Reportaža: Amsterdam, fikker, Condomerie

Amsterdam je svetu znan predvsem po treh stvareh: drogah, prostitutkah in homoseksualcih. Vrstni red naključen, ne pa nujno tudi napačen. Medtem ko coffee shope čaka neznana usoda, saj bo kmalu stopil v veljavo podoben kadilski zakon kot v Sloveniji, želi lokalna oblast občutno zmanjšati število (nelegalnih) prijateljic noči v Rdeči četrti. Poleg tega je županstvo precej zaskrbljeno nad (zlo)rabo norih gob in je v razpravo poslalo predlog lokalnega zakona, ki bi preprečeval turistom nakup psihadeličnih gob, če niso v mestu že vsaj tri dni. O tem, kako zelo nepraktičen je tak zakon, ni treba izgubljati besed. Če torej mestna oblast zapre coffee shope in kupleraje, kaj sploh še ostane tem severnim Benetkam?

ambroz1.jpg

[Mavrici nasproti: A'dam Warmoestraat]

No, homoseksualci imajo tu še vedno svojo meko. Veliko število gejevskih lokalov na Reguliersdwarstraat ali bolj hard-core scena na Warmoesstraat ponujajo veliko zabave, pa naj gre pri tem le za ogledovanje materiala na trgu, dejanski shopping ali degustacijo. Prav tako se je gejem in lezbijkam po Amsterdamu z lahkoto sprejahati z roko v roki in se ne bati za svojo varnost. Čeprav moram žal tudi to postaviti v  realno perspektivo in z žalostjo ugotoviti, da so napadi predvsem priseljencev iz severne Afrike na homoseksualce vse pogostejši. Žal ne samo v temnih ulicah ali sumljivih četrtih, ampak sredi homoseksualnega sveta v Amsterdamu. Pred kratkim je bil pretepen kanadski homoseksualec, ki ga je sredi Reguliersdwar obstopilo pet priseljencev in ga ob zmerjanjih s pedrom (flikker) nabunkalo. Raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli v Utrechtu, pa je pokazala, da 42 odstotkov srednješolcev v svojem krogu prijateljev ne želi imeti homoseksualcev. Kako prijazna do gejev je sploh še Nizozemska?

ambroz2.jpg

[Varnemu seksu naproti. I.K.]

Ne glede na to, ali je Amsterdam še vedno gej prestolnica Evrope ali pa mu je to lovoriko vzel Berlin, v tem mestu biti gej ni nič posebnega. Če ste samski ali pa promiskuitetni, je na voljo veliko bolj ali manj bližnjih srečanj ter bolj ali manj bizarnih lokalov, kjer lahko srečujete sebi podobne ljudi. Zanimivo je še to, da je to res mesto predvsem gejev in veliko manj lezbijk ali transvestitov. Znana internetna stran, ki ponuja zmenke, ima na Nizozemskem 12.843 uporabnikov, v Amsterdamu kar 5.526. Amsterdam pa je tudi sedež velike organizacije za homoseksualce in lezbijke COC, ustanovljene leta 1939. Njihovo delo je, poleg tega da so skupina za lobiranje tako pri nacionalni vladi kot na evropskem parketu, širjenje zavesti o homosekualcih, organiziranje projektov v zvezi s homoseksualnostjo in nenazadnje širjenje informacij o spolnih boleznih.

ambroz3.jpg

[Condomerie, sanje vsakega osveščevalca. I.K.]

Homo sapiens je čudna žival. Najprej ga ob pojavu na primer nove bolezni stisne panika, nato ravna nekaj časa pazljivo, potem pa se nanjo navadi in vse je po starem. Približno tako lahko razumemo ponoven porast okuženih z virusom HIV. Na Nizozemskem so kondomi dostopni povsod. Supermarketi, lekarne, stranišča lokalov, sex-shopi in posebne prodajalne domala na vsakem koraku ponujajo kondome. Glede na to, da je to še vedno edino najbolj učinkovito sredstvo proti okužbi s spolno prenosljivimi boleznimi, je njegova razširjenost razumljiva, če ne celo pričakovana. Od nekdaj so me fascinirali kondomati v lokalih. Na stranišču, največkrat moškem, je privit avtomat z dvema različnima vrstama kondomov in za dobra dva evra dobiš par kondomov. Ker je nuja? Ker sta se namenila to opraviti kar tam? Ker so trgovine zaprte in tja hitiš iz stanovanja, saj sta v strastnem ljubljenju opazila, da nimata zaščite? Še nikoli nisem videl nikogar kupiti kondome iz kondomata …

ambroz4.jpg

[Condomerie: izložba]

V Amsterdamu pa je na Warmoesstraat tudi prav posebna trgovina z imenom Condomerie. Ustanovljena zaradi velikega manjka ponudbe kondomov v času velikega širjenja HIVa in AIDSa. Ne samo, da so na tak način postopoma uspeli izničiti tabu nakupa prezervativov, iz kondomov so naredili dobrino, ki se jo kupuje na popolnoma enak način kot katero koli drugo. Prijazne prodajalke danes ne samo prodajajo kondome, ampak pri njihovem nakupu tudi strokovno svetujejo. Največ vprašanj po tej storitvi se nanaša na velikost kondomov, dodatne izdelke, kot so lubrikanti, strokovni nasvet pa še posebej pogosto poiščejo kupci z alergijami. Trgovina ponuja res najrazličnejše vrste kondomov: od navadnih, do tistih z okusom (kokos in seveda banana, pa tudi mango ali mohito!), femidomov (torej ženskih kondomov), pa do okrasnih, špasnih, na roko poslikanih kondomov. Slednji za spolne aktivnosti seveda niso uporabni, kupujejo pa jih tudi zbiratelji. Eden od lastnikov trgovine mi je povedal, da nek gospod zbira slone. Z velikim veseljem je kupil kondom v obliki te živali. Condomerie svetuje pri pravilni in posledično varni uporabi prezervativov in pri pravilni izbiri velikosti, za kar so izdelali poseben sistem, ki meri od 35mm pa do 140mm obsega (kar je pri velikosti kondoma najpomembnejše) in od 155mm do 224mm dolžine, pri čemer so to mere kondoma, ne pa penisa. Na njihovi spletni strani si lahko kaj za varno spolno življenje ali pa le popestritev tudi naročite na dom.

Večina homoseksualnih lokalov v Amsterdamu ponuja informacije o varnem seksu, boleznih in o tem, kam se v primeru problemov obrniti. Med drugim zloženke opozarjajo na ponoven porast sifilisa, gonoreje in, pri mladih ženskah, klamidije.

ambroz5.jpg

[For leather lovers. I.K.]

Kaj je torej vzrok, da je HIV v Evropi in tudi na Nizozemskem v porastu? Je to zgolj dejstvo, da ne pazimo več? Je to strast, povezana s slo, ki zamrači zavore in pristaja na nevaren seks? Ali je to nevarno modno spolno prepičanje, da je bolje imeti virus in se brez zaščite podajati v avanture ter s tem povezana praksa bug-giversov in bug-seekersov? Je to mogoče želja in rajc po bareback seksu? Ali so to spolne prakse anonimnega seksa v parku (kot je Vondelpark v Amsterdamu) in v dark-roomih? Verjetno vse to. Premalo se zavedamo, da je s HIVom sicer mogoče živeti, a point življenja ni življenje sámo, ampak da je to dobro, zdravo in srečno. Zato pamet v roke in kondom na glavo.

Ambrož (Blog: Ambala v slovenski izdaji)

BLOG GLAVCA PRAZNUJE ROJSTNI DAN. :P Iztok K

 • Share/Bookmark
 

16 odgovorov na “Reportaža: Amsterdam, fikker, Condomerie”

 1. jaka  pravi:

  Kul reportaža! Se ti zdi, da je “homoseksualnost” v Amsterdamu en velik biznis? In nalepka “gay friendly” le marketinški slogan?

 2. dejan  pravi:

  In katere kondome iz Condomerie priporočaš ti? ;)

 3. ambala  pravi:

  Jaka, se mi zdi, da je vse na Nizozemskem en velik biznis. No, malo bolj resno: veliko večji biznis so droge in prostitutke. Zdaj so se začele pojavljati sicer tudi izložbe z moškimi, a nisem uspel ugotoviti ali so za moške ali ženske stranke. Sicer je pa z gay-friedly lokali tako: tudi če bi se v likalu, ki ni tako označen poljubljal in izkazoval svojo ljubezen do fanta, te ne bi napodili, kot se to dogaja v Ljubljani. Gejevski lokali so predvsem tam za srečavanje istomislečih.

  dejan: joj res ne bi vedel, jih že 6 let ne uporabljam več. ;) Sicer so pa kondomi zelo stvar osebne preference. Moram pa reči, da me je zamikal un z okusom mojihta!

 4. mare  pravi:

  Mam filing, da v Sloveniji vedno capljamo kakih 20 let za Nizozemsko in ostalo Evropo.
  Saj res; je veliko ljubiteljev usnja v Amsterdamu? :)

 5. ambala  pravi:

  Mare, zdi se mi skoda, da je temu res tako, se posebej, ker je bilo GLBT gibanje v osemdesetih ze precej razvito. Ljubiteljev usnja je precej pa (pa tudi lateks in podobno). Najde se jih predvsem na Warmoesstraat (klubi kot so Cockring, Argos, Eagle…).

 6. jasna  pravi:

  Zelo zanimiv zapis. Vse pohvale.

 7. S|MON  pravi:

  A je v Evropi poleg Nizozemske sploh še kakšna gejem (bolj) prijazna država?

 8. ambala  pravi:

  Oj, Simon, težko govorim o tem, da je cela Nizozemska prijazna. Mene so enkrat v Maastrichtu na cesti prav pošteno ozmerjali s pedrom (ko sem šel po cesti s str8 prijateljem). Prijazen je Amsterdam, če se pa za roko držiš v Utrechtu ali Heerlenu, te pa čudno gledajo, nič drugače od Ljubljane, recimo. Prijazna je politika: poroke, sklepanje socialnih dogovorov, posvojitve… Tako prijazne so pa tudi Belgija, Švedska, Norveška, Danska… Meni se je zdel recimo Berlin zelo gej friendly. Če bi šel pa v kako vas na Pruskem podeželju bi me pa prebunkali (malo dramatiziram, hehe). In enako je na NL. Ampak žal vsi vidimo Amsterdam kot Nizozemsko. Pa ni tako…

 9. Uroš  pravi:

  Seos. Daj ti men povej kak je pa kaj z travo gori

 10. Uroš  pravi:

  Pa se mogoce kake druge droge

 11. ambala  pravi:

  Kaj te pa zanima? Kje se dobi, kaj se dobi kolk stane?

 12. monnika  pravi:

  očitno je Amsterdam popoln za maturantske izlete :D

  lp*

 13. ambala  pravi:

  haha, ugan kam smo mi šli na zaključnega…

  sicer pa če te še kaj zanima, sem tole na svojem blogu napisal pred kakim letom:
  http://ambala-slo.blogspot.com/2007/03/ker-smo-na-enem-od-blogov-zapadli-v.html

 14. FireFlame  pravi:

  giftgivers & bugchasers…
  sm gledu dokumentarc o tem – zanimiv, zelo zanimiv. Od BBC-ja (mislim), če koga zanima, pa naj si ga z neta povleče.

  Amsterdam mi je bil kul… sm bil zadet ko kanta! Haha Pa ozmerjan s strani kurb! Ahh good ol’ times… :P

 15. ambala  pravi:

  monnika, tudi jaz sem šel za maturanca v A’dam. Kjer se mi je trava popolnoma zagabila in jointov ne prebavljam več ;)

  FireFlame: tipičen obiskovalec A’dama pač ;) Happy days indeed

 16. raspberry00 raspberry00  pravi:

  Uff, svašta, kaj kondomov imajo!! :D
  v obliki lizike in z okusom coca-cole… loool xD

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !