Japonski kotiček: J-POP

Kljub temu, da povprečnemu evropskemu ušesu japonska glasba (tako tradicionalna, kot sodobna) zveni precej nenavadno, v zadnjem času s popularnostjo animejev narašča tudi število oboževalcev različnih japonskih glasbenih skupin in pevcev. Danes beseda J-pop obsega vse različne žanre popularne japonske glasbe, če želite bolj natančno razmejitev, pa lahko ločujete med j-rock, j-metal, j-punk, j-hip hop in tako naprej.

YouTube slika preogleda

[Suga Shikao: 19sai]

Tokrat bom naštel nekaj svojih priljubljenih pesmi in kompozicij, ki jih bom razdelil na pretežno instrumentalne in vokalne, poleg vsake pa podal kratek opis. Ker imam menda precej neobičajen okus, tega prispevka ne jemljite kot reprezentativen vzorec japonske glasbe ali kot absolutno priporočilo, pač pa zgolj kot seznam nekaj imen, ki predstavljajo pomembne prispevke v soundtrack-u mojega dosedanjega življenja. Vsem tistim, ki na tem seznamu ne boste našli svojih priljubljenih avtorjev in pesmi, se že vnaprej opravičujem in predlagam, da jih dopišete v komentarje.

INSTRUMENTALNE

Hisaishi Joe: Ushinawareta tami – Če je Miyazaki Hayao največji režiser animejev, potem je Hisaishi Joe največji skladatelj animejevske in japonske filmske glasbe. Ta dvojica je namreč odgovorna za uspeh skoraj vseh svetovno znanih celovečercev studia Ghibli, kot so Čudežno potovanje, Čarovnik Howl in potujoči grad, Laputa – grad na nebu, Nausicaa iz doline vetra in Moj sosed Totoro. Skladba »Izgubljeno ljudstvo« je ena izmed inspiracij za glasbo v filmu Princesa mononoke, čeprav v samem filmu ni bila uporabljena.
The Seatbelts: Tank! – The Seatbelts so jazzovska skupina, ki jo vodi skladateljica Kanno Youko. Skupina je posnela celotno glasbo anime serije Cowboy Bebop, Kanno pa je med drugim napisala glasbo tudi za animeje Wolf’s Rain, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex in Earth Girl Arjuna. Pogosto sodeluje s pevko Gabrielo Robin, za katero predvidevajo, da je pravzaprav skladateljičin psevdonim.
Uematsu Nobuo: Electric de Chocobo – Legendarna serija iger Final Fantasy z vsako novo igro od Final Fantasy II naprej prinese tudi novo variacijo na to temo. Chocobo so nojem podobni piščanci, na katerih lahko jezdijo vitezi. Vsaka variacija nosi v naslovu »de chocobo« in stil v katerem je prirejena: »Techno de Chocobo«, »Swing de Chocobo« in »Waltz de Chocobo« je še nekaj primerov.
Hirasawa Susumu: Shizuku ippai no kioku – Tudi Hirasawa Susumu ima izrazito prepoznaven stil, ki ga pogosto navdihuje tajska kultura. Enega izmed albumov so celo navdahnile njegove izkušnje s tajskimi transseksualci. Skladba v povezavi je iz celovečernega animeja Paprika.


Kajiura Yuki: Witch – Značilni glasbeni elementi, ki jih uporablja Kajiura Yuki so prepoznavni v njenih številnih projektih, ki vključujejo animeje Noir, Madlax, Aquarian Age, My-Otome, .hack//SIGN in Tsubasa Chronicle. Glasbeno kariero je Kajiura začela v triu See-Saw, trenutno pa z drugimi pevkami sodeluje v projektu FictionJunction, v katerem sta nastali še dve pesmi, ki sta mi všeč: »Dream Scape« in »Kaze no Machi e«.
Satou Naoki: Sadame – Tema usode iz moje najljubše anime serije X. Video vsebuje spoilerje! Satou Naoki je napisal glasbo še za nekaj drugih animejev, med drugim tudi boy’s love anime serijo Sukisyo.

VOKALNE

Sakamoto Maaya in Steve Conte: The Garden of Everything – Steve Conte je sicer ameriški rocker, večkrat pa je sodeloval s Kanno Youko in skupino The Seatbelts. Tudi za ta aranžma je odgovorna omenjena skladateljica, melodija, ki jo v ozadju poje Sakamoto Maaya, pa je vzeta iz opere Princ Igor ruskega kemika Aleksandra Borodina.
Yamazaki Masayoshi: One More Time, One More Chance – Ta pesem predstavlja glavno temo animeja 5 centimetrov na sekundo, ki sem ga že priporočal, ker sem mnenja, da je najbolj sentimentalno romantičen anime, kar sem jih kdaj videl.
Suga Shikao: 19sai – Suga Shikao mi je všeč predvsem zaradi zanimivih besedil. Pesem, ki sem jo res hotel omeniti tukaj, je »Hajimete no kimochi«, ki poje o homoseksualni ljubezni. Žal pa videa s to pesmijo nisem našel, zato vam priporočam tega. Naslov 19sai pomeni »star 19 let«, vendar se za razliko od običajne izgovorjave »juu kyuu sai« prebere kot »juu ku sai«, ker »kusai« pomeni »smrdi«.
Asian Kung-Fu Generation: Haruka Kanata – Do zdaj ste verjetno že opazili, da nisem ravno ljubitelj rocka, ampak otvoritvena pesem animeja Naruto si že samo zaradi svoje prepoznavnosti zasluži omembo. Od AKFG mi je všeč še »Kimi to iu hana«, tudi v priredbi Marié Digby.
Rie Fu: Life is like a boatKantavtorica rojena kot Funakoshi Rie je del svojega življenja preživela v Ameriki in Angliji, zato v svojih pesmih pogosto uporablja angleška besedila. Skrajšana verzija pesmi »Life is lika a boat« se je pojavila kot zaključna pesem animeja Bleach in je veliko doprinesla k pevkini prepoznavnosti.
SMAP: Sekai ni hitotsu dake no hana – Wikipedia pravi, da je »Sekai ni hitotsu dake no hana« ena izmed samo dveh pesmi, ki sta v ekonomsko neugodnem letu 2003 dosegli milijonsko prodajo na Japonskem. Ta druga je »Colors«, pesem Utade Hikaru.

YouTube slika preogleda

[Euphoria – Must be Dreaming (Frou Frou)]

Poleg naštete japonske glasbe se splača omeniti še pojav ljubiteljskih videospotov s posnetki iz animejev, tako imenovane »anime music video« (AMV). Teh se na internetu nahaja nepregledno število, med njimi pa tudi nekaj izredno kvalitetno zmontiranih. Med moje najljubše spadata Euphoria – Must be Dreaming (Frou Frou) s posnetki iz animeja RahXephon (možni spoilerji!) in Moondance (Nightwish) s posnetki iz animeja Sailor Moon.

moonboy

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Japonski kotiček: J-POP”

 1. ambala  pravi:

  a o tem pa nič ne veš?
  http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/japonski-animeji-in-mange-v-siski/237832

 2. moonboy  pravi:

  Seveda vem :D Pa tudi to, da je ta teden v Kinodvoru Teden sodobnega japonskega filma.
  http://www.kinodvor.org/teden-sodobnega-japonskega-filma-2010

 3. ambala  pravi:

  sej, dragi moj, js sem hotu da ti to poveš širši javnosti… to da TI veš sem pričakoval ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !