anonimno (samoplačniško, dobiš šifro), zaupno (z napotnico)

Slovenj Gradec: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (Oddelek za transfuzijo v kletnih prostorih internega oddelka); naslov: Gosposvetska 1; info: 02/ 882 34 00; urnik: ponedeljek, 8.00 – 14.00; način: anonimno (brezplačno, dobiš šifro), anonimno (samoplačniško, dobiš šifro), zaupno (z napotnico); rezultati: po dogovoru, v roku enega tedna (tudi prej)

Novo Mesto: Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto (Dispanzer za preprečevanje nalezljivih bolezni); naslov: Mej vrti 5; info: 07/393 41 40; urnik: vsak dan 8.00 – 12.00, treba se je naročiti; način: anonimno (samoplačniško); rezultati: v tednu dni

Kranj: Zavod za zdravstveno varstvo Kranj; naslov: Gosposvetska 12; info: 04/201 71 63, 04/ 20 17 100; urnik: sreda, 7.00 – 8.00, za ostale dneve se je treba naročiti; način: anonimno (samoplačniško, dobiš šifro), zaupno (z napotnico); rezultati: v sredo še isti dan po 12.00, drugače po dogovoru (ne več kot po enem tednu)

Nova Gorica: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca, Šempeter pri Novi Gorici (oddelek za transfuzijo – stara stavba, 1. nadstropje); naslov: Ulica padlih borcev 13/a; info: 05/330 11 73; urnik: ponedeljek, 8.00 – 12.00; način: anonimno in brezplačno, zaupno (z napotnico), samoplačniško (zahtevajo ime in priimek, 16,32 €); rezultati: v ponedeljek čez teden dni. Pomembno – med testiranjem je za pogovor na voljo zdravnik!

Izola: Splošna bolnišnica Izola (na informacijskem pultu vprašaj za testiranje na HIV); naslov: Polje 35a info: 05/660 62 30; urnik: vsak dan 8.30 – 15.00; način: samoplačniško (zahtevajo ime in priimek), zaupno (z napotnico); rezultati: en teden

Koper: Zavod za zdravstveno varstvo Koper; naslov: Verdijeva 11; info: 05/663 08 62; urnik: delavnik, 7.30 – 15.00, sobota, 7.00 – 13.00, praznik 10.00 – 12.00 (Pozor! Na odvzem krvi morate v enega od zdravstvenih domov na Obali. Kri morate torej prinesti s seboj; način: anonimno (samoplačniško); rezultati: še isti dan

Ptuj: Splošna bolnišnica Ptuj (oddelek za transfuzijo, v kletnih prostorih); naslov: Potrčeva cesta 23 – 25; info: 02/ 7491 437; urnik: vsak dan, 7.00 – 15.00; način: samoplačniško (anonimno), zaupno (napotnica); rezultati: čez en teden (dopoldanske ure)

Maribor: Splošna bolnišnica Maribor; Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja, Ambulanta za HIV in druge spolno prenosljive okužbe; naslov: Ljubljanska 5; info: 02/ 321 26 57; urnik: ponedeljek, 10.00 – 12.00; način: anonimno (brezplačno), anonimno (samoplačniško), zaupno (z napotnico); rezultati: četrtek, 12.00 – 13.00

Murska Sobota: Splošna bolnišnica Murska Sobota; Oddelek za transfuziologijo; naslov: Ulica dr. Vrbnjaka, Rakičan; info: 02/ 512 35 93; urnik: vsak delavnik 7.00 – 15.00; način: anonimno (samoplačniško), zaupno (z napotnico); rezultati: tekom istega tedna, osebno

Zaupno se je mogoče testirati tudi PRI SVOJEM OSEBNEM ZDRAVNIKU. Vendar, preden se odločite za to možnost, premislite, ali lahko osebnemu zdravniku zaupate.

LEGENDA: Anonimno – ob testiranju od vas ne zahtevajo nobenih podatkov. Takšno testiranje je navadno tudi brezplačno. Anonimnost lahko v večini primerov zahtevate tudi kot samoplačnik. Zaupno – za potrebe napotnice ob testiranju zahtevajo vaše podatke (npr. ime in priimek), vendar so podatki pod strogim varstvom zdravstvenega osebja. Pozor – če vam bo napotnico izdal osebni zdravnik, lahko od njega zahtevate, da jo izda na šifro. To pomeni, da boste za osebje, ki vas bo testiralo, anonimni. Račun za testiranje poravna vaša izbrana zdravstvena zavarovalnica. Samoplačniško – sami ste plačnik testiranja. V večini primerov lahko zahtevate, da ste kot samoplačnik anonimni.

Mitja Blažič, Andrej H, Iztok K

 • Share/Bookmark
 

14 odgovorov na “Ali te skrbi? Testiraj se za hiv!”

 1. celjan  pravi:

  Saj je bilo že verjetno večkrat povedano, ampak me zanima, ali lahko kot moški pri nezaščitenem hetero oralnem odnosu dobim kakšne bolezni? Ali je pri stikih z bolj ali manj nepoznanimi damami tudi potreben kondom pri orali ali samo pri penetraciji?

 2. glavca glavca  pravi:

  @Celjan: Večkrat se pove in napiše, bolje je. :D Teoretično lahko vsak pri vsakem nezaščitenem spolnem odnosu (oralnem, analnem in vaginalnem) dobi vse tiste spolno prenosljive bolezni, ki jih ima ženska (ali moški) s katero seksa: hiv, hpv, herpes, hepatitis, gonorejo, klamidijo in sifilis. Zato se vedno priporoča uporabo kondoma!

  Če prav razumem, te zanima, ali se lahko okužiš, ko ti ga ženska fafa. Enostaven odgovor: NE, ne moreš se okužiti. Situacija pa je popolnoma drugačna, če bi ti imel ranice na penisu ali bi ženska krvavela v ustih. Takrat bi se možnost, da bi staknil kakšno bolezen, povečala. In ker človek nikoli ne ve, je najbolj sigurno, da tudi pri orali z bolj ali manj nepoznanimi damami uporabiš kondom.
  Ko pa si ti tisti, ki oralno zadovoljuješ žensko, pa je možnost, da bi dobil kakšno bolezen, spet precej velika.

  Če imaš še kakšno vprašanje, ga kar napiši. :D
  Iztok K

 3. Čimo  pravi:

  Samo malo bi te popravil Iztok, če lahko:)

  Pri pri oralnem seksu se kot oseba ki je na sprejemni strani lahko okužiš s sifilisom in gonorejo, če ima oseba, ki fafa v ustni votlini okužbo z omenjenimi bakterijami.

 4. celjan  pravi:

  Hvala za odgovor.

 5. x  pravi:

  Lepa slikca

 6. glavca glavca  pravi:

  @Čimo: :P Hvala.
  @Celjan: Z veseljem, zato je ta blog. :D Če te bo še kaj zanimalo, se kar oglasi.
  @X: Hvala. Tudi meni je zelo všeč. :P

  Iztok K

 7. simple  pravi:

  Kaj potem se lahko na infekcijski klinki kar oglasiš, brez kakšnega naročanja, in opraviš testiranje (pon 12.00 – 14.00)? :) Sem že enkrat klical, pa je bilo vedno zasedeno. Potem pa sem že obupal. :D

 8. glavca glavca  pravi:

  @Simple: Izvrsten komentar! :P Vse drži, a ravno sedaj :P (avgust in september 2010) obnavljajo tisti hodnik, kjer je tudi ambulanta za testiranje. Informatorka mi je rekla, da je zato sedaj testiranje kar v tisti ambulanti v “veži.” To je skozi vhod naravnost. Rekla je tudi, da se začne ob 13h. Večkrat sem jo vprašal in je enako odgovorila. ;) Vseeno bom enkrat sedaj spet preveril, če je to res. In sporočim tudi tukaj. Testiranje je ob ponedeljkih, rezultati ob četrtkih.

  Iztok K

 9. simple  pravi:

  Aha, ok. Hvala za te info in info, ki jih boš še priskrbel! :D

 10. glavca glavca  pravi:

  @Simple: Takole mi je odgovoril predstojnik Infekcijske klinike:

  Spoštovani!

  Zaenkrat bo ambulatna za testiranje za HIV ob istem času na isti kliniki, vendar v drugi sobi.

  Lep pozdrav,
  Franc Strle

  Testiranje na Infekcijski kliniki (Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja za Urgenco Kliničnega centra in za Pediatrično kliniko) je vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Izvid se dobi isti teden v četrtek med 13. in 14. uro.

  Iztok K

 11. simple  pravi:

  Hvala! :)

 12. glavca glavca  pravi:

  TESTIRANJE NA INFEKCIJSKI:

  Ker prenavljajo ambulanto, je sedaj testiranje za hiv v ambulanti, kjer ob drugih urah izvajajo kontrolne preglede otrok. Ta ambulanta je: skozi vhod v kliniko, desno mimo vratarja proti sprejemni pisarni. Ta ambulanta je takoj levo ob sprejemni pisarni. Ima svojo čakalnico in na šipi so žirafe. :P Ura testiranja je nespremenjena: vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

  TESTIRANJE NA ZAVODU ZA TRANSFUZIJO

  Vse nespremenjeno. Najprej v prvo nadstropje k okencu (anonimno na šifro), potem na pogovor k zdravnici, spet v prvo nadstropje k okencu, potem v pritličje plačat (če ni napotnice), potem v laboratorij in naslednji dan po 14. uri po rezultat. :P

  Srečno!

  Iztok K

 13. glavca glavca  pravi:

  Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani stane testiranje za hiv 15.85 evrov (Anti HIV 1/2/0 in HIV p24 Ag EIA + odvzem krvi).

  Iztok K

 14. Svetovni dan boja proti AIDS-u » CID Ptuj  pravi:

  [...] poteka Evropski teden testiranja na HIV. Več informacij o možnostih testiranja najdeš tukaj in tukaj: > Prijava na obveščanje Center interesnih dejavnosti Ptuj Osojnikova cesta 9, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !