Sifilis – bolezen, ki ni izumrla

Sifilis je ozdravljiva, nalezljiva spolno prenosljiva bolezen, ki ga povzroča bakterija Treponema pallidum. Bolezen lahko zajame vse organe človeškega telesa (predvsem pa srce, aorto, možgane, oči in kosti). Večinoma se ljudje okužijo preko spolnih odnosov z okuženo osebo, v veliko manjši meri pa preko poljubljanja, ugrizov, dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži, še redkeje pa se zgod,i da se prenese z noseče matere na otroka v maternici (in utero).

treponema.jpg treponema2.jpg

[Po podatkih IVZ odkrijemo zadnja leta v Sloveniji okoli 50 okuženih na leto.]

Sifilis je razširjen po vsem svetu, o tem, ali so ga prinesli Kolumbovi mornarji iz Amerike ali pa je v Evropi obstajal že prej, so mnenja deljena. Gotovo je, da se je bolezen širila v času velikih vojn ali gospodarskih kriz, kar velja še danes. Podatki za Slovenijo kažejo porast okužb v letih 1994 in 1995, kasneje pa je pojavnost te spolno prenosljive bolezni upadla. Vemo tudi, da je z razširitvijo seksualnega turizma v Nemčiji število obolelih med letoma 2001 in 2007 povečalo za dvakrat. Gre predvsem za turiste, ki sifilis prinesejo iz držav jugovzhodne Azije, Rusije in nekaterih drugih Evropskih držav. Najbolj ogrožena skupina so homoseksualci (podatki kažejo, da je kar 73 % okuženih iz te skupine).

Glede na stopnjo bolezni se ta kaže na različne načine.

Primarni sifilis je ponavadi posledica neposrednega spolnega stika. Po približno treh tednih (lahko tudi dlje) se na spolnih organih pokaže kožna sprememba, ki ji pravimo trdi čankar. Čankar je okrogla ali ovalna, neboleča razjeda s trdimi robovi. Čankar ostane približno 4 do 6 tednov in se spontano zazdravi. Drugih simptomov v tej fazi ni in bolniki ponavadi ne poiščejo zdravniške pomoči.

[Slike sprememb na telesu pri sifilisu si lahko ogledate (nekatere so zelo pretresljive) tukaj.]

Pomembno: s sifilisom se ne da okužiti preko straniščnih školjk, dnevnih aktivnosti, deljene kopeli, izmenjave jedilnega pribora ali oblek.

Sekundarni sifilis se pojavi od 6 do 8 tednov (oz. do 6 mesecev) po nezdravljeni prvotni okužbi. Kaže se na različne načine. Možen je rožnato-rdeč srbeč izpuščaj na trupu in udih. Pojavlja se tudi na dlaneh in stopalih. Na vlažnih predelih telesa izpuščaj nastanejo velike, vlažne zelo kužne plošče, ki jim rečemo condylomata lata. Pojavijo se lahko tudi na spolnih organih in v ustih. Vsi te izpuščaji so zelo kužni, saj vsebujejo veliko količino bakterij. Bolnik s sifilisom je najbolj kužen v tem obdobju. Poleg izpuščajev se lahko pojavijo še vročina, boleče grlo, slabotnost, glavobol, povečane bezgavke …

Latentni sifilis kot obdobje, ko krvni testi pokažejo prisotnost okužbe brez znakov in simptomov bolezni. Delimo ga na zgodnjo (okužba traja manj kot dve leti) in pozno (okužba traja več kot dve leti) obliko. Ker pa v realnosti ne vemo, kdaj se je nekdo okužil, ga zaradi zanesljivega in bolj intenzivnega zdravljenja vedno obravnavamo, kot da ima pozno obliko. Kar se tiče kužnosti, pa so osebe z zgodnjo obliko bolj kužne, kot tiste s pozno.

Terciarni sifilis se pojavi po 1 do 10 let po nezdravljeni prvotni okužbi. Zanj je značilna tvorba tako imenovanih sifilitičnih gum, mehkih, tumorjem podobnih vnetnih skupkov (granulomov). Le-te prestavljajo nesposobnost imunskega sisitema, da se izbori z okužbo. Pojavljajo se lahko na vseh organih. Drugi znaki tega obdobja bolezni so še neuropatska bolezen sklepov, ki jo zaznamuje razgradnja sklepnih površin in izguba občutka za pozicijo sklepov.

Hujši obliki terciarne bolezni sta sifilis živčevja (nevrosifilis) in sifilis srčno-žilnega sistema. Obliki nevrosifilisa, simptomatski n asimptomatski meningitis, se pojavljata predvsem pri HIV pozitivnih pacientih, simptomatska oblika je lahko včasih opozorilo, da je pri pacientu potrebno narediti tudi testiranje za HIV.

Testiranje za sifilis poteka z dvema skupinama seroloških (krvnih) testov. V prvo skupino spadajo tako imenovani netreponemski testi, ki služijo kot presejalni (100% zanesljiv je samo negativni rezultat), saj z njimi odkrijemo okužbo. Vse pozitivne in pa nejasne rezultate potrdimo s potrditevnimi treponemskimi testi. Predvsem pri obliki, ki zajame živčevje, je potreben tudi pregled možganske tekočine (likvorja).

glavca.jpg

Zdravljenje: antibiotik penicilin, ki ga vbrizgajo v mišico, je še vedno zelo učinkovito zdravilo proti sifilisu, ki omogoči popolno ozdravitev, če se zdravljenje začne čim bolj zgodaj po okužbi. Po končanem zdravljenju moramo serološke teste ponoviti po 3, 6 in 12 mesecih.

Preventiva: Potrebno se je zavedati, da bakterije, ki povzročajo sifilis, prehajajo skozi nepoškodovane sluznice, različne brazgotine ali vreznine na koži, vključno s področji, ki jih ne pokriva kondom. Tako da skrbna in stalna uporaba kondomov zmanjšata, a popolnoma ne preprečita okužbe.

Mio

Prispevek je bil na Glavci objavljen 19.11.2007. IK

 • Share/Bookmark
 

38 odgovorov na “Sifilis – bolezen, ki ni izumrla”

 1. miha  pravi:

  A sifilis lahko dobiš s poljubljanjem?

 2. Mio  pravi:

  Predvidevajo, da lahko bakterije, ki povzročajo sifilis, predrejo tudi popolnoma zdrave sluznice človeškega telesa. To pomeni, da lahko predrejo tudi ustno sluznico in povzročijo bolezen. Torej ja, sifilis lahko dobiš tudi s poljubljanjem. Seveda je to odvisno tudi od osebe, ki je bolna, namreč kužnost in prisotnost bakterij v krvi je odvisna od stopnje bolezni.

 3. nevenka nevenka  pravi:

  Menda sta ga imela tudi Henrik VIII in Nietzsche. Oba sta bila na koncu popolnoma dementna.
  Vseeno imam vprašanje. Obstaja še kak drug antibiotik, ki zdravi to okužbo? Kar veliko ljudi ne prenese penicilina.

 4. Mio  pravi:

  Načeloma pri vsaki bolezni, ki jo zdravimo z antibiotiki obstaja oz. se trudijo najti primerno in učikovito alternativo, če iz kakršnihkoli razlogov bolnik nebi smel prve izbire. Pri sifilisu so alternativa penicilinu doksiciklin (antibiotik iz skupine tetraciklinov), ceftriakson (antibiotik iz skupine cefalosporinov III. generacije) pa tudi antibiotiki iz skupine makrolidov (gotovo poznate aziromicin, komercialno ime je Sumamed).

 5. jaka  pravi:

  Imam nekaj konkretnih vprašanj:
  - Zanima me, ali je možno, da je razjeda in ostali simptomi ob primarnem stadiju tako majhna, da jo okuženi enostavno spregleda?

  - Ali je možno, da se tipični simptomi primarnega sifilisa sploh ne pojavijo? Ali je potem to latentni sifilis?

  - Ali nezdravljen latentni sifilis pomeni, da kljub odsotnosti običajnih simptomov v telesu že nastaja totalna škoda in da je lahko za zdravljenje že prepozno?

  Hvala,
  lep pozdrav

 6. mitja  pravi:

  Tudi mene nekaj zanima glede zdravljenja sifilisa.
  Če si alergičen na penicilin ali je clinofug iz skupine tetracikinov primerno zdravilo za zdravljenje in koliko časa tako zdravljenje traja?

  Hvala in lep pozdrav.

 7. Mio  pravi:

  @ jaka:1., 2. Ja, na žalost se lahko zgodi, da je primarna razjeda tako majhna, da se jo spregleda, v zelo redkih primerih, pa se lahko tudi ne pojavi, to je potem latentna oblika sifilisa. Ponavadi opisujemo namreč najbolj tipičen potek, kar pa ne pomeni da je edini možen. 3. Latentni sifilis je uganka, takrat je okuženi kužen, ni pa nujno, da se v njegovem organizmu dogaja škoda.

  @ mitja: Na to vprašanje je odgovoril že doktor Mlakar.

 8. marko  pravi:

  jaz mam oteknega tiča pa če preveč drkam mi neko belo vun špricne.Kaj je to pizdo fuj….. fuj pa ful zapaše ko vun prleti:P

 9. vojko  pravi:

  lol

 10. Janko  pravi:

  Jaz sem ga imel lani, dobil tri injekcije penicilina, vsak teden eno, nisem pa naredil teh seroloških preiskav ker mi tega nihče ni naročil! Ali je to narobe? Ali obstaja možnost, da sem še okužen?

  LP

 11. skan  pravi:

  kje in kako se lahko testiram za sifilis? ali je to lahko tudi samoplačniško, ker me moja osebna zdravnica vrjetno nebo poslala na periskave, če bo moj argument en nesrečni dogodek in sedaj moj preplah. ker zaenkrat še ne kažem drugih znakov nimam niti osnove za obisk zdravnika. jaz pa bi se vseeno rad testiral. torej je možno to samoplačniško? in kje? in kdaj(koliko časa po predvidevani okužbi???)

  hvala

 12. markich  pravi:

  @Janko: Po teh injekcijah bi stvar morala biti pozdravljena. Kje pa si se to zdravil? Nekako so že morali ugotoviti bolezen, če so jo zdravili. Povej več, pa malo pokramljamo.

  @skan: Testiraš se lahko samoplačniško na Zavodu RS za transfuzijsko medicino (Zavodu za transfuzijo) v Ljubljani na Šlajmerjevi ulici, vsak delovni dan do 14. ure. Koliko časa naj bi preteklo do testiranja žal ne vem. Vsekakor bi moral vedeti zdravnik v ambulanti na Zavodu.

  Markich

 13. blukos  pravi:

  še eno vprašanje. pojavil se mi je nekakšen rdeč marež, velik 0.5cm blizu korena penisa. izgleda nekako tako kot ljubezenski ugriz. internet sem obrnil, da bi našel vzrok temu. imam punco s katero sva skupaj že 1 leto, nisem je varal, res pa je da sem se poljubljal z neko deklino pred kakšnim mesecem. ali je možno da se takrat kaj staknil???

  bolj ko gledam fotke na netu, bolj se mi zdijo vrjetni kar vsi simptomi, čudi me edino to, da je ta izpiščaj na korenu in ne naglavici, kot je to značilno za veliko drugih spolno prenosljivih bolezni.

  lepo prosim za kakršn koli odgovor, ali pojasnitev morebitne bolezni ki jo imam.

  hvala

 14. markich  pravi:

  @blukos:
  Ti, blukos, poljubljal si se z neko deklino. Usta na usta? Ali usta na kam drugam? Če si se usta na usta, je ta madež najverjetneje slaba vest, ti pacek, nimaš kaj da se poljubljaš z “neko deklino”! Hehe, no, ker pa se vzdržujem moralizma, pejmo tkole: En profesor mikrobiologije je enkrat dobil vprašanje. Bilo je seveda pred leti. Prišla je fina gospa, v družbi spoštovana. In imela sifilis. Ki pa kajpada ni ravno posebej družbeno spoštovana vrlina. Seveda se je fina gospa trudila obraniti svojo krepost in vprašala profesorja, če je morebiti možno stakniti sifilis na stranišču v letalu. Profesor je odgovoril: Možno je, možno….je pa zelo neudobno… :D
  Torej, glede na to, kar si povedal, je težko verjetno, da bi bil madež posledica sifilisa. Pri sifilisu se ponavadi pojavi razjeda, ne pa madež. Razlage zanj namreč nimam in ne morem svetovati nič bolj pametnega kot to, da obiščeš zdravnika. Če bo zmajeval/-a z glavo in ne bo ravno dobro vedel/-a, kaj bi to bilo, sugeriraj, da bi z veseljem obiskal ambulanto za spolno prenosljive bolezni, da pa potrebuješ napotnico. Svetujem še, da madež slikaš, predno morebiti izgine.

  Pa lep pozdrav!
  Markich

 15. blukos  pravi:

  hvala za prisrčen odgovor. da poljub je bil usta na usta. kaj pa kaj drugega kot sifilis. ali je lahko še kakšna taka bolezen ki se prenaša s poljubom?

  lp,blukos

 16. markich  pravi:

  @blukos: Sifilis: Prvi znak je običajno razjeda (ne flek) tam, kjer bakterije vstopijo v telo skozi kožo, običajno nekje na spolovilih.
  Druge bolezni: seveda obstaja še en kup spolno prenosljivih bolezni. Takih, ki se prenašajo s poljubom…praktično ni. Kissing disease, kot se tudi reče infekcijski mononukleozi, se ne šteje med spolno prenosljive bolezni. Je okužba z virusom, s katerim se običajno okužimo že kot majhni otroci in smo nato imuni. Tisti, ki se kot otroci ne prekužijo, se ponavadi okužijo kot najstniki. Virus se prenaša kapljično, se pravi s slino, zato ponavadi kot najstniki, ker se takrat začnejo poljubljati, in zato tudi kissing disease. Poteka z vročino, bolečino v mišicah in kosteh, močno povečanimi bezgavkami in vranico. Potem je človek še kak mesec ponavadi zelo brez energije. Ni pa smrtna in nevarna in jo tu omenjam le zato, ker si pač spraševal o poljubu.

  Ne poznam pa nobene bolezni, ki bi potekala tako, da se človek poljubi na usta, potem pa se mu ob tiču spusti flek. Seveda to ne pomeni, da kaj takega ne obstaja….ampak po 8 letih delovanja na tem področju ti ne znam odgovoriti, kaj bi to lahko bilo. Čisto možno, da je samo naključje, da med poljubom in flekom ni nobene povezave. Od kod zdaj flek? Beats me.
  Si ti kaj ugotovil tačas?

  Markich

 17. blukos  pravi:

  ne zaenkrat še nič nevem. madež že počasi izginja in na tistem mestu nastaja bela lisa. res sem hvaležen za vso pomoč (predvsem za pomiritev mojih živcev, hehe) sedaj ko sem se malo več pozanimal o tem vidim da se nebo za hecat okrog. js sm mislu da lahko kaj staknem samo preko sexa. ei a bi lahko mogoče še prosil da kaj poveš o spolnih boleznih ki se prenašajo z oralnim sexom? sicer zaenkrat še tega nisem prakticiral, ampak nikoli se neve. kolikšna je dejansko vrjetnost da takrat kaj dobiš? na internetu vedno piše da je tudi možno kaj dobiti preko oralnega sexa. npr tudi sifilis. mene pa zanima kakšna je dejansko vrjetnost. možno je res vse, tako kot si tudi sam rekel

  hvala

 18. Janko  pravi:

  Oj… Sem se zdravil na dermatovenerološki kliniki pri dr. Potočniku (krasen človek). Teste so naredili na infekcijski kliniki in odkrili treponemo pallidum… Sem si kar odahnil po svoje. Je pa res, da nisem imel ravno tipičnih znakov (razen povišane temparature in aft – prvič v življenju – v ustih)neke rdeče lise na podplatih (samo obarvana koža) in nič drugega. Moji dohtarci ni blo čist nč jasno – je pa zlo cool – in me je raje poslala na infekcijsko. Od tam so me poslali na dermo, kjer so še enkrat ponovili teste na vse mogoče spolne bolezni in odkrili samo eno – sifilis. Čeprav sem bil presenečen tudi zaradi tega saj sem vedno zaščiten.
  Prvi tretme sem dobil prvo injekcijo dexamethazona in nato penicilin in potem vsak teden po eno injekcijo penicilina. Vse brez zapletov. Dokler tukaj ne preberem, da se potem delajo serološke preiskave, katerih pa jaz nisem opravil saj mi nihče ni tega rekel. mal me pa je strah…
  lp

 19. blukos  pravi:

  @Janko? in kako je to zgledalo v ustih? lise na jeziku al kak izpuščaj kje v ustih al kako, js si to ne znam najbolj presatvalat in zdj pri vsaki malenkosti delam paniko

 20. markich  pravi:

  @Janko: Hvala za komentar in prispevek, to je super, da se lahko takole dopolnjujemo! Madonca, še mene boste odgnali na testiranje na vse možno, hahaha! Ja, samo še dokaz, kako nihče ni varen. Pač malo se je potrebno samozaščitniško obnašati. Prim. Potočnik je car in obvlada. Zdravljenje, ki si ga opisal, je ustrezno. Jaz bi bil pomirjen na tvojem mestu.

  @blukos: Če dobro razumem, gre za afte, to so take male boleče razjedice po ustni sluznici. Janko?

 21. Janko  pravi:

  Ja res je… To so afte… Jaz jih nisem imel nikoli prej, tako, da mi ni blo nč jasno… Na jeziku sem mel tako, da je bil občutek kot, da mi ga pol manjka… Naredile so se mi pa še na bezavkah v grlu in na straneh po notranji strani ličnic… V glavnem se je večina moje bolezni pokazala v ustih…. No pa otečene bezgavke (grlo in dimlje) in rahla utrujenost… Se pa spomnim, da mi je moja dohtrca – kok je posrečena – malo pred tem z aciklovirjem zdravila genitalni herpes (stvar si je ogledala ;-) )) na infekcijski pa po testih sploh nimam in nikoli nisem imel herpes genitalis… Verjetno je to bil trdi čankar…. Po mojem bi mogli doharji vsaj enkrat v življenju kaj takega videt….
  Vem, da je enkrat en moj prijatelj fasal garje pa mu je njegova dohtarca skoraj dva meseca zdravla alergijo na kr nekaj, cele doze telfasta je pojedel pa nč boljše…;-)) Pol pa v treh dneh z eno kremo, ki bi jo lahko sam kupil boljše….

  Sem pa že pomirjen, da je vse ok… Je pa res, da mi je od takrat kr težko navezat sex stike tko, da še mal zbiram pogum…. ;-) ) Pa sej bo….

 22. blukos  pravi:

  se pravi Janko da se opazi da dobiš sifilis,ne? mene je strah d sm ga fasu kje, pa nevem če ga mam al ne :S tak da me zato skrbi in upam d nimam kakih prikritih znakov. ful bi se rad testiru, sam nimam nobenga dokazila da bi ga lahk mel, zarad moje panike me pa tudi nebo dohtrca pošiljala dat kri. samoplačniško pa še nisem najdu nikjer za sifilis. upam da nič nebo in da me je samo strah – nikol več niti oralnega sexa če ženske ne poznam! ;)

 23. Janko  pravi:

  Pozanimaj se v Kirurškem sanatoriju v Rožni dolini, ker tam vem, da testirajo… Drugače pa mislim, da če boš dohtrci razložil svoj strah te bo poslala na testiranje….
  Kakor sem zgoraj prebral, ti govorš o madežu… Drgač je prvi znak razjeda in ne madež…. To je primarni sifilis… Razjeda praviloma nastane na mestu vstopa bakterije v telo in jo imenujemo trdi čankar…. Ta razjeda ne boli in dokaj hitro izgine…
  Po tem pa se navadno pojavijo znaki kot so povišana telesna temparatura, povečane področne bezgavke (navadno dimeljske in pa tudi v grlu), neke čudne rdeče lise po podplatih in baje tudi na dlaneh (jaz sem jih imel samo po podplatih), zaradi katerih se kasneje odlušči koža, baje se lahko pojavijo tudi srbeči izpuščaji po koži (jaz jih nisem imel), spremembe v ustih pa so v obliki aft, tudi to so razjede, ki pa so kar boleče. Vse to skupaj se imenuje sekundarni sifilis… Sem pa v eni tuji literaturi prebral, da je v dokaj velikem odstotku možno, da se simptomi sploh ne pokažejo, kar sam skoraj ne verjame, je bolj možno, da jih zamenjaš s kako drugo boleznijo, ko recimo angina ali pa kaj podobnega… Nadaljevanja bolezni osebno ne poznam (na mojo srečo), je pa menda eden prvih znakov odpadanje dlake in las v velikosti in obliki kovanca…. In kasneje baje kr težke in neozdravljive posledice sklepov in živčevja.

  Mislim, da če boš izrazil skrb in zahtevo te tvoja dohtrca kar mora poslati na teste. jaz osebno, bi ji zdaj ko vem kako to poteka rekel, oz. od nje to zahteval.
  Pa vso srečo.

  LP

 24. blukos  pravi:

  ja ja sj je bil madež, sam zdj js to še cel kup drugih simptomov vidim, ki pomoje, tako kot si ti rekel sploh niso sifilis. po tisti zgornji objavi sem mel še eno punco s katero sva mela samo oralni sex. taktar me je tudi panika zagrabila da sem kaj dobil od nje kr so se mi pojavile neke lise na jeziku. k zdravniku nisem šel, kr sem predvideval da me nebo dala na teste, kr kolker sm bral je to baje kr drago testiranje. mal bom še počakal, kr se mi zdi da zdj že pretiravam in vsako piko na telesu gledam, sam bi bil pa res vesel če bi šel na teste.
  hvala stari za vse nasvete

 25. glavca glavca  pravi:

  @Blukos: Ne čakaj! Stopi k zdravnici in povej, da bi se rad testiral. Vztrajaj. Predolgo že o tem razmišljaš. Čas je, da se greš testirat, da boš zares vedel, kaj je na stvari.
  Pozanimaš se lahko v Kirurškem sanatoriju v Rožni dolini v Ljubljani (tam dela tudi doc. dr. Mlakar), pokliči na Infekcijsko in Dermato-venerološko kliniko ljubljanskega Kliničnega centra. Obstaja tudi eno pravilo, da morajo testirati zastonj in brez napotnice vsakega spolnega partnerja okužene osebe ;) In ta, ki mežika, tukaj ni za hec. :)

  @Janko: Hvala za tvoj angažiran pristop. :D

  Iztok K

 26. blukos  pravi:

  sam js ne poznam nobene k bi mela sifilis in bi lahko prek nje dobil napotnico :(

 27. markich  pravi:

  @blukos, janko: Samoplačniško je možno testiranje na Zavodu za transfuzijsko medicino (Zavod za transfuzijo) na Šlajmerjevi ulici v Ljubljani. Koliko stane testiranje na sifilis ne vem, vem pa, da stane cel paket HIV, hepatitis B, C in sifilis okoli 60 eur.
  @glavca: Spolni partnerji okuženih oseb za pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe ne potrebujejo napotnice, vendar kolikor vem in kolikor se zdi tudi logično, mora biti okužena oseba tam v obravnavi. Ne moreš kar it in rečt: moj fant/moja punca ma sifilis, dajte me testirat.

  Radi se mejte!
  Markich

 28. glavca glavca  pravi:

  @Markich: Morebiti je res šlo tudi za dobro voljo, a v kar nekaj primerih se je način, kot si ga opisal, izšel. :D Iztok K

 29. andrejlj  pravi:

  Ja meni so tudi odkrili sifilis. In sicer tudi na Dermatovenerološki kliniki. Dr. Potočnik je res zelo v redu. Dobil sem tri injekcije penicilina in sem sedaj po treh mesecih imel pregled ter odvzem krvi, kjer so ugotoili, da so se vrednosti precej zmanjšale niso pa še izginile. Naročen sem čez 6 mesecev, samo ni mi jasno zakaj sedaj nisem spet dobil kakega zdravila.

  Janko imaš mogoče kak email kjer bi lahko kontaktirala.

 30. Janko  pravi:

  Pusti mail pa te kontaktiram!

  LP

 31. Janko  pravi:

  Čeprav mi pa ni jasno v kateri fazi so ti ga odkrili?

  LP

 32. glavca glavca  pravi:

  @Andrejlj in Janko: Če bi si rada izmenjala mejle in jih nočeta objaviti v komentarju na Glavci, sem lahko posrednik jaz. Pišita na naš mejl: e_svetovalnica@yahoo.com Bom opravil zaupno, brez skrbi.

  Iztok K

 33. katy  pravi:

  Pozdravljeni vsi…

  že kar nekaj časa prebiram tale članek in vaše komentarje, in sicer me je precejs trah ker sem dobila neke čudne izpuščaje na spodnji strani dojk – so srbeči rdeči madeži, ki čez nekaj časa postanejo osušeni, a še vedno rdeči. Najprej sem posumila na stenice, ker je imel neke podobne rdeče fleke tudi sostanovalec, vendar pri njem se je videlo da je pik. Pri meni pa so le madeži, ki zelo srbijo. Pred kratkim sem imela tudi manjši prehlad, nič hujšega. Partnerja imam že skoraj dve leti. Ne vem kam naj se obrnem, ker študiram v tujini in je precej težko prit do zdravnika. Vendar imam vsekakor namen iti jutri, da vidim kaj in kako, ker sem res prestrašena.

  Hvala za kakršnekoli odgovore.
  LP vsem

 34. markich  pravi:

  @katy: Seveda je jasno, da je težko takole po internetu, na pamet nekaj govoriti. Ali je ta rdeč izpuščaj v pregibu dojk? Pri sifilisu, če se ga bojiš, je izpuščaj navadno rahel in generaliziran po celem telesu. Seveda ga ne morem kar izključit na daljavo, vendar rdečina v pregibu pod dojkami ni ravno značilna za njega. Se pa tam večkrat pojavijo glivice, ki lahko povzročajo rdečino, tudi srbenje. V tem primeru je pravo zdravljenje protiglivično mazilo.
  Seveda ti lahko dokončen odgovor da samo zdravnik, ki te bo pregledal, tako kot ti lahko le zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje.
  Veliko sreče!
  Markich

 35. katy  pravi:

  @markich: najlepša hvala za tako hiter odgovor. Amm ne, madeži niso na pregibu, so pa po celotni spodnji strani obeh dojk. Pred kakšnim mesecem, do kakpnega tedna nazaj me je samo srbelo in niti nisem bila pozorna na nič. prejšnji teden pa sem el malo pogledala in videla nekaj izpuščajev, do danes jih je že več, vendar nikjer drugje po telesu. Čeprav sem sedaj že panična kjerkoli me karkoli srbi ali je malo rdeče:$ LP

 36. Janko  pravi:

  Ker testiranj po zdravljenju pred letom in pol nisem opravil (nesporazum za katerega sem kriv tudi sam) sem se šel testirati pač zdaj in sem danes dobil izvid. Hiv nereaktiven, kar je bilo pričakovano, test na sifilis pa še vedno pozitiven. Zdravnik mi pove, da je tak test tudi pričakovan, da pa se predvideva da nisem več okužen s trebponemo…. Kaj tako neumnega pa še ne, sem si mislil in ko je videl, da ne štekam nč mi je razložil. Treponema ima tako močan antigen, da telo še leta, včasih do konca življenja, proizvaja protitelesa, seveda vedno manj… Kar sledi, da ne bom mogel postati krvodajalec…. Vse skupaj dokaj razumljivo…. A ja, pa čez en let moram zopet na testiranje…. Tko, da Andrej samo brez panike, očitno je že vse OK, pa dr. Potočnika mal bl sprašuj, saj vse lepo razloži, le da nič sam od sebe….

 37. 28-let  pravi:

  Hmmm, tale madež pri korenu tud mene zanima… ga mam že skor celo leto. nekej sem se mazal s canestenom, sam ni nobenga efekta … glih tiča dohtarju kazat pa mi ne diši preveč. A je kakšna varjanta da madež slikam pa pošlem komu v inšpekcijo?

 38. glavca glavca  pravi:

  @28-let: Pošlji na mejl: e_svetovalnica@yahoo.com in bom posredoval dr. Mlakarju.

  Iztok K

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !